Δύο γάτες στο ίδιο σπίτι – Ο τρόπος για μια αρμονική συμβίωση
Όσα πρέπει να γνωρίζετε προτού φέρετε στο σπίτι σας μία δεύτερη ψιψίνα, έτσι ώστε να αποφύγετε την επεισοδιακή συγκατοίκηση
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Η αρμονική συμβίωση δύο γατιών στο ίδιο σπίτι δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Αλλά δεν είναι και ακατόρθωτη. Αρκεί, να γνωρίζουμε πώς πρέπει να γίνουν… οι συστάσεις.
Όσοι αγαπούν τις γατούλες, ίσως σκέφτονται να αποκτήσουν και δεύτερη.
«Η απόφαση να υποδεχτεί κανείς ένα νέο κατοικίδιο στο σπίτι του αναδεικνύεται συχνά ως μία από τις πιο θετικές εμπειρίες για μια οικογένεια. Είναι σαν να ανοίγει μια νέα σελίδα στη ζωή σας, εμπλουτίζοντας τη ρουτίνα σας με νέες στιγμές χαράς και αγάπης», αναφέρει ο σύμβουλος – εκπαιδευτής σκύλου και γάτας, Κώστας Κονταξής.
Ενίοτε, η άφιξη ενός νέου κατοικίδιου είναι μια ήρεμη και εύκολη διαδικασία, ενώ άλλες φορές μπορεί να εξελιχθεί σε πιο περίπλοκη κατάσταση
Όταν αποφασίζουμε να «δωρίσουμε» στη γάτα μας έναν φίλο, όπως λέει ο κ. Κονταξής, δημιουργούμε έναν κόσμο γεμάτο αγάπη και συναισθηματική επαφή. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και στη ζωή, η πρόσθεση ενός νέου μέλους στην οικογένεια μπορεί να παρουσιάσει προκλήσεις. Ενίοτε, η άφιξη ενός νέου κατοικίδιου είναι μια ήρεμη και εύκολη διαδικασία. Άλλες φορές όμως, μπορεί να εξελιχθεί σε πιο περίπλοκη κατάσταση.
Διευκρινίζει ότι η διαφορετικότητα στους χαρακτήρες των κατοικίδιων, ο ανταγωνισμός για την προσοχή και οι πρώτες προσπάθειες προσαρμογής, μπορεί να δημιουργήσουν ένταση. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κατά καιρούς, οι οικογένειες να ζουν σε ξεχωριστά μέρη του σπιτιού.
Ωστόσο, με τη σωστή προετοιμασία και προσέγγιση μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν αρμονικό κόσμο για όλα τα μέλη της οικογένειας, ανεξαρτήτως είδους.
Πώς θα γίνει η γνωριμία μεταξύ των δύο γατιών
«Προτού φέρετε το νέο γατάκι στο σπίτι, η δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου είναι ουσιώδης για την επιτυχή εισαγωγή του. Του παρέχετε έναν μικρό, απομονωμένο χώρο με όλα τα απαραίτητα που χρειάζεται. Όπως λεκάνη άμμου, φαγητό και νερό. Κι έτσι δίνετε στο νέο μέλος τη δυνατότητα να εξοικειωθεί βήμα – βήμα με το νέο του περιβάλλον», εξηγεί ο κ. Κονταξής.
Επίσης, όπως λέει, θα ήταν χρήσιμο να εξοικειώσουμε και τα δύο με τον ήχο άλλων γατιών. Μια ευχάριστη πρακτική είναι να τους επιτρέψουμε να ακούνε ήχους γάτων, μέσω κάποιας διαδικτυακής πλατφόρμας ή άλλης διαθέσιμης πηγής. Αναπαραγωγή ηχητικών εγγραφών με γάτες να νιαουρίζουν, να μυρίζουν, ή και να παίζουν, μπορεί να βοηθήσει τα γατάκια να συνηθίσουν τους φυσικούς ήχους.
Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον, ενισχύοντας την αίσθηση της κοινότητας και της ασφάλειας, προτού ακόμη αρχίσει η επαφή μεταξύ τους.
Η πρώτη επαφή
«Όταν το νέο γατάκι μπει στο σπίτι, είναι σημαντικό να του επιτραπεί να εξοικειωθεί με το περιβάλλον και τον γάτο, με αργό και φυσικό τρόπο. Αντί να επιβάλετε την επαφή, αφήστε τα γατιά να προσεγγίσουν, το ένα το άλλο, σταδιακά. Αυτή η ομαλή προσέγγιση βοηθά στην εγκαθίδρυση εμπιστοσύνης και στη μείωση του άγχους που μπορεί να προκληθεί από τη νέα κατάσταση», διευκρινίζει ο κ. Κονταξής.
Εάν παρατηρήσετε ένταση μεταξύ των γατιών, τονίζει ο ειδικός, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα σημάδια άγχους. Επεμβαίνετε αναλόγως και διαχειρίζεστε τις αλληλεπιδράσεις τους με προσοχή και ευαισθησία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση λέξεων με ήρεμο τόνο, την απομάκρυνση, για λίγο, κάποιου από τα γατιά, ή ακόμη την επιπλέον προσοχή στον ανήσυχο γάτο.
«Για να ενθαρρυνθεί η θετική αλληλεπίδραση, δημιουργήστε έναν κοινό χώρο με παιχνίδια και τροφές. Αυτός ο κοινός χώρος θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» μεταξύ τους, επιτρέποντας τους να μοιραστούν θετικές εμπειρίες και να αποκτήσουν κοινά ενδιαφέροντα. Αυτός ο «στρατηγικός» σχεδιασμός του χώρου ενισχύει τη συνολική ομαλότητα κατά τη διάρκεια της προσαρμογής των γατιών. Με αυτήν την προετοιμασία, και ακολουθώντας προσεκτικά αυτά τα βήματα, μπορείτε να δημιουργήσετε μια αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των γατιών στο σπίτι σας. Έτσι, ώστε να δημιουργηθεί μια αίσθηση αναγνώρισης στα δύο ζώα, επιτρέποντας την ανταλλαγή μυρωδιάς», ενημερώνει ο κ. Κονταξής.
Κοινός χώρος
Επίσης, πολύ σημαντικό κομμάτι είναι, όπως τονίζει, η γατοποίηση του κοινού χώρου. Η διαδικασία της γατοποίησης του κοινού χώρου αποτελεί ουσιαστικό βήμα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των γατών σε ένα νέο περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας δίνουμε έμφαση στη δημιουργία ενός χώρου, που προσφέρει ασφάλεια και ελευθερία έκφρασης στα γατιά. Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση ασφαλών και ανθεκτικών δομών, όπως ράφια και κρυψώνες, που επιτρέπουν στα γατιά να ανακαλύπτουν στο περιβάλλον τους και να νιώθουν ασφάλεια.
«Η ελευθερία κινήσεων και το φιλικό περιβάλλον ενθαρρύνει τα γατιά να αισθάνονται άνετα και ασφαλή, προωθώντας θετική συμπεριφορά και κοινωνική αλληλεπίδραση. Επιπλέον, η τοποθέτηση αντικειμένων ψυχαγωγίας, όπως παιχνίδια και γραφεία, προσθέτει διασκεδαστικά στοιχεία, που ενισχύουν την φυσιολογική συμπεριφορά των γατιών. Με αυτή την προσέγγιση, η γατοποίηση του χώρου δεν εξασφαλίζει μόνο την ασφάλεια, αλλά και προωθεί την ευεξία. Αλλά και την ευχάριστη διαβίωση των γατιών σε κάθε στιγμή της ημέρας», αναφέρει ο κ. Κονταξής.
Τι κάνουμε σε περίπτωση που οι γάτες παρουσιάζουν δυσκολίες προσαρμογής
Σε περιπτώσεις που τα γατιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσαρμογή τους σε ένα κοινό περιβάλλον, όπως λέει ο κ. Κονταξής, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη τις ατομικές τους ανάγκες και ευαισθησίες.
Το να επιτραπεί στα γατιά να ζουν, αρχικά, σε χωριστά δωμάτια, αποτελεί μια καλή πρακτική για τη μείωση του στρες και της έντασης. Σε αυτό το περιβάλλον τα γατιά μπορούν να εξοικειωθούν με το άρωμα και το περιβάλλον τους χωρίς πίεση.
«Στη συνέχεια, με μικρά βήματα και με βάση την αντίδρασή τους, μπορούμε να τα βάλουμε σταδιακά σε ένα κοινό περιβάλλον. Κατά τη διαδικασία αυτή είναι σημαντικό να δημιουργούμε θετικές στιγμές και εμπειρίες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την παροχή αγαπημένων παιχνιδιών, νοστιμιών, και επιβραβεύσεων που θα συνδέονται με την παρουσία του άλλου γάτου», εξηγεί ο κ. Κονταξής.
Η διαδικασία αυτή, εξηγεί, βοηθά στην ανάπτυξη θετικής συναισθηματικής σύνδεσης μεταξύ των γατιών, ενθαρρύνοντάς τα να αντιληφθούν το ένα το άλλο ως μέλη μιας νέας κοινότητας. Με αυτές τις προσεγγίσεις μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι το περιβάλλον του σπιτιού γίνεται ευχάριστο και ασφαλές για κάθε γατί.
*Ο κ. Κώστας Κονταξής είναι απόφοιτος της Pets Pro Academy, σύμβουλος και εκπαιδευτής σκύλου και γάτας.
Και όπως λέει: «Η αγάπη μου για τα ζώα ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, αλλά η εκπαίδευση μου κέντρισε το ενδιαφέρον όταν γνώρισα ένα σκυλάκι που είχε αρκετά προβλήματα συμπεριφοράς». Είναι κάτοχος της ιστοσελίδας wooftrainer.gr.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις