Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
TikTok: Απειλείται με «καμπάνες» για ελλιπή προστασία ανηλίκων

TikTok: Απειλείται με «καμπάνες» για ελλιπή προστασία ανηλίκων

Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - Η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στην ΕΕ για επιβολή προστίμων που φθάνουν έως και το 6% του συνολικού τζίρου επί ευρωπαϊκού εδάφους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάλει για τα καλά στο μικροσκόπιο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μια προσπάθεια να υπάρχει περισσότερη εποπτεία στο περιεχόμενό τους και να προστατεύονται περισσότερο μεταξύ άλλων ανήλικοι χρήστες.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της νέας, αυστηρότερης νομοθεσίας που αφορά τις ψηφιακές υπηρεσίες στην ΕΕ, που είναι γνωστή ως Digital Services Act ή DSA.

Στελέχη της ΕΕ υπολόγιζαν ότι το 2024 απαιτούνται περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ ως κόστος για την εποπτεία του περιεχομένου από τις πλατφόρμες

Με βάση τη DSA τώρα η ΕΕ φέρεται να ετοιμάζεται να ξεκινήσει έρευνα στην ByteDance, την εταιρεία πίσω από το TikTok, για το κατά πόσο τηρούνται αυστηροί κανονισμοί όσον αφορά την προστασία ανηλίκων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα.

Η έρευνα αναμένεται ότι θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και αφορά ανησυχίες πως η πλατφόρμα δεν κάνει αρκετά για να προστατεύονται οι ανήλικοι με βάση την κείμενη νομοθεσία στην ΕΕ, αναφέρουν πηγές στο Bloomberg.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι αυτό ισχύει τότε η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στις Βρυξέλλες να επιβάλλουν μεγάλα πρόστιμα που μπορεί να φτάνουν ακόμη και το 6% του συνολικού τζίρου μιας τέτοιας εταιρείας στο ευρωπαϊκό έδαφος.

H TikTok βρίσκεται ήδη σε νομική διαμάχη με την ΕΕ.

Η κινεζική εταιρεία προσέφυγε στα δικαστήρια για να εξαιρεθεί από μέρος των αυστηρών ευρωπαϊκών κανόνων.

Η ΕΕ έχει βάλει την εταιρεία στην ίδια κατηγορία σπουδαιότητας με τις Google, Apple, Meta (Facebook), Amazon καιMicrosoft – τις ονομάζει «gatekeepers» – πράγμα που σημαίνει ότι εμπίπτουν στους κανονισμούς για μεγαλύτερη εποπτεία.

Όμως η TikTok δεν κατάφερε να κερδίσει τη νομική αυτή μάχη στο δικαστήριο του Λουξεμβούργου και εξακολουθεί να εμπίπτει στην κατηγορία των «μεγάλων».

Ένας από τους λόγους που ήθελε επίσης η εταιρεία να αλλάξει καθεστώς είναι και ότι τώρα θα πρέπει να αποκαλύπτει στην ΕΕ στοιχεία για τους χρήστες του και τι περιεχόμενο παρακολουθούν.

Η TikTok βρίσκεται ήδη σε νομική διαμάχη με την ΕΕ, η κινεζική εταιρεία προσέφυγε στα δικαστήρια για να εξαιρεθεί από μέρος των αυστηρών ευρωπαϊκών κανόνων

Δικαστική διαμάχη

Την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει γνωστό ότι η Meta Platforms (Facebook) και η TikTok πάνε στα δικαστήρια την Ευρωπαϊκή Ενωση για εισφορά που καλούνται να πληρώνουν με βάση τη νομοθεσία Digital Services Act.

Σύμφωνα με το Politico, η Meta έχει προσφύγει ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η εισφορά κατανέμεται άδικα στις εταιρείες τεχνολογίας τις οποίες αφορά.

Tο ίδιο έκανε και η TikTok, υποστηρίζοντας ότι η μέθοδος της Κομισιόν για τον υπολογισμό των εισφορών των εταιρειών είναι λανθασμένη.

Στελέχη της ΕΕ υπολόγιζαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι το 2024 απαιτούνται περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ ως κόστος για την εποπτεία του τρόπου με τον οποίο μεγάλες πλατφόρμες (Facebook, Instagram, TikTok, YouTube κ.ά.) εποπτεύουν και καταπολεμούν παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο.

Η ΕΕ ζητεί να επιβληθεί αυτή η ειδική εισφορά στις τεχνολογικές εταιρείες ώστε να καλύπτεται – μέρος τουλάχιστον – αυτού του κόστους.

Στόχος είναι η εν λόγω εισφορά να επιβάλλεται κάθε χρόνο.

Η Meta φέρεται να καλείται να πληρώσει 11 εκατομμύρια ευρώ για το 2024, ενώ η TikTok δεν έχει αποκαλύψει το ποσό που της αναλογεί.

Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή απόφαση που αφορά το κόστος αυτό ανά εταιρεία δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Τον Δεκέμβριο του 2023 η ΕΕ ξεκίνησε την πρώτη της μεγάλη έρευνα – που βασίζεται στις ρυθμίσεις της νομοθεσίας DSA – η οποία αφορούσε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ (πρώην Twitter) του Ιλον Μασκ.

Στόχος ήταν να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζει φαινόμενα παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης.

Παρόμοιοι έλεγχοι γίνονται και σε Meta Platforms, Alphabet (Google) και άλλους ιντερνετικούς γίγαντες οι οποίοι έχουν στην Ευρώπη πάνω από 45 εκατ. ενεργούς χρήστες τον μήνα.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

InView

Αυτοκτόνησε μαθήτρια στο Ιράν – Την είχαν απειλήσει με αποβολή επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ

Ο πατέρας της 16χρονης μαθήτριας από το Ιράν δήλωσε πως θεωρεί το σχολείο υπεύθυνο για τον θάνατο της κόρης του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2024