Στην Αθήνα ο Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών – Τι θα συζητήσει με το Γεραπετρίτη
Το θέμα του πολέμου Γάζα ήταν ψηλά στην ατζέντα και της συνάντησης Γεραπετρίτη - Γκουτέρες
Να τηρήσει και να διατηρήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους και κατ’ επέκταση τις σχέσεις της με τις χώρες του Αραβικού Κόσμου επιδιώκει η Αθήνα στη σκιά του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς.
Μίας σύγκρουσης που απειλεί να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή, ενώ η Αθήνα υποχρεώθηκε να αλλάξει τη στάση της πλήρους υποστήριξης στο Ισραήλ, με την εξέλιξη των γεγονότων.
Σε αυτό το πλαίσιο της διατήρησης ισορροπιών φτάνει στην Αθήνα την Πέμπτη για μία επίσκεψη – αστραπή, η οποία ωστόσο θα στείλει το μήνυμα που επιδιώκει η ελληνική διπλωματία, ο παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ αλ Μάλικι, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.
Η έκκληση του παλαιστίνιου πρεσβευτή
Υπενθυμίζεται ότι ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στην Αθήνα, Γιούσεφ Ντόρχομ στις 18 Οκτωβρίου, λίγες μόλις μέρες αφού είχε γίνει η επίθεση της Χαμάς, στο Ισραήλ, σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα είχε δηλώσει «απευθύνω έκκληση στη φίλη ελληνική κυβέρνηση, στην Ελλάδα που ιστορικά είναι φίλη του Παλαιστινιακού λαού να μη δώσει τη νομιμοποίηση της στα εγκλήματα του Ισραήλ εναντίον του λαού μας. Η Ελλάδα ιστορικά έχει σταθεί υπέρ του διεθνούς δικαίου και υπέρ του δίκαιου και νόμιμου αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Απευθύνω έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα πιέζοντας την ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου ώστε να σταματήσει άμεσα αυτός ο πόλεμος εναντίον του λαού μας».
Ο Γεραπτρίτης βρίσκεται σε επαφή με τους πρεσβευτές των αραβικών χωρών στην Αθήνα ενώ το Νοέμβριο στο πλαίσιο της τήρησης των ισορροπιών είχε βρεθεί και στη Δυτική Όχθη για επαφές, καθώς και στο Ισραήλ.
Η Αθήνα
Με την Αθήνα να επικεντρώνει σχετικά γρήγορα τη ρητορική της στην ανάγκη κατάπαυσης του πυρός, μίας σταθερής και διαρκούς ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας, του ανοίγματος ασφαλών ανθρωπιστικών διαδρόμων, αλλά και στην πάγια θέση της Ελλάδας για ανάγκη λύσης στη βάση δύο κρατών, στα όρια του 1967. Ενώ για για την ελληνική διπλωματία είναι σημαντικό ο πόλεμος να μην επεκταθεί .
Ο Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του έχει αναφέρει ότι «η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί με όρους ακεραιότητας, αξιοπρέπειας και ευθυκρισίας με όλα τα μέρη και να έχει ένα ισχυρό λόγο στα τεκταινόμενα». Συνεχίζει να υπερασπίζεται το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα αυτοάμυνας, περιορισμένο επί του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου» ενώ σημειώνει ότι «θα πρέπει να υπάρχει άμεση μέριμνα σε ό,τι αφορά στον άμαχο πληθυσμό. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να απελευθερωθούν οι άμαχοι, διότι δεν νοείται τέτοιου τύπου προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Και υπογραμμίζει ότι «η Χαμάς, η τρομοκρατική οργάνωση, η οποία ευθύνεται για την ανάφλεξη μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, δεν μπορεί να συγχέεται ούτε να ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος σήμερα υφίσταται πράγματι μια εξαιρετικά μεγάλη και δύσκολη δοκιμασία».
Με την ελληνική διπλωματία να επιδιώκει να αξιοποιήσει το γεγονός ότι μιλάει με όλες τις πλευρές και όσους έχουν καίριο ρόλο στις εξελίξεις, προκειμένου να αναδείξει και το δικό της ρόλο, στο μέτρο των δυνατοτήτων της.
Συνάντηση με Γκουτέρες
Το θέμα του πολέμου Γάζα ήταν ψηλά στην ατζέντα και της συνάντησης που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών τη Δευτέρα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, με τον Γεραπετρίτη να επαναλαμβάνει ότι «η Ελλάδα, πάντοτε προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στην εξωτερική πολιτική αρχών και κανόνων, είναι στη διάθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
Ανέφερε δε ότι αυτή τη στιγμή «βρισκόμαστε σε μία στάσιμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, την Αϊτή, την Υποσαχάρια Αφρική. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να επιτελέσει. Θα πρέπει να δούμε ενδεχομένως τη διαδικασία, με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι γρήγορες, αποτελεσματικές. Να δίνουν την αναγκαία πεποίθηση ακεραιότητας, αλλά και λογοδοσίας για όσους υποπίπτουν σε αδικήματα που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη Μάλικι είχε προγραμματιστεί αρχικά να γίνει στις αρχές Ιανουαρίου, οπότε και ο Γεραπετρίτης είχε πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο και Ιορδανία, με ατζέντα τον πόλεμο στη Γάζα, ωστόσο είχε αναβληθεί.