Άγγιξαν τις 400.000 τα αιτήματα για μετακλήσεις ξένων εργατών
Σε ποιους τομείς καταγράφεται υψηλή ζήτηση
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- «Παλιάνθρωπε…» - Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής
- Νέα αποκάλυψη για τη θανατηφόρα παράσυρση στην Κρήτη – Ο δράστης ήταν στη λίστα SIRENE
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
Συνολικά 379.165 αιτήματα για μετακλήσεις ξένων εργατών – από τα οποία τα 246.215, αφορούσαν τον πρωτογενή τομέα – δέχθηκε τους προηγούμενους μήνες το υπουργείο Εργασίας, το οποίο τελικώς ενέκρινε την εισαγωγή 200.425 ξένων εργαζόμενων κυρίως από τρίτες χώρες.
Οι μεγαλύτερες ανάγκες προέρχονται από τον πρωτογενή τομέα και να ακολουθούν ο τουρισμός και τα καταλύματα, οι κατασκευές αλλά και η βιομηχανία και οι υπηρεσίες. Τα αιτήματα αφορούσαν ανειδίκευτους εργάτες γης και οικοδομής, σφαγείς, εργάτες σε παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, ανιματέρ αλλά και εργάτες αεροδρομίων.
Οι χώρες προέλευσης
Οι εργαζόμενοι θα προέλθουν κυρίως από τις Φιλιππίνες, την Ινδία, το Μπαγκλαντές και Αίγυπτο, χώρες με τις οποίες υπάρχουν διμερείς συμφωνίες με την Ελλάδα.
Τον προηγούμενο Απρίλιο εγκρίθηκε η μετάκληση 167.925 ξένων εργατών, που αφορούσαν τη διετία 2023 – 2024, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται νέα κοινή υπουργική απόφαση για επιπλέον περίπου 32.500 μετακλητούς εργάτες από τρίτες χώρες. Πρόκειται για προσθήκη στην αντίστοιχη απόφαση του Απριλίου.
Το 65% των αιτημάτων 246.215 προέρχεται από τον πρωτογενή τομέα. Οι περισσότερες κενές θέσεις 168.000 είναι για εποχικούς εργαζόμενους, όπως είναι η συγκομιδή φράουλας. Ωστόσο εντοπίζονται και 70.000 κενά σε θέσεις σταθερής απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα.
Τα κενά στον τουρισμό και στην εστίαση είναι 80.000, ενώ 12.000 εργατικά χέρια λείπουν από τις κατασκευές. Στη βιομηχανία οι ελλείψεις φθάνουν τις 18.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με τα αιτήματα των εργοδοτών.
Οι εργοδότες
Οκτώ στους δέκα εργοδότες δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλο προσωπικό, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 87% όταν πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την έρευνα του ομίλου Manpower Group το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους το 82% των εργοδοτών αναφέρει δυσκολία στην εύρεση ταλέντων, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2023 ήταν 77%.
Μάλιστα οι επιχειρήσεις προσανατολίζονται σε αυξήσεις μισθών προκειμένου να δελεάσουν τους υποψηφίους εργαζομένους και να βρούν το κατάλληλο προσωπικό. Το 75% των ελληνικών επιχειρήσεων προσφέρει μικρές αυξήσεις (1% – 5%), την ώρα που οι εταιρείες τεχνολογίας δηλώνουν πως αναζητούν νέους εργαζόμενους, αλλά …«σκοντάφτουν» στις υψηλές μισθολογικές προσδοκίες των υποψηφίων προς πρόσληψη.
Πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις