Γάζα: Σε συναγερμό η Ράφα – Τι σημαίνει η εισβολή σε ένα μέρος σαν την Αλόννησο που μένουν 1,4 εκατ. άνθρωποι
Από την έναρξη του πολέμου κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα. Ωστόσο η ανακοίνωση Νετανιάχου για χερσαία εισβολή στη Ράφα προκαλεί δικαιολογημένο φόβο για μία ακόμα μεγαλύτερη αιματοχυσία
Η πόλη Ράφα στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο προσφυγικό καταυλισμό καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εκτοπιστούν εκεί μετά από την ισοπέδωση του βόρειου και κεντρικού τμήματος του παλαιστινιακού θύλακα από τον ισραηλινό στρατό.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παλαιστινιακών αρχών ο πληθυσμός της Ράφα έχει αυξηθεί από 250.000, πριν τον πόλεμο, σε 1,4 εκατ. ανθρώπους που ζουν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό και φαγητό, στριμωγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον, αντιμέτωποι με το κρύο και τον κίνδυνο των επιδημιών.
Η ανακοίνωση Νετανιάχου ότι επίκειται χερσαία εισβολή στη Ράφα έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από διεθνείς οργανισμούς όσο και από συμμάχους του Ισραήλ όπως οι ΗΠΑ, που κράτησαν αποστάσεις από τη συγκεκριμένη απόφαση του Τελ Αβίβ, με τη Χαμάς ωστόσο να επισημαίνει ότι αυτό δεν απαλλάσσει την αμερικανική κυβέρνηση από τις ευθύνες της για «μία τέτοια σφαγή».
Εντείνουν τους φόβους οι εντολές Νετανιάχου για επιχειρήσεις εκκένωσης
Η εντολή δε στις IDF να σχεδιάσουν «επιχείρηση εκκένωσης» σήμανε συναγερμό καθώς όλες τις προηγούμενες φορές που δόθηκε τέτοια εντολή, στην πραγματικότητα δεν υπήρχε κανένα ασφαλές μέρος καταφυγής ούτε ασφαλής οδός διαφυγής.
Η επίθεση σε ένα τόσο πυκνοκατοικημένο μέρος έκτασης μόλις 62 τετραγωνικών χιλιομέτρων, θα προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θύματα μεταξύ των αμάχων
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι δεν έχουν κανένα μέρος για να τρέξουν αυτή τη φορά καθώς στην πλάτη τους βρίσκονται τα σύνορα με την Αίγυπτο και μπροστά τους η ισοπεδωμένη κεντρική και βόρεια Γάζα και η αποκλεισμένη επίσης Μεσόγειος.
Το Ισραήλ παραβιάζει την απόφαση του ΔΔΔ
Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, δήλωσε στον Guardian ότι το Ισραήλ φαίνεται να παραβιάζει τις εντολές που εκδόθηκαν πριν από δύο εβδομάδες από το Διεθνές Δικαστήριο και οι οποίες το υποχρεώνουν να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες που θα μπορούσαν να συνιστούν γενοκτονία.
Η επανάληψη του σχεδίου που εφάρμοσαν οι IDF στη βόρεια Γάζα και στη Χαν Γιουνίς, αυτή τη φορά στον Νότο θα σημάνει αδιανόητο λουτρό αίματος καθώς οι σφοδροί βομβαρδισμοί που προηγούνται κάθε φορά των χερσαίων επιχειρήσεων σε ένα τόσο πυκνοκατοικημένο μέρος έκτασης μόλις 62 τετραγωνικών χιλιομέτρων, θα προκαλέσουν δεκάδες χιλιάδες θύματα μεταξύ των αμάχων.
Αυτή τη στιγμή στη Ράφα, ένα μέρος όσο περίπου η Αλόννησος, διαμένει ο μισός πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας ή για να το πούμε σε αριθμούς 16.000 άνθρωποι συνωστίζονται ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Η Ράφα πριν και μετά τον πόλεμο
Οι αεροφωτογραφίες της περιοχής στην αρχή του πολέμου και τώρα είναι ενδεικτικές της κατάστασης. Δεν υπάρχει σπιθαμή ελεύθερης γης καθώς σκηνές και πρόχειρα καταλύματα έχουν στηθεί παντού, σε δρόμους, πεζοδρόμια και χωράφια.
Η αναγγελία επίθεσης στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους – στην πλειοψηφία τους γυναίκες, ηλικιωμένους και παιδιά – ενισχύει τις φωνές που μιλούν για επιχείρηση εθνοκάθαρσης από το Ισραήλ, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από αραβικές χώρες.
Πρώτα και κύρια η Αίγυπτος προειδοποίησε το Ισραήλ ότι εάν εξαναγκαστούν Παλαιστίνιοι να εκτοπιστούν στη χερσόνησο του Σινά, το Κάιρο θα διακόψει τις σχέσεις εξομάλυνσης με το Τελ Αβίβ.
Οι εντολές Νετανιάχου
Εξάλλου η Αίγυπτος έχει διατυπώσει σε κάθε τόνο από την αρχή της εισβολής στη Γάζα ότι δεν πρόκειται να ανοίξει τα σύνορά της στους Παλαιστίνιους καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με νέα Νάκμπα (εθνοκάθαρση 1948) αλλά και γιατί αυτό θα μετέφερε την πολεμική ένταση στην ίδια την Αίγυπτο, ενώ το καθεστώς θα βρισκόταν αντιμέτωπο με νέα περίοδο αστάθειας.
Σαουδική Αραβία και Ιορδανία καταδίκασαν επίσης το σχέδιο Νετανιάχου και προειδοποίησαν το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση.
Ωστόσο ο Νετανιάχου φαίνεται αποφασισμένος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του CNN ζήτησε από τον στρατό να ολοκληρώσει την επιχείρηση στη Ράφα μέχρι την έναρξη του Ραμαζανιού, στις 10 Μαρτίου.
Μέχρι στιγμής στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί 28.064, ενώ άλλοι 67.611 έχουν τραυματιστεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών σε αυτό που ο ΟΗΕ έχει περιγράψει ως τη μεγαλύτερη καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών.
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»
- Χριστούγεννα: KFC, καλικάντζαροί και άλλες παράξενες παραδόσεις απ’ όλον τον κόσμο
- Ολυμπιακός: Τα 25 λεπτά των παικτών, τα 90 των διαιτητών…
- Μοζαμβίκη: Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Άρης: Η επιστροφή του Σίστο
- Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία, χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια ιερέων