Το σούσι θεωρείται… πασέ στη γενέτειρά του – «Επιδημία» λουκετών στα ιαπωνικά εστιατόρια
Φέτος αναμένεται να κλείσουν πολλά περισσότερα εστιατόρια σούσι απ' όσα την περίοδο της πανδημίας
Η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου μάς σύστησε ένα από τα γευστικότερα εδέσματα του 21ου αιώνα, με τις κουζίνες ανά τον κόσμο να το υποδέχονται με ανοικτές αγκάλες.
Ο λόγος για το σούσι, το πασίγνωστο ιαπωνικό πιάτο, που έχει κατακλύσει τις παγκόσμιες αγορές κερδίζοντας όλο και περισσότερο χώρο.
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν η τύχη του στην ίδια του την πατρίδα δεν είναι η ίδια, με την άλλοτε αίγλη του να έχει εξασθενήσει. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg, τα εστιατόρια που σερβίρουν αποκλειστικά σούσι στην Ιαπωνία κλείνουν το ένα μετά το άλλο, με ταχύτατους ρυθμούς μετά την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 το 2020.
Αιτίες η άνοδος των τιμών στα υλικά, η έλλειψη προσωπικού και η μείωση των μέτρων στήριξης της εποχής του κορονοϊού. Πέντε εστιατόρια πτώχευσαν στην Ιαπωνία τον Ιανουάριο, τα περισσότερα σε ένα μήνα από τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Tokyo Shoko Research Ltd.
Πανδημία και πληθωρισμός
Τα λουκέτα στα εστιατόρια σούσι στη χώρα ενδέχεται να ξεπεράσουν σε αριθμό αυτά που μπήκαν την περίοδο της πανδημίας, καθώς τα μικρότερα εστιατόρια δυσκολεύονται να λειτουργήσουν σε μια εποχή που ο πληθωρισμός προκαλεί αύξηση του κόστους των τροφίμων και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
Η τιμή των ψαριών αυξήθηκε κατά 14,8% μέσα σε ένα χρόνο
Επιπροσθέτως, όπως σημειώνει η έρευνα, η αποπληρωμή των δανείων που έλαβαν οι επιχειρηματίες τότε, για να ανταπεξέλθουν στις δυσμενείς συνθήκες αποτελεί ένα έξτρα βάρος.
Μετά από δεκαετίες αποπληθωρισμού και πτώσης των τιμών, η Ιαπωνία χτυπήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια από την παγκόσμια αύξηση του πληθωρισμού. Η άνοδος των τιμών των εισαγωγών και η αποδυνάμωση του Γιεν ανέβασαν το κόστος ζωής για τα ιαπωνικά νοικοκυριά που δεν είναι συνηθισμένα στον πληθωρισμό.
Ο πληθωρισμός των τροφίμων εκτινάχθηκε σε υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών πέρυσι, με την τιμή των ψαριών να αυξάνεται κατά 14,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της Ιαπωνίας.
Οι εταιρικές πτωχεύσεις αυξάνονται συνολικά στην Ιαπωνία, αλλά ο τομέας των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων, έχει πληγεί περισσότερο, καθώς παρουσιάζει τον μεγαλύτερο αριθμό πτωχεύσεων. Πέρυσι, 45 εστιατόρια που σέρβιραν ράμεν —σούπα με νουντλς—χρεοκόπησαν, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Tokyo Shoko Research.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις