Το παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας μετατρέπεται σε Διαχρονικό Μουσείο
Το κτήριο του Παλαιού Ελαιουργείου στην Ελευσίνα, είναι ένας χώρος που περικλείει την βιομηχανική και πολιτιστική ιστορία της πόλης.
Το 1875 ιδρύθηκε το πρώτο εργοστάσιο στην Ελευσίνα, το Σαπωνοποιείο Χαριλάου. Το βιομηχανικό συγκρότημα λειτούργησε έως το 1960. Από το 1995 φιλοξενεί το μοναδικό πολιτιστικό φεστιβάλ της πόλης, τα Αισχύλεια, ενώ στους χώρους του φιλοξενήθηκαν, το 2023, πολλές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Η νέα εποχή του Παλαιού Ελαιουργείου
Σύμβαση δωρεάς με αντικείμενο την εκπόνηση του συνόλου των Μελετών για τη μετατροπή του κτηρίου του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας σε Διαχρονικό Μουσείο της πόλης, υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Νέλλος Κανελλόπουλος και η Ταμίας Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου – Μπενοπούλου.
Το συγκρότημα του Παλαιού Ελαιουργείου, είχε περιέλθει στην κυριότητα της Εθνικής Τράπεζας και εξαγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Ιούλιο του 2022, έναντι τιμήματος 5.000.000 ευρώ, προκειμένου εκεί να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει το νέο Διαχρονικό Μουσείο.
Στο αντικείμενο της Σύμβασης δωρεάς περιλαμβάνονται
- Έλεγχος και επεξεργασία του υφιστάμενου τοπογραφικού διαγράμματος
- Αποτύπωση αρχιτεκτονική και φέροντος οργανισμού των κτιρίων
- Διερεύνηση και τεκμηρίωση του φέροντος οργανισμού των υφιστάμενων δομημάτων
- Αρχιτεκτονική μελέτη
- Στατική μελέτη
- Μελέτη των Η/Μ εγκαταστάσεων
- Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης
- Ακουστική μελέτη
- Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας (ΣΑΥ) και Φάκελος Ασφάλειας και Υγείας (ΦΑΥ)
- Έντυπο για την Πυροπροστασία και έκδοση της σχετικής έγκρισης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
- Μελέτες έργων υποδομής και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος Χώρου
- Μελέτη Εφαρμογής
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη
«.Η πόλη της Ελευσίνας αποκτά ένα Αρχαιολογικό Διαχρονικό Μουσείο αντάξιο της ιστορίας και του τεράστιου αρχαιολογικού της πλούτου. Η Ελευσίνα αποτελεί ένα μοναδικής σημασίας αρχαιολογικό χώρο και μείζον τοπόσημο της Αττικής. Το Υπουργείο Πολιτισμού εκτελεί στον αρχαιολογικό έργο της Ελευσίνας μεγάλης κλίμακας αρχαιολογικά έργα, που ξεπερνούν τα 8.000.000 ευρώ.
Μεταξύ αυτών η δυνατότητα καθολικής πρόσβασης στο μεγαλύτερο μέρος του αρχαιολογικού χώρου. Η φιλοξενία του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το 2023, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία βασικών υποδομών στην πόλη, αλλά και ένα πολύ σημαντικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με το οποίο η Ελευσίνα επανασυστήθηκε στον κόσμο. Η δημιουργία του Διαχρονικού Μουσείου προσφέρει στην πόλη έναν ακόμη σημαντικό πολιτιστικό πόλο, συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή προοπτική της».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις