Οι εκτιμήσεις της αντιτρομοκρατικής για τον φάκελο – βόμβα στα δικαστήρια – Σοβαρά κενά ασφαλείας παραδέχεται ο Φλωρίδης
Αυτό που απασχολεί έντονα τόσο τις διωκτικές αλλά τις δικαστικές αρχές που απειλήθηκαν για μία ακόμη φορά σοβαρά, είναι η ευκολία με την οποία κινήθηκε αυτός ο φάκελος μέσα στο δικαστικό μέγαρο
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Νετανιάχου: Δεν δέχεται τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς στην εξουσία – Άφησε «παράθυρο» για μερική συμφωνία
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
Τις πρώτες εκτιμήσεις και τη σύνθεση του παζλ των πληροφοριών που έχει συλλέξει επιχειρεί η αντιτρομοκρατική στη Θεσσαλονίκη, μετά τον εντοπισμό φακέλου – βόμβα στα δικαστήρια της πόλης. Ταυτόχρονα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης παραδέχεται το μεγάλο κενό ασφαλείας που υπάρχει που θα μπορούσε να επιφέρει πολλά θύματα εντός του χώρου των δικαστηρίων.
Η πρώτη εκτίμηση της αντιτρομοκρατικής που μάλλον είναι και η ισχυρότερη, έστρεψε τις έρευνες από την πρώτη στιγμή σε συγκεκριμένα πρόσωπα, όλα από τον χώρο των ποινικών, σύμφωνα με το voria.gr. Μετά την εξουδετέρωση της βόμβας οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής προσανατόλισαν το ενδιαφέρον τους σε ενδεχόμενες απειλές που είχαν παραλήπτρια της συγκεκριμένη πρόεδρο Εφετών η οποία ήταν αποδέκτης της βόμβας.
Οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής πιστεύουν πως πίσω από την επίθεση δεν βρίσκεται μόνον ο εμπνευστής της, όμως και άλλα πρόσωπα
Απειλές οι οποίες δεν αποκλείεται να θεωρήθηκαν συνήθεις για έναν δικαστή και γι’ αυτό δεν αξιολογήθηκαν ως σοβαρές και για τις οποίες μπορεί η ίδια να μην ενημέρωσε την υπηρεσία της. Παράλληλα έθεσαν απέναντι σε αυτές συγκεκριμένα πρόσωπα που συνδέονται με αποφάσεις δικαστηρίων στα οποία προήδρευσε η ίδια δικαστής και δεν ήταν τόσο ευχάριστες.
Μέχρι αργά τη νύχτα, κατά πληροφορίες του ίδιου μέσου, συνεχιζόταν η σταχυολόγηση των πληροφοριών και εξέταση προσώπων για να διαλευκανθεί η απόπειρα της τρομοκρατικής επίθεσης. Χωρίς να αποκλείεται η επέκταση των ερευνών γενικότερα, οι πρώτες κρούσεις έγιναν σε χώρους ποινικών και εκεί έχει επικεντρωθεί η εξέταση των δεδομένων.
Άλλωστε βομβιστικές επιθέσεις που έχουν ιδεολογικό πρόσημο έχουν άλλα χαρακτηριστικά, δεν στοχεύουν σε μεγάλο αριθμό ατόμων, –εάν η βόμβα είχε εκραγεί έμπειροι αστυνομικοί μιλούσαν για πολλά θύματα– ενώ σχεδόν πάντα οι βομβιστές προειδοποιούν με τηλεφωνήματά τους. Στον φάκελο – βόμβα των δικαστηρίων ο μηχανισμός έμεινε επί δέκα ημέρες στο γραφείο της συγκεκριμένης προέδρου, χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση.
Σύμφωνα με το voria.gr, οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής πιστεύουν πως πίσω από την επίθεση δεν βρίσκεται μόνον ο εμπνευστής της, όμως και άλλα πρόσωπα. Πιστεύουν πως για την κατασκευή της βόμβας και την εισαγωγή του φακέλου στα δικαστήρια χρειάστηκε η συμβολή περισσότερων του ενός ατόμου, γεγονός που δείχνει την οργάνωση, αλλά και την αποφασιστικότητα των δραστών να προκαλέσουν μακελειό.
Ήδη εξετάζονται μαρτυρίες για να οδηγήσουν στο πρόσωπο που παρέδωσε τον φάκελο πριν δέκα ημέρες στο γραφείο της προϊσταμένης του δικαστικού μεγάρου, επειδή η πρόεδρος Εφετών που ήταν παραλήπτρια απουσίαζε σε αναρρωτική άδεια, και υποστήριξε ότι είναι υπάλληλος κούριερ.
Αυτό που προβληματίζει έντονα τόσο τις διωκτικές, αλλά κυρίως τις δικαστικές αρχές που απειλήθηκαν για μία ακόμη φορά σοβαρά, είναι η ευκολία με την οποία κινήθηκε αυτός ο φάκελος μέσα στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης μέχρι να καταλήξει στο γραφείο της Προέδρου Εφετών που έγινε στόχος. Και αυτό που τρομάζει περισσότερο είναι εάν οι καταδικαστικές αποφάσεις οδηγούν σε τέτοιες αντιδράσεις, με φανερό στόχο να τρομοκρατήσουν δικαστές όταν αυτοί δεν διστάζουν να αντιμετωπίσουν με αποφάσεις τους το οργανωμένο έγκλημα.
Η αντίδραση του συζύγου της προέδρου Εφετών
Η παρατηρητικότητα του συζύγου της προέδρου Εφετών που είναι απόστρατος στρατιωτικός και η γρήγορη ενεργοποίηση όλων των μελών της αστυνομικής φρουράς του δικαστικού μεγάρου ήταν αυτά που απέτρεψαν την ενεργοποίηση της βόμβας με το άνοιγμα του φακέλου.
Η πρόεδρος Εφετών, βλέποντας πως ο φάκελος είχε αποστολέα την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων πίστεψε ότι της έστειλαν ημερολόγιο για το 2024 και γι’ αυτό ζήτησε από τον σύζυγό της, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται στο γραφείο της, να ανοίξει τον φάκελο.
Ο στρατιωτικός στο σημείο που ο κλείνει ο φάκελος είδε κάτι να εξέχει και με μία προσεκτικότερη ματιά διαπίστωσε την ύπαρξη μεταλλικών αντικειμένων. Αμέσως παρέδωσε τον φάκελο στον αστυνομικό φρουρό της προϊσταμένης του Εφετείου, ο οποίος από την πλευρά του το έδωσε στους συναδέλφους του που χειρίζονται το X-ray για να εξεταστεί. Η εικόνα στην οθόνη των ακτίνων Χ ήταν αυτή που προκάλεσε τον συναγερμό. Γρήγορα μάλιστα η φρουρά του δικαστικού μεγάρου προχώρησε στην εκκένωση όλου του κτιρίου.
Ο μηχανισμός μέσα στον φάκελο αποτελούνταν από εκρηκτική ύλη –πιθανόν ζελατοδυναμίτιδα– βάρους που ξεπερνούσε τα 400 γραμμάρια, σύμφωνα με αστυνομικούς. Η ποσότητα αυτή είναι ικανή να ισοπεδώσει τα γραφεία πέριξ του συγκεκριμένου και να προκαλέσει δεκάδες θύματα, δικαστές, υπαλλήλους, δικηγόρους και πολίτες που διέρχονται καθημερινά από τον διάδρομο του τρίτου ορόφου όπου βρίσκεται το γραφείο της προέδρου Εφετών. Ακόμη υπήρχε συνδεσμολογία με καλώδια και μπαταρίες που κατέληγαν σε πυροκροτητή.
Τη συνδεσμολογία απενεργοποίησαν άμεσα ειδικοί πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και έτσι κατέστησαν ανενεργή τη βόμβα πριν προκαλέσει καταστροφή. Προηγουμένως τα εκρηκτικά επιβεβαίωσε η αντίδραση του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου σε ανίχνευση εκρηκτικών.
Στο πλαίσιο της έρευνας από τον μηχανισμό έχουν συγκεντρωθεί δείγματα αποτυπωμάτων όπως και γενετικού υλικού.
Τα κενά ασφαλείας
Θεωρείται δεδομένο πως ο φάκελος δεν πέρασε ποτέ από τον έλεγχο της εισόδου των δικαστηρίων όπου όλα εξετάζονται από το μηχάνημα ακτίνων Χ το γνωστό X-ray και το οποίο χειρίζονται αστυνομικοί, καθώς η απεικόνιση στο οποίο θα σήμανε αμέσως συναγερμό.
Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι καθιερώθηκαν στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης μετά την ισχυρή έκρηξη βόμβας τον Μάιο του 2010 στο υπόγειο του δικαστικού μεγάρου και συγκεκριμένα στις τουαλέτες του κοινού. Έκτοτε κάθε πρωί το δικαστικό μέγαρο ελέγχει ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος για ανίχνευση εκρηκτικών που εξετάζει τους κοινόχρηστους χώρους, ενώ εξονυχιστικοί είναι οι έλεγχοι στην είσοδο.
Τα κενά ασφαλείας όμως παραμένουν σοβαρά. Αρχικά το πάρκινγκ των δικαστών και υπαλλήλων. Ο έλεγχος στον συγκεκριμένο χώρο γίνεται από υπαλλήλους των δικαστηρίων χωρίς καμία ειδικότητα σε αυτό. Τα παράθυρα του ισογείου του δικαστικού μεγάρου. Στους κοινόχρηστους χώρους όλα μπορούν να ανοίξουν ανακλινόμενα και εύκολα από την έξω πλευρά του μεγάρου μπορεί να παραδοθεί οποιαδήποτε ώρα δέμα όπως αυτό του φακέλου – βόμβα που εξουδετερώθηκε. Η ανοιχτή είσοδος για δικηγόρους στην πλευρά του πάρκινγκ του δικηγορικού συλλόγου. Εκεί γίνεται έλεγχος ταυτοτήτων, ωστόσο όμως μπορεί να ξεφύγουν πρόσωπα κρατώντας τσάντες όμοιες με των δικηγόρων για να μην κινήσουν υποψίες.
Μετά το χθεσινό περιστατικό επαναλήφθηκαν προτάσεις που ανέφεραν ότι η τοποθέτηση ειδικών X-ray σε κάθε δικαστική υπηρεσία για τον έλεγχο όλης της αλληλογραφίας που απευθύνεται σε δικαστές είναι μία λύση για την αποτροπή τρομοκρατικών αποστολών.
Η παραδοχή Φλωρίδη
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης παραδέχθηκε, μιλώντας στο Open, ότι το κενό ασφαλείας στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης είναι αρκετά σοβαρό, καθώς κάτι δεν λειτουργεί καλά στους ελέγχους.
«Προφανώς έχουμε σοβαρό κενό ασφάλειας στο δικαστήριο. Γιατί το να φτάσει ένας τέτοιος μηχανισμός στο γραφείο της προέδρου των Εφετών και από κει στο γραφείο μιας άλλης προέδρου, δείχνει πως προφανώς κάτι δεν λειτουργεί καλά στους ελέγχους. Η αστυνομία αξιολογεί ξανά όλο το σύστημα ασφαλείας του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης το οποίο και πριν λίγα χρόνια είχε υποστεί μεγάλη βομβιστική επίθεση. Δεν αποκλείεται ο φάκελος να πήγε απευθείας στο γραφείο. Υπάρχει μια πύλη που δεν έχει μηχάνημα ελέγχου αυτό όμως δεν σημαίνει πως ότι περνάει από κει δεν πρέπει να πάει στο μηχάνημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις