Ράφα: «Δεν έχουμε πού άλλου να πάμε» – «Κραυγή» αγωνίας από τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες δεν έχουν που να πάνε και αρκετοί θεωρούν ότι θα υπάρξει ένα «λουτρό» αίματος και μία «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Ράφα.
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Όσα συνέβησαν μέσα στην έπαυλη του Φρανκ Σινάτρα – Τζόγος και κρυφές ερωτικές συναντήσεις
- Νέες ισραηλινές σφαγές σε Βηρυτό και Γάζα που παραπέμπει στην «Αποκάλυψη»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
Εγκλωβισμένοι στη Ράφα είναι περίπου ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, καθώς πλέον δεν έχουν που άλλου να πάνε μετά τα σχέδια του προέδρου του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Την Πέμπτη, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις «σύντομα θα μπουν στη Ράφα, το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς» και την Παρασκευή το γραφείο του ανέφερε ότι έδωσε εντολή στον στρατό να σχεδιάσει την «εκκένωση του πληθυσμού».
Ωστόσο, το γεγονός ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες δεν έχουν που να πάνε κάνει αρκετούς να θεωρούν ότι θα υπάρξει ένα «λουτρό» αίματος και μία «ανθρωπιστική καταστροφή» εφόσον ο ισραηλινός στρατός επιτεθεί τελικά στη Ράφα.
Μάλιστα όπως υποστηρίζει το ισραηλινό Κανάλι 12 αυτή η εντολή από το γραφείο του Νετανιάχου ήταν απλώς μια δημόσια τοποθέτηση, δεδομένου ότι ο στρατός έχει ήδη καταρτίσει τέτοια σχέδια, αλλά περιμένει οδηγίες από το πολιτικό κλιμάκιο.
Μάλιστα όπως σημειώνει το ίδιο μέσο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στους συμμετέχοντες ότι δεδομένης της διεθνούς πίεσης, οι IDF θα πρέπει να ολοκληρώσουν την επερχόμενη επιχείρησή τους στη Ράφα με στόχο την εξάρθρωση των εναπομεινάντων επιχειρησιακών ταγμάτων της Χαμάς στη Γάζα.
Η πρόβλεψη έγινε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σχετικά με την επικείμενη επιχείρηση στη Ράφα, κατά την οποία ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, Χέρζι Χαλέβι είπε στον Νετανιάχου ότι οι IDF είναι έτοιμες να επιχειρήσουν στη νότια πόλη της Γάζας, αλλά ότι χρειάζεται πρώτα η κυβέρνηση να αποφασίσει τι θέλει να κάνει με τους πάνω από ένα εκατομμύριο αμάχους εκεί, εκτός από τον καθορισμό του τι θέλει να κάνει με τον διάδρομο Φιλαδέλφειας στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων της Γάζας.
«Οι νεκροί είναι καλύτερα από εμάς. Είναι ξεκούραστοι»
Το τελευταίο ζήτημα πρέπει να επιλυθεί προκειμένου να διατηρηθεί η συνεργασία με την Αίγυπτο, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζει σε οποιαδήποτε επιχείρηση στη Ράφα, εξηγεί το Κανάλι 12, σημειώνοντας ότι ο Νετανιάχου έχει καθυστερήσει να λάβει αποφάσεις για οποιοδήποτε από τα δύο ζητήματα.
Οι Παλαιστίνιοι στη Ράφα δήλωσαν στο CNN ότι δεν έχουν πού να πάνε αν το Ισραήλ εισέλθει στην πόλη στη νότια Γάζα, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.
«Προσευχόμαστε στον Θεό να μην συμβεί αυτό που συνέβη στην πόλη της Γάζας στη Ράφα -γιατί αν συμβεί το ίδιο και στη Ράφα δεν θα έχουμε πού να πάμε», δήλωσε την Παρασκευή ο Μοχάμαντ Τζαμάλ Αμπού Τουρ.
«Πού θα πάμε; Στην Αίγυπτο; Μόνο ο Θεός ξέρει αν θα μας υποδεχτούν ή όχι», συμπλήρωσε. Ο Μαχμούντ Χαλίλ Αμέρ, ο οποίος εκτοπίστηκε από τον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σάτι στη βόρεια Γάζα, δήλωσε ότι διαμένει σε μια σκηνή κοντά σε ένα νεκροταφείο στη Ράφα.
«Ουσιαστικά κοιμάμαι δίπλα στους νεκρούς», είπε. «Νιώθω σαν κόλαση, νιώθω όλο τον πόνο, δεν ζούμε, οι νεκροί είναι καλύτερα από εμάς. Είναι ξεκούραστοι. Αλλά για εμάς, η ζωή μας είναι βασανιστήριο, δεν μπορούμε να πάρουμε σχεδόν καθόλου νερό, δεν έχουμε καθόλου χρήματα. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Οι άνθρωποι που είχαν σταθερές δουλειές και εισόδημα τώρα υποφέρουν και η κατάστασή τους είναι φρικτή», προσέθεσε.
Πού μπορούν να πάνε όσοι έχουν αποκλειστεί στη Ράφα;
Το Ισραήλ φαίνεται να προσπαθεί να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, οι οποίες το πιέζουν για τις απώλειες των αμάχων και αναζητεί τρόπους προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής των αμάχων καθώς σχεδιάζει το επόμενο βήμα του στη Ράφα, καθώς υπάρχει πραγματική ανησυχία για την επιχείρηση και την ορολογία που χρησιμοποιείται γι’ αυτή αφού σύμφωνα με το Ισραήλ θα είναι «μαζική».
Όπως αναφέρει το Sky News, ο άμαχος πληθυσμός της Γάζας δεν μπορεί να πάει πουθενά πιο νότια, πέρα από το να σπάσει το πέρασμα της Ράφα και να ξεχυθεί στο Σινά. Η Αίγυπτος είναι ανένδοτη ότι αυτό δεν θα συμβεί.
Μια παλαιστινιακή, και ενδεχομένως μαχητική παρουσία στο Σινά θα μπορούσε να φέρει τον πόλεμο στο αιγυπτιακό έδαφος, υπονομεύοντας τη δύσκολα κερδισμένη ειρηνευτική συνθήκη που υπογράφηκε το 1979 μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει η Αίγυπτος.
Πού αλλού λοιπόν θα έπρεπε να πάνε οι πάνω από ένα εκατομμύριο που βρίσκονται στη Ράφα, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εκτοπισμένοι πολλές φορές και ζουν σε σκηνές;
Το Ισραήλ θα μπορούσε να τους κάνει να μεταβούν βορειότερα, αλλά εκεί υπάρχουν ελάχιστες υποδομές για αυτούς, λιγότερες ακόμη και από αυτές που έχουν απομείνει στη Ράφα. Ακόμα μια εντολή εκκένωσης απαιτεί σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για ανθρωπιστική υποστήριξη.
Το Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει τέτοιο σχέδιο, ούτε και οι εναπομείναντες οργανισμοί βοήθειας στη Γάζα, οι οποίοι παλεύουν να δώσουν φαγητό και να παρέχουν στέγη ακόμη και στο δικό τους προσωπικό, πόσο μάλλον να παρέχουν στους υπόλοιπους. Η δεινή κατάσταση υπόσχεται μόνο να χειροτερέψει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις