Μάρτιν Ζέλνερ: το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη
Η επικίνδυνα αυξανόμενη επιρροή του 35χρονου Αυστριακού εξτρεμιστή, «Δούρειου Ίππου» της ακροδεξιάς και «εγκεφάλου» του σχεδίου του γερμανικού AfD για μαζικές απελάσεις
Είναι 35 ετών, γεννημένος στην Αυστρία, γιος ενός γιατρού και μιας δασκάλας αγγλικών στη Βιέννη. ´Εχει πτυχίο φιλοσοφίας, σπουδές στη νομική -τις οποίες δεν ολοκλήρωσε- και την εμφάνιση ενός χίπστερ.
«Το όνομά μου είναι Μάρτιν Ζέλνερ», γράφει στην ιστοσελίδα του. «Ως πατριώτης ακτιβιστής, συγγραφέας και δημοσιογράφος, υποστηρίζω την αλήθεια και την αντίσταση, τη θεωρία και τη δράση».
Η πραγματικότητα είναι άλλη.
Έχει νεοναζιστικό παρελθόν, ισχυρό παρόν στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά και επικίνδυνα άγνωστο μέλλον.
Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς και δραστήριους προπαγανδιστές του φασιστικού σχεδίου «Remigration».
Αυτό πλασάρεται κατ’ ευφημισμόν ως «επαναπατρισμός» από ακροδεξιούς και νεοναζιστές.
Πρόκειται ωστόσο για ένα σχεδιαζόμενο πογκρόμ ανά την Ευρώπη, με μαζικές απελάσεις μεταναστών και εκδίωξη πολιτών με μεταναστευτικό υπόβαθρο «μη αφομοιωμένων» στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Ήταν ακριβώς αυτό το σχέδιο που βρέθηκε στο επίκεντρο της «μυστικής συνάντησης του Πότσνταμ», που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, αποκάλυψε πρόσφατα ο ιστότοπος ερευνητικής ειδησεογραφίας Correctiv και έχει τώρα σηκώσει τους δημοκρατικούς πολίτες της Γερμανίας στο πόδι.
Εισηγητής του ήταν ο Μάρτιν Ζέλνερ.
Το ακροατήριό του απάρτιζαν στελέχη του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), δύο μέλη κινήματος βάσης των Χριστιανοδημοκρατών, νεοναζιστές, συμπαθούντες επιχειρηματίες και ζάμπλουτοι ιδιώτες της λεγόμενης «Νέας Δεξιάς».
Μεταξύ όλων αυτών των συνιστωσών του ακροδεξιού εξτρεμισμού, ο ρόλος του Ζέλνερ θεωρείται κομβικός.
Είναι ίσως το πιο διάσημο πρόσωπο διεθνώς του ακροδεξιού «Κινήματος των Ταυτοτικών» (Identitarian Movement), το οποίο αποκηρύσσει την «πολυπολιτισμική μανία» και την «ανεξέλεγκτη μαζική επέλαση» προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.
Μέρος των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν από δωρεές παρισταμένων και μη στη συνάντηση του Πότσνταμ -όπου μόνο η συμμετοχή κόστισε 5.000 ευρώ- προοριζόταν για τους Ταυτοτικούς και τον Αυστριακό εξτρεμιστή.
Ζητούμενο ήταν η προώθηση του «στρατηγικού πλάνου» για να δείξει η Γερμανία «το σωστό δρόμο».
Φασιστικός «ακτιβισμός»
Με αφετηρία τη Γαλλία το 2012, το ακροδεξιό Κίνημα των Ταυτοτικών έχει εξαπλωθεί ανά την Ευρώπη, βρίσκοντας υποστηρικτές μέχρι τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία.
Προωθεί τον εθνικισμό και θέσεις συνωμοσίας που υποδαυλίζουν το ρατσιστικό μίσος, με βασικό σημείο αναφοράς τη «Μεγάλη Αντικατάσταση» των πληθυσμών λευκών από μουλουλμάνους μετανάστες.
Ως δίκτυο, κινείται στο πλαίσιο της μεταπολιτικής της «Νέας Δεξιάς», επιδιώκοντας όχι εκλογικά κέρδη, αλλά μακροχρόνιους κοινωνικούς μετασχηματισμούς και λαϊκή προσκόλληση στην ακροδεξιά ατζέντα.
Το επιχειρεί με υποτιθέμενα ακτιβιστικές δράσεις στο προσκήνιο, για να εξασφαλίσουν δημοσιότητα, αναγνωρισιμότητα και απήχηση, κυρίως στις τάξεις των νέων.
Από την πανδημία COVID-19 έως την κρίση κόστους ζωής, οι Ταυτοτικοί βλέπουν τις κρίσεις ως ευκαιρία για δράση.
Βασικό πεδίο δράσης τους παραμένει ωστόσο το παρασκήνιο και ο εικονικός χώρος του Διαδικτύου.
Αποτελούν επί της ουσίας μια «πέμπτη φάλαγγα» για την πολιτική επικράτηση ακροδεξιών κομμάτων, όπως το Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ) στην Αυστρία και το AfD στη Γερμανία.
Από τα πιο δραστήρια τμήματα του ακροδεξιού κινήματος είναι το αυστριακό, που έχει πλέον ισχυρή επιρροή στο γερμανόφωνο τμήμα της Ευρώπης. Και όχι μόνο.
Ιδρυτής του είναι ο Μάρτιν Ζέλνερ.
Επιδιώκοντας την «κανονικοποίηση» των Ταυτοτικών, τους χαρακτηρίζει «πατριωτική ΜΚΟ».
Είναι ένα προσωπείο που χρησιμοποιούν για να ενισχύσουν τη λαϊκή βάση υποστήριξης.
Λειτουργούν με όρους μάρκετινγκ, με σειρά δράσεων.
Από την ανάρτηση πανό το 2016 στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, στο Βερολίνο, ζητώντας «ασφαλή σύνορα», μέχρι την ναύλωση πλοιαρίου το 2017 για ανθρωποκυνηγητό μεταναστών στα νερά της Μεσογείου.
Μια εκστρατεία ρατσιστικού μίσους, που είχε υποστήριξη ακόμη και από ακροδεξιούς και νεοφασιστικούς κύκλους στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην αρχηγού της Κου Κλουξ Κλαν, Ντέιβιντ Ντιουκ.
Όχι τυχαία, ένα από τα συνθήματα που χρησιμοποιούν οι Ταυτοτικοί είναι ο ισπανικός όρος «reconquista», που αφορά στη μακρά -διάρκειας σχεδόν οκτώ αιώνων- εκστρατεία χριστιανικών βασιλείων της Ευρώπης για την «ανακατάκτηση» της Ιβηρικής Χερσονήσου από τους Μαυριτανούς.
Persona non grata
To 2019 ο Μάρτιν Ζέλνερ βρέθηκε στο επίκεντρο εισαγγελικής έρευνας στη χώρα του, την Αυστρία, ως ύποπτος για συνέργεια στην πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση με ραστιστικά κίνητρα σε δύο τεμένη στο Κράιστσερτς της μακρινής Νέας Ζηλανδίας.
Όπως είχε αποκαλυφθεί, είχε λάβει δωρεά 1.500 ευρώ από τον δράστη, έναν Αυστραλό υπέρμαχο της λευκής υπεροχής, με τον οποίο διατηρούσε επικοινωνία μέσω e-mails πριν από το μακελειό.
Η έρευνα σε βάρος του Ζέλνερ έκλεισε το 2021.
Του έχει πάντως απαγορευτεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2018 και στις ΗΠΑ ένα χρόνο αργότερα, για λόγους ασφαλείας.
Η λήψη ανάλογων μέτρων τέθηκε μόλις πρόσφατα επί τάπητος στη Γερμανία, μετά το σοκ των ανακαλύψεων για τη συνάντηση του Πότσνταμ.
Παρ’ όλα αυτά ο Αυστριακός εξτρεμιστής αποκτά όλο και μεγαλύτερη απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που διαπερνούν σύνορα και απαγορεύσεις.
Αν και έχει αποκλειστεί από μεγάλες πλατφόρμες, όπως το YouTube, το Facebook, το X και το Spotify, παραμένει δημοφιλής σε άλλες.
Ενδεικτικά, στο Telegram έχει 58.000 συνδρομητές στο γερμανικό και 2.000 στο αγγλικό κανάλι του.
«Τροφοδοτείται» με κοινό και μέσω της συζύγου του, Μπρίτανι Πέτιμποουν: μιας Καλιφορνέζας influencer της αμερικανικής ακροδεξιάς, που έχει 175.000 συνδρομητές στο κανάλι της στο YouTube.
Λαμβάνει δωρεές από ακροδεξιούς, νεοναζιστές και συμπαθούντες. Όπως έχει δηλώσει, τα χρήματα χρησιμοποιούνται κυρίως «για τη χρηματοδότηση ακτιβιστικών δράσεων» των Αυστριακών Ταυτοτιστών, καθώς και «ταξιδιωτικών και λοιπών -συμπεριλαμβανομένων νομικών- εξόδων».
Ένα από τα πρόσφατα ταξίδια του ήταν στις αρχές Ιανουαρίου στη Γερμανία, όπου συμμετείχε σε διαδήλωση ακροδεξιών στη Δρέσδη και σε διαμαρτυρίες αγροτών.
Λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις του Correctiv, ο Ζέλνερ υποστήριξε ότι η συνάντηση του Πότσνταμ δεν ήταν μυστική.
Επιχειρεί, δε, να εκμεταλλευτεί τον ντόρο για να προωθήσει, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, τα δύο προπαγανδιστικά βιβλία του για τα φασιστικά σχέδια «Remigration» και «Αλλαγή καθεστώτος από τα δεξιά».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις