Γεραπετρίτης: Καλούμε για την άμεση και διαρκή διακοπή των εχθροπραξιών στη Γάζα
O Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έβαλε για πρώτη φορά τόσο επιτακτικά την ανάγκη τερματισμού του τερματισμού του πολέμου όχι μίας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός.
Έκκληση για «άμεση και διαρκή διακοπή των εχθροπραξιών» στη Μέση Ανατολή απηύθυνε ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Παλαιστίνιο ομόλογο του Ριάντ αλ Μάλικι την Πέμπτη στην Αθήνα.
Βάζοντας για πρώτη φορά τόσο επιτακτικά την ανάγκη τερματισμού του τερματισμού του πολέμου όχι μίας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός.
«Η Ελλάδα ανησυχεί για την κλιμάκωση της έντασης στη Γάζα και ανησυχεί για τη διάχυση της στη Δυτική Όχθη,»
Σε μία συνάντηση που όπως είπε ο Γεραπετρίτης έγινε υπό συνθήκες κρίσης στην Μέση Ανατολή, μίας κρίσης «η οποία έχει εκφύγει από το περιφερειακό επίπεδο και έχει λάβει διαστάσεις οικουμενικές».
«Η Ελλάδα ανησυχεί για την κλιμάκωση της έντασης στη Γάζα και ανησυχεί για τη διάχυση της στη Δυτική Όχθη, το νότιο λίβανο τη Συρία και Ερυθρά Θάλασσα. Ανησυχούμε για την επέκταση των επιθέσεων στην Ράφα», σημείωσε ο ΥΠΕΞ τονίζοντας ότι η Ελλάδα καλεί
- για άμεση και διαρκή διακοπή εχθροπραξικών
- Απελευθέρωση ομήρων
- διάνοιξη Ανθρωπιστικών διαδρόμων
- αποκατάσταση ζωτικής σημασίας των υποδομών στη Γάζα.
Καταδίκασε κάθε μορφής τρομοκρατική ενέργεια και υπογράμμισε ότι πρέπει να καταστεί σαφές ότι η Χαμάς δεν μπορεί να συγχέεται ούτε να ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό». Έστειλε δε μήνυμα πως «σενάρια εκτοπισμού πληθυσμών καθώς και συλλογικής ευθύνης είναι μη αποδεκτά κατηγορηματικά», τονίζοντας ότι οι παλαιστίνιοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στις εστίες τους.
Ο Γεραπετρίτης επεσήμανε ακόμα ότι η θέση της Ελλάδας για το Παλαιστινιακό παραμένει αμετάβλητη και υποστηρίζει λύση δύο κρατών και ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με Ισραήλ με βάση την προ του 1967 συνοριακή γραμμή και πρωτεύουσα τα ανατολικά Ιεροσόλυμα.
Μία πολιτική προοπτική την οποία χαρακτήρισε επωφελή όχι μόνο για τους Παλαιστίνιους τςη Γάζας και της Δυτικής Όχθης αλλά και για το σύνολο του Αραβικού Κόσμου, την περιφερειακή σταθερότητα και τελικά και για το ίδιο το Ισράηλ.
Όπως είπε η θέση της Ελλάδας εκφράστηκε και εκφράζεται με ενεργό συμμετοχή σε όλα τα διεθνή φόρα αλλά και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.
Την Τετάρτη εστάλησαν στη Γάζα 20 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από τον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ενώ σύμφωνα με το Γεραπετρίτη η Ελλάδα θα επισπεύσει σε συνεργασία με την Παλαιστινιακή Αρχή «την ιδέα για δημιουργία νοσοκομείων στο πεδίο έτσι ώστε να υπάρξει διαχείριση των δεκάδων χιλιάδων τραυματιών που έχουν προκύψει στη Μέση Ανατολή και δη στη Γάζα».
Ο ΥΠΕΞ θύμισε την επίσκεψη του στη Ραμάλα τον περασμένο Νοέμβριο, ως ένδειξη υποστήριξης της Ελλάδας στην Παλαιστινιακή Αρχή, που είναι ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού και ο συνομιλητής της διεθνούς κοινότητας, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τα ταξίδια και τις επαφές που είχε τον Ιανουάριο σε Σαουδική Αραβία, Ιορδανία και Αίγυπτο.
Αναφέρθηκε ακόμα στις συνομιλίες του τόσο με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν όσο και με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τις προηγούμενες μέρες, καθώς στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και εκφράστηκε η έντονη ανησυχία.
«Η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα και συλλογικά» τόνισε ο Γεραπετρίτης και επεσήμανε ότι η ειρήνη και εκεχειρία στην περιοχή θα πρέπει τεθούν υπό την σκέπη του ΟΗΕ.
«Η ζωή των Παλαιστινίων είναι σημαντική και δεν μπορεί να την υποτιμούμε» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ριάντ αλ Μάλικι. Όπως είπε δεν μπορεί να υπολογίζεται η ζωή των παλαιστινίων ως ένα θέμα περιθωριακό, ούτε να είναι απλώς αριθμοί.
Αναφέρθηκε στις συναντήσεις του τον περασμένο χρόνο με το Γεραπετρίτη κάνοντας λόγο για αμοιβαία εμπιστοσύνη με στόχο τη συνεργασία για το συμφέρον της περιοχής, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τη σταθερότητα της.
Μοιραζόμαστε την ευθύνη αυτή για το πως θα πραγματοποιηθεί η ειρήνη και η δικαιοσύνη και να φτάσουμε στην σταθερότητα σε μια περιοχή που έχει γνωρίσει πολλούς πολέμους και βία, επεσήμανε ο Μάλικι και δήλωσε την ικανοποίηση του για την αναφορά στην ανάγκη τερματισμού του πολέμου από τον Γεραπετρίτη.
«Σήμερα ο πόλεμος στη Γάζα συμπληρώνει 132 μέρες» ανέφερε ο Μάλικι για να προσθέσει ότι υπάρχουν 20-30.000 νεκροί και πάνω από 70.000 τραυματίες ενώ οι υποδομές έχουν καταστραφεί σε μία περιοχή που έχει γίνει ακατάλληλη για να μένει κανείς. Η Γάζα έχει καταστραφεί, όπως είπε και σημείωσε ότι για αυτό και ο Νετανιάχου εξαπολύει επιθέσεις.
Αλ-Μαλίκι: Η επίθεση στη Ράφα θα σημάνει νέες σφαγές
Ο Μάλικι τόνισε τις προσπάθειες προκειμένου να μην εξαπολύσει το Ισραήλ επιθέσεις εναντίον της Ράφα, καθώς κάτι τέτοιο θα σημάνει όπως είπε νέες σφαγές.
Αναφερόμενος δε στις εξελίξεις είπε ότι είναι μία δοκιμασία όχι μόνο για τους Παλαιστίνιους αλλά και για το ελληνικό κράτος και για όλο τον κόσμο, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία σε ανθρωπιστικό επίπεδο, καθώς η Γάζα απειλείται κάθε μέρα.
Οι σφαγές και οι επιθέσεις έχουν γίνει καθημερινότητα για εμάς είπε ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ και μίλησε για ένα πόλεμο που σκοτώνει το παρόν και το μέλλον.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη διάνοιξης νέων ανθρωπιστικών διαδρόμων καθώς και στο να περνάει περισσότερη βοήθεια, που τώρα είναι περιορισμένη λόγω των εμποδίων που βάζει το Ισραήλ.
Μίλησε για εκτοπισμούς και την προσπάθεια όπως είπε να φύγει ο λαός από τη Γάζα, αλλά και για την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί εκτός από τη Γάζα και στη Δυτική Όχθη.
«Οι υπουργοί του Ισραήλ ότι ενθαρρύνουν σφαγές»
Σύμφωνα με το Μάλικι κάθε μέρα γίνονται επιθετικές ενέργειες από το στρατό του Ισραήλ. Σκοπός, όπως είπε είναι η εξόντωση όλων των Παλαιστινίων. Χαρακτήρισε τρομοκράτες τους υπουργούς της κυβέρνησης του Ισραήλ οι οποίοι όπως τόνισε επιδιώκουν την εξαφάνιση της Γάζας. Κατηγόρησε τους υπουργούς του Ισραήλ ότι ενθαρρύνουν σφαγές, καταστροφή χωριών, εποικισμούς και επιθέσεις, με αποτέλεσμα οι έποικοι να μην πρόκειται να σταματήσουν.
«Υπάρχει εκφοβισμός, τρομοκρατία», γίνονται προσπάθειες εποικισμού και οι έποικοι πρόσθεσε δεν θα σταματήσουν όσο ενθαρρύνονται από την κυβέρνηση του Ισραήλ.
Ο Μάλικι κάλεσε την διεθνή κοινότητα να δείξει ενδιαφέρον ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν κυρώσεις.
Τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση, να τερματιστεί η κρίση και να βρεθεί τρόπος να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, με ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ σημείωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι έτοιμη να συνεργαστεί σε αυτό.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη