Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μιχάλης Γεράνης: «Κάνουμε πράξη την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων»

Μιχάλης Γεράνης: «Κάνουμε πράξη την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων»

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, μίλησε αποκλειστικά στο in εν όψει και των εκλογών για την ανάδειξη του προεδρείου του Φορέα.

Ο ΦοΔΣΑ ΚΜ χαρακτηρίζεται από κάποιους ως ένα «αυτοδιοικητικό φαινόμενο» στην Κεντρική Μακεδονία. Ως ο Φορέας που κατάφερε να παραμερίσει διαφορές και αντίθετες απόψεις και να στρέψει την ενέργεια του στην ορθότερη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Ο πρόεδρος του Φορέα, Μιχάλης Γεράνης και εκ νέου υποψήφιος Πρόεδρος στις εκλογές που διαξάγονται σε λίγες ημέρες, παραχώρησε συνέντευξη στο in.

Κύριε Γεράνη κάντε μας μια περιγραφή των δραστηριοτήτων του ΦοΔΣΑ;

Ο Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία είναι ο πρώτος και ο μοναδικός πανελλαδικά Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με μορφή ΝΠΔΔ, αποτελεί οδηγό για το σύνολο των αντίστοιχων Φορέων σε όλη τη χώρα, με αξιοσημείωτα αποτελέσματα στην εξειδίκευση και υλοποίηση των στόχων και δράσεων για την προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, επεξεργασία, ανάκτηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων σε επίπεδο Περιφέρειας.

Συγκροτήθηκε το 2014, µε την συγχώνευση 14 Φορέων και έχει την ευθύνη διαχείρισης των απορριµµάτων των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, που περιλαμβάνει τους Νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Χαλκιδικής, Σερρών, Ημαθίας, Πέλλας και Κιλκίς.
Η έδρα του βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι εγκαταστάσεις του σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Πρόεδρε πως καταφέρατε να συνεργαστείτε 38 Δήμοι και να συμμαχήσετε στην ουσία όλοι μαζί για τα απορρίμματα;

Καταρχήν σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε να με φιλοξενήσετε στο ενημερωτικό σας portal, να σας ευχαριστήσω όμως και για τα καλά σας λόγια κ. Ράπτη. Θα σας πως η ενασχόληση μου με την Αυτοδιοίκηση μου έμαθε να μην πιστεύω ούτε στα φαινόμενα ούτε στα θαύματα. Αντίθετα πιστεύω πολύ στους ανθρώπους και στη δουλειά. Τι θέλω να πω στην Κεντρική Μακεδονία όλη η αυτοδιοικητική οικογένεια συνειδητοποιήσαμε πως έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε με τα απορρίμματα και  το σκουπίδι δεν έχει αποχρώσεις, κομματικές, παραταξιακές, προσωπικές. Ομονοήσαμε στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων και έτσι ξεκινήσαμε σε αυτό το φορέα, έτσι συνεχίζουμε και έτσι θα συνεχίσουμε. Είμαστε ο φορέας με τα (3 Σ ) γιατί πετύχαμε την Συνεργασία τις Συνέργειες και τη Συνοχή.

Στην πράξη τι πετύχανε «τα 3 Σ» και ποιο είναι το έργο που επιτελεί ο ΦοΔΣΑ σήμερα;

Είμαστε σε θέση ως Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Αποβλήτων, να μπορούμε να πούμε πια ότι στην Κεντρική Μακεδονία, κάνουμε πράξη την  ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, καταφέραμε η διαχείριση να μην αποτελεί ακόμα ένα πρόβλημα αλλά μία ευκαιρία ευρύτερης ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Ολοκληρώσαμε το δεύτερο σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, αξιοποίησης  εκλυόμενου βιοαέριου των χώρων ταφής των απορριμμάτων του προς παραγωγή ηλεκτρισμού
  • Λειτουργεί υποδειγματικά η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στις Σέρρες
  • Είμαστε εν αναμονή της κατασκευής των δυο μεγάλων Μονάδων επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού και Ανατολικού τομέα στη Θεσσαλονίκη , όπου η κατασκευή και η λειτουργία τους θα έχει σημαντικά οφέλη για την Περιφέρεια μας

Επίσης όλα τα κύτταρα ΧΥΤΥ οι χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων δλδ  είναι σε φάση κατασκευής  ενώ παράλληλα έχουμε τη μεταβατική διαχείριση του καφέ κάδου , για το λόγο αυτό  έχουμε προμηθεύσει τους Δήμους με Καφέ Κάδους, απορριμματοφόρα , κλαδοτεμαχιστες. Δηλώνοντας έτοιμοι για το μεγάλο στοίχημα της εκτροπής  των οργανικών αποβλήτων . Όλοι μαζί , η πολιτεία, φορείς, επαγγελματίες, αυτοδιοίκηση και πολίτες συλλέγουμε το οργανικό μας στους καφέ κάδους και βοηθάμε να ξαναγυρίσει στη γη με μορφή κομποστ αυτά που μέχρι τώρα θεωρούσαμε απορρίμματα δεν είναι απορρίμματα αλλά παίρνουν δεύτερη ζωή αποτρέποντας την ταφή και οδεύοντας στο δρόμο της κυκλικής οικονομίας.

Ολοκληρώνεται έτσι ένας κύκλος έργων που προωθεί την κυκλική οικονομία και φροντίζει την προστασία του περιβάλλοντος.

Εδώ θέλω να θυμίσω αυτό που πολλές φορές λέω, ότι ο τρόπος που μια χώρα διαχειρίζεται τα απορρίμματα της είναι ο δείκτης του πολιτισμού της.

Ξέρουμε ότι με δική σας πρωτοβουλία έχει ενταχθεί στον Περιφερειακό Σχεδιασμό το όραμα σας για την Εγνατία Διαχείρισης Απορριμμάτων εξηγήστε μας τι είναι αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο και που θα βοηθήσει στην ουσία?

Η κυκλική οικονομία δεν αναφέρεται μόνο στις ροές υλικών, αλλά περιλαμβάνει ως κομβικό στοιχείο την ανάκτηση ενέργειας αλλά και το κλείσιμο ή έστω τον δραστικό περιορισμό  των χώρων ταφής. Οι εμπειρίες μας από όλον τον κόσμο, αλλά και από τα πλέον ανεπτυγμένα κράτη της ΕΕ δείχνουν ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων.

Στο  πλαίσιο αυτό έχουμε καταθέσει μια ριζοσπαστική πρόταση που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να δρομολογήσει μια σημαντική αναβάθμιση της χώρας στα ζητήματα της κυκλικής οικονομίας και της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Πρόκειται για την Εγνατία διαχείρισης των απορριμμάτων. Μια ιδέα που πρακτικά φέρνει στην πατρίδα μας την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων. Μια ιδέα που έπαψε πια να κοιτά τα απορρίμματα ως κάτι που πρέπει να το θάψουμε, αλλά να τα αντιμετωπίζει ως πρώτη ύλη που στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε κατάλληλα.

Στην πράξη   σημαίνει πως από όλες τις περιοχές (Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος , Θεσσαλία) τα υπολείμματα που δεν έχουν άλλα ανακυκλώσιμα υλικά και αναγκαστικά θα οδηγηθούν προς ταφή που προκύπτουν από την διαχείριση τους θα οδηγούνται (μέσω της σύγχρονης πλέον Εγνατίας οδού ή/και μέσω της σιδηροδρομικής υποδομής), σε ένα σημείο κεντρικό σημείο, ένα εργοστάσιο για την ενεργειακή τους αξιοποίηση

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν θα πετύχουμε και τον ουσιαστικό στόχο μας που είναι πλέον η οριστική λύση στα προβλήματα Διαχείρισης των Αστικών Απορριμμάτων (αλλά και στην υποχρέωση μας, τον αναμφίβολα σημαντικό στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 10% της ταφής . Οι συγκυρίες για την χώρα μας την έκαναν ακόμα πιο ουσιαστική την πρόταση της Εγνατίας . Πιο συγκεκριμένα, εκείνη την περίοδο ήταν που είχε αποφασιστεί και η απεμπλοκή της χώρας μας από την παραγωγή ενέργειας μέσω του λιγνίτη (απολιγνιτοποίηση) Οπότε και ιδέα της Εγνατίας, ήρθε να βοηθήσει και σε αυτό το σημείο. Δεν δίνει μόνο την οριστική λύση στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων όπως προείπα, αλλά συμβάλει από την μεριά της και στην μετά λιγνίτη εποχή για την πατρίδα μας ως προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Επιλέχθηκε να οδηγούνται τα υπολείμματα όλων μας στην Κοζάνη εκεί που χτυπούσε, χτυπάει και θα χτυπάει η ενεργειακή καρδιά της πατρίδας μας. Εκεί που παράγεται και θα παράγεται ο ηλεκτρισμός που κινεί όλη τη χώρα. Και βεβαίως με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο περιβάλλον αφού άλλωστε πάνω από όλα (και για αυτό προσπαθούμε) είναι η ευημερία των πολιτών.

Μια βασική εκτίμηση στο πεδίο της ενέργειας, με βάση και τις ποσότητες που  διαχειριζόμαστε κατά μήκος της Εγνατίας διαχείρισης (και που υπολογίζονται σε 450.000 τόνους ανά έτος βάσει τον ήδη υλοποιούμενων και προς υλοποίηση έργων των περιοχών που αναφέρθηκαν προηγουμένως) έχει υπολογιστεί πως τα ενεργειακά οφέλη της Εγνατίας θα ήταν μεταξύ άλλων:

  • η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος σχεδόν 30 MW ικανής να καλύψει τις ανάγκες 70.000 νοικοκυριών.
  • η μείωση της ποσότητας προς ταφή κατά 90%.
  • η εξοικονόμηση 80 στρεμμάτων η σχεδόν 11 γηπέδων ποδοσφαίρου ανά έτος από τις ανάγκες για νέους ΧΥΤΑ.
  • η δημιουργία 400-500 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας

Η Εγνατία λοιπόν είναι ένα παιδί που μεγαλώνει στα χέρια όλων μας και από εμάς εξαρτάται να της δώσουμε ουσιαστικές βάσεις. Θα ήθελα να τονίσω και την πάγια θέση όλης της Τοπικής αυτοδιοίκησης πως τα απορρίμματα ανήκουν στους Δημότες οπότε από μια τέτοια ενέργεια πρέπει να βγουν ωφελούμενοι και αυτοί.

Διάκριση για την ψηφιακή διακυβέρνηση

Στροφή όμως κ. Γεράνη και στο μοντέλο ψηφιακής διακυβέρνησης  και μάλιστα βραβευτήκατε για αυτό;

Ναι η αλήθεια κατακτήσαμε σημαντική διάκριση για τον ΦΟΔΣΑ ΚΜ στα Βραβεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το 2022. Αποσπάσαμε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερη Εφαρμοσμένη Ιδέα» στη θεματική «Δημόσια Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση και Δικαιοσύνη». Η πρωτοποριακή βραβευθείσα πρόταση του ΦΟΔΣΑ, η οποία φέρει τον τίτλο «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία», ξεχώρισε, καθώς εναρμονίζεται με τη ψηφιακή εποχή και μπορεί να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των Δημοσίων Διοικητικών λειτουργιών. Η σπουδαία αυτή διάκριση του ΦΟΔΣΑ μας χαροποιεί και μας τιμά ιδιαίτερα. Αποδεικνύει πως επιδιώκουμε να ενσωματώσουμε στη λειτουργία μας τις νέες τεχνολογίες, συμβάλλοντας έτσι στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους αλλά και στον εκσυγχρονισμό των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης. Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας για την αλλαγή κουλτούρας των συμπολιτών μας όσον αφορά τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, είμαστε περήφανοι που πλέον η Κεντρική Μακεδονία είναι πρωτοπόρος στον τομέα αυτό και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να βαδίζουμε στο δρόμο της κυκλικής οικονομίας».

Κλείνοντας κύριε Γεράνη θα έλεγα με δυο κουβέντες πως ο ΦΟΔΣΑ συμβάλλει ευρύτερα στην ενίσχυση της χώρας σε πανελλαδικό επίπεδο;

Η αλήθεια είναι πως νοιώθουμε στην Κεντρική Μακεδονία  ότι πράγματι βάζουμε το δικό μας λιθαράκι για την ανάπτυξη της χώρας και βέβαια βοηθάμε εμπράκτως να πιάσει τους στόχους στη διαχείριση των απορριμμάτων που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ ταυτόχρονα νομίζω αποτελούμε καλή πρακτική ως ΦΟΔΣΑ και συμπαρασύρουμε και άλλους φορείς να λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο σε πολλαπλά επίπεδα συμβάλλοντας ακόμα και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Κύριε Γεράνη είστε και εσείς χρόνια αυτοδιοικητικός έχοντας διατελέσει 2 θητείες Δήμαρχος στο πρώην Δήμο Χορτιάτη. Πείτε μας δυο λόγια για τον συντοπίτη σας Δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης και υποψήφιο Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Λάζαρο Κυρίζογλου.

Ο Συντοπίτης όπως σωστό είπατε αλλα και φίλος ο Λάζαρος ο Κυρίζογλου είναι ένας άξιος, ικανός και αγωνιστής της αυτοδιοίκησης. Ο Λάζαρος είναι άνθρωπος με βαθιά γνώση των θεμάτων της Αυτοδιοίκησης , είμαι σίγουρος ότι θα αγωνιστεί για την εξέλιξη της Αυτοδιοίκησης για την σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση, για την συλλογικότητα γιατί όπως και ο ίδιος έχει πει πολλές φορές η Αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος της συνάντησης του διαλόγου και της συνεργασίας. Η αυτοδιοίκηση έχει συνέχεια και διακρίνεται για την διαχρονική της συνέπεια, ως γνήσιος μαχητής θα παλέψεις για το μέλλον της για την ενότητα , την συνεργασία με την Κυβέρνηση για καλύτερη δημοκρατία με περισσότερη Αυτοδιοίκηση, για ένα σύγχρονο , ισόχρονο παράλληλο βηματισμό των Δήμων γιατί η επόμενη μέρα δεν είναι τεχνοκρατική αλλά βαθιά πολιτική για την αυτοδιοίκηση σε μια εθνική προσπάθεια για μια βιώσιμη ανάπτυξη και Λάζαρος είμαι σίγουρος ότι μπορεί επάξια να ανταποκριθεί σε αυτό το δύσκολο ρόλο του Πρόεδρου της ΚΕΔΕ.

inView

«Το 2100 η Ελλάδα θα έχει λιγότερο πληθυσμό από ό,τι το 1950»

«Θα πρέπει να επανεξετάσουμε το μοντέλο ανάπτυξής μας και να το προσαρμόσουμε στους οικονομικούς μας θεσμούς» λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Υγείας και Γεωγραφίας του Πληθυσμού στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024