«Τώρα δεν είμαστε ασφαλείς» – Τι σημαίνει η είσοδος της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για τους Κούρδους
Ο κουρδικός πληθυσμός της Σουηδίας θεωρεί ότι η διπλωματική επιτυχία της Στοκχόλμης είναι εις βάρος τους
Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πολλοί ανακουφίστηκαν από την απόφαση του Τούρκου προέδρου να άρει το βέτο και να εγκρίνει το πρωτόκολλο ένταξης της Στοκχόλμης στην συμμαχία. Από την άλλη μεριά, σε μία σουηδική κοινότητα, το κλίμα δεν είναι εορταστικό. Ο λόγος για τον κουδικό πληθυσμό που αισθάνεται στοχοποιημένος από το σουηδικό κράτος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian, Κούρδοι κάτοικοι της Σουηδίας δηλώνουν πως στα δύο χρόνια από την υποβολή της αίτησης της χώρας για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, έχουν υποστεί μεγάλα πλήγματα λόγω των προσπαθειών της σουηδικής κυβέρνησης να κατευνάσει τις απαιτήσεις του Ερντογάν. Άλλωστε ο Τούρκος πρόεδρος έχει κατηγορήσει στο παρελθόν την ιστορικά ουδέτερη Σουηδία ότι παρέχει καταφύγιο σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK),
Αυξήθηκε η παρακολούθηση των Κούρδων
Ο Paul T Levin, διευθυντής του Ινστιτούτου Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, δήλωσε ότι η πολιτική κινητοποίηση των Κούρδων στη Σουηδία τα τελευταία χρόνια ήταν μεγάλη, γεγονός που οδήγησε σε ενώσεις που συνδέονται ή ευθυγραμμίζονται με το PKK να γίνουν πιο εμφανείς. Πρόσθεσε δε πως «Ενώ το PKK έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τη δεκαετία του 1980 στη Σουηδία, οι αρχές ήταν πιο επιεικείς απέναντί του από ό,τι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Σε μια προσπάθεια να κερδίσουν τον Ερντογάν, λένε ορισμένοι, οι σουηδικές αρχές αυξάνουν την παρακολούθηση των Κούρδων που ζουν στη Σουηδία, υποβάλλουν τους αιτούντες άσυλο σε έρευνες από την Säpo, την αστυνομία ασφαλείας, και κλείνουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς κουρδικών φιλανθρωπικών οργανώσεων. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι σταμάτησαν τις άδειες παραμονής δεκάδων αθώων ανθρώπων.
Μετά την υπογραφή έκλεισε σταθμός με κουρδική εκπομπή
Την περασμένη εβδομάδα, λίγες ημέρες αφότου η Τουρκία ενέκρινε την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανακοινώθηκε ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Sveriges Radio θα κλείσει την κουρδική ενημερωτική εκπομπή του την 1η Απριλίου.
Αν και ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας απέδωσε το γεγονός αυτό σε βασικές περικοπές κόστους και δήλωσε στον Guardian ότι «δεν έχει καμία σχέση με την αίτηση της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ», η χρονική στιγμή είναι ατυχής. Πολλοί Σουηδοί Κούρδοι είναι πεπεισμένοι ότι αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης περιορισμού της κοινότητας για να κατευνάσει την Τουρκία.
Μετά την υπογραφή Ερντογάν οι Κούρδοι δεν νιώθουν πλέον ασφαλείς
Η περίπτωση φοιτητή που ζήτησε άσυλο
Ο CK, ένας 35χρονος μεταπτυχιακός φοιτητής που δεν ήθελε να δημοσιευθεί το όνομά του, ζήτησε άσυλο στη Σουηδία αφού φυλακίστηκε για εννέα μήνες στην Τουρκία κατηγορούμενος για διασυνδέσεις με το PKK, έναν ισχυρισμό που αρνείται σθεναρά.
Περιμένει εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια να εξεταστεί το αίτημά του. Ο ίδιος πιστεύει ότι, αν και δεν είναι κάτι καινούργιο, οι έρευνες της Säpo σε βάρος Κούρδων αιτούντων είναι πιο διαδεδομένες μετά την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Τι ανέφερε πρώην βουλευτής
Η Amineh Kakabaveh, πρώην βουλευτής του σουηδικού κοινοβουλίου ιρανικής κουρδικής καταγωγής, η οποία στο παρελθόν είχε αστυνομική προστασία λόγω απειλών κατά της ζωής της, είναι εξίσου καυστική για τη νατοϊκή στρατηγική της Στοκχόλμης.
«Η πιο δημοκρατική χώρα του κόσμου, η Σουηδία, έχει ενδώσει σε μία από τις πιο δικτατορικές χώρες στον κόσμο», δήλωσε η Kakabaveh, η οποία το 2022 κατονομάστηκε από τον πρεσβευτή της Άγκυρας στη Σουηδία ως κάποια που θα ήθελε να δει να εκδίδεται στην Τουρκία.
Πολλοί Κούρδοι της Σουηδίας φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά στο σημερινό περιβάλλον, δήλωσε η Κακαμπαγιέχ. «Στη Σουηδία μιλάμε πάντα για αξίες, ανθρώπινα δικαιώματα, ασφάλεια για τους ανθρώπους που είναι μετανάστες ή αιτούντες άσυλο, αλλά τώρα δεν είναι ασφαλείς.»
«Η Σουηδία εγκατέλειψε την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
Σε ένα κουρδικό εστιατόριο στο Hammarby Sjöstad της Στοκχόλμης, ο ιδιοκτήτης Cihanê Ruzer, 60 ετών, δήλωσε ότι αισθάνεται ασφαλής στη Σουηδία, αλλά ότι η χώρα στην οποία μετακόμισε από την Τουρκία το 1996 έχει υποστεί σημαντική αλλαγή από τότε που υπέβαλε αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.
«Ήρθα στη Σουηδία επειδή ήξερα ότι η Σουηδία ήταν μεταξύ των χωρών που υπερασπίζονταν τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε. «Δυστυχώς η Σουηδία έχει εγκαταλείψει και αυτή τη γραμμή και έχει περάσει στις χώρες που έχουν πολιτική ατζέντα.»
«Ως υπηρεσία ασφαλείας δεν στοχεύουμε σε μειονότητες»
Εκπρόσωπος της Säpo (Σουηδική υπηρεσία ασφαλείας) δήλωσε: «Η υπηρεσία ασφαλείας εργάζεται συνεχώς για την αντιμετώπιση και την πρόληψη απειλών κατά της ασφάλειας της Σουηδίας. Αυτό συνέβαινε πριν από την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και εξακολουθεί να ισχύει.» Πρόσθεσε δε ότι «Ως υπηρεσία ασφαλείας δεν στοχεύουμε σε συγκεκριμένες μειονότητες, εθνοτικές ή άλλες ομάδες. Το έργο της υπηρεσίας ασφαλείας στρέφεται κατά ατόμων που αποτελούν ή μπορούν να αποτελέσουν απειλή κατά της ασφάλειας της Σουηδίας.»
Ακόμη, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι «Στο πλαίσιο του έργου της υπηρεσίας στοχεύουμε επίσης τις δραστηριότητες οργανώσεων που χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές ομάδες από διεθνείς οργανισμούς όπως η ΕΕ ή ο ΟΗΕ. Μία από αυτές τις οργανώσεις είναι το PKK.» Η σουηδική υπηρεσία μετανάστευσης ανέφερε ότι «εξετάζει τις υποθέσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία – για παράδειγμα αιτήσεις ασύλου, αιτήσεις υπηκοότητας και ούτω καθεξής. Δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική διαδικασία».
- Ρωσία: Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια που είχαν κλείσει – Η ανακοίνωση της Rosaviatsia
- Διανυκτέρευση σε υποβρύχιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προσφέρει το Ναυτικό Μουσείο του Ουισκόνσιν
- Αστυνομία για Ακούνια: «Βρέθηκε κρεμασμένος με ένα σεντόνι»
- Ανησυχία από την αύξηση στις αναπνευστικές λοιμώξεις – Τι συμβαίνει με τον νέο ιό στην Κίνα
- Κώστας Σημίτης: Η γνωριμία σε πάρτι στο Λονδίνο πριν 63 χρόνια και οι δύο κόρες (εικόνες)
- Χρυσές Σφαίρες 2025: Αντίστροφη μέτρηση για την αποψινή τελετή απονομής