Αγρότες: Το «χαρτί» που θα τραβήξει η κυβέρνηση στη συνάντηση της Τρίτης
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη συνάντηση της 15μελους επιτροπής των αγροτών με τον πρωθυπουργό, την Τρίτη (13/92), στο Μέγαρο Μαξίμου. Τι αναμένουμε.
Με «μικρό καλάθι» προσέρχονται οι αγρότες στη συνάντηση της Τρίτης (13/02) με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν επιτρέπουν μέτρα πέραν όσων έχουν ανακοινωθεί όμως ψάχνει για «τυράκια» προκειμένου να κατευνάσει την αγανάκτηση που υπάρχει και να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας (ΣΚΑΪ) το πρωί του Σαββάτου, είπε ότι η κυβέρνηση «θέλει να διευκολύνει τους αγρότες» και έδειξε το «χαρτί» που θα τραβήξει ο πρωθυπουργός. Αφού χαρακτήρισε «σημαντική» τη συνάντηση της Τρίτης με τους αγρότες, υπογράμμισε ότι «αντιλαμβανόμενοι πλήρως την αγωνία τους, πρέπει να συνεχίσουμε στο κλίμα του διαλόγου και θεωρώ ότι κάθε ημέρα θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη».
Με τα λόγια του πρωθυπουργού
Ακόμη, ανέφερε πως «ό,τι λέει ο πρωθυπουργός το κάνει πράξη. Από τη στιγμή που είπε στη Βουλή για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο -και το έχει ήδη κάνει 2 χρονιές- θα γίνει και για τρίτη χρονιά».
Με «τυράκι» την επιστροφή του ΕΦΚ
Η κυβέρνηση εξετάζει την εμπροσθοβαρή επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. «Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει για να δώσει με καλύτερο τρόπο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες. Και μετά τη συζήτηση που θα γίνει με τον πρωθυπουργό, να δοθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να μπορέσουν να έχουν μία ρευστότητα και μία διευκόλυνση», είπε, φανερώνοντας τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου.
Τόνισε, ωστόσο, ότι «ο πρωθυπουργός δεν παίρνει αποφάσεις μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσει αλλά βασίζονται σε συγκεκριμένες μελέτες και συγκεκριμένες εισηγήσεις των αρμόδιων υπουργείων. Περίπου 1 δισ. ευρώ έχει δοθεί από τον ΕΛΓΑ, ο οποίος ενισχύθηκε με 400 εκατ. ευρώ και αποπληρώθηκαν χρέη που πήγαιναν πίσω μία δεκαετία», επισημαίνοντας ότι «είναι σημαντική η παρέμβαση για τη φορολογία των αγροτών, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές, το ρεύμα των αγροτών».
Στις επάλξεις οι αγρότες
Από την πλευρά τους οι αγρότες αφήνουν ανοιχτό παράθυρο να κατέβουν με τρακτέρ στην Αθήνα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους .
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, ανέφερε (MEGA): «Θα κάνουμε μία προσπάθεια πηγαίνοντας προς τη συνάντηση, να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που είχαμε βάλει. Οι δρόμοι έκλειναν συμβολικά όλο αυτό τον καιρό. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύσεις. Εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα παραμένει το ενδεχόμενο να κατέβουμε με τρακτέρ στην Αθήνα».
Ακολούθως ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας υπογράμμισε ότι οι αγρότες επιθυμούν να λυθούν βασικά ζητήματα ώστε να συνεχίσουν να παράγουν.
«Όπως η κυβέρνηση έχει χρήματα για άλλες κοινωνικές ομάδες, θα πρέπει να «σκύψει» και πάνω από τους αγρότες. Έξι μήνες μετά τις πλημμύρες αυτό που έχουν πάρει οι αγρότες είναι μία μικρή προκαταβολή στα προϊόντα και το 60% των αγροτών τις 2.000 στην πρώτη αρωγή, τίποτα άλλο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Τα αιτήματα των αγροτών
Όσον αφορά τα αιτήματα των αγροτών ο Ρίζος Μαρούδας επισήμανε ότι τα «βασικά αιτήματα που αφορούν όλους τους αγρότες είναι το κόστος παραγωγής που είναι τεράστιο, υπάρχει το θέμα της νέας αγροτικής πολιτικής, η οποία δεν θέλουμε να εφαρμοστεί γιατί είναι πολύ χειρότερη απλό την προηγούμενη και δεν υπάρχουν ότι και προϋποθέσεις η Ελλάδα να καλύψει τους όρους που θέτει η ΕΕ με τη νέα ΚΑΠ. Θέλουμε αποζημίωση για τα προϊόντα και υπάρχει και το θέμα με τις ελληνοποιήσεις με αμφιλεγόμενα προϊόντα που εισάγονται. Δεν μπορούμε εμείς να πουλάμε πάμφθηνα και να φτάνουν σε εσάς πανάκριβα. Υπάρχουν ζημιές στη Θεσσαλία και θέλουμε και εκεί κάποιες λύσεις», κατέληξε.
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Σωτήρης Γιαννακός τόνισε (MEGA) ότι το κόστος παραγωγής είχε εκτιναχτεί και αυτός είναι ο λόγος που οι καταναλωτές τρώνε ακριβά τα προϊόντα στο ράφι.
«Με αυτό το κόστος παραγωγής δεν μπορούμε»
«Το κόστος παραγωγής είχε εκτιναχτεί και γι’ αυτό τρώτε ακριβά τα προϊόντα στο ράφι. Εμείς σε ένα μήνα θα βγούμε να καλλιεργήσουμε και με αυτό το κόστος παραγωγής δεν μπορούμε. Το χαρακτηριστικό φέτος είναι πως είναι νέος κόσμος στο επάγγελμά που έχουν επενδύσει. Εάν δεν μπορεί το κράτος να κοστολογήσει να μας πει τι θα κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Είχαμε φέτος 3-4 συγχρονισμένες εξελίξεις. Είχαμε τον Daniel, η νέα ΚΑΠ, οι χαμηλές τιμές και το υψηλό κόστος παραγωγής. Το αφορολόγητο πετρέλαιο είναι πολύ απλό, δεν θα εισπράξει φόρους το κράτος. Έχει 3-4 μέρες περιθώριο ο πρωθυπουργός να το σκεφτεί. Μετά τη συνάντηση θα αποφασιστεί εάν συνεχιστούν (σ.σ οι κινητοποιήσεις). Τα 7 λεπτά που βάζουμε εμείς για το ρεύμα είναι μία καλή τιμή γιατί και εκεί το κράτος θα το πάρει από τα υπερκέρδη του», είπε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις