«Φως στο Τούνελ»: Στην Ελλάδα αναζητείται ο πλέον καταζητούμενος εγκληματίας στην Αυστραλία
Ο Έλληνας ομογενής, Τζέιμς Δαλαμάγκας, είναι ίσως ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στην Αυστραλία εδώ και 25 χρόνια, καθώς κατηγορείται για την εν ψυχρώ δολοφονία ενός άλλου Έλληνα ομογενή.
Με έναν από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στην Αυστραλία, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα «most wanted» της αστυνομίας ασχολήθηκε η εκπομπή «Φως στο Τούνελ».
Ο Έλληνας ομογενής, Τζέιμς Δαλαμάγκας, είναι ίσως ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στην Αυστραλία εδώ και 25 χρόνια, καθώς κατηγορείται για την εν ψυχρώ δολοφονία ενός άλλου Έλληνα ομογενή και πατέρα δύο παιδιών.
Ο Τζέιμς Δαλαμάγκας καταζητείται για συμμετοχή στη δολοφονία του Γιώργου Γιαννόπουλου στο Μπέλμορ, στα νοτιοδυτικά του Σίδνεϊ, τον Απρίλιο του 1999. Ο καταζητούμενος κατηγορείται πως κάτω από άγνωστες συνθήκες μαχαίρωσε θανάσιμα το θύμα μετά από καβγά έξω από κλαμπ.
Η υπόθεση αυτή πήρε μεγάλες διαστάσεις στην Αυστραλία πριν από περίπου ένα μήνα, όταν οι αστυνομικοί παρουσίασαν τα στοιχεία τους στους δημοσιογράφους, καθώς εικάζεται πως ο Δαλαμάγκας που σήμερα είναι 53 χρόνων, κρύβεται στην Ελλάδα ή σε γειτονικές χώρες. Μάλιστα η αστυνομία απηύθυνε έκκληση καθώς τον Απρίλιο του 2024 αναμένεται το έγκλημά του στη χώρα μας να παραγραφεί καθώς συμπληρώνονται 25 έτη.
«Πιστεύω ότι κάποιος τον καλύπτει και τώρα είναι η ώρα να προσφέρουν πληροφορίες στην αστυνομία»
Τον έχουν επικηρύξει και πληρώνουν την πληροφορία που θα οδηγήσει στη σύλληψή του με 200 χιλιάδες δολάρια Αυστραλίας, δηλαδή περίπου 123.000 ευρώ.
Οι ομοσπονδιακοί ντετέκτιβ και οι αστυνομικοί του τμήματος της Νέας Νότιας Ουαλίας απευθύνονται στο «Φως στο Τούνελ» και ζητούν τη βοήθεια των Ελλήνων για να εντοπιστούν τα ίχνη του καταζητούμενου.
Μάλιστα ειδικό τμήμα της αυστραλιανής αστυνομίας δημιούργησε μία ψηφιακή απεικόνιση του Τζέιμς Δαλαμάγκας, όπως πιστεύεται ότι είναι σήμερα. περιγράφεται με μεσογειακά χαρακτηριστικά, έχει καστανά μαλλιά και μάτια και ένα τατουάζ με ελληνικά γράμματα στο δεξί του αντιβράχιο.
Σύμφωνα με τους αξιωματικούς μπορεί να χρησιμοποιεί τα ονόματα «Τζέιμς», «Τζιμ», «Τιμ», Δημήτριος», «Δημήτρης», «Μήτσος», «Τάκης», «Κάνης», ενώ θεωρείται βέβαιο ότι μιλάει καλά ελληνικά λόγω των χρόνων που έχει ζήσει στην Ελλάδα.
Η καταγωγή του πατέρα του είναι από τον Γοργόμυλο Πρέβεζας και της μητέρας του από την Τεμένη Αιγίου.
Ο πατέρας του που ζει στην Αυστραλία δήλωσε ότι δεν έχει καμία επαφή όλα αυτά τα χρόνια με τον καταζητούμενο, κάτι που οι Αρχές δεν πιστεύουν.
Ο ντετέκτιβ και προϊστάμενος ερευνών, Άντριου Κουτσούφης μίλησε στο «Φως στο Τούνελ» και δήλωσε πως: «Είναι πολύ σημαντικό να βρούμε αυτόν τον άνθρωπο, όχι μόνο για εμένα, αλλά για όλη την αστυνομία και την Αυστραλία. Έχουμε από την αρχή πολλές πληροφορίες για το τι έγινε πού πήγε. Στην Ελλάδα είναι, αλλά δεν έχουμε καταφέρει να τον βρούμε και αυτή είναι η βοήθεια που ζητάμε. Πιστεύουμε πως κάποιος εκεί ξέρει, που είναι ο Δαλαμάγκας. Δεν σταματάμε μέχρι να τον βρούμε. Προτρέπουμε τον λαό της Ελλάδας να μας βοηθήσει να βρούμε τον Δαλαμάνγκα».
Πάντως όπως διαμηνύουν οι Αυστραλοί αστυνομικοί, η έρευνα θα συνεχίζεται πάντα μέχρι να συλληφθεί. Η ΕΛ.ΑΣ. όλα αυτά τα χρόνια είναι αρωγός των Αυστραλιανών Αρχών με έρευνες σε όλη την Ελλάδα.
Τι αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ.
«Για τον εν λόγω καταζητούμενο εκκρεμεί ανεκτέλεστο από τον Φεβρουάριο 2006 Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο διατηρεί σε ισχύ το από 16 Απριλίου 2003 ένταλμα σύλληψης Τακτικού Ανακριτικού Τμήματος για Πρωτοδικείου Αθηνών για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με πρόθεση. Τα εν λόγω διωκτικά έγγραφα έχουν καταχωρηθεί στην Εθνική Βάση Δεδομένων από την αρμόδια υπηρεσία όπως προβλέπεται και ο εν λόγω αναζητείται σε όλη την ελληνική επικράτεια από το σύνολο αρμοδίων Διωκτικών Αρχών (Ελληνική Αστυνομία-Ελληνική Ακτοφυλακή, Σώμα Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, Τελωνειακές Αρχές). Στο Τμήμα Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής δεν έχει περιέλθει μέχρι και σήμερα ουδεμία επώνυμη καταγγελία ή ανώνυμη πληροφορία για τον συγκεκριμένο καταζητούμενο ώστε να εντοπιστεί και να συλληφθεί, ενώ οποιαδήποτε σχετική πληροφορία έχει περιέλθει στο παρελθόν, εξετάστηκε χωρίς να φέρει κανένα αποτέλεσμα», ανέφερε η ΕΛ.ΑΣ.
Έκκληση από την αδελφή του θύματος
Η αδερφή του θύματος μίλησε στο «Φως στο Τούνελ» κάνοντας έκκληση και ζητώντας βοήθεια για τη σύλληψη του καταζητούμενου.
«Ευχαριστώ την εκπομπή σας που μου έδωσε την ευκαιρία να ζητήσω τη βοήθεια του λαού της Ελλάδας για να συλληφθεί ο καταζητούμενος Τζέιμς Δαλαμάγκας. Πιστεύω ότι κάποιος τον καλύπτει και τώρα είναι η ώρα να προσφέρουν πληροφορίες στην αστυνομία. Ως αμοιβή δίνεται και ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, 200 χιλιάδες δολάρια Αυστραλίας, περίπου 120 χιλιάδες ευρώ. είναι ένα μεγάλο ποσό. Πιστεύω ότι είναι η ώρα για όποιον τον καλύπτει να βγει και να μιλήσει», λέει χαρακτηριστικά.
Μίλησε για το μοιραίο βράδυ που ο αδερφός της, Γιώργος Γιαννόπουλος, βρήκε τραγικό τέλος και πως αυτό σημάδεψε όλη την οικογένεια τους.
«Ο αδερφός είχε μία βραδινή έξοδο με κάποιους φίλους σε ένα κλαμπ. Περνούσε ωραία και μετά υπήρξε έξω ένας καβγάς και μαχαιρώθηκε θανάσιμα. Λάβαμε ένα τηλέφωνο δύο το χάραμα να πάμε στο Νοσοκομείο. Μπήκαμε και περιμέναμε να δούμε τον αδερφό μου αλλά μας είπαν ότι πέθανε. Δεν τη γνωρίζαμε αυτή την οικογένεια. Σοκαριστήκαμε μόλις μάθαμε ότι ο φερόμενος ως δράστης είναι Έλληνας γιατί δεν πιστεύαμε πως ποτέ ένας Έλληνας θα έκανε κάτι τέτοιο σε κάποιον άλλον Έλληνα. Oι γονείς μου ζουν μόνο για τα εγγόνια τους και απλά επειδή είναι και μιας ηλικίας, θέλουν απλά να βρεθεί ο δολοφόνος για να φύγουν από τη ζωή χωρίς να έχουν αυτόν τον πόνο».
Σε ερώτηση για το τι θα έκανε αν είχε τον καταζητούμενο μπροστά της απάντησε πως το μόνο που θα τον ρωτούσε είναι πως μπορεί να τα έχει καλά με τν συνείδησή του μετά από αυτό που έκανε.
- Βραζιλία: Τουλάχιστον 38 νεκροί μετά σύγκρουση λεωφορείου με μπλοκ γρανίτη σε αυτοκινητόδρομο
- Ινδία: Κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πολιτεία Παντζάμπ σε πρόσφατα «εξευγενισμένη» περιοχή
- Ρωσία: Ο Πεσκόφ επεξηγεί την πρόκληση Πούτιν στην Δύση για «τεχνολογική μονομαχία» με Ορέσνικ
- ΗΠΑ: Η Αμερικανική Αεροπορία βομβάρδισε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη
- Σε επίπεδο ρεκόρ και το 2024 η κατανάλωση άνθρακα
- TikTok: Ενα δισεκατομμύριο χρήστες αλλά και συσσωρευμένες αντιπαραθέσεις