Γαλλία: Παρέδωσε πρόταση για απόσυρση της Χεζμπολάχ και εκεχειρία Ισραήλ-Λιβάνου
Το σχέδιο καλεί τη Χεζμπολάχ και άλλες ομάδες να αποσυρθούν 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με 10ήμερη διαδικασία αποκλιμάκωσης που θα καταλήξει στις συνοριακές διαπραγματεύσεις.
- Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην Πατησίων
- «Παράνομο» και «άκυρο» θεωρεί το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του ο έκπτωτος πρόεδρος της Νότιας Κορέας
- Στις φλόγες αποθήκη καυσίμων στη Ρωσία μετά την επίθεση ουκρανικών drones - Δείτε βίντεο
- Το εορταστικό ωράριο για σήμερα Παραμονή Πρωτοχρονιάς - Κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά
Η Γαλλία παρέδωσε γραπτή πρόταση στη Βηρυτό με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών με το Ισραήλ και τη διευθέτηση των αμφισβητούμενων συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters, το οποίο καλεί τη Χεζμπολάχ και άλλες ομάδες να αποσυρθούν 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Το σχέδιο αποσκοπεί στον τερματισμό των μαχών μεταξύ της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ και του Ισραήλ στα σύνορα.
Το έγγραφο, η πρώτη γραπτή πρόταση που μεταφέρθηκε στη Βηρυτό κατά τη διάρκεια εβδομάδων δυτικής διαμεσολάβησης, παραδόθηκε σε κορυφαίους κρατικούς αξιωματούχους του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι, από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ την περασμένη εβδομάδα, λένε τέσσερις ανώτεροι Λιβανέζοι και τρεις Γάλλοι αξιωματούχοι. Το σχέδιο τριών βημάτων προβλέπει μια 10ήμερη διαδικασία αποκλιμάκωσης που θα καταλήξει στις συνοριακές διαπραγματεύσεις.
«Είναι σημαντικό να συγκεντρώσουμε όλες τις πρωτοβουλίες και να οικοδομήσουμε την ειρήνη»
Μια γαλλική διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η πρόταση είχε τεθεί στις κυβερνήσεις του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Χεζμπολάχ. Η Γαλλία έχει ιστορικούς δεσμούς με τον Λίβανο. Έχει 20.000 πολίτες στη χώρα και περίπου 800 στρατιώτες ως μέρος μιας ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ. «Κάναμε προτάσεις. Είμαστε σε επαφή με τους Αμερικανούς και είναι σημαντικό να συγκεντρώσουμε όλες τις πρωτοβουλίες και να οικοδομήσουμε την ειρήνη», είπε ο Σεζουρνέ σε συνέντευξη Τύπου.
Το σχέδιο της Γαλλίας και ο ενδεχόμενος πόλεμος πλήρους κλίμακας Ισραήλ-Χεζμπολάχ
Το σχέδιο προτείνει ότι οι ένοπλες ομάδες του Λιβάνου και το Ισραήλ θα σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στο Λίβανο. Από τις 8 Οκτωβρίου, μια ημέρα μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου από τη σύμμαχο της τρομοκρατίας Χαμάς, οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Χεζμπολάχ επιτίθενται σχεδόν καθημερινά σε ισραηλινές κοινότητες και στρατιωτικές θέσεις κατά μήκος των συνόρων, με την ομάδα να λέει ότι το κάνει για να υποστηρίξει τη Γάζα εν μέσω του πολέμου εκεί.
Μέχρι στιγμής, οι αψιμαχίες στα σύνορα έχουν οδηγήσει σε έξι θανάτους αμάχων από την ισραηλινή πλευρά, καθώς και στο θάνατο εννέα στρατιωτών και εφέδρων του στρατού. Έχουν σημειωθεί επίσης αρκετές επιθέσεις από τη Συρία, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Η Χεζμπολάχ έχει κατονομάσει 193 μέλη που έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων αψιμαχιών, κυρίως στο Λίβανο, αλλά κάποια και στη Συρία. Στο Λίβανο έχουν σκοτωθεί άλλοι 29 άτομα άλλων οργανώσεων, ένας Λιβανέζος στρατιώτης και τουλάχιστον 19 πολίτες, τρεις εκ των οποίων ήταν δημοσιογράφοι.
Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι αν η Χεζμπολάχ δεν απομακρυνθεί από τα βόρεια σύνορα σύμφωνα με την απόφαση 1701 του ΟΗΕ, θα αναγκαστεί να αναλάβει δράση. Βέβαια το Ισραήλ κατέχει παράνομα εκτάσεις του Λιβάνου και δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Το γαλλικό έγγραφο δηλώνει ότι στόχος είναι η αποτροπή μιας σύγκρουσης «που κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο» και η επιβολή «μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες» και τελικά προβλέπει διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των επίμαχων χερσαίων συνόρων μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ.
Η Χεζμπολάχ απορρίπτει την επίσημη διαπραγμάτευση για αποκλιμάκωση μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα, θέση που επαναλαμβάνουν στελέχη του πολιτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις