Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης υποδέχεται τον πολυβραβευμένο Φερνάντο Τρουέμπα, έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου ευρωπαϊκού σινεμά και βραβευμένο με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας για την ταινία Μπελ Επόκ.

Η νέα ταινία του Φερνάντο Τρουέμπα, το υπέροχο animation μουσικό ντοκιμαντέρ Πυροβόλησαν τον πιανίστα (2023), ανοίγει το Φεστιβάλ την Πέμπτη 7 Μαρτίου στο Ολύμπιον. Ο σκηνοθέτης θα είναι παρών στην τελετή για να παρουσιάσει την ταινία στο κοινό, αλλά και για να παραλάβει τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο της προσφοράς του στο σινεμά.

Χρυσός Αλέξανδρος στον κορυφαίο ισπανό σκηνοθέτη

Παράλληλα πολλές και αξιόλογες οι ευρωπαικές και παγκόσμιες πρεμιέρες ταινιών, οι οποίες αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κινηματογραφοφίλου κοινού.

Hollywood Gate

Ταινία του Ibrahim NASH’AT,

Germany-United States

Διάρκεια: 92′

Top Docs

Την ημέρα μετά την απόσυρση της Αμερικής από το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν απευθείας για να καταλάβουν το συγκρότημα Hollywood Gate, που υποτίθεται πως ήταν βάση της CIA στην Καμπούλ.

Οι Ταλιμπάν βρίσκουν ό,τι άφησε πίσω του ο πιο τεχνολογικά προηγμένος στρατός στην ιστορία: αεροσκάφη, όπλα και πολύτιμο στρατιωτικό εξοπλισμό. Βλέποντας την τεχνολογία, ο Μαλάουι Μανσούρ, ο νέος διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, διατάζει τους στρατιώτες του να καταγράψουν και να επισκευάσουν όσο περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό μπορούν.

Μουχτάρ, με κίνητρο να κατακτήσει κάποια μέρα τον κόσμο, καταφθάνει στο Hollywood Gate προκειμένου να χτίσει καριέρα ως υψηλόβαθμος στρατιωτικός. Όσο οι δυο τους εστιάζουν στην ολοκλήρωση των προσωπικών τους στόχων, οι σύντροφοί τους συνεχίζουν να επιδιορθώνουν τα όπλα που εγκαταλείφθηκαν εκεί.

Τα AK-47 που κάποτε χρησιμοποιούσαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν περιέλθει τώρα υπό την κατοχή των Ταλιμπάν, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη που θεωρούνταν ότι είχαν καταστραφεί τώρα βομβαρδίζουν θανάσιμα την αντίσταση, προκαλώντας ανείπωτες παράπλευρες απώλειες στην πορεία, ενώ αξιοποιούν ντοκιμαντερίστες από όλο τον κόσμο για προπαγανδιστικούς σκοπούς. Κατά τη διάρκεια ενός έτους, η ταινία αποκαλύπτει τη μεταμόρφωση μιας φονταμενταλιστικής πολιτοφυλακής σε στρατιωτικό καθεστώς.

Ευρωπαϊκή πρεμιέρα

April in France

του David Boaretto, France, 2023

Ευρωπαϊκή πρεμιέρα, Open Horizons / Next Gen

Διάρκεια: 77’

Η Απρίλ, ένα πεντάχρονο κορίτσι από την Αγγλία, είναι δυσαρεστημένο που πρόκειται να μετακομίσει στη Γαλλία. Λίγο μετά την εγκατάστασή της εκεί, επισκέπτεται μαζί με τους γονείς της το χωριό όπου ζούσε ο προπάππους της.

Η Απρίλ είναι πεπεισμένη ότι ο προπάππους της κοιμάται στο νεκροταφείο και ότι κάποια στιγμή θα γυρίσει για να τη συναντήσει. Η αθώα ματιά της παιδικής ηλικίας στα πράγματα και στον κόσμο δημιουργεί ένα είδος μαγείας – μια συνθήκη που μπορεί να μεταμορφώσει τα πάντα χάρη στην ακατάλυτη δύναμη της φαντασίας.

Ένα ντοκιμαντέρ που μας θυμίζει αβίαστα τα λόγια του Πάμπλο Πικάσο πως «κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης», συμπληρώνοντας ότι «το πρόβλημα είναι πώς να παραμείνει κανείς καλλιτέχνης αφού μεγαλώσει». Την απάντηση τη δίνει ο πατέρας της μικρής Απρίλ με αυτή την υπέροχη ταινία, η οποία πάλλεται από την ομορφιά της αγνότητας.

Ένα ντοκιμαντέρ που εμπνέεται να κοιτάξει τα πράγματα απ’ την οπτική γωνία του παιδιού: ενός γεννημένου καλλιτέχνη για τον οποίο ο κόσμος παραμένει εσαεί μαγεμένος και θαυματουργός.

In Memoriam Biel

του Santi SUÁREZ-BALDRÍS, Spain, 2023,

Διάρκεια: 70’

Παγκόσμια πρεμιέρα, Open Horizons

O ποιητής Gabriel Ferrater, ή αλλιώς Biel, όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, μεγάλωσε κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους εποχής της ισπανικής ιστορίας. Λίγο μετά τη γέννησή του, διαπράχθηκε πραξικόπημα. Λίγο πριν κλείσει τα 10 έτη, ο βασιλιάς παραιτήθηκε και η Ισπανία μετατράπηκε σε Δημοκρατία, ενώ καθώς έμπαινε στην εφηβεία, η αστυνομία φυλάκισε τον πατέρα του επειδή υποστήριξε την ανεξάρτητη καταλανική δημοκρατία.

Παγκόσμια πρεμιέρα, Open Horizons

Δύο χρόνια αργότερα, ξέσπασε ένας τρομερός εμφύλιος πόλεμος. Κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας ο Biel μετά βίας συνειδητοποιεί τι συμβαίνει. Είναι ένα ταλαντούχο παιδί που μαθαίνει ανάγνωση και γραφή στο σπίτι. Από την ηλικία των 12 ετών, συγκροτεί τη πρώτη του συμμορία που απαρτίζεται από φίλους, η οποία διαπράττει πράξεις χουλιγκανισμού σε όλη την πόλη.

Ωστόσο, η ριζοσπαστικοποίηση των πολιτικών και κοινωνικών αντιπαραθέσεων που συμβαίνει γύρω του, τον μετατρέπει σε μάρτυρα τρόμου. Παλεύει να κατανοήσει τη συμπεριφορά των ενηλίκων… ανεπιτυχώς.

Έτσι, την χλευάζει μέχρι που τελικά καταλήγει να αμφισβητεί τις ηθικές αξίες που έχει διδαχτεί. Παρ’ όλα αυτά, η στάση του δεν θα αποτρέψει τον τυφώνα των βιαιοτήτων, από το να τον οδηγήσει στην εξορία.

Το In Memoriam Biel διηγείται την ιστορία ενός εφήβου κατά τη διάρκεια των πιο βίαιων χρόνων στην ιστορία της Ισπανίας. Αυτά είναι τα χρόνια που θα οδηγήσουν τον Gabriel Ferrater και τα υπόλοιπα μέλη της γενιάς του στο να υποβαθμίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη.