Ένταση και αποχωρήσεις από την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ – Κατηγορείται για αυταρχισμό ο Κασσελάκης
Απειλές για εσωτερικό δημοψήφισμα
Κορυφώνεται η ένταση εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μόλις μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του συνεδρίου του κόμματος.
Στη σημερινή (14/2) Πολιτική Γραμματεία, τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν, με κορυφαίο τον Αλέκο Φλαμπουράρη. Το ίδιο έκαναν και οι Κατερίνα Νοτοπούλου και Ζωή Καρκούλια.
Ο λόγος ήταν πως, για ακόμη μία φορά, ο πρόεδρος του κόμματος εγκαλείται για αυταρχισμό μεταμφιεσμένο σε κομματική πειθαρχία.
Αρχικά, το ζήτημα της πειθαρχίας τέθηκε μετά από ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος ζήτησε να μάθει τι πρόκειται να γίνει σε περίπτωση που βουλευτές και βουλεύτριες καταψηφίσουν ή απέχουν από την ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε ότι «θα υπάρξουν συνέπειες», υπονοώντας ουσιαστικά τον υπερτομεάρχη Παύλο Πολάκη, ο οποίος είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του.
Υπενθυμίζεται πως ο Παύλος Πολάκης είχε εκφράσει αντιρρήσεις και για την υπερψήφιση των εξοπλιστικών, κάτι που απαντήθηκε -σύμφωνα με τις πληροφορίες – με ένα «αν δε σου αρέσει, Παύλο, μπορείς να φύγεις».
Η νέα ένταση
Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αποφασίσει να ακολουθήσει την τακτική τού ενός κόμματος – μίας γραμμής: αυτής που εκφράζεται από τον πρόεδρο.
Είναι εξαιρετικά πρωτοφανές στα χρονικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να διακόπτεται η συζήτηση με απειλές για την πόρτα της εξόδου ή για εσωτερικό δημοψήφισμα.
Την Τετάρτη, ο Στέφανος Κασσελάκης «έληξε» τη συζήτηση γύρω από τον προβληματισμό μελών της Πολιτικής Γραμματείας σχετικά με την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη νέων Νομαρχιακών Οργανώσεων και Οργανώσεων μελών.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, όσο πιο πολύ πλησιάζει στο συνέδριο, τόσο περισσότερο απομακρύνεται από την υπόσχεση να επιτύχει την κομματική ειρήνη
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε να καθυστερήσει η διαδικασία με αναβολή τριών ημερών πριν την πραγματοποίησή τους, κάτι που έκανε μέλη των οργάνων να αντιδράσουν. λέγοντας πως μια τέτοια κίνηση θα δώσει μία πολύ κακή εικόνα του κόμματος προς τα έξω.
Ο κ. Κασσελάκης απάντησε πως η πρόταση είναι αυτή και «εάν δε σας αρέσει, θα πάω σε εσωτερικό δημοψήφισμα».
Το «κερασάκι στην τούρτα» και οι αποχωρήσεις
Η προσέγγιση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής, σε σχέση με την κομματική πειθαρχία και την ψήφο κατά συνείδηση, όπως την ορίζει το Σύνταγμα, ήταν μόνο η αρχή της δυσαρέσκειας σχετικά με την, κατά δήλωση ορισμένων μελών, αυταρχική συμπεριφορά του προέδρου.
Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ως τώρα δώσει αρκετά δείγματα συγκεντρωτισμού και χθες, με την παρουσία του στην εκδήλωση της ΕφΣυν, στην οποία συμμετείχε ο Διονύσης Τεμπονέρας, έδωσε ένα μήνυμα προς άπαντες: «ο αρχηγός είμαι εγώ».
Η κλιμάκωση της συμπεριφοράς του προέδρου προκάλεσε την έκρηξη του Αλέκου Φλαμπουράρη, ενός από τους πιο κοντινούς στον Αλέξη Τσίπρα ανθρώπους. Ο κ. Φλαμπουράρης κατηγόρησε για αυταρχισμό τον Στέφανο Κασσελάκη και αποχώρησε από τη διαδικτυακή συνεδρίαση, τονίζοντας ότι είναι ζήτημα αξιοπρέπειας για τον ίδια να μην παραμείνει στη διαδικασία. Τον ακολούθησαν η Κατερίνα Νοτοπούλου και η Ζωή Καρκούλια.
Γιατί καθυστερούν οι διαδικασίες;
Παρά την ενημέρωση από τα κεντρικά της Κουμουνδούρου πως όλα εξελίχθηκαν καλά, η ένταση είναι τόσο πηχτή που «κόβεται με το μαχαίρι».
Αρχικά, όπως είχε αποκαλύψει το in, ο πρόεδρος, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, δεν είχε εικόνα για τον πραγματικό αριθμό των αποχωρήσεων των μελών του κόμματός του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα, παρά την εγγραφή νέων μελών, παραμένει κακή και αυτό επειδή ο προσυνεδριακός διάλογος ήταν τουλάχιστον «χλιαρός». Σε πολλές περιπτώσεις, οι συγκεντρώσεις ήταν ολιγάριθμες και οι αίθουσες… άδειες.
Είναι αναγκαίο για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει να έχει ένα συνέδριο με χιλιάδες συνέδρους, αντάξιο των προσδοκιών που δημιούργησε. Η αλλαγή της διαδικασίας εκλογής, ξεκινώντας από την καθυστέρηση της συγκρότησης των οργάνων και συνεχίζοντας με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, θα δώσει τη δυνατότητα να εκλεγούν σύνεδροι ανάλογα με τα εγγεγραμμένα στους καταλόγους μέλη. Δηλαδή, ακόμη και από ανθρώπους που εγγράφηκαν κατά την ημέρα των εκλογών και έκτοτε δεν εμφανίστηκαν ποτέ στις τοπικές οργανώσεις.
Πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης, όσο πιο πολύ πλησιάζει στο συνέδριο, τόσο περισσότερο απομακρύνεται από την υπόσχεση να επιτύχει την κομματική ειρήνη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις