Πέντε συμπεριφορές του σκύλου που παρερμηνεύουμε
Εκδικείται ο σκύλος; Νιώθει ενοχές; Και τρεις ακόμη συμπεριφορές του σκύλου που δεν ερμηνεύουμε σωστά
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές που εκδηλώνουν οι σκύλοι, και οι κηδεμόνες τους τις ερμηνεύουν με εσφαλμένο τρόπο.
Και «δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από την παρεξήγηση… Με αυτό θα συμφωνήσουν πολλοί. Ακόμη και οι σκύλοι μας! Κι αυτό, διότι, πολύ συχνά, πέφτουν θύματα παρεξήγησης από τους κηδεμόνες τους», αναφέρει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη.
Όπως εξηγεί, επειδή είναι πλάσματα με τα οποία δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα, τείνουμε, πολλές φορές, να παρερμηνεύουμε κάποια συμπεριφορά τους. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η αντίδρασή μας να είναι τελείως διαφορετική από αυτή που θα έπρεπε να είναι. Ως εκ τούτου, το πρόβλημα, όχι μόνο δεν λύνεται, αλλά, αντίθετα, επιδεινώνεται και η κατάσταση δυσκολεύει για όλους.
Οι σκύλοι είναι πολύ κοινωνικοί και θα έδιναν τα πάντα για να είναι στο πλευρό μας 24 ώρες το 24ωρο
«Ας δούμε, λοιπόν, τι λέει η επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση γι’ αυτούς – τους σκύλους. Καθώς οι σκύλοι δεν μπορούν να μιλήσουν όπως οι άνθρωποι. Και, επομένως, δεν μπορούν να μάς πουν με λόγια τί πραγματικά συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις», επισημαίνει η κα Γρυπάρη.
Ας ενημερωθούμε, λοιπόν, με τη βοήθεια της κας Γρυπάρη για τις πιο συχνές περιπτώσεις, στις οποίες παρεξηγούμε τον σκύλο μας.
1. Όταν λείπω, ο σκύλος μου λερώνει γιατί με εκδικείται
Η εκδίκηση είναι ένα καθαρά ανθρώπινο συναίσθημα και δεν συναντάται στο ζωικό βασίλειο. Επομένως, ο σκύλος μας δεν υπάρχει περίπτωση να μας εκδικείται. Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι εκδηλώνει «άγχος αποχωρισμού». Φοβάται, δηλαδή, τη μοναξιά και δεν μπορεί να διαχειριστεί την απουσία μας. Οι σκύλοι είναι πολύ κοινωνικοί και θα έδιναν τα πάντα για να είναι στο πλευρό μας 24 ώρες το 24ωρο. Κάτι που, φυσικά, είναι αδύνατον.
Κάποιοι σκύλοι, λοιπόν, όταν μένουν μόνοι τους στο σπίτι, νιώθουν φόβο, βαρεμάρα και άγχος, που εκδηλώνεται με κλάμα, γάβγισμα και ζημιές. Το άγχος αποχωρισμού συνδέεται άμεσα με τον βαθμό ανασφάλειας ενός σκύλου. Εάν, δηλαδή, ένας σκύλος μάς ακολουθεί συνέχεια στο σπίτι, θέλει να είναι πάντα δίπλα μας και, γενικά, εκδηλώνει υπερβολική προσκόλληση, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο αποχωρισμός είναι ένα βαρύ πλήγμα για εκείνον.
2. Στον σκύλο μου δεν αρέσουν τα παιδιά γιατί όταν τα συναντά έξω, τους γαβγίζει
Όχι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Πολλές γυναίκες που έχουν σκύλο και πρόκειται να γίνουν μαμάδες, φοβούνται για τη συμπεριφορά του απέναντι στο μωρό. Διότι, όταν συναντά παιδιά στη βόλτα, συμπεριφέρεται έντονα. Αυτή η συμπεριφορά, όμως, δεν είναι ενδεικτική για τη στάση που θα κρατήσει με το παιδί της οικογένειας. Πώς εξηγείται αυτό; Τα παιδιά που θα συναντήσει ο σκύλος μας στη βόλτα, και θα ενδιαφερθούν γι’ αυτόν, είναι συνήθως μικρής ηλικίας. Είναι ανυπόμονα, έχουν τρομερή ενέργεια και υπερένταση, και κάνουν απότομες κινήσεις. Αυτό σημαίνει ότι τις περισσότερες φορές πλησιάζουν τον σκύλο μας με λάθος τρόπο.
Αντίθετα, το παιδί της οικογένειας θα το έχει ζήσει από μωράκι και θα έχει βιώσει -και προλάβει να διαχειριστεί-τα διάφορα αναπτυξιακά του στάδια. Οπότε, η συμπεριφορά του θα είναι τελείως διαφορετική. Επίσης, το παιδί αυτό θα ξέρει πώς να προσεγγίσει τον σκύλο σωστά, έπειτα από καθοδήγηση των γονιών του.
3. Ο σκύλος μου είναι επιθετικός επειδή γαβγίζει τους άλλους σκύλους ή κυνηγάει τις γάτες
Δυστυχώς, όσον αφορά αυτό το κεφάλαιο της σκυλίσιας συμπεριφοράς, υπάρχουν πολλά ταμπού, λανθασμένες απόψεις, ελλιπείς γνώσεις και προκατάληψη. Η επιθετικότητα είναι ένα αρκετά πολύπλοκο κεφάλαιο, γι’ αυτό δεν θα πρέπει να το προσεγγίζουμε με απλουστευτικό τρόπο. Πολλοί σκύλοι εκδηλώνουν μια έντονη συμπεριφορά όταν συναντούν άλλους σκύλους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, είτε γιατί ο σκύλος μας υπέρ-ενθουσιάζεται, είτε επειδή θέλει να πλησιάσει γρήγορα για γνωριμία και παιχνίδι. Ή γιατί δεν έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά, ή επειδή φοβάται και νιώθει ανασφάλεια. Άρα, δεν υποδηλώνει πάντα επιθετικότητα μια τέτοια συμπεριφορά.
Όσον αφορά τις γάτες, να θυμίσουμε ότι κάποιες ράτσες σκύλων έχουν στο DNA τους το κυνήγι ενός θηράματος. Και γι’ αυτό αντιδρούν έτσι. Άλλοι σκύλοι, πάλι, μπορεί να τις φοβούνται ή να θέλουν να παίξουν μαζί τους. Και επειδή οι αδέσποτες γάτες συνήθως τρέχουν όταν τις πλησιάζει ένας σκύλος, εκείνοι απλώς καταλήγουν να τις κυνηγούν. Χρήσιμο, επίσης, είναι να πούμε ότι, εάν ο σκύλος μας εμφανίζει μια επιθετική στάση σε κάποιο ερέθισμα, δεν σημαίνει ότι θα έχει την ίδια συμπεριφορά παντού και για τα πάντα.
4. Όταν ο σκύλος κουνά την ουρά του, δείχνει χαρά
Το κούνημα της ουράς -ειδικά το γρήγορο- είναι μια σημαντική ένδειξη ότι ο σκύλος είναι χαρούμενος και φιλικός. Δεν ισχύει, όμως, πάντα αυτό. Το κούνημα της ουράς μπορεί να σημαίνει, απλώς, υπερένταση για κάτι που θα ακολουθήσει. Για παράδειγμα, μια επικείμενη γνωριμία με έναν άλλον σκύλο στη βόλτα, φόβο και επιφυλακτικότητα για κάτι, επιθυμία για παιχνίδι, ή επιθυμία για προσοχή. Ακόμη και όταν είναι έτοιμοι να επιτεθούν, κάποιοι σκύλοι κουνούν την ουρά τους. Σημασία, λοιπόν, έχει να παρατηρήσουμε πώς κουνά ένας σκύλος την ουρά του, ώστε να μπορέσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τη συμπεριφορά του.
5. Ο σκύλος μου καταλαβαίνει όταν τον μαλώνω για κάτι που έκανε, γιατί κατεβάζει το κεφάλι
Όταν ανακαλύπτουμε ότι ο σκύλος μας έχει κάνει μια ζημιά, ή ένα ατύχημα με την τουαλέτα στο σπίτι, και αρχίζουμε να τον μαλώνουμε, βλέπουμε ότι κατεβάζει τα αυτιά. Δεν μας κοιτάζει στα μάτια και προσπαθεί να χαμηλώσει τόσο πολύ το σώμα του, ώστε να γίνει σχεδόν αόρατος… «Μάλλον κατάλαβε τι έκανε και νιώθει ένοχος!», σκεφτόμαστε.
Είναι, όμως, πράγματι έτσι; Όταν μαλώνουμε τον σκύλο μας για κάτι, εκείνη την ώρα καταλαβαίνει ότι η ενέργειά μας (θυμός, νεύρα) είναι ισχυρότερη από τη δική του. Ότι δεν θα τα «βγάλει πέρα» με τον μαινόμενο κηδεμόνα του. Οπότε, επιλέγει μια στάση υποταγής, δηλαδή προβάλλει μια πιο ήπια ενέργεια. Αυτό εμείς το εκλαμβάνουμε ως «ενοχή»…
Η αλήθεια, όμως, είναι άλλη. Ο σκύλος μας δεν μπορεί να καταλάβει τον λόγο του εκνευρισμού μας. Δεν μπορεί να καταλάβει γιατί δεν πρέπει να κάνει ζημιά ή να λερώσει στο σπίτι. Και αφού δεν μπορεί να καταλάβει τον πραγματικό λόγο του εκνευρισμού μας, δηλαδή δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι έκανε κάτι κακό, δεν μπορεί να νιώσει ντροπή. Άρα, δεν μπορεί να νιώσει και ενοχή.
Η ενοχική στάση του σκύλου
Η «ενοχική» στάση που υιοθετεί, είναι λόγω της δικής μας συμπεριφοράς (φωνές, νεύρα, εκνευρισμός), κι όχι λόγω της πράξης του.
● Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου, και στη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις