Τι να κάνω με τον τοξικό συνάδελφο;
Η αλληλεπίδραση με τοξικούς συναδέλφους οφείλει να επιτευχθεί με υπομονή και θετική στάση.
- Αναστάτωση στο ΕΣΥ με τις πρωινές εφημερίες και στο βάθος… «ράντζα»
- Πιστεύετε ότι ο σκύλος που γυρνά ανάσκελα, όταν συναντά άλλον σκύλο, φανερώνει υποταγή;
- Ματ Λε Μπλανκ: Ο θρήνος για τον Μάθιου Πέρι, η «εξαφάνιση» και η αλλαγή επαγγελματικής καριέρας
- Τι λέει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τον σεισμό στα Καλάβρυτα
Η Ειρήνη Παπαδοπούλου και η συμβουλευτική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το πώς μπορούμε να χειριστούμε έναν τοξικό συνάδελφο.
Η τοξικότητα στον χώρο της μουσικής
«Έχει αλλά δεν θεωρώ πως υπάρχει μόνο σε αυτόν τον χώρο. Άρα προσοχή στις τοξικές συνεργασίες και σχέσεις. Σου στερεί την ψυχική σου γαλήνη και εάν είσαι παίχτης της ψυχολογίας δεν μπορείς να αποδώσεις. Είναι πολύ σημαντικό το κλίμα σε μία δουλειά. Πια κοιτάω ότι κάνω να γίνεται με χαρά γιατί θεωρώ πως είναι πολύ μικρή η ζωή για να ζούμε τέτοιες τοξικές καταστάσεις».
Η συμβουλευτική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου, ανέφερε πως πολλές φορές λέμε πως το τοξικό εργασιακό περιβάλλον έχει να με την υποτίμηση των ικανοτήτων μας αλλά έρευνες έχουν δείξει πως το σημαντικότερο είναι οι ανθρώπινες σχέσεις.
«Πλέον, καταλαβαίνουμε τον τοξικό άνθρωπο και δεν τον λέμε δύσκολο όπως παλαιότερα. Ένα τοξικό περιβάλλον είναι όταν δεν αναγνωρίζεται η ισότητα, η διαφορετικότητα, δεν βοηθά στο να έχουμε συνεισφορά σε αυτό και μένουμε σαν να είμαστε μικρές μαριονέτες και να ικανοποιούμε θελήματα συνήθως ανθρώπων σε ανώτερες ιεραρχικά θέσεις που έχουν και κάποια ναρκισσιστική προσωπικότητα».
Η υποτίμηση στο εργασιακό της περιβάλλον
«Το να το αναγνωρίσω μου πήρε καιρό. Δηλαδή όταν κατάλαβα την ψυχική μου κατάσταση, τότε άρχισα και το ψάχνω. Παλιότερα έκανα υπομονή, τώρα φεύγω».
Τι πρέπει να κάνουμε όταν αντιληφθούμε την τοξικότητα
«Πολλές φορές η τοξικότητα μας κάνει να ρίχνουμε ευθύνες στον εαυτό μας. Το ένα κομμάτι λοιπόν, είναι το να το αναγνωρίσουμε. Η πρώτη λύση δεν είναι να φύγω γιατί αυτό μπορεί να συμβεί και σε κάποιο άλλο περιβάλλον. Αρχικά, πρέπει να έχουμε ένα δίκτυο υποστήριξης και επίσης, δεν πρέπει να μπαίνουμε σε αλληλεπίδραση με τέτοιες συμπεριφορές. Πρέπει να βάλλουμε όριο στο πώς σχετιζόμαστε μαζί τους. Είναι καλό επίσης, να ανιχνεύουμε τη στήριξη και από άλλους στο εργασιακό περιβάλλον».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις