«Η Σερβία θέλει να αγοράσει μέρος των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης»
Όλα όσα κατέγραψε η «Πολίτικα» για την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βελιγράδι και οι θέσεις του Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Μεγάλη έκταση δόθηκε από τα σέρβικα ΜΜΕ στην επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βελιγράδι και για όλα όσα ειπώθηκαν με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Συγκεκριμένα η Politika έγραψε:
«Οι χώρες μας πάντα υποστήριζαν η μία την εδαφική ακεραιότητα της άλλης, είπε ο Πρόεδρος της Σερβίας, ενώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ότι η στάση της κυβέρνησής του απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο παραμένει αμετάβλητη.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε χθες μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είπε στον συνομιλητή του ότι η Σερβία είναι σταθερά προσηλωμένη στην επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πορείας της προς την ΕΕ, αλλά ότι αναμένει σαφή μηνύματα υποστήριξης από την Ευρώπη σε αυτήν την πορεία.
Ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξή της, δηλώνοντας ότι δεν είναι απλώς μια τυπική πρόταση που εκφέρεται από πολιτικούς, αλλά είναι ουσιαστικής σημασίας για τη χώρα μας.
Επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και ειλικρινείς υποστηρικτές της Σερβίας στην ευρωπαϊκή της πορεία και σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας προέκυψε το ερώτημα εάν η Σερβία έχει άλλες εναλλακτικές, άλλους δρόμους και εάν η Σερβία θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ. αλλά και αν η Ευρώπη θέλει να είναι η Σερβία μέρος της Ε.Ε.
«Μιλήσαμε για κάτι που ονομάζουμε ατζέντα της Expo 2027. Είπα στον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη ότι στόχος και εφικτό όνειρό μας είναι να συναντήσουμε το τέλος του 2027 με συνολική αξία του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος 100 δισ. ευρώ», είπε ο Βούτσιτς, ο οποίος υποδέχθηκε τελετουργικά τον Μητσοτάκη μπροστά στο Μέγαρο «Σερβία».
Υπενθύμισε ότι μόλις πριν από 10 χρόνια η συνολική αξία του ΑΕΠ της Σερβίας ήταν 32 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα είναι 69,5 δισ. Ο Βούτσιτς καλωσόρισε όλες τις ελληνικές εταιρείες που θέλουν να κερδίσουν χρήματα στη Σερβία και που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα μας.
«Ακούγεται παράδοξο, αλλά η Σερβία δεν έχει προβλήματα με τα χρήματα. Έχουμε προβλήματα με τις δυνατότητες πώς να χτίσουμε, πώς να κάνουμε ό,τι δίνουμε τα χρήματα», είπε ο πρόεδρος της Σερβίας και πρόσθεσε ότι γι’ αυτό ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη ότι μέρος των ελληνικών εταιρειών μπορεί επιπλέον σε αυτό που κάνουν στην Ελλάδα και σε κάποιες άλλες χώρες, «στείλτε στη Σερβία για να μας βοηθήσει να πετύχουμε αυτά τα όνειρά μας, αλλά και να πετύχουμε τα σημαντικά καθήκοντα που έχουμε μπροστά μας».
Ελλάδα – Σερβία υποστήριζαν η μία την εδαφική ακεραιότητα της άλλης
Τόνισε ότι η Σερβία και η Ελλάδα πάντα υποστήριζαν η μία την εδαφική ακεραιότητα της άλλης και ότι πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί και στο μέλλον. Χαίρεται, όπως λέει, που η Σερβία και η Ελλάδα καλλιεργούν καλές φιλικές και αδελφικές σχέσεις και που συζήτησε με τον Μητσοτάκη όλες τις πτυχές της διμερούς συνεργασίας.
Υπενθύμισε ότι φέτος οι δύο χώρες γιορτάζουν την 145η επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και ότι αυτή θα είναι μια σημαντική χρονιά τεράστιας ανάπτυξης στις οικονομικές μας σχέσεις και την εμπορική συνεργασία, αλλά και η χρονιά που θα πραγματοποιηθεί το τέταρτο συμβούλιο συνεργασίας. που πραγματοποιήθηκε.
Ο Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια παραμένει αμετάβλητη και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ευρωπαϊκή μεσολάβηση και ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά τη σταθερότητα στην περιοχή.
Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Σερβίας τον ενημέρωσε για τα γεγονότα που αφορούν τον διάλογο με την Πρίστινα. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί και παρακολουθεί τα γεγονότα των τελευταίων μηνών με ανησυχία. Ο Μητσοτάκης είπε επίσης ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά τη Σερβία στην ευρωπαϊκή της πορεία και ότι έχει συζητήσει πολλές φορές το θέμα της ευρωπαϊκής επέκτασης στις Βρυξέλλες.
«Υπάρχει ευρωπαϊκό μέλλον για τη Σερβία και τα Δυτικά Βαλκάνια και δεν υπάρχει μέλλον για εμάς χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια και χωρίς τη Σερβία», είπε ο Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το Βελιγράδι πρέπει να εκμεταλλευτεί τις θετικές συνθήκες σε όλη την ευρωπαϊκή διαδικασία.
Μεταφορές
Επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι ο πιο σταθερός εταίρος της Σερβίας όσον αφορά την ΕΕ. «Επιταχύνοντας τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιείτε στη χώρα σας, θα έρθετε πιο κοντά στην ΕΕ και πιστεύω ότι το 2024 μπορεί να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι συζήτησε επίσης με τον Πρόεδρο Βούτσιτς άλλα θέματα που σχετίζονται με τη διεθνή ασφάλεια, τη Μέση Ανατολή και ότι έχουν κοινές απόψεις για την Ουκρανία και καθοδηγούνται από το διεθνές δίκαιο. «Θέλω η συνομιλία μας να ενισχύσει τη στρατηγική μας συνεργασία και να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα στον κοινό δρόμο», είπε ο Μητσοτάκης.
Ο Βούτσιτς είπε ότι συζήτησε επίσης τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα με τον Έλληνα πρωθυπουργό (ενέργεια, πετρελαιαγωγοί, αγωγοί φυσικού αερίου, αγορά φυσικού αερίου, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αιολικά πάρκα). Θέματα συζήτησης ήταν η συνεργασία των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών, οι μεταφορές και οι υποδομές.
«Κατασκευάζουμε τον σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας Βελιγραδίου-Νις, μένει να γεφυρωθεί από το έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας. Η Ελλάδα ολοκληρώνει μια σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό είναι σημαντικό για εμάς λόγω των τουριστών μας, που θα είναι κοντά στη Θεσσαλονίκη», είπε ο Βούτσιτς.
«Είναι σημαντικό για εμάς να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, για να αγοράσουμε μέρος του λιμανιού, δεν έχουμε πρόβλημα να μισθώσουμε τα λιμάνια. Όταν αυξήσουμε την παραγωγή αυτοκινήτων, με ορυχεία, σιδηρουργεία, θα το χρειαστούμε. Ζητήσαμε από το Μαυροβούνιο πρόσβαση στο λιμάνι του Μπαρ, αλλά χρειαζόμαστε επίσης ταχύτερες εξαγωγές στον κόσμο», δήλωσε ο Βούτσιτς, όπως αναφέρει το Tanjug.
Δήλωσε ότι «η Σερβία είναι οικονομικά μικρή, αλλά μεγαλύτερη από όλες τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων». «Αποτελούμε το 62 τοις εκατό των Δυτικών Βαλκανίων στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, το 54 τοις εκατό στις εξαγωγές και το 50 τοις εκατό στο ΑΕΠ. Μου φαίνεται ότι αυτό μιλάει για τη σημασία της Σερβίας. Ξέρουμε πόσο λιγότερο είναι από την Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος της Σερβίας. Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης για τον τουρισμό και τις τουριστικές συνδέσεις. «Η Ελλάδα είναι δεύτερη πατρίδα για τους Σέρβους», είπε ο πρόεδρος της Σερβίας. Ευχαρίστησε τον Μητσοτάκη για όλα και τόνισε ότι το 2024 θα είναι μια μεγάλη χρονιά επιτυχίας και ανάπτυξης στις σχέσεις Βελιγραδίου και Αθήνας.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ότι ήρθε στο Βελιγράδι με τέσσερις υπουργούς και μεγάλο αριθμό εκπροσώπων της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας προκειμένου η Σερβία και η Ελλάδα να βελτιώσουν τις οικονομικές σχέσεις σε συγκεκριμένους τομείς και έργα, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.
Τόνισε ότι οι χώρες μας είναι κοντά όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά και ότι έχουν περπατήσει μαζί σε όλες τις ιστορικές περιόδους. «Αυτή η κοινή διμερής συνεργασία έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Έχουμε κοινή δήλωση που υπογράψαμε στην Αθήνα, λίγους μήνες αφότου έγινα πρωθυπουργός, στο Γ’ Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας», τόνισε ο Μητσοτάκης.
Ανέφερε ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο της Σερβίας και τον εκσυγχρονισμό της γραμμής που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το Βελιγράδι, καθώς και την ολοκλήρωση του διαδρόμου που θα ξεκινά από τον Πειραιά και θα καταλήγει στη Βουδαπέστη.
Ο Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η συνεργασία Ελλάδας-Σερβίας επεκτείνεται και στον ενεργειακό τομέα, την ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού. Δήλωσε ότι η Σερβία από την πλευρά της θα μπορούσε να παραχωρήσει τα μεγάλα αποθηκευτικά κέντρα που διαθέτει στην Ελλάδα, κάτι που, κατά τη γνώμη του, αντιπροσωπεύει μόνο έναν τρόπο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. «Έχουμε εξαιρετικές γνώσεις γιατί περισσότερο από το 50% της ηλεκτρικής μας ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και στόχος μας είναι να την επεκτείνουμε στο βορρά. Αυτήν την «πράσινη ηλεκτρική ενέργεια», δηλαδή την πράσινη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, θέλουμε να εισαγάγουμε και στη Σερβία και να μεταφέρουμε τόσο την τεχνική τεχνογνωσία όσο και τις επενδύσεις», είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.
Ευχήθηκε καλή επιτυχία για την Expo 2027, που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στο Βελιγράδι, προσθέτοντας ότι η Αθήνα υποστήριξε σθεναρά αυτή την υποψηφιότητα, καθώς και ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στη διοργάνωση της εκδήλωσης. Ο Βούτσιτς δήλωσε στα εγκαίνια του σερβο-ελληνικού επιχειρηματικού φόρουμ στο Μέγαρο «Σερβία», όπου συμμετείχε και ο Μητσοτάκης, ότι οι ελληνικές εταιρείες είναι ευπρόσδεκτες στη Σερβία και κάλεσε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την Ελλάδα, ιδιαίτερα τις τράπεζες, να δείξουν ξανά ενδιαφέρον για τη σερβική αγορά. «Θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρότερα και να παλέψουμε για κάθε ελληνική και σερβική εταιρεία, να αγωνιστούμε για την είσοδό μας στην ελληνική αγορά σε διάφορους τομείς, αλλά να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ελληνικές εταιρείες εδώ». Ανέφερε ότι η Σερβία είχε παλαιότερα πρόβλημα με τα NPLs, δηλαδή με προβληματικά δάνεια με τις ελληνικές τράπεζες έως και 30 τοις εκατό και πρόσθεσε ότι αυτοί οι καιροί είναι πολύ πίσω μας.
«Αυτό που έχουμε προβλέψει να κάνουμε, δεν θα τελειώσει το 2027. Θα είναι μόνο ένα λιθαράκι. Μόνο μια αρχή όπου οι ορέξεις θα μεγαλώνουν και θα μεγαλώνουν. Όταν φτιάχναμε έναν αυτοκινητόδρομο, θα ξεκινούσαμε πάντα δύο νέους. Όταν χτίζουμε πέντε, ξεκινάμε πάντα άλλα 10. Δεν υπάρχει τέλος σε αυτό», είπε ο Βούτσιτς και πρόσθεσε: «Θα είμαι εντελώς ανοιχτός μαζί σας, παρόλο που πολλοί από τον κατασκευαστικό τομέα στη Σερβία θα είναι θυμωμένοι. Δεν έχουμε αρκετή ικανότητα για να το φτιάξουμε. Όταν αφήνουμε τις εταιρείες μας να κατασκευάσουν ορισμένα τμήματα του αυτοκινητόδρομου, έχω πάντα μεγάλη ελπίδα, τεράστιες προσδοκίες, αλλά και φόβο, αν θα φτάσουμε εκεί, αν θα τελειώσουμε στην ώρα τους. Τώρα είμαστε σε αγώνα με τον χρόνο και δεν πρέπει να παίξουμε».
Τα επόμενα χρόνια θέλουμε να ξεπεράσουμε ακόμη και τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», είπε ο πρόεδρος της Σερβίας. Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι απαραίτητες υποδομές για τη διεξαγωγή της Expo 2027 πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την 1η Δεκεμβρίου 2026. «Μας απομένουν λίγο περισσότερα από δυόμισι χρόνια μέχρι τότε. Πρέπει να δουλεύουμε όλο το εικοσιτετράωρο. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας και τη βοήθειά σας», είπε ο Βούτσιτς.
Τόνισε ότι προβλέπονται δεκάδες μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές για τις οποίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί έργα, και οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν. Όπως είπε, μεγάλος αριθμός εργαζομένων βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Σερβία, αλλά είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που Σέρβοι πολίτες επιστρέφουν για πρώτη φορά από το εξωτερικό. Ο Βούτσιτς τόνισε ότι η Ελλάδα έχει υψηλότερο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν από τη Σερβία και πρόσθεσε ότι ο κόσμος στη Σερβία γνωρίζει πόσο ικανός είναι όταν πρόκειται για έργα υποδομής. «Είναι υπέροχο να βλέπεις πώς φαίνεται στην Αθήνα. Σας συγχαίρω για αυτό που κάνετε τώρα στη Θεσσαλονίκη, γύρω από το μετρό. Περιμένω να λάβω πρόσκληση για τα εγκαίνια του μετρό στη Θεσσαλονίκη και νομίζω ότι θα είναι ένα από τα ομορφότερα στην Ευρώπη», είπε ο Βούτσιτς.
Μετρό
Εξέφρασε την προσδοκία ότι μέχρι το τέλος του 2028 ή του 2029, το Βελιγράδι θα ανοίξει και την πρώτη γραμμή του μετρό. Είναι απαραίτητο, πρόσθεσε, να γίνουν πολλά περισσότερα πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Ύπατου Συμβουλίου για το εμπόριο, αλλά και τις μεταφορές και την επιμελητεία. «Το συνολικό μερίδιο των μεταφορών, της βιομηχανίας μεταφορών στην ΕΕ είναι στο επίπεδο του πέντε τοις εκατό του ΑΕΠ και στη Σερβία είναι μόνο 3,8-3,9 τοις εκατό. Πρέπει να αυξήσουμε τις ικανότητές μας στα logistics και τις μεταφορές στο σύνολό τους. Πρέπει επίσης να μιλήσουμε για την ενέργεια, καθώς και για τις οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές», επεσήμανε ο Βούτσιτς. Εκτίμησε επίσης ότι η συνεργασία στον τουρισμό μπορεί να βελτιωθεί. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προσελκύσουμε Έλληνες τουρίστες, όχι μόνο στο Βελιγράδι αλλά και στο Κοπαόνικ, το Ζλάτιμπορ, τα χιονοδρομικά μας κέντρα», είπε ο Πρόεδρος της Σερβίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα είναι ικανοποιημένος εάν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας είναι ένα δισεκατομμύριο ή ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ.
Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης δήλωσε στο σερβοελληνικό επιχειρηματικό φόρουμ ότι βλέπει ότι η Σερβία έχει φιλόδοξους οικονομικούς στόχους που θέλει να πετύχει μέχρι το 2027 και ότι είναι πεπεισμένος ότι οι ελληνικές εταιρείες θα γίνουν μέρος της επιτυχίας που θα πετύχει η σερβική οικονομία. «Η παρουσία μας σε αυτό το φόρουμ είναι απόδειξη ότι η φιλία μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας είναι γερά ριζωμένη και ότι έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στις οικονομικές μας σχέσεις. Η ανταλλαγή αγαθών μεταξύ των δύο χωρών μας είναι 750 εκατ. ευρώ και μπορούμε πολύ καλύτερα», είπε ο Μητσοτάκης. Ζήτησε από τις ελληνικές εταιρείες που είναι παρούσες στο φόρουμ να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η Σερβία τα τελευταία χρόνια.
«Η Σερβία έχει φιλόδοξα σχέδια – θέλει να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΑΕΠ έως το 2027. Πρόκειται για κτιριακές υποδομές, ενέργεια, διαχείριση απορριμμάτων» επισήμανε ο Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Στόχος είναι η ευημερία για όλους. Η Σερβία είναι μια ισχυρή χώρα εξαγωγής. Δίνουμε επίσης μεγάλη προσοχή στους δρόμους που συνδέουν τη Σερβία και την Ελλάδα μέσω της Βόρειας Μακεδονίας. Θέλουμε το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εξαγωγής να περάσει από την Ελλάδα και είναι σημαντικό για εμάς να βελτιώσουμε το σιδηροδρομικό δίκτυο». Τόνισε επίσης ότι η χώρα του μπορεί να προμηθεύσει τη Σερβία με φυσικό αέριο, ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τις τοπικές δυνατότητες για την αποθήκευση τους και να βοηθήσει τη χώρα μας στη μεταβατική περίοδο», κατέληξε στο ρεπορτάζ της η μεγάλη πολιτική εφημερίδα του Βελιγραδίου.
- Κρήτη: Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης και δεν τον κράτησαν
- Τίλντα Σουίντον: Θέλω να μιλήσω στον Ντόναλντ Τραμπ για τη νεκρή μητέρα του
- Αποχωρεί από τη Χάποελ Τελ Αβίβ ο ιδιοκτήτης, Οφέρ Γιανάι
- Σεισμός ανοιχτά της Κρήτης
- Παναχαϊκή – Καλαμάτα 0-1: Βρήκε τη λύση με Παμλίδη
- Pegasus: Σε δίκη το χακάρισμα του WhatsApp από την ισραηλινή NSO