Στους Δήμους θα ζητήσει η ΚΕΔΕ να ανήκει η διαχείριση των παραθαλάσσιων περιοχών
Ρεπορτάζ του cityhub για το νομοσχέδιο των παραθαλάσσιων περιοχών.
Το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας αναμένεται να κάνει δεκτή την εισήγηση της επιτροπής Νήσων και πολιτικής συνοχής αναφορικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες του cityhub των ΝΕΩΝ, η ΚΕΔΕ επιθυμεί το σύνολο της διοίκησης και της διαχείρισης του όλου ζητήματος να περιέλθει εξ ολοκλήρου στην τοπική αυτοδιοίκηση. «Διότι πρόκειται για ένα εξόχως τοπικό ζήτημα» όπως είπαν στο cityhub υψηλόβαθμα πρόσωπα στο ανώτατο συλλογικό αυτοδιοικητικό όργανο.
Η εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής προς το ΔΣ της ΚΕΔΕ συμφωνεί στην κάθε προσπάθεια που σχετίζεται με τον εκσυγχρονισμό του Κράτους και κυρίως με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών.
Η επιτροπή ωστόσο θα εισηγηθεί την διαφωνία της καθώς το εν λόγω Σ/Ν όπως υποστηρίζεται αφαιρεί ουσιαστικές αρμοδιότητες από τους Δήμους, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετικός διάλογος. «Αποδεικνύεται και πάλι ότι η Αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να θεωρείται παρίας για κάθε Κυβέρνηση, αφού ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει κληθεί να συμμετάσχει ουσιαστικά στη νομοθετική διαδικασία» αναφέρουν πηγές μας μέσα στην ΚΕΔΕ.
Οι ενστάσεις που αποτυπώνει η εισήγηση
Επί του νομοσχεδίου συνολικά η εισήγηση αντιπαραθέτει το εξής: Η κυριότητα επί του αιγιαλού ανήκει στο Δημόσιο. Με την έννοια «γιαλοί» του άρθρου 967ΑΚ, νοείται ο κοινόχρηστος αιγιαλός, ο παλαιός αιγιαλός, οι παραλίες κ.λπ. Ωστόσο, στο άρθρο 968ΑΚ αναγνωρίζεται από το νομοθέτη, ότι, ο αιγιαλός μπορεί με ειδικότερο νόμο να ανήκει σε Δήμο ή Κοινότητα (κατά κυριότητα) και όχι στο Δημόσιο. Τέτοια είναι η περίπτωση του άρθρου 84 του Ν.1416/84, όπως αυθεντικά ερμηνεύθηκε κατά το άρθρο 77 του Συντάγματος με το άρθρο 16 παρ. 7 εδ. α΄ του Ν.2946/2001 και που κατά την άποψή μας δεν θίγεται από τις διατάξεις του κρινομένου Σ/Ν.
Στα βασικά επιμέρους άρθρα εισηγητές της ΚΕΔΕ προς το ΔΣ θα τονίσουν:
«Επί του άρθρου 5 παρ. 3, που αφορά στην συγκρότηση της επιτροπής καθορισμού των ορίων του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού, είναι απαράδεκτη η απουσία εκπροσώπου του οικείου Δήμου».
Επί του άρθρου 7 παρ. 1: Αρμόδιος φορέας για την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας πρέπει να είναι ο οικείος Δήμος και «κάθε είδους έσοδο εκ της απλής μισθώσεως και παραχωρήσεως απλής χρήσης των αιγιαλών και παραλιών, συνιστά τοπική πρόσοδο στο σύνολό του και ως εκ τούτου πρέπει να αποδίδεται ακέραιο και άνευ ουδεμιάς παρακρατήσεως στον οικείο Δήμο, δυνάμει όλων των διατάξεων που κατοχυρώνουν, συνταγματικώ τω προτάγματι, την οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α.» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ως τελική πρόταση που αναμένεται να γίνει δεκτή από το ΔΣ, είναι ότι η μίσθωση και η παραχώρηση απλής χρήσης των αιγιαλών, να πραγματοποιείται από τους οικείους Δήμους, μέσω της ιστοσελίδας www.kede.gr, σε συνεργασία με το Gov.gr, με βάση το άκρως επιτυχές προηγούμενο της πλατφόρμας διόρθωσης των τ.μ. των κτισμάτων, που υλοποιήθηκε και εφαρμόστηκε από τους Δήμους μέσω της πλατφόρμας της Κ.Ε.Δ.Ε. με απόλυτη επιτυχία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση πέρασε ομόφωνα από το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις