Κάγια Κάλλας: Στη λίστα των καταζητούμενων της Ρωσίας η εσθονή πρωθυπουργός
Ήταν και είναι μία από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της Ουκρανίας
Η Μόσχα έχει βάλει την εσθονή πρωθυπουργό, Κάγια Κάλλας, και άλλους αξιωματούχους της Βαλτικής στον κατάλογο των καταζητούμενων, καθώς το Ταλίν προειδοποιεί για επικείμενη ρωσική στρατιωτική ενίσχυση κατά μήκος των συνόρων του.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι ο εσθονός υφυπουργός Εξωτερικών, Taimar Peterkop, ο Λιθουανός υπουργός Πολιτισμού, Simonas Kairys και η Κάγιας κατηγορούνται για «καταστροφή μνημείων των σοβιετικών στρατιωτών», μια αναφορά στην απομάκρυνση των μνημείων της σοβιετικής εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Αυτή είναι μόνο η αρχή», έγραψε η Ζαχάροβα στο κανάλι της στο Telegram. «Τα εγκλήματα κατά της μνήμης των απελευθερωτών του κόσμου από τον ναζισμό και τον φασισμό πρέπει να διωχθούν ποινικά». Οι ακριβείς κατηγορίες εναντίον των τριών δεν έχουν αποκαλυφθεί από τις ρωσικές αρχές.
«Τα εγκλήματα κατά της μνήμης των απελευθερωτών του κόσμου από τον ναζισμό και τον φασισμό πρέπει να διωχθούν ποινικά»
Η Μόσχα έχει βάλει πολλούς ανώτερους αξιωματούχους και στρατηγούς του Κιέβου στον κατάλογο των καταζητούμενων από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά η Κάγιας είναι η πρώτη γνωστή επικεφαλής κυβέρνησης που αναζητείται από τη Μόσχα.
«Προέβη σε εχθρικές ενέργειες κατά της χώρας μας και της ιστορικής μνήμης»
Η εσθονή πρωθυπουργός υπήρξε μία από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της Ουκρανίας, ηγούμενη των προσπαθειών για την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο και την αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Η απόφαση της Μόσχας να προσθέσει την Κάγιας στον κατάλογο των καταζητούμενων θα αυξήσει περαιτέρω την ένταση στην περιοχή, σε μια εποχή που πολλές δυτικές πρωτεύουσες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για μια αυξανόμενη στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία.
Όταν ρωτήθηκε την Τρίτη από δημοσιογράφους για την Κάγιας, ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η εσθονή ηγέτης «προέβη σε εχθρικές ενέργειες κατά της χώρας μας και της ιστορικής μνήμης» αναφέρει ο Guardian.
Η απομάκρυνση των μνημείων της σοβιετικής εποχής αποτελεί λεπτό ζήτημα στην Εσθονία, πρώην σοβιετική δημοκρατία από το 1944 έως το 1991, όπου σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού των 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων είναι Ρώσοι.
Η διαδικασία επιταχύνθηκε μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, με την Κάγιας να δεσμεύεται να αφαιρέσει όλα τα κομμουνιστικά μνημεία σε δημόσιους χώρους.
«Αποφασίσαμε ότι … τα σοβιετικά μνημεία πρέπει να απομακρυνθούν από τους δημόσιους χώρους και θα το κάνουμε το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η Κάγιας το καλοκαίρι του 2022, όταν αξιωματούχοι αφαίρεσαν ένα σοβιετικό μνημείο τεθωρακισμένων από τη Νάρβα, μια σε μεγάλο βαθμό ρωσόφωνη πόλη κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Κι άλλοι στο στόχαστρο
Συνολικά, η Ρωσία έχει θέσει αρκετές δεκάδες πολιτικούς της Βαλτικής διαφόρων επιπέδων στον κατάλογο καταζητούμενων, συμπεριλαμβανομένης της πρώην υπουργού Εσωτερικών της Λετονίας Marija Golubeva. Η Λετονία έχει ομοίως ανακοινώσει σχέδια για την απομάκρυνση των σοβιετικών μνημείων της από δημόσιους χώρους.
Και τα τρία κράτη της Βαλτικής —Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία— είχαν ήδη απελάσει ρώσους διπλωμάτες από τις χώρες τους εν μέσω εντάσεων για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Οι σχέσεις με τη Μόσχα παραμένουν τεταμένες από τότε που απέκτησαν την ανεξαρτησία τους κατά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, την οποία θεωρούσαν ως δύναμη κατοχής.
- Ο Μπαρτζώκας αποθέωσε τον Φουρνιέ: «Είναι παικταράς, τι άλλο να πω!»
- Βίκτορ Όρμπαν: Η εποχή της Δύσης τελείωσε, ξημερώνει η εποχή της Ευρασίας
- Κόρινθος: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στην παλαιά εθνική οδό
- Φουρνιέ: «Μου αρέσει πολύ εδώ, απολαμβάνω να παίζω γι’ αυτόν τον κόσμο»
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Ο «αόρατος» φιλόλογος από τον Βύρωνα και οι «παλιοί γνώριμοι» επισκέπτες της αποθήκης
- «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» – Μαρτυρίες από την περιοχή που χτύπησε το νέο όπλο του Πούτιν [video]