Τα εξοπλιστικά της Ελλάδας γίνονται αμερικανική υπόθεση
Τόσο το θέμα των F-35, όσο και των LCS και C-130 ως παραχώρηση πλεονάζοντος αμυντικού υλικού, καθώς και το θέμα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα της συμπαραγωγής των φρεγατών Constellation ήταν στην ατζέντα και των συνομιλιών για το Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ.
Η επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 27 Ιανουαρίου, εστάλη τη μέρα που αποδεσμεύτηκαν και επισήμως οι απαντητικές επιστολές από την Ουάσιγκτον τόσο για τα ελληνικά F-35 όσο και για τα τουρκικά F-16. Η επιστολή Μπλίνκεν πέρα από τα F-35 αναφερόταν σε σειρά εξοπλιστικών, τα οποία η Ελλάδα θα πάρει μέσω της διαδικασίας πλεονάζοντος υλικού από τις ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή έβαζε αμερικανική σφραγίδα στα εξοπλιστικά της Αθήνας. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ, στο κεφάλαιο Άμυνα και Ασφάλεια, στις συνομιλίες που έλαβαν χώρα στην Ουάσιγκτον.
F-35 και άλλες ιστορίες
Ακόμα δε και αν οι περισσότεροι εστιάζουν στα F-35, τα οποία δεν μπορεί να θεωρηθούν παραχώρηση προς την Ελλάδα, αφού είναι ένα πρόγραμμα που θα πληρωθεί και μάλιστα ακριβά, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι αναφορές της επιστολής Μπλίνκεν τόσο στα πλοία LCS, όσο και στα μεταγωγικά C-130, ως «παραχώρηση» πλεονάζοντος αμυντικού υλικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστολή σημειώνει ότι «θα υποβάλουμε στο Κογκρέσο νομοθετική πρόταση για τη παραχώρηση πλοίων, με αίτημα να παράσχει την απαραίτητη νομική εξουσιοδότηση για τη μεταφορά στην Ελλάδα έως και τεσσάρων φρεγατών τύπου LCS, με τη διαδικασία του Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού».
Η διαδικασία
Η Ελλάδα είχε συζητήσει εδώ και καιρό τη δυνατότητα απόκτησης των LCS ως ενδιάμεση λύση για το Πολεμικό Ναυτικό, με τη διαδικασία hot transfer, δηλαδή για να παραλάβει πλοία που δεν έχουν αποσυρθεί, εξακολουθούν να είναι εν υπηρεσία και έχουν τα συστήματα τους. Ακόμα και αν στο παρελθόν το Ναυτικό είχε εκφράσει αντιρρήσεις για το συγκεκριμένο πλοίο. Το αν οι LCS που θα παραλάβει η Ελλάδα θα είναι όλες εν ενεργεία ή κάποιες θα έχουν αποσυρθεί μένει να φανεί, ωστόσο τις ανακοινώσεις της επιστολής Μπλίνκεν, ακολούθησαν δηλώσεις Δένδια, που αναφερόταν σε συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών Constellation και μάλιστα για δυνατότητες συμπαραγωγής.
Ένα πρόγραμμα σε βάθος δεκαετίας.
Στην Αθήνα αμερικανός υποναύαρχος
Όπως έχει ήδη γραφτεί αυτή την εβδομάδα και πριν την επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Ουάσιγκτον, στην Αθήνα βρέθηκε ο υποναύαρχος Αντονι Ρόσι, επικεφαλής του Γραφείου Διεθνών Προγραμμάτων του αμερικανικού ναυτικού (Naval International Programs Office).
Αρμόδιες πηγές σημείωναν στο in ότι στην ατζέντα του βρέθηκαν όλα τα προγράμματα του Ναυτικού, που αφορούν τόσο νέες πλατφόρμες που αναμένονται όσο και υφιστάμενες που απαιτούν συντήρηση. Ο Ρόσι μίλησε μεταξύ άλλων για τα ελικόπτερα Romeo του Πολεμικού Ναυτικού, για τα περιπολικά Island, το πρόγραμμα των αεροσκαφών Ρ3, αλλά και τις LCS και το πρόγραμμα των Constellation, το οποίο προκειμένου να ευδοκιμήσει απαιτεί μακρόχρονες διαπραγματεύσεις και συνομιλίες.
Και στο στρατηγικό διάλογο τα εξοπλιστικά
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι τόσο το θέμα των F-35, όσο και των LCS και C-130 ως παραχώρηση πλεονάζοντος αμυντικού υλικού, καθώς και το θέμα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα της συμπαραγωγής των φρεγατών Constellation ήταν στην ατζέντα και των συνομιλιών για το Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδα και ΗΠΑ σημειώνουν προσβλέπουν στη συνέχιση της συνεργασίας για την προμήθεια αμυντικών εξοπλισμών, όπως τα F35 και, ως παραχώρηση πλεονάζοντος αμυντικού υλικού (EDA) από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, αεροσκάφη C-130H και πλοία LCS. Στο κείμενο τονίζεται επίσης ότι ΗΠΑ και Ελλάδα «συζήτησαν πιθανά αμοιβαία οφέλη από τον από κοινού σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή φρεγατών κλάσης Constellation, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών οφελών για τα ναυπηγεία της Ελλάδας και της συνεργασίας μεταξύ των οικοσυστημάτων αμυντικής καινοτομίας των δύο χωρών. Με το κοινό ανακοινωθέν να καταγράφει και τον έπαινο των ΗΠΑ στην Ελλάδα καθώς ξεπέρασε τις δαπάνες του 3,5% του ΑΕΠ της στην άμυνα, ενώ πάνω από το 45% αυτού χρησιμοποιείται για μεγάλες αγορές εξοπλισμού και εκσυγχρονισμό.
Στενές σχέσεις
Την ίδια στιγμή στις ο Μπλίνκεν στις δηλώσεις του επέμεινε στις δηλώσεις πως «η εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας είναι κατά την κρίση μου στο υψηλότερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ. Αυτή η αίσθηση ενισχύθηκε όταν είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Αθήνα πριν από ένα χρόνο για τον τελευταίο μας Στρατηγικό Διάλογο και επίσης στην πρόσφατη επίσκεψή μου μόλις πριν από λίγες εβδομάδες με τον πρωθυπουργό στην Κρήτη».
Εξαιρετική αμυντική συνεργασία
Ενώ ο Γεραπετρίτης από την πλευρά του υποστήριξε ότι «η επικείμενη απόκτηση έως και 40 μαχητικών F-35 αποδεικνύει το βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και αναδεικνύει την εξαιρετική αμυντική μας συνεργασία, όπως αυτή διέπεται από την MDCA». Για να προσθέσει ότι «υπό το πρίσμα των ανωτέρω, τολμώ να πω ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα αλληλοσυμπληρώνονται, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι τους για να συμβάλουν στην περιφερειακή και παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις