Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος, Τουρκία, εξοπλιστικά στο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ – Τι θα συζητήσουν Γεραπετρίτης – Μπλίνκεν

Κύπρος, Τουρκία, εξοπλιστικά στο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ – Τι θα συζητήσουν Γεραπετρίτης – Μπλίνκεν

Σε μία ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο για την γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας

Μία συνάντηση χωρίς εκπλήξεις αναμένεται να είναι αυτή του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον στις 9 Φεβρουαρίου. Με την Αθήνα αλλά και την Ουάσιγκτον να μένουν και να επιμένουν στο υψηλό επίπεδο σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ, σε μία ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο για την γεωγραφία στην οποία ανήκει η χώρα.

Γεραπετρίτης και Μπλίνκεν εκτιμάται ότι θα σταθούν στην στέρεα στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στα πεδία της ενέργειας, της οικονομίας, του τουρισμού και της εκπαίδευσης, στην στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως περιφερειακού πυλώνα σταθερότητας στην παρούσα συγκυρία, η οποία χαρακτηρίζεται κρίσιμη για την περιοχή και τον κόσμο. Ακόμα η πραγματοποίηση του πέμπτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ θεωρείται ότι στέλνει μήνυμα πως η Ελλάδα αποτελεί αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ και μέρος της αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Το 3+1

Στους στόχους που βάζει η Αθήνα ενόψει της επίσκεψης είναι να υπάρχει ενίσχυση στην διμερή συνεργασία, αλλά και αναφορά στο σχήμα 3+1 Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ + ΗΠΑ, σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Στρατηγικού Διαλόγου αναμένεται να συζητηθούν περιφερειακά θέματα, μεταξύ των οποίων η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία, τα Δυτικά Βαλκάνια και η ευρωπαϊκή τους προοπτική, ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, η κρίση  στη Μέση Ανατολή και η Ερυθρά Θάλασσα, που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς επίσης η Ουκρανία, ο Νότιος Καύκασος και η Κίνα.

Άμυνα και Ασφάλεια

Στο κεφάλαιο Άμυνα και ασφάλεια θα μπουν η διμερής αμυντική συνεργασία, οι περιφερειακές προκλήσεις, ζητήματα ΝΑΤΟ και πρωτοβουλίες ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και η υποστήριξη Ουκρανίας. Στη λίστα των στοχεύσεων της ελληνικής διπλωματίας είναι και η εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας, με επίκεντρο τα εξοπλιστικά, έστω και αν οι ανακοινώσεις για τα F-35 καθώς και τα αμυντικά συστήματα που οι ΗΠΑ έχουν την πρόθεση να δώσουν στην Ελλάδα ως «πλεονάζον αμυντικό υλικό», έχουν ήδη γίνει.

Κλιματική αλλαγή, εμπόριο και επενδύσεις

Στις επιδιώξεις επίσης η συνεργασία με την USAID, προκειμένου να καταστεί εφικτή η καλύτερη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η αναφορά στην Our Ocean Conference, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Στο κεφάλαιο εμπόριο και επενδύσεις η Αθήνα θέλει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο και τις οικονομικές σχέσεις, στους τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας, επιδιώκοντας παράλληλα προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα με έμφαση στη φαρμακοβιομηχανία και τις καινοτόμες τεχνολογίες.

Ενέργεια

Η ενέργεια και δη οι ανανεώσιμες πηγές, η προώθηση ενεργειακής διασυνδεσιμότητας, μέσω αγωγών και έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι στα θέματα που η Αθήνα επίσης δίνει έμφαση, θέλοντας αναβάθμιση ενεργειακής ασφάλειας Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κυβερνοασφάλεια, πολιτική προστασία

Ακόμα η Αθήνα θέλει να υπογραμμίσει τη συνεργασία και στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας.

Επί τάπητος θα τεθεί επίσης η συνεργασία στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ο έλεγχος των συνόρων και των παράνομων δραστηριοτήτων, , καθώς και οι δεσμοί μεταξύ των λαών, με επίκεντρο τις ανταλλαγές φοιτητών, την προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς και θέματα Μνήμης Ολοκαυτώματος.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών θα υπογραφεί και η συμφωνία «Artemis» που αφορά στη διαστημική συνεργασία.

Διθυραμβικές δηλώσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα οι πανηγυρισμοί περίσσεψαν ήδη από την ημέρα της επίσκεψης του Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά και τις διαρροές για τα F-35, που επιβεβαιώθηκαν στη συνέχεια, με μία επιστολή που σύστηνε περαιτέρω ελληνική βοήθεια στην Ουκρανία και υποσχόταν σειρά οπλικών συστημάτων που οι αμερικανικές δυνάμεις αποσύρουν ως «δωρεάν» παραχώρηση στην Ελλάδα.

Με την Αθήνα να έχει γίνει ο πρόθυμος σύμμαχος της Ουάσιγκτον, δύναμη σταθερότητας όπως την χαρακτηρίζουν, στην περιοχή και να επιδιώκει να αποσυνδέσει αυτή τη σχέση από την σχέση Τουρκίας – ΗΠΑ.

Η Τουρκία

Ωστόσο η Τουρκία παραμένει ένας πολύτιμος παίκτης στην περιοχή που οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν, παρά τις όποιες «παραφωνίες» της, ενώ πλέον η Άγκυρα έχει μπει σε τροχιά ομολοποίησης των σχέσεων της με τις χώρες της περιοχής και ισχυροποιείται αναζητώντας εκ νέου ένα ευρύτερο ρόλο.

Για τις ΗΠΑ έχει ήδη αναχωρήσει από την Τρίτη ο Υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης, την Τετάρτη η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ενώ την Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Must in

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία - Η «καφετζού» και οι συνεργοί της που απέσπασαν 850.000 ευρώ από ηλικιωμένο

Τα μέλη της οργάνωσης εκμεταλλεύονταν έναν 72χρονο επί εννέα ολόκληρα χρόνια, πείθοντάς τον ότι ασκούν την «τέχνη» της καφεμαντείας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024