Θέματα αμυντικής συνεργασίας συζήτησαν Δένδιας – Heappey στο Λονδίνο – Τι είπαν την Ερυθρά Θάλασσα
Συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον βρετανό υφυπουργό Άμυνας - αντικείμενο της συζήτησης και η αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα
Στο πρόγραμμα της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στο Λονδίνο περιλαμβάνονται και επαφές με Βρετανούς αξιωματούχους, όπως επίσης με πανεπιστημιακούς και ειδικούς σε θέματα αμυντικής τεχνολογίας. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει δηλώσει επανειλημμένα άλλωστε την πρόθεση του για δημιουργία οικοσυστήματος καινοτομίας στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τις συζητήσεις να ξεκινάνε ήδη από την πρώτη επίσκεψη του στο Ισραήλ, τον περασμένο χρόνο. Μάλιστα, το σχετικό νομοσχέδιο για την καινοτομία αναμένεται προς το τέλος του μήνα, αρχές του επόμενου.
Κατά την παραμονή του στο Λονδίνο, ο Νίκος Δένδιας την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου είχε πρωινό εργασίας εργασίας, στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο, με τον Υφυπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, James Heappey. Ο βρετανός Υφυπουργός είναι αρμόδιος, μεταξύ άλλων και για την Επιχειρησιακή Πολιτική των Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τεχνολογία και έρευνα
Το θέμα της τεχνολογίας και έρευνας είναι στην ατζέντα, με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να το βάζει ψηλά στις προτεραιότητες.
Στη συνάντηση Δένδια – Heappey τη Δευτέρα, η οποία προστίθεται στις συχνές επαφές το τελευταίο διάστημα με το Ηνωμένο Βασίλειο, έγινε αναφορά «στις μακρόχρονες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν τις δύο χώρες, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός του ΝΑΤΟ και Διεθνών Οργανισμών.
Αμυντικές σχέσεις
Οι αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών και η περαιτέρω ενίσχυση τους με στόχο την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, «όπως η κατάσταση στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα» ήταν ψηλά στην ατζέντα.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον βρετανό υφυπουργό για την πρόθεση δημιουργίαςελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ενώ ζήτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει στον εν λόγω σχεδιασμό. Συζήτηση έγινε επίσης όπως αναφέρει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο πλαίσιο της προώθησης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, για την πιθανή παραχώρηση ναρκοθηρευτικών από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα.
Ερυθρά Θάλασσα
Σημαντικό και το θέμα της επιχείρησης “Prosperity Guardian” στην Ερυθρά Θάλασσα.
Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει δηλώσει την πρόθεση της να συμμετάσχει στην επιχείρηση με μία φρεγάτα και προς αυτό το σκοπό είναι ήδη σε εξέλιξη οι προετοιμασίες στη φρεγάτα «Ύδρα», η οποία αναμένεται να αναχωρήσει στο διάστημα μετά τις 15 Φεβρουαρίου.
Η Αθήνα έχει προτείνει μάλιστα το Στρατηγείο της Λάρισας να αναλάβει το συντονισμό της επιχείρησης «Ασπίδες» της ευρωπαϊκής αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα, με έλληνα διοικητή.
Μία πρόταση που όπως αποκάλυψε ο ιταλός ΥΠΕΞ, Αντόνιο Ταγιάνι σε πρόσφατη συνέντευξη του δείχνει να γίνεται αποδεκτή. Όπως είχε αναφέρει ο Ταγιάνι στην Corriere della Sera η Ιταλία θα έχει τη διοίκηση στο «επιχειρησιακό κόμματι της αποστολής, «εν πλω», αλλά η κεντρική διοίκηση από ξηράς επιχείρησης θα έχει έδρα την Ελλάδα».
Ενημέρωση για την ελληνική συμμετοχή
Το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος και στη συνάντηση Δένδια – Heappey με τον υπουργό Άμυνας να ενημερώνει το βρετανό υφυπουργό και για την ελληνική συμμετοχή στην επιχείρηση Aspides της ΕΕ.
Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η Ελλάδα, «η χώρα με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο, δεν μπορεί να μείνει θεατής σε περιστατικά τρομοκρατίας και θα υπερασπίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και την ασφάλεια των ναυτικών, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις