Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Μια παγκόσμια πρεμιέρα και δύο διεθνείς στο 26ο ΦΝΘ

Μια παγκόσμια πρεμιέρα και δύο διεθνείς στο 26ο ΦΝΘ

Οι ταινίες αποκλειστικά στο in.gr.

Ντοκιμαντέρ από σπουδαία ονόματα του σινεμά, όπως οι Στιβ ΜακΚουίν και Φρέντερικ Γουάιζμαν, αλλά και αποκαλυπτικές ιστορίες με κεντρικούς χαρακτήρες γνωστές προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης, της μουσικής και της μόδας,  όπως οι Πατρίσια Φιλντ, Εντουάρ Λουί, Ντάριο Αρτζέντο, Ανίτα Πάλενμπεργκ έρχονται στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίος θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 17 Μαρτίου 2024.

Όπως κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν τόσο παγκόσμιες όσο κα διεθνείς πρεμιέρες.

Pol Pot Dancing

Παγκόσμια πρεμιέρα

Pol Pot Dancing

Ενρίκε Σάντσες Λάντς, Γερμανία-Καμπότζη, 2024 (διάρκεια 101 λετπά)

Η ιστορία μας μεταφέρει στην Καμπότζη

Μια κορυφαία χορεύτρια στη βασιλική αυλή της Καμπότζης μεγαλώνει με αγάπη τον μικρό αδελφό του συζύγου της ως δικό της γιο. Δεκαετίες αργότερα, ως εργάτρια υπό τον καταπιεστικό ζυγό των Ερυθρών Χμερ, ανακαλύπτει ότι ο θετός γιος της δεν είναι άλλος απ’ τον Πολ Ποτ.

Οι μαζικές εκκαθαρίσεις του καθεστώτος (από το 1975 μέχρι το 1979, ο Πολ Ποτ αφάνισε το 25% του πληθυσμού της Καμπότζης) συνυφαίνονται με τις γεμάτες οδύνη αναμνήσεις των συγγενών του αιμοσταγούς δικτάτορα, οποίοι σήμερα στήνουν μια εντυπωσιακή χορευτική παράσταση με θέμα τη συνάντηση του αρχηγού των Ερυθρών Χμερ με τη θετή του μητέρα.

Σε αυτό το καταπληκτικό ντοκιμαντέρ, πολύτιμο αρχειακό υλικό συνδυάζεται θαυμάσια με τις εικόνες των χορευτών, τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τις περιγραφές του βαθύτερου νοήματος αυτής της μείζονος πολιτιστικής έκφρασης του λαού της Καμπότζης, δίνοντας ένα υπέροχο αποτέλεσμα, βαθιά μελαγχολικό, όμορφο και συγχρόνως τραγικό. Η τέχνη ως παυσίπονο για τις ανοιχτές πληγές της Ιστορίας.

Touché, μια αθλήτρια ξιφασκίας σμιλεμένη από παιδί στο «πρέπει» της επιτυχίας, αφιερωμένη στο όνειρο να φτάσει στην κορυφή του κόσμου

Διεθνής πρεμιέρα

Touché

Martina Moor, Ιταλία – Βέλγιο – Βραζιλία, 2023, (διάρκεια 87 λεπτά)

Η larger than life ιστορία της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στην ξιφασκία Nathalie Moellhausen

Μια αθλήτρια ξιφασκίας σμιλεμένη από παιδί στο «πρέπει» της επιτυχίας, αφιερωμένη στο όνειρο να φτάσει στην κορυφή του κόσμου. Ένας πατέρας-μέντορας, μαζί κι ο πιο σκληρός κριτής. Ένας προπονητής-θρύλος, σε ένα περιβάλλον αδυσώπητου ανταγωνισμού. Μια πορεία γεμάτη θεαματικά σκαμπανεβάσματα, ναδίρ και ζενίθ που και σεναριογράφος ακόμα θα δίσταζε να σκαρφιστεί.

Το Touché είναι η larger than life ιστορία της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στην ξιφασκία Nathalie Moellhausen, μια πορεία δέκα ετών που περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε τρεις Ολυμπιάδες με δύο διαφορετικές χώρες, γενναίες δόσεις δράματος εντός και εκτός τερέν, μα πάνω από όλα μια φωτογενή προσωπικότητα που ξεπερνά κατά πολύ την πεπερασμένη λαοφιλία του ευγενούς σπορ.

Με αφετηρία το πλούσιο υλικό που η ίδια η Moellhausen έχει καταγράψει δίκην ημερολογίου, η πρωτοεμφανιζόμενη Martina Moor και φίλη της αθλήτριας επιδεικνύει αξιοσημείωτο σκηνοθετικό ένστικτο ακολουθώντας από προνομιακή θέση τα βήματα μιας γυναίκας που, ως ζωντανό παράδειγμα του «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να ξανασηκωθείς», ανεβαίνει με δυναμισμό στο βάθρο της σύγχρονης κινηματογραφικής ηρωίδας.

My stolen planet

Διεθνής πρεμιέρα

My Stolen Planet

Farahnaz Sharifi, Γερμανία-Ιράν, 2024, διάρκεια (82λεπτά)

Μια ιστορία τρυφερής εσωτερικής αναχώρησης και μαζί απόπειρα ενός (αυτοβιογραφικού!) ύμνου στην ελευθερία

Αυτό το ντοκιμαντέρ-εργόχειρο έχει κεντημένες σε εύθραυστο φιλμ τις αναμνήσεις της Φαράχ: μια γυναίκα που αποτυπώνει την ομορφιά της καθημερινότητάς της στο Ιράν κατά τη διάρκεια της Ισλαμικής επανάστασης, συλλέγει θραύσματα super8 από άγνωστούς της ανθρώπους, ενώ μαθαίνει τι σημαίνει να αγαπάς από απόσταση και να ονειρεύεσαι ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους.

Η σύνδεση που αναπτύσσει με τη Λεϊλά, μια καθηγήτρια που έφυγε από τη χώρα εκείνη την ταραγμένη περίοδο, αλλά και η μάχη της μητέρας της με τη νόσο Αλτσχάιμερ, θα φωτίσει διά παντός τα σκοτεινά σημεία της μνήμης της.

Ένα πολύτιμο συλλογικό και προσωπικό αρχείο που καταργεί κάθε αμφιβολία για τον ορισμό του «γυναικείου βλέμματος», ενώ παράλληλα χαρίζει νέες διαστάσεις στο κίνημα «Women, Life, Freedom» του 2022, στα πρόσωπα και στις φωνές του.

Sports in

Ο Σπανούλης και η «θεωρία της σκάλας»

Ένα πράγμα που είχε μάθει αυτή η γενιά από τους παλαιότερους ήταν να μην αφήνει κανένα παιχνίδι χωρίς μάχη μέχρι εσχάτων με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα φυσικά τον επικό ημιτελικό με τη Γαλλία στο Ευρωμπάσκετ του 2005

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024