Επιθετική συμπεριφορά μεταξύ αρσενικών σκύλων – Για ποιους λόγους την εκδηλώνουν
Η επιθετικότητα μεταξύ αρσενικών σκύλων είναι μια συμπεριφορά που μπορεί να μειωθεί ή και να εξαλειφτεί. Ο λάθος τρόπος αντιμετώπισης
- Μητέρα εξέδιδε την 15χρονη κόρη της σε παιδόφιλο - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών
- «Αγνοούσα όσα συνέβαιναν», είπε για την αυτοκτονία του πατέρα της η «αγνοουμένη» Αμερικανίδα
- Νεκρή η γυναίκα που έπεσε από τον 7ο όροφο ξενοδοχείου στη Μιχαλακοπούλου - Φωτογραφίες από το σημείο
- Η πρώτη απεργία παγκοσμίως από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων τύπου Airbnb
Η επιθετικότητα μεταξύ αρσενικών σκύλων είναι μία από τις πιο συνηθισμένες συμπεριφορές που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες τους.
«Η επιθετική συμπεριφορά αρσενικού σκύλου προς το ίδιο φύλο είναι η πιο συχνή που δυσκολεύει τους κηδεμόνες/ιδιοκτήτες σκύλων. Και είναι από τα πιο συνήθη προβλήματα συμπεριφοράς που καλείται να αντιμετωπίσει ένας επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων», επισημαίνει ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων, Δημήτρης Πιτσικάλης.
Δεν είναι λίγοι οι σκύλοι οι οποίοι αντιδρούν επιθετικά προς άτομα του ίδιου φύλου όταν είναι να ζευγαρώσουν καθώς η φύση τους επιτάσσει να αναπαραχθούν
Πριν αναφερθούμε στις αιτίες και την αντιμετώπιση της εν λόγω συμπεριφοράς, λέει ο κ. Πιτσικάλης, θα πρέπει να κατανοήσουμε ορισμένα πράγματα. Όταν μιλάμε για επιθετικές συμπεριφορές, εννοούμε τη φυσική άμυνα ενός οργανισμού -στην προκειμένη ενός σκύλου- απέναντι σε μια κατάσταση που εκείνος θεωρεί απειλητική. Έτσι, οι επιθετικές συμπεριφορές ενός σκύλου είναι απολύτως φυσιολογικές για τον ίδιο, και αναγκαίες ώστε να διατηρήσει την ασφάλεια του.
«Υπάρχουν σκύλοι οι οποίοι επιδεικνύουν γενικευμένες επιθετικές συμπεριφορές ή τάσεις προς ανθρώπους, άλλα ζώα, σε στρεσσογόνες καταστάσεις, κ.α. Ενώ, παράλληλα, υπάρχουν σκύλοι, οι οποίοι είναι επιθετικοί μόνο προς άλλα άτομα του είδους τους και δη του ίδιου φύλου», διευκρινίζει ο κ. Πιτσικάλης.
Από πού πηγάζει μια επιθετική συμπεριφορά;
Μία επιθετική συμπεριφορά, όπως λέει ο κ. Πιτσικάλης, ενδέχεται να προέρχεται από την ανασφάλεια του σκύλου, από την έλλειψη κοινωνικοποίησής του. Μπορεί να είναι γονιδιακά ορμώμενη, αποτέλεσμα λάθος χειρισμού, ή, ακόμη, μια προσπάθεια του ζώου να διαφυλάξει, είτε τον χώρο του είτε ένα υψηλό προνόμιο για τον ίδιο.
«Δεν είναι λίγοι οι σκύλοι οι οποίοι αντιδρούν επιθετικά προς άτομα του ίδιου φύλου όταν είναι να ζευγαρώσουν καθώς η φύση τους επιτάσσει να αναπαραχθούν. Ακόμη, είναι ένδειξη δύναμης και κυριαρχίας.
Επίσης, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί μετά από μια συγκεκριμένη αρνητική σύνδεση. Αν για παράδειγμα ένας αρσενικός σκύλος δεχθεί επίθεση από έναν άλλον αρσενικό, τότε είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει στο κοντινό μέλλον αντίστοιχες συμπεριφορές προς άλλα αρσενικά», διευκρινίζει ο εκπαιδευτής.
Ένας από τους βασικότερους παράγοντες, όπως λέει, είναι φυσικά, το γονιδιακό υπόβαθρο του σκύλου. Όπως και κατά πόσο οι επιθετικές τάσεις είναι καταγεγραμμένες στις εν γένει συμπεριφορές του.
«Έτσι, υπάρχει περίπτωση ένας αρσενικός σκύλος να δεχτεί επίθεση από έναν άλλον αρσενικό και το αποτέλεσμα να είναι η αποφυγή ή ακόμα και ο φόβος. Αν όμως, εν γένει η επιθετική τάση υπάρχει, τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως θα έχει επιθετικές συμπεριφορές», τονίζει ο κ. Πιτσικάλης.
Η έλλειψη κοινωνικοποίησης/ ορίων σε έναν σκύλο μικρής ηλικίας, όπως λέει ο κ. Πιτσικάλης, είναι επίσης μια πολύ συχνή αιτία επιθετικών συμπεριφορών.
«Το «κλειδί» βέβαια σε όλες τις περιπτώσεις είναι ο κηδεμόνας/ιδιοκτήτης του σκύλου. Καθώς καλείται να γνωρίζει τον σκύλο του, και να προλαμβάνει ανεπιθύμητες συμπεριφορές», υπογραμμίζει ο κ. Πιτσικάλης.
Η λάθος αντιμετώπιση του προβλήματος
Πολύ συχνά, λέει ο κ. Πιτσικάλης, βλέπουμε ανθρώπους, που όταν ο σκύλος τους αντιδράσει στη θέα ενός άλλου σκύλου τον επιπλήττουν, τον τραβάνε κοκ. Αυτή, ή όποια παρόμοια τακτική δεν συνάδει με τις θεωρίες μάθησης ενός σκύλου.
Συνεργασία με έμπειρο εκπαιδευτή σκύλων
Κλείνοντας, ο κ. Πιτσικάλης επισημαίνει: «Η συνεργασία με έναν έμπειρο εκπαιδευτή σκύλων κρίνεται απαραίτητη. Να αξιολογήσει την αιτία προέλευσης της επιθετικής τάσης (ανασφάλεια, γονιδιακό υπόβαθρο, περιβάλλον, αρνητική σύνδεση, κλπ). Και, κυρίως, να βοηθήσει τον σκύλο να μειώσει ή να εξαλείψει τις αντιδράσεις του».
● Ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων με 20ετή εμπειρία.
Το 1994, σε ηλικία 16 ετών, πέρασε τις Εξετάσεις Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) με τον πρώτο του σκύλο, ένα θηλυκό Dobermanονόματι “Υβόν”. Η εξέταση Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) είναι μια εξέταση κατά την οποία ο σκύλος πρέπει να παρουσιάσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, αλλά και τη σχέση και υπακοή του προς τον ιδιοκτήτη του.
Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, τόσο εκπαίδευσης σκύλων όσο και Κυναθλημάτων (Knut Fuchs, Peter Scherk, Ivan Balabanov, Bart Bellon, κ.ά).
Το 2013 κατέκτησε τον τίτλο IPO III (IGP III), τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας του αθλήματος, που περιλαμβάνει καθήκοντα προστασίας, υπερπήδηση εμποδίου με επαναφορά αντικειμένου, αναρρίχηση τοίχου, υπακοή και ιχνηλασία.
Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις μορφολογίας, παίρνοντας δύο φορές τον Τίτλο “Πρωταθλητής Ελλάδος” με τον σκύλο του Diesel – pedigree name: Dreaming about twister chaser o’bg.
Έχει πιστοποίηση Ερεθιστή (IGP Helper) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Έρευνας και Διάσωσης με εισηγητή τον Borut Modic. Επιλέχθηκε και συμμετείχε ως Ιχνηθέτης (IGP Track Layer) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελγικών Ποιμενικών.
Έχει ζήσει και εργαστεί ως εκπαιδευτής σκύλων στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει μεγάλη εμπειρία σε σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς και ιδιαίτερα με επιθετικές συμπεριφορές.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις