Μαλλιά κουβάρια τα κόμματα με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
Κοινοβουλευτικές ομάδες σε κρίση για την «ισότητα στον γάμο». Βουλευτές, υπερψηφίζουν, καταψηφίζουν ή επιλέγουν να απέχουν και ο Αρχιεπίσκοπος ζητά ονομαστική ψηφοφορία.
- Μητέρα εξέδιδε την 15χρονη κόρη της σε παιδόφιλο - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών
- «Αγνοούσα όσα συνέβαιναν», είπε για την αυτοκτονία του πατέρα της η «αγνοουμένη» Αμερικανίδα
- Νεκρή η γυναίκα που έπεσε από τον 7ο όροφο ξενοδοχείου στη Μιχαλακοπούλου - Φωτογραφίες από το σημείο
- Η πρώτη απεργία παγκοσμίως από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων τύπου Airbnb
Αγάπη μόνο… last year. Ανήμερα της 14ης Φεβρουαρίου ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών με τρεις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που απορρίφθηκαν, αιτήματα για ονομαστική ψηφοφορία και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών μεγάλων κομμάτων να ψάχνονται.
Πρώτη ημέρα συζήτησης, στη λίστα για να μιλήσουν, βρίσκεται το 1/3 των βουλευτών. Την Πέμπτη (15/02), ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, θα τοποθετηθεί οι υπόλοιποι βουλευτές που επιθυμούν και φυσικά οι πολιτικοί αρχηγοί και πρόεδροι των Κ.Ο. των κομμάτων.
Ξεκάθαρα θετική στάση για το σ/ν υπάρχει στην ΚΟ της Νέας Αριστεράς και της «Πλεύσης Ελευθερίας» ενώ γραμμή υπέρ της ψήφισης του ν/σ έχουν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
«Γαλάζια» θαλασσοταραχή
Τα «καμπανάκια» για τη Νέα Δημοκρατία ξεκίνησαν με το «καλημέρα». Ο Θάνος Πλεύρης, εκτός γραμμής αλλά εντός των περιθωρίων που έθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποφάσισε να επιλέξει το δρόμο της αποχής και όχι της καταψήφισης του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο.
«Δεν μπορώ να ψηφίσω τις συγκεκριμένες διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά θα επιλέξω στάση που δεν θα δώσει δικαίωμα σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τη διαφωνία μου για μικροπολιτικούς λόγους» είπε από το βήμα της Βουλής. Διαφωνώ στην αλλαγή του προτύπου της οικογένειας και του γάμου» πρόσθεσε υποστηρίζοντας στην αίθουσα της Ολομέλειας πως δεν θέλει να αναγνωρίσει μια οικογένεια «με δυο πατέρες και καμιά μητέρα ή με δυο μητέρες και κανένα πάτερα».
Ο δεύτερος βουλευτής της Ν.Δ., μετά τον Θάνο Πλεύρη, που ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής και είπε ότι δεν θα το υπερψηφίσει ήταν ο Μίλτος Χρυσομάλλης μόνο που ο βουλευτής Μεσσηνίας και άνθρωπος κοντά στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά δεν αρκέστηκε στην αποχή αλλά στη καταψήφιση.
Και η «γαλάζια» Άννα Καραμανλή, που είχε προαναγγείλει τη διαφωνία της με το νομοσχέδιο, δεν θα το ψηφίσει γιατί «αν αυτό είναι πρόοδος τότε είμαι συντηρητική και οπισθοδρομική».
Στον κατάλογο των ανοιχτά διαφωνούντων βουλευτών του κυβερνητικού στρατοπέδου προστέθηκε και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που δήλωσε πως καταψηφίζει το νομοσχέδιο «για λόγους αξιακούς, πολιτικούς, νομικούς και εθνικούς».
Η «γαλάζια» θαλασσοταραχή συνεχίστηκε με τον Στέλιο Πέτσα που επιλέγει την αποχή από την ονομαστική ψηφοφορία και όχι την καταψήφιση. Μεταξύ των λόγων που επικαλέστηκε ο κ. Πέτσας για τη διαφωνία του, είναι το άρθρο 11 του νομοσχεδίου, για το οποίο υποστήριξε ότι ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στην παρένθετη κύηση.
Από τις εξελίξεις δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα καθώς εδώ και αρκετό καιρό είναι γνωστοί αρκετοί από τους διαφωνούντες εντός Νέας Δημοκρατίας, με προεξάρχοντα τον Αντώνη Σαμαρά και από κοντά τον Μάκη Βορίδη, όμως το σύνολο των διαφωνούντων θα φανεί μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συζήτησης στην Ολομέλεια.
Τρικυμία στον ΣΥΡΙΖΑ
Η φουρτούνα δεν περιορίζεται στο κυβερνών κόμμα αλλά πιάνει και το λιμάνι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Θα υπάρξουν συνέπειες» για όποιον βουλευτή δεν υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο φέρεται να διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την διάρκεια της συνεδρίασης (μέσω διαδικτύου) της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Με τον τρόπο αυτό απάντησε στο ζήτημα που έθεσε ο Γιάννης Ραγκούσης επισημαίνοντας πως «θέλω να ξέρω τι θα γίνει σε περίπτωση που κάποιος βουλευτής είτε απέχει από την ψηφοφορία, είτε καταψηφίσει».
Η προειδοποίηση Κασσελάκη ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου ίσως ακουμπά τον υπερτομεάρχη της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη που φέρεται διατεθειμένος να καταψηφίσει ή να απέχει από την ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει την Πέμπτη (15/2).
Στο μεταξύ, η Αθηνά Λινού, που επίσης είχε εκφράσει ενστάσεις, την Τετάρτη τάχθηκε θετική στη ψήφιση του νομοσχεδίου.
Στην Βουλή ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αιτήματα για ονομαστική ψηφοφορία κατατέθηκε από τη «Νίκη» και τους «Σπαρτιάτες».
Εσωκομματικές παρενέργειες στο ΠΑΣΟΚ
Τα δύσκολα και για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ βρίσκονται μπροστά καθώς η Κ.Ο. δεν φαίνεται ιδιαίτερα συμπαγής. Η προσπάθεια να μεταπειστούν βουλευτές που διαφωνούν πλήρως με το νομοσχέδιο δεν έχει αποδώσει καρπούς αλλά συνεχίζεται.
Το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη και η «γραμμή» που χαράζει ο πρόεδρος του, Νίκος Ανδρουλάκης, είναι να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο αλλά υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις.
Αθροιστικά οκτώ βουλευτές/τριες είτε δηλώνουν αρνητικοί, είτε εκφράζουν επιφυλάξεις με την προσπάθεια μεταστροφής να είναι σε εξέλιξη.
Στην τελική ευθεία για τη ψήφιση του νομοσχεδίου ξεκάθαρα αρνητική στάση κρατούν το ΚΚΕ, το κόμμα Νίκη, η Ελληνική Λύση και οι Σπαρτιάτες.
Παρέμβαση έκπληξη από τον Ιερώνυμο
Και ενώ στη Βουλή η συζήτηση συνεχίζεται, νέα παρέμβαση έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Σε δηλώσεις του, ζήτησε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
Από την έναρξη της συζήτησης για τα ομόφυλα ζευγάρια, η Ιερά Σύνοδος είχε αναφέρει ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ είχε εκδόσει και εγκύκλιο, όπου μέσα στο κείμενο οι ιερείς ξεκαθαρίζουν ότι η Εκκλησία «έχει ιδιαίτερο λόγο που πρέπει να γίνει σεβαστός».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις