Εβδομάδα ανοικτών μετώπων για το Μαξίμου
Σήμερα το ραντεβού με τους αγρότες και Τετάρτη - Πέμπτη το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια στη Βουλή είναι τα κυριότερα από τα ζητήματα που καλείται η κυβέρνηση να διαχειριστεί τις επόμενες ημέρες
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Εκτόνωση μέσα στο επόμενο 20ήμερο σε όλα τα μέτωπα που προς το παρόν φέρνουν δύσκολες για την κυβέρνηση «συγκρούσεις», δοκιμάζοντας τα αντανακλαστικά της, προσδοκά το Μαξίμου καθώς εισέρχεται σε εβδομάδα πυκνών εξελίξεων.
Αυτές άλλωστε θα καθορίσουν κατά περίπτωση το «ταμείο» της κυβέρνησης για κάθε θέμα ξεχωριστά.
Ξεκίνησε και η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ενώ σήμερα συνεχίζονται οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη με την εξέταση του Κώστα Αχ. Καραμανλή
Ορόσημο για το αγροτικό ζήτημα είναι η συνάντηση του Πρωθυπουργού και συναρμόδιων υπουργών με 15 εκπροσώπους των αγροτών στο Μαξίμου στις 12 το μεσημέρι , με την κυβερνητική πλευρά να παλεύει να αποφύγει το αδιέξοδο.
Θα ακολουθήσει άλλο ένα διήμερο-πονοκέφαλος στην Ολομέλεια της Βουλής (Τετάρτη – Πέμπτη) για την «ισότητα στον γάμο».
Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ξεκίνησε στο μεταξύ και η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ήδη πυροδοτεί αντιδράσεις, οι οποίες επίσημα θα μεταφερθούν στον δημόσιο διάλογο, σήμερα συνεχίζονται οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη με την εξέταση του πρώην υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή, ενώ ολοκληρώνεται την Κυριακή η διαβούλευση για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων.
Στο τραπέζι του διαλόγου η επιτροπή των αγροτών
Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, οι διαμαρτυρόμενοι κρατούν αναμμένες τις μηχανές των τρακτέρ διαμηνύοντας ότι θα καθορίσουν τη στάση τους ανάλογα με τις «λύσεις» που θα δοθούν (ή δεν θα δοθούν) στο ραντεβού με τον Πρωθυπουργό.
Η κυβερνητική πλευρά αναζητεί κάθε περιθώριο συνεννόησης, εξού έχουν ενταθεί οι επαφές της με τα μπλόκα, θέλοντας οπωσδήποτε να αποφύγει το εκρηκτικό κλίμα με ένα από τα πιο προνομιακά ακροατήρια της ΝΔ.
Στο τραπέζι του διαλόγου της κυβέρνησης με έξι αγρότες από τη Μακεδονία, έξι από τη Θεσσαλία, δύο από τη Στερεά Ελλάδα και έναν από την Πελοπόννησο είναι νέο πακέτο άμεσων διευκολύνσεων, σημειακές παρεμβάσεις και μεσομακροπρόθεσμες δεσμεύσεις.
Όμως προδιαγράφεται ότι δεν θα καλυφθούν όλα τα αιτήματα δεδομένου ότι η κυβέρνηση επικαλείται τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια, ενώ προφανώς δεν θέλει να ανοίξει δρόμο σε διεκδικήσεις από άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες.
«Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής» ήταν το νέο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δύο 24ωρα πριν από τη συνάντηση.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής με την αποστροφή ότι «το μέρισμα από την καλή πορεία της οικονομίας πρέπει να πηγαίνει σε όλους».
Πάντως όλα δείχνουν άμεση (και όχι το φθινόπωρο) επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο με βάση τις δηλώσεις που είχαν υποβάλει οι αγρότες για να λάβουν τον ΕΦΚ το 2023.
«Μελετούμε ιδέες και με ποιον τρόπο και όσο πιο γρήγορα γίνεται να επιστραφεί» είπε (Σκάι) ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης για το κονδύλιο 82 εκατ.
«Ένας καλόπιστος διάλογος θα οδηγήσει στο σωστό αποτέλεσμα» εκτίμησε.
Επιπλέον εξετάζεται παρέμβαση για το ρεύμα στο πλαίσιο ενός διακανονισμού με τη ΔΕΗ και θεωρούνται βέβαιες οι συζητήσεις σε πεδία όπου η κυβέρνηση καταγράφει συναντίληψη με τους αγρότες («ελληνοποιήσεις» και τροποποιήσεις στην ΚΑΠ).
Τα γαλάζια «όχι» και η αποχή
Στο έτερο μέτωπο του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, η προσοχή του Μαξίμου πέφτει στις… παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν από τα γαλάζια «όχι» και την αποχή.
Πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη που θα περάσει με τη στήριξη βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Και ενώ η ΝΔ θεωρεί κλειδωμένα 100-110 «ναι», εκείνο που θέλει να αποφύγει είναι τυχόν… παρεμβάσεις των διαφωνούντων από το βήμα της Βουλής.
Προσώρας βέβαιη θεωρείται η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, την οποία προετοιμάζει εδώ και καιρό.
Στο πεδίο των ΑΕΙ στόχος του Μαξίμου είναι η οριστική αποκλιμάκωση των φοιτητικών κινητοποιήσεων και η μείωση των καταλήψεων.
Εδώ η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία διάθεση υποχωρήσεων από τη βασική φιλοσοφία του νόμου που αναμένεται να ψηφιστεί πριν από το τέλος Φεβρουαρίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις