Από τον Μάιο η λειτουργία της Μονής της Χώρας ως τζαμί – Τι αναφέρει ανακοίνωση για τα έργα
Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες.
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα - Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
- Χειμώνιασε για τα καλά: Βροχές και χιόνια στα ορεινά, πτώση της θερμοκρασίας
Η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων της Τουρκίας με ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη προγραμματίζεται να λειτουργήσει ως τζαμί τον Μάιο και διαψεύδει τα δημοσιεύματα για τέλεση της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στις 23 Φεβρουαρίου.
Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο την επίσημη ανακοίνωση, μεταδίδει ότι τα έργα αποκατάστασης στη Μονή της Χώρας βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης και δρομολογήθηκαν οι εργασίες για να αποδοθεί στην θρησκευτική λατρεία εντός του Μαΐου. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες.
Τι αναφέρει η ανακοίνωση
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια οι πληροφορίες που προέρχονται από μη επίσημες πηγές και είδαν το φως της δημοσιότητας χθες, Τρίτη, περί λειτουργίας της Μονή της Χώρας ως τζαμί στις 23 Φεβρουαρίου.
Η εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα, το καθολικό του πάλαι ποτέ μοναστικού συγκροτήματος, χρονολογείται από τον 6ο μ.Χ. αιώνα, ενώ τα μοναδικά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες της φιλοτεχνήθηκαν τον 14ο αιώνα, από το 1305 έως το 1320, επί βασιλείας Παλαιολόγων.
Η ιστορία της Μονής
Πρόκειται για το μνημείο με τα περισσότερα και πλέον περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζεται στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Παμμακάριστου, που επίσης λειτουργεί ως τέμενος με την ονομασία Φετχιγέ.
Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, 58 χρόνια μετά την ‘Αλωση της Πόλης, και με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας το 1945 έγινε μουσείο. Μετά την απόφαση αυτή ειδικοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτέλεσαν ένα τεράστιο έργο αποκατάστασης και συντήρησης των ψηφιδωτών, ξηλώνοντας τους σοβάδες που τα κάλυπταν. Το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας (Danistay) της Τουρκίας ακύρωσε την απόφαση του 1945 και ένα χρόνο αργότερα, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει και πάλι ως τζαμί.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις