Καταιγισμός κυβερνοεπιθέσεων από την Βόρεια Κορέα – Πώς ωφελήθηκε το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας
Υπό έρευνα έχουν τεθεί από τον ΟΗΕ πολλές ύποπτες κυβερνοεπιθέσεις που έχουν γίνει από την Βόρεια Κορέα.
Αποσπάσματα έκθεσης του ΟΗΕ δείχνουν ότι έχουν τεθεί υπό έρευνα δεκάδες ύποπτες κυβερνοεπιθέσεις της Βόρειας Κορέας, οι οποίες φαίνεται να έχουν αποφέρει 3 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν να αναπτύξει ακόμα περισσότερο το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian, μία ομάδα ανεξάρτητων παρατηρητών του ΟΗΕ ανέφερε σε μία επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι «Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας συνεχίζει να περιφρονεί τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών».
Δεν υπάρχει επίσημη απάντηση
Η επιτροπή των παρατηρητών του Οργανισμού ερευνούν 58 ύποπτες κυβερνοεπιθέσεις της Βόρειας Κορέας σε εταιρείες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα μεταξύ του 2017 και του 2023, αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες φέρονται να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής της ΛΔΚ.
Η αποστολή της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό της έκθεσης των παρατηρητών κυρώσεων. Η Πιονγκγιάνγκ έχει προηγουμένως αρνηθεί τους ισχυρισμούς για χάκινγκ ή άλλες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
Σημειώνεται ότι η έκθεση του ΟΗΕ επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί αυτόν τον μήνα ή στις αρχές του επόμενου μήνα, σύμφωνα με τους διπλωμάτες που έχουν αναλάβει να την παρουσιάσουν στο σώμα.
Συνεχίζονται οι επιθέσεις
Οι βορειοκορεατικές ομάδες χάκερ που υπάγονται στην κύρια υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Πιονγκγιάνγκ φέρεται να συνέχισαν με μεγάλο αριθμό κυβερνοεπιθέσεων, ανέφεραν οι παρατηρητές κυρώσεων. «Οι τάσεις περιλαμβάνουν τη στόχευση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας σε αμυντικές εταιρείες και αλυσίδες εφοδιασμού και την αυξανόμενη κοινή χρήση υποδομών και εργαλείων», ανέφεραν οι παρατηρητές.
Η Βόρεια Κορέα «ανέπτυξε περαιτέρω πυρηνικά όπλα και παρήγαγε πυρηνικά σχάσιμα υλικά, αν και η τελευταία γνωστή πυρηνική δοκιμή της πραγματοποιήθηκε το 2017», έγραψαν οι παρατηρητές, οι οποίοι ανέφεραν επίσης ότι η Πιονγκγιάνγκ συνέχισε τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, έθεσε έναν δορυφόρο σε τροχιά και πρόσθεσε ένα «τακτικό υποβρύχιο πυρηνικής επίθεσης» στο οπλοστάσιό της.
Τα μέτρα του Συμβουλίου Ασφαλείας
Εδώ και αρκετό καιρό, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει απαγορέψει στην Βόρεια Κορέα να διεξάγει πυρηνικές δοκιμές και εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων. Από το 2006 υπόκειται σε κυρώσεις του ΟΗΕ, τις οποίες το συμβούλιο έχει επανειλημμένα ενισχύσει για να προσπαθήσει να αποκόψει τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ).
Οποιαδήποτε περαιτέρω δράση κατά της Βόρειας Κορέας από το συμβούλιο είναι απίθανη, καθώς το συμβούλιο βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και αρκετά χρόνια για το θέμα αυτό. Η Κίνα και η Ρωσία επιθυμούν αντίθετα την ελάφρυνση των κυρώσεων για να πείσουν την Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στις συνομιλίες αποπυρηνικοποίησης.
Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ υποσχέθηκαν επίσης το 2023 να εμβαθύνουν τις στρατιωτικές τους σχέσεις. Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα ότι προμήθευσε όπλα στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία έχουν αρνηθεί.
Το αντικείμενο της έρευνας της ομάδας
«Η ομάδα ερευνά αναφορές από κράτη μέλη σχετικά με προμήθειες συμβατικών όπλων και πυρομαχικών από τη ΛΔΚ κατά παράβαση των κυρώσεων», έγραψαν οι παρατηρητές κυρώσεων. «Ο συνολικός καταγεγραμμένος όγκος εμπορίου του 2023 ξεπέρασε το σύνολο του 2022, συνοδευόμενος από την επανεμφάνιση μιας μεγάλης ποικιλίας ξένων καταναλωτικών αγαθών, ορισμένα από τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως είδη πολυτελείας», έγραψαν οι παρατηρητές κυρώσεων.
Η πώληση ή η μεταφορά ειδών πολυτελείας στη Βόρεια Κορέα έχει από καιρό απαγορευτεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σύμφωνα με τις κυρώσεις του ΟΗΕ που επιβλήθηκαν το 2017, όλες οι χώρες υποχρεώθηκαν επίσης να επαναπατρίσουν τους Βορειοκορεάτες που εργάζονται στο εξωτερικό για να σταματήσουν να κερδίζουν συνάλλαγμα για το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.
«Η επιτροπή διερεύνησε αναφορές για πολυάριθμους υπηκόους της ΛΔΚ που εργάζονται στο εξωτερικό και αποκτούν εισόδημα κατά παράβαση των κυρώσεων, μεταξύ άλλων στους τομείς της τεχνολογίας πληροφοριών, της εστίασης και των κατασκευών», έγραψαν οι παρατηρητές κυρώσεων.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη