Η αναγνώριση του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών είναι απόρροια ενός αγώνα δεκαετιών
Οι Έλληνες βουλευτές αναμένεται να νομιμοποιήσουν τον γάμο ομοφύλων σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο την Πέμπτη
Χρόνια πριν κάνει τη δική της οικογένεια, η Στέλλα Μπελιά έκανε ήδη μια μεγάλη εκστρατεία για νομική αναγνώριση. Ο αγώνας της μπορεί τελικά να τελειώσει αυτή την εβδομάδα – λίγους μήνες πριν από τα 17α γενέθλια των δίδυμων αγοριών της.
Οι Έλληνες βουλευτές αναμένεται να νομιμοποιήσουν τον γάμο ομοφύλων σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο την Πέμπτη, με μια σπάνια εμφάνιση διακομματικής συνεργασίας, όπως αναφέρει το NBC.
Η έγκριση θα έκανε την Ελλάδα την πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που έκανε αυτό το βήμα, ξεπερνώντας πολλαπλά νομικά εμπόδια για τα γκέι ζευγάρια που έχουν ήδη ή θέλουν να κάνουν παιδιά.
«Παλεύω για αυτό από τότε που κατάλαβα ποιος ήμουν», λέει η Μπέλια, μια 57χρονη καθηγήτρια θεάτρου.
«Και είναι μεγάλη ανακούφιση να πούμε ότι επιτέλους τα καταφέραμε», είπε. «Αλλά είναι κουραστικό, πολύ κουραστικό να παλεύεις για κάτι που είναι προφανές δικαίωμα — να υποφέρεις για κάτι που απλώς παραδίδεται στους άλλους ανθρώπους — και πρέπει να παλέψεις τόσο σκληρά για να το αποκτήσεις».
Η Μπέλια χώρισε με τη σύντροφό της όταν οι γιοι της ήταν 11 ετών, αλλά εκείνη θεωρεί ότι είναι η άλλη μητέρα των αγοριών.
«Είναι μεγάλη ανακούφιση να πούμε ότι επιτέλους τα καταφέραμε»
Αν και τα σύμφωνα συμβίωσης επεκτάθηκαν σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια στην Ελλάδα πριν από σχεδόν μια δεκαετία, μόνο οι βιολογικοί γονείς των παιδιών σε αυτές τις σχέσεις αναγνωρίζονται επί του παρόντος ως νόμιμοι κηδεμόνες.
Το ζήτημα των δικαιωμάτων των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιοποιημένης δυστυχίας των επιζώντων του καρκίνου σε σχέση μεταξύ του ιδίου φύλου, βοήθησε στην ώθηση της κοινής γνώμης προς τη στενή εύνοια του νομοσχεδίου που χρηματοδοτήθηκε από τη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το θέμα της Εκκλησίας
Αλλά προκάλεσε επίσης έντονη αντίδραση από την Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας. Αντιπροσωπεύοντας την κυρίαρχη πίστη της Ελλάδας, η Εκκλησία υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο του γάμου θα προκαλούσε σύγχυση στους ρόλους των γονέων και θα αποδυνάμωνε την παραδοσιακή οικογένεια.
Η Εκκλησία ζήτησε από τους νομοθέτες να επανεξετάσουν σε μια δημόσια έκκληση που διαβάστηκε επίσης στις Κυριακάτικες λειτουργίες.
Αρκετοί εξέχοντες επίσκοποι έχουν υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή, προειδοποιώντας ότι θα αρνηθούν να βαφτίσουν τα παιδιά των γκέι ζευγαριών. Συμμάχησαν με ακροδεξιά πολιτικά κόμματα και παραδοσιακές ομάδες για να οργανώσουν δημόσιες διαδηλώσεις.
Η διαδηλώτρια Χαρά Γιαννακαντωνάκη είπε ότι ένιωθε υποχρεωμένη να παρευρεθεί σε συγκέντρωση που έγινε μπροστά στο κοινοβούλιο την περασμένη Κυριακή.
«Κάθε μειονότητα έχει ήδη κατοχυρωμένα τα δικαιώματά της. Δεν υπάρχει θέμα. Δεν χρειάζονται (ομόφυλο) γάμο. Θέλουν απλώς να βεβηλώσουν ό,τι έχει μείνει ιερό στην Ελλάδα: την Εκκλησία μας, τις οικογένειές μας και τα παιδιά μας», είπε. «Αλλά τα παιδιά είναι μια κόκκινη γραμμή και δεν θα το δεχτούμε ποτέ».
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει διαφωνία μεταξύ των συντηρητικών για το νομοσχέδιο και θα χρειαστεί υποστήριξη από την κεντρώα και αριστερή αντιπολίτευση για να εξασφαλίσει το ελάχιστο των 151 ψήφων στο κοινοβούλιο των 300 βουλευτών.
Σωστό χρονικό πλαίσιο
Ο Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ερευνών αγοράς MRB Hellas, είπε ότι η χρονική στιγμή του νομοσχεδίου φαίνεται να έχει υπολογιστεί προσεκτικά: Υποστηρίζοντας ένα μέτρο που ενισχύει τα κεντρώα διαπιστευτήρια του Μητσοτάκη, αλλά με τη διαμάχη που αναμένεται να ξεσπάσει πριν από τις εκλογές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο.
Οι Έλληνες το 2024, είπε ο Μαύρος, παρουσίασαν απότομη αύξηση της οικονομικής ανησυχίας, οι ανησυχίες τους αντικατοπτρίζονται στις πρόσφατες απεργίες και τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες των αγροτών.
«Πιστεύω ότι οι (διαμαρτυρίες) και οι υψηλές τιμές των αγροτών —και ζητήματα που βλάπτουν τις τσέπες των ανθρώπων— θα επισκιάσουν το ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών», είπε. «Πιθανότατα θα το ξεπεράσουμε αυτό ήρεμα».
«Η Αγγλία μας πρόσφερε προοπτικές ως ζευγάρι»
Η Χρύσα Γκοτσοπούλου και η Έλενα Κοτσίφη, μηχανικοί και οι δύο, επί χρόνια έλεγαν στις οικογένειες και στους συναδέλφους τους ότι ήταν συγκάτοικοι και βγήκαν ζευγάρι μόνο αφού μετακόμισαν στην Αγγλία για δουλειά το 2015.
Τώρα έχουν μια μικρή κόρη, την Αριάδνη, και οι τρεις ταξιδεύουν στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας τα βρετανικά τους διαβατήρια.
«Γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι η Αγγλία μας πρόσφερε προοπτικές ως ζευγάρι που δεν είχαμε ποτέ προηγουμένως φανταστεί», είπε η Κοτσιφή, 38 ετών. «Θα μπορούσαμε να είμαστε ο εαυτός μας».
Πέταξαν στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο για να γιορτάσουν την αναμενόμενη έγκριση του νομοσχεδίου και είπαν ότι για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία, βλέπουν τώρα την επιστροφή στην πατρίδα τους ως πιθανότητα.
Ελπίζουν να ενωθούν με την ακτιβίστρια Μπέλια και άλλους την Πέμπτη το βράδυ στη δημόσια γκαλερί στο κοινοβούλιο και θα ακολουθήσουν εορτασμοί.
«Αν υπάρχει χώρος για εμάς (στο κοινοβούλιο), θα το θέλαμε», είπε η Γκοτσοπούλου. «Νιώθουμε χαρά, χαρά και περηφάνια που η Ελλάδα κινείται στη σωστή πλευρά της ιστορίας».
- ΣΥΡΙΖΑ: Μεταξύ debate, πολιτικού διαλόγου και…τοξικότητας (;)
- Αντώνης Ρέμος – Δέσποινα Βανδή: Η λαμπερή πρεμιέρα τους στη μουσική σκηνή NOX
- Τα διλήμματα του Αλμέιδα ενόψει Ολυμπιακού και η διαχείριση του Πινέδα
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: «Θα έχουμε ακόμα δύο συλλήψεις» λέει ο Καλλιακμάνης
- Σούπερ μάρκετ: Τα «ταμπελάκια» αυξάνονται, αλλά οι τιμές δεν πέφτουν
- Λίβανος: Συγκλονιστικές εικόνες μετά το νέο χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό, έξι οι νεκροί – Ποιος ήταν ο στόχος