Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Η Χεζμπολάχ απάντησε στο χτύπημα που σκότωσε μαχητές της – 25 πύραυλοι έπεσαν στο βόρειο Ισραήλ

Live: Η Χεζμπολάχ απάντησε στο χτύπημα που σκότωσε μαχητές της – 25 πύραυλοι έπεσαν στο βόρειο Ισραήλ

Οι φόβοι για κλιμάκωση του πολέμου και στον Λίβανο, ολοένα και εντείνονται

Ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο θα οδηγήσει και στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους φέρονται να ετοιμάζουν ΗΠΑ και ορισμένες αραβικές χώρες σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post. Η αντίδραση του Ισραήλ υπήρξε άμεση με δύο υπουργούς της κυβέρνησης να αντιτίθενται σθεναρά στο εν λόγω σχέδιο.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός εισήλθε στο νοσοκομείο Nasser στη Χαν Γιουνίς και σύμφωνα με μαρτυρίες έδιωξε διά της βίας όσους είχαν βρει καταφύγιο στο κτίριο.

Το Ισραήλ θα «πληρώσει το τίμημα για τα εγκλήματά του» λέει η Χεζμπολάχ μετά τον θάνατο τουλάχιστον 10 αμάχων στον Λίβανο, από ισραηλινά πυρά.

Στις 28.663 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή του πολέμου.

Δείτε live: 

Live όλες οι εξελίξεις στο in

04:40 Η UNRWA μοιράζεται βίντεο από την καταστροφή στην πόλη της Γάζας

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες μοιράστηκε πλάνα που δείχνουν την καταστροφή στην πόλη της Γάζας που προκλήθηκε από τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Η UNRWA ανέφερε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το βίντεο ότι πάνω από το 70% των μη στρατιωτικών υποδομών έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί σοβαρές ζημιές στην πόλη. Ακόμα πως το 84% των δομών υγείας στην πόλη έχουν μερικές ή ολικές ζημιές.

«Πουθενά δεν είναι ασφαλές», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ στο X.

04:25 Πλάνα δείχνουν διαδηλωτές να μπλοκάρουν τη γέφυρα Golden Gate ζητώντας την προστασία της Ράφα

Η γέφυρα Golden Gate στο Σαν Φρανσίσκο έκλεισε για μικρό χρονικό διάστημα την Τετάρτη από διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης που καλούσαν το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Ράφα στη νότια Γάζα.Περίπου 50 διαδηλωτές ξετύλιξαν πανό κατά μήκος της γέφυρας που έγραφαν «Κάτω τα χέρια από τη Ράφα» και «Σταματήστε να εξοπλίζετε το Ισραήλ».

04:00 Η UNRWA δηλώνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν το Ισραήλ εισβάλει στη Ράφα

Ο επικεφαλής της UNRWA δήλωσε στο RTE ότι δεν θεωρεί δυνατή τη συνέχιση των επιχειρήσεων, καθώς «όλη η υλικοτεχνική υποδομή των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας βοήθειας βρίσκεται στη Ράφα». Η UNRWA, η παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στη Λωρίδα της Γάζας εάν το Ισραήλ πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη επίθεσή του στη Ράφα, προειδοποίησε την Πέμπτη ο επικεφαλής της, Φιλίπε Λαζαρίνι.

Ο Λαζαρίνι δήλωσε στο RTE, ένα ιρλανδικό μέσο ενημέρωσης, ότι δεν θεωρεί δυνατό να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις, καθώς «ολόκληρη η υλικοτεχνική υποδομή των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας βοήθειας βρίσκεται στη Ράφα».

Για τη στήριξη της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ (UNRWA), η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι θα δεσμεύσει 21,46 εκατομμύρια δολάρια και κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, να επαναλάβουν και να αυξήσουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας.

«Προτρέπω τους άλλους δωρητές να επαναλάβουν και να αυξήσουν την υποστήριξη προς την UNRWA, ώστε να μπορέσει να προσφέρει στους εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Μάρτιν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της UNRWA Φιλίπε Λαζαρίνι στο Δουβλίνο.

03:35 Σε κοινή γραμμή ο Νετανιάχου με τους ακροδεξιούς υπουργούς του

Χρονικά πριν τις δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε ότι σε «καμία περίπτωση» το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει με την κρατική υπόσταση της Παλαιστίνης, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο «λέει ότι οι Παλαιστίνιοι αξίζουν ένα βραβείο για την τρομερή σφαγή που πραγματοποίησαν εναντίον μας».

Χαρακτήρισε ένα παλαιστινιακό κράτος «υπαρξιακή απειλή» για το Ισραήλ, αναφέροντας ότι στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας θα λάβει «σαφή θέση κατά της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης». Ο Σμότριχ στα τέλη Ιανουαρίου έκανε παρόμοιες παρατηρήσεις, λέγοντας στις ΗΠΑ να «βάλουν μυαλό» για κάθε πιθανότητα δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους.

Ο υπουργός Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο λεγόμενος υπουργός Διασποράς Αμιχάι Τσίκλι, ο υπουργός Παιδείας Γιοάβ Κις και ο βουλευτής Ματάν Καχάνα, μέλος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας του οποίου ηγείται ο βασικός αντίπαλος του Νετανιάχου Μπένι Γκαντζ, έκαναν ξεχωριστές δηλώσεις που απηχούν τις δηλώσεις του Σμότριχ.

03:10 Η ΕΕ καταδίκασε την κατεδάφιση σπιτιών από τον Ισραήλ στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ

Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε την κατεδάφιση από το Ισραήλ του σπιτιού του ακτιβιστή, Fakhri Abu Diab, στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Προέτρεψε το Ισραήλ «να σταματήσει την κατεδάφιση σπιτιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή που γειτνιάζει με την Παλιά Πόλη».

Τόνισε ότι «προτεραιότητα είναι και πρέπει να είναι για όλους, να ηρεμήσει η εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση. Η συνέχιση της ισραηλινής εποικιστικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των κατεδαφίσεων και της επέκτασης των οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις ειρηνευτικές προσπάθειες».

02:45 Κανείς δεν μπορεί να μας αναγκάσει να δεχτούμε Παλαιστινιακό κράτος λέει ο Νετανιάχου

«Οι θέσεις μου μπορούν να συνοψιστούν στις ακόλουθες δύο προτάσεις», αναφέρει ο Νετανιάχου σε ένα tweet: «Το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά τις διεθνείς υπαγορεύσεις σχετικά με μια μόνιμη διευθέτηση με τους Παλαιστίνιους. Μια τέτοια συμφωνία θα επιτευχθεί μόνο μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών, χωρίς προϋποθέσεις».

Επιπλέον, αναφέρει ο πρωθυπουργός, «το Ισραήλ θα συνεχίσει να αντιτίθεται στη μονομερή αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους. Μια τέτοια αναγνώριση στον απόηχο της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου θα έδινε μια τεράστια επιβράβευση στην πρωτοφανή τρομοκρατία και θα εμπόδιζε οποιαδήποτε μελλοντική ειρηνευτική διευθέτηση».

02:20 Παρά την απαγόρευση, το Ισραηλινό υπ. Άμυνας απασχολεί Παλαιστίνιους για να εργαστούν στο νέο φράχτη της Γάζας

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι εργάτες από τη Δυτική Όχθη εργάζονται στο Ισραήλ για να βοηθήσουν στην κατασκευή ενός νέου φράγματος κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα, παρόλο που εξακολουθεί να τους απαγορεύεται από το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας να το κάνουν, αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet, επικαλούμενος μαρτυρίες στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Απαντώντας στο δημοσίευμα, το υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι απασχολεί εργολάβους «σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές ασφαλείας, τη διαβάθμιση και την ευαισθησία της εργασίας» και ότι οι εργάτες ήταν από μια δεξαμενή εργαζομένων «εγκεκριμένων για εργασία σε βασικά έργα».

01:55 Η Χεζμπολάχ λέει ότι εξαπέλυσε 10 επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ την Πέμπτη

Σε μια ανακοίνωση που συνοψίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της, η λιβανέζικη οργάνωση δήλωσε ότι στόχευσε ισραηλινές βάσεις στα κατεχόμενα αγροκτήματα Σεμπάα, τα οποία ο Λίβανος διεκδικεί ως δικά του και εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες εναντίον της πόλης Κιριάτ Σμόνα στο βόρειο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε επίσης ότι στόχευσε κατασκοπευτικό εξοπλισμό σε ισραηλινή θέση κοντά στην παράκτια πόλη Νακούρα. Πρόσθεσε ότι έχει πραγματοποιήσει πλέον 1.038 στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.

Αυτή την εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση της έντασης και της συχνότητας των διασυνοριακών επιθέσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

01:30 Υπάρχει περιθώριο επίτευξης συμφωνίας, λέει ο Άντονι Μπλίνκεν

Ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η απάντηση της Χαμάς για τη συμφωνία απελευθέρωσης των υπόλοιπων ομήρων και την επίτευξη μιας διαρκούς παύσης των μαχών στη Γάζα «δημιουργεί χώρο για την επίτευξη συμφωνίας», παρά το γεγονός ότι περιέχει αυτό που αποκάλεσε «σαφείς ατέλειες».

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι εργάζονται με το Κατάρ, την Αίγυπτο και το Ισραήλ για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας για τους κρατούμενους, η οποία είναι πλέον δυνατή. Ο Μπλίνκεν εξήγησε ότι η προτεραιότητα είναι «να ανακτήσουμε όλους τους ομήρους από τη Γάζα» και ότι μια συμφωνία είναι δυνατή, ακόμη και αν είναι δύσκολη. Πρόσθεσε πως «Θα δουλέψουμε αμείλικτα μέχρι να φτάσουμε εκεί». Το κύριο σημείο διαφωνίας σχετικά με την πρόταση ανταλλαγής ήταν η απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα

Επιπλέον, το Κανάλι 12 δήλωσε ότι το Πολεμικό Συμβούλιο και η διευρυμένη κυβέρνηση θα πραγματοποιήσουν απόψε δύο ξεχωριστές συνεδριάσεις για να συζητήσουν τη συμφωνία για τους κρατούμενους. Από την πλευρά του, ο αμερικανικός ιστότοπος Axios επικαλέστηκε πηγές που γνωρίζουν ότι ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς έφτασε στο Ισραήλ για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ντέιβιντ Μπαρνέα για να συζητήσουν τις διαπραγματεύσεις για τους κρατούμενους. Το CNN ανέφερε επίσης ότι το κύριο σημείο διαφωνίας σχετικά με την πρόταση ανταλλαγής ήταν η απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

01:05 Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν εξαρτήματα βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν που κατευθύνονταν στην Υεμένη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ «ένα πλωτό σκάφος της αμερικανικής ακτοφυλακής, που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), κατέσχεσε προηγμένα συμβατικά όπλα και άλλη θανατηφόρα βοήθεια που προέρχονταν από το Ιράν και προορίζονταν για τις περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι, από ένα πλοίο στην Αραβική Θάλασσα στις 28 Ιανουαρίου».

Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας πως «Το ταχύπλοο σκάφος ταχείας αντίδρασης κλάσης Sentinel της αμερικανικής ακτοφυλακής USCGC Clarence Sutphin Jr (WPC 1147), το οποίο υπάγεται στην Κεντρική Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, εντόπισε το σκάφος και επιβιβάστηκε σε αυτό στην Αραβική Θάλασσα».

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ το φορτίο περιελάμβανε «(…) πάνω από 200 πακέτα που περιείχαν εξαρτήματα βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, εκρηκτικά, εξαρτήματα μη επανδρωμένων υποβρύχιων/επιφανειακών οχημάτων (UUV/USV), στρατιωτικού επιπέδου εξοπλισμό επικοινωνίας και δικτύου, συγκροτήματα εκτοξευτών αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων και άλλα στρατιωτικά εξαρτήματα».

00:40 «Κατασκευασμένοι οι ισχυρισμοί για να δικαιολογήσουν τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου»

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) υποστηρίζει ότι οι ισραηλινοί ισχυρισμοί ότι 20 «τρομοκράτες μεταμφιεσμένοι σε ιατρικό προσωπικό» συνελήφθησαν από το νοσοκομείο αλ-Αμάλ ήταν «κατασκευασμένοι».

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επιδρομή στο νοσοκομείο Χαν Γιουνίς την περασμένη εβδομάδα, αφού είχε δεχθεί σφοδρούς βομβαρδισμούς επί εβδομάδες. Χιλιάδες εκτοπισμένοι είχαν βρει καταφύγιο εκεί.

«Η PRCS πιστεύει ότι αυτές οι κατηγορίες είναι μόνο μέρος μιας σειράς δικαιολογιών που κατασκευάστηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις για να δικαιολογήσουν την πολιορκία, τους βομβαρδισμούς, την εισβολή στα νοσοκομεία και τη δολοφονία του ιατρικού προσωπικού της PRCS και άλλων στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η ομάδα σε ανάρτησή της στο Χ.

Η ανθρωπιστική οργάνωση πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν εννέα μέλη του ιατρικού και διοικητικού προσωπικού της, καθώς και εννέα ηλικιωμένους ασθενείς και τους συνοδούς τους.

The PRCS strongly rejects the accusations made by the Israeli occupation forces claiming that they arrested 20 “terrorists disguised as medical personnel,” when they stormed Al-Amal Hospital on 9/2/2024. Storming Al-Amal Hospital and committing such unjustified violations are… pic.twitter.com/O7O5isxMrL

— PRCS (@PalestineRCS) February 15, 2024

00:21 Ο Σούνακ ζήτησε από το Ισραήλ να ανοίξει τη μεθοριακή διάβαση Κερέμ Σαλόμ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ χαιρέτισε τις προσπάθειες της Ιορδανίας να ρίξει από αέρος ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το γραφείο του μετά τη συνάντηση που είχε με τον βασιλιά Αμπντάλα στη Ντάουνινγκ Στριτ την Πέμπτη.

Ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη δημόσια τηλεόραση της Ιορδανίας δείχνει τον μονάρχη, μέσα σε ένα αεροπλάνο, να συμμετέχει στην αερομεταφορά εφοδίων για τα νοσοκομεία εκστρατείας στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τις καινοτόμες προσπάθειες της Ιορδανίας να παραδώσει βοήθεια στη Γάζα από ξηράς και αέρος και υπογράμμισε το έργο του Ηνωμένου Βασιλείου για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης», είπε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Νωρίτερα, ο Σούνακ μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και ζήτησε να ανοίξει πλήρως η μεθοριακή διάβαση του Κερέμ Σαλόμ ώστε να περνά από εκεί η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια. Επανέλαβε επίσης ότι άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η διαπραγμάτευση μιας ανθρωπιστικής παύσης ώστε να απελευθερωθούν με ασφάλεια οι όμηροι και να διευκολυνθεί η παράδοση βοήθειας στους αμάχους.

«Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχεί βαθιά για την απώλεια ζωών στη Γάζα και για τις δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις μιας στρατιωτικής (ισραηλινής) εισβολής στη Ράφα», μια περιοχή στη νότια Λωρίδα της Γάζας όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

00:10 «Έγκλημα Πολέμου» η επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας αναφέρει ότι η έφοδος του Ισραήλ στο ιατρικό κέντρο και η μετατροπή του σε στρατιωτική βάση είναι ένα «κατάφωρο έγκλημα πολέμου» που παραβιάζει όλες τις διεθνείς συνθήκες και πρότυπα.

«Θεωρούμε την ισραηλινή κατοχή και τη διεθνή κοινότητα και τις Ηνωμένες Πολιτείες πλήρως υπεύθυνες για τη ζωή και την ασφάλεια εκατοντάδων ιατρών και ασθενών και τραυματιών και εκτοπισμένων που βρίσκονται ακόμη μέσα [στο νοσοκομείο]», αναφέρει το γραφείο σε ανακοίνωσή του.

Απέρριψε επίσης τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι το νοσοκομείο Νάσερ στο Χαν Γιούνις χρησιμοποιήθηκε από τη Χαμάς για να στεγάσει Ισραηλινούς ομήρους, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς ψευδείς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:59 Συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών στον Λίβανο – Νέες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF), αναφέρουν ότι μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον τριών κτιρίων που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ στα χωριά Qantara, Yarine και Taybeh του νότιου Λιβάνου.

Οι IDF λένε ότι στο στόχαστρο βρέθηκε επίσης ένας άλλος χώρος που ανήκει στην τρομοκρατική οργάνωση στο Labbouneh.

Τα πλήγματα έρχονται μετά τα πυρά ρουκετών κατά του βόρειου Ισραήλ σήμερα το βράδυ, σε επιθέσεις που ανέλαβε η Χεζμπολάχ.

Από την άλλη πλευρά Χεζμπολάχ στο κανάλι της στο Telegram δήλωσε ότι έπληξε με ρουκέτες την ισραηλινή πόλη Μπιρκχάτ Ρίσα. Η ομάδα είπε επίσης ότι στοχοθέτησε μια ομάδα ισραηλινών στρατιωτών στην περιοχή του στρατώνα Ζαρίτ.

Αυτός ο τελευταίος γύρος μαχών έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Χεζμπολάχ ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες κατά της πόλης Κριάτ Σμόνα στο βόρειο Ισραήλ.

Την Τετάρτη, 10 άμαχοι και τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο, η πιο θανατηφόρα ημέρα για τους Λιβανέζους πολίτες σε τέσσερις μήνες εχθροπραξιών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

23:47 Επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου

Ο Νετανιάχου υποστηρίζει ότι μίλησε με τον πρόεδρο Μπάιντεν για 40 λεπτά το βράδυ της Πέμπτης.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση του Νετανιάχου με τον επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, το πολεμικό συμβούλιο και το πλήρες υπουργικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας απόψε.

Αξιωματούχος του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρει στους Times of Israel ότι οι δύο τους συζήτησαν για τους ομήρους, τη Ράφα και το επόμενο στάδιο της μάχης κατά της Χαμάς, ενώ αναφέρθηκαν και στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν για τελευταία φορά την Κυριακή.

23:42 Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ προειδοποιούν – «Η Χαμάς θα επιβιώσει ακόμα κι αν οι IDF τη διαλύσουν στη Λωρίδα της Γάζας»

Οι στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κυκλοφόρησαν αυτή την εβδομάδα ένα έγγραφο προς τους Ισραηλινούς ηγέτες προειδοποιώντας ότι ακόμη και αν οι IDF (Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ) καταφέρουν να διαλύσουν τη Χαμάς ως οργανωμένη στρατιωτική δύναμη στη Γάζα, αυτή θα επιβιώσει ως «τρομοκρατική ομάδα και αντάρτες», αναφέρει το Κανάλι 12.

Το έγγραφο, που συντάχθηκε από το τμήμα έρευνας της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών των IDF, φέρεται επίσης να αναφέρει ότι «παραμένει αυθεντική υποστήριξη» για τη Χαμάς μεταξύ των κατοίκων της Γάζας. Με δεδομένο ότι επί του παρόντος δεν γίνεται καμία πρακτική προσπάθεια να τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο για τη Γάζα την «επόμενη ημέρα» του πολέμου, το έγγραφο προειδοποιεί περαιτέρω: «Η Γάζα θα γίνει μια περιοχή σε βαθιά κρίση».

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφος του δικτύου Ιλιάνα Ντάγιαν το έγγραφο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο πολιτικό κλιμάκιο του Ισραήλ, αφού συζητήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο από ανώτερους αξιωματικούς των IDF, αξιωματούχους της Shin Bet και μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Η «ουσία» είναι ότι το έγγραφο αποτελεί μια προειδοποίηση από εκείνους στις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες που διενεργούν τέτοιες εκτιμήσεις», ανέφερε η δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι «η Χαμάς θα επιβιώσει από αυτή την εκστρατεία».

«Από αυτή την άποψη, τουλάχιστον, δεν θα υπάρξει απόλυτη νίκη», κατέληξε κάτι που έρχεται σε αντίθεση με όσα προέβλεψε και απαίτησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

23:28 UNRWA: Εγκαταστάσεις για παιδιά με προβλήματα όρασης έχουν καταστραφεί ολοσχερώς

«Τίποτα δεν έχει απομείνει από το Κέντρο Αποκατάστασης για άτομα με προβλήματα όρασης της UNRWA (Γραφείο Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες», αναφέρει η παλαιστινιακή υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Το κέντρο αυτό ήταν διαθέσιμο σε όλα τα παιδιά με προβλήματα όρασης σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας και παρείχε μηχανήματα κώδικα Μπράιγ, μπαστούνια, οπτικά βοηθήματα και πρόσβαση σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των τεχνών, των σπορ και της μουσικής».

Πλάνα από την περίοδο πριν από τον πόλεμο που μοιράστηκε η οργάνωση δείχνουν παιδιά στην εγκατάσταση να μαθαίνουν πώς να πληκτρολογούν χρησιμοποιώντας τον κώδικα Μπράιγ.

23:16 Τουλάχιστον 25 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν κατά της πόλης Κιριάτ Σμόνα

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι τουλάχιστον 25 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά της βόρειας πόλης Κιριάτ Σμόνα το βράδυ της Πέμπτης. Οι IDF απάντησαν με πυρά πυροβολικού στις περιοχές από τις οποίες εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι.

Αρκετά κτίρια και οχήματα υπέστησαν ζημιές από το τελευταίο μπαράζ και κάποιες υποδομές επλήγησαν. Επιπλέον, ορισμένα τμήματα της πόλης και των γύρω περιοχών της Άνω Γαλιλαίας είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αφού μια ρουκέτα έπληξε έναν πυλώνα.

Η Χεζμπολάχ ανέφερε σήμερα ότι εκτόξευσε «δεκάδες ρουκέτες» προς την Κιριάτ Σμόνα στο βόρειο Ισραήλ σε αντίποινα για τον θάνατο 10 αμάχων σε ισραηλινές επιδρομές χθες στο νότιο Λίβανο.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του σιιτικού ένοπλου κινήματος είπε στο Reuters ότι το Ισραήλ θα «πληρώσει» για τους βομβαρδισμούς χτυπήματα, τους οποίους χαρακτήρισε «έγκλημα».

23:09 Έρευνα για το θάνατο δύο Αμερικανών εφήβων στη Δυτική Όχθη ζήτησε ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την Πέμπτη τα «βαθύτατα συλλυπητήριά» του για δύο Αμερικανούς εφήβους «που φέρεται να σκοτώθηκαν» στη Δυτική Όχθη και δήλωσε ότι πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για το θάνατό τους.

Δύο 17χρονοι Αμερικανοπαλαιστίνιοι φέρονται να έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις σε λιγότερο από ένα μήνα.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι όσον αφορά τα περιστατικά στα οποία αναφερθήκατε, πρέπει να υπάρξει έρευνα. Πρέπει να δούμε τα γεγονότα. Και αν είναι απαραίτητο, οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν», δήλωσε ο Μπλίνκεν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αλβανία, απαντώντας σε ερώτηση του Άλεξ Μαρκάρντ του CNN.

22:55 Δύο νεκροί από ισραηλινό χτύπημα στην Τζαμπαλιά

Όπως αναφέρει η ομάδα «Gaza Civil Defense» σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι ομάδες του προσωπικού της προσπαθούν αυτή τη στιγμή να σβήσουν μια πυρκαγιά που προέκυψε από πρόσφατη αεροπορική επιδρομή σε σπίτι που ανήκει στις οικογένειες Σαμπάχ και Αφάνα στη βόρεια Γάζα.

Προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις σορούς των δύο σκοτωμένων Παλαιστινίων, καθώς και σε «έναν αριθμό τραυματιών» κάτω από τα χαλάσματα, ώστε να μπορέσουν να μεταφερθούν για περίθαλψη.

22:43 Γκρίφιθς: «Η Χαμάς δεν βρίσκεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ»

Στην κατακραυγή που δέχθηκε από αξιωματούχους του Ισραήλ μετά τη δήλωση ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά πολιτικό κόμμα, απάντησε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Απλά για να ξεκαθαρίσουμε: Η Χαμάς δεν βρίσκεται στον κατάλογο των ομάδων που έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατικές οργανώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», γράφει στο Χ.

«Αυτό δεν κάνει τις τρομοκρατικές πράξεις τους στις 7 Οκτωβρίου λιγότερο φρικτές και καταδικαστέες, όπως έλεγα από την αρχή», προσέθεσε.

22:29 Λευκός Οίκος: «Υπό τις παρούσες συνθήκες η εισβολή στη Ράφα θα ήταν καταστροφή»

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, χωρίς ένα αξιόπιστο σχέδιο για την καταγραφή των Παλαιστινίων αμάχων που βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα, «μια μεγάλη επιχείρηση θα ήταν καταστροφή».

Όσον αφορά το φορτίο αλεύρων προς τη Γάζα που μπλοκαρίστηκε, ο Κίρμπι δήλωσε ότι είναι κρίσιμο να εισέλθει στη Γάζα στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και οι ΗΠΑ συνεργάζονται με το Ισραήλ για να φροντίσουν να παραδοθεί το αλεύρι.

22:15 Περισσότερα για τη συνάντηση Μπερνς – Νετανιάχου

Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, κατά τη συνάντηση με τον επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, ο Νετανιάχου «απαίτησε να μάθει αν οι όμηροι έλαβαν τα φάρμακα» που παραδόθηκαν στη Γάζα τον περασμένο μήνα σε μια συμφωνία στην οποία συμμετείχαν η Γαλλία, το Κατάρ και οι ΗΠΑ. Το Ισραήλ έλαβε διαβεβαιώσεις ότι τα φάρμακα θα έφταναν στους ομήρους, αλλά δεν έλαβε ποτέ επιβεβαίωση.

Ο αξιωματούχος επανέλαβε ότι μόνο «ισχυρή στρατιωτική πίεση και σταθερή πίεση στις διαπραγματεύσεις» θα αναγκάσουν τη Χαμάς να αλλάξει τις απαιτήσεις της για συμφωνία για τους ομήρους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:01 Το Ισραήλ περιορίζει εκατοντάδες ανθρώπους σε ένα κτίριο στο νοσοκομείο Νάσερ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Ασράφ αλ-Κούντρα, υποστηρίζει ότι τα ισραηλινά στρατεύματα αναγκάζουν 95 γιατρούς, 191 ασθενείς και 165 εκτοπισμένους σε ένα παλιό κτίριο του ιατρικού κέντρου υπό «σκληρές συνθήκες», χωρίς φαγητό ή γάλα για τα παιδιά.

«Το Ιατρικό Συγκρότημα Νάσερ βιώνει μια καταστροφική, ανησυχητική κατάσταση εξαιτίας της μειωμένης ιατρικής ικανότητας, καθώς τα καύσιμα πρόκειται να εξαντληθούν μέσα στις επόμενες 24 ώρες, γεγονός που απειλεί άμεσα τις ζωές των ασθενών, συμπεριλαμβανομένων έξι ασθενών σε αναπνευστήρες στην εντατική και τριών παιδιών σε θερμοκοιτίδες», ανέφερε ο αλ-Κούντρα σε ανακοίνωσή του.

Έχουμε αναφερθεί σε μια συνεχιζόμενη επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Νάσερ στο Χαν Γιούνις.

21:50 Οι IDF υποστηρίζουν ότι συνέλαβαν μέλη της Χαμάς στο νοσοκομείο Νάσερ

Ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι σε απογευματινή συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι τα στρατεύματα συνέλαβαν δεκάδες υπόπτους για τρομοκρατία στο νοσοκομείο Νάσερ στο Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας.

Οι IDF ερεύνησαν το νοσοκομείο μετά από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών ότι στο παρελθόν κρατούνταν εκεί όμηροι και ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα πτώματα ομήρων κρυμμένα στο ιατρικό κέντρο.

Μεταξύ των συλληφθέντων στο νοσοκομείο είναι ένας οδηγός ασθενοφόρου της Χαμάς που σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ένας άλλος ύποπτος που παραδέχτηκε ότι συμμετείχε στις επιθέσεις και ένας πράκτορας του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Λέει επίσης ότι τα στρατεύματα βρήκαν όπλα, συμπεριλαμβανομένων εκρηκτικών και όλμων, μέσα στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου και πως τον περασμένο μήνα, μια ρουκέτα εκτοξεύθηκε από το νοσοκομείο Νάσερ προς τα στρατεύματα στη Γάζα.

21:36 Νέα μεγάλη διαδήλωση στο Τελ Αβίβ για την απελευθέρωση των ομήρων – Έκλεισαν δρόμο μπροστά από το αρχηγείο του στρατού

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανάρτησαν βίντεο στο Χ που δείχνει τις οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα να διαμαρτύρονται για την απόφαση του πρωθυπουργού Νετανιάχου να μην στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν τον δρόμο Μπεγκίν μπροστά από τη στρατιωτική βάση Κέρια στο Τελ Αβίβ, ανέφερε το ισραηλινό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Channel 12.

Νωρίτερα σήμερα, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Νετανιάχου είχε ουσιαστικά αποχωρήσει από τις συνομιλίες εκεχειρίας, αφού απέρριψε την απάντηση της Χαμάς σε ισραηλινή πρόταση πριν από σχεδόν μία εβδομάδα.

21:20 Νεκρός 59χρονος που θεωρούνταν όμηρος της Χαμάς

Το κιμπούτς Νιρ Οζ ανακοίνωσε ότι ο 59χρονος Γιαΐρ Γιάακοβ, ο οποίος θεωρήθηκε ότι είχε απαχθεί από τη Χαμάς στη Γάζα, δολοφονήθηκε στις 7 Οκτωβρίου και η σορός του κρατείται στη Γάζα.

Ο Γιάακοβ πιάστηκε όμηρος, ενώ ήταν τραυματισμένος, από το σπίτι του στο κιμπούτς Νιρ Οζ στις 7 Οκτωβρίου μαζί με τον σύντροφό του Μεΐραβ Ταλ,, 54 ετών, η οποία απελευθερώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου ως μέρος μιας προσωρινής συμφωνίας που μεσολάβησε από το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι γιοι του, Ορ και Γιαγκίλ, 16 και 12 ετών, είχαν επίσης πιαστεί από το κοντινό σπίτι της μητέρας τους στο Νιρ Οζ και απελευθερώθηκαν στις 27 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της προσωρινής συμφωνίας.

Η ανακοίνωση του κιμπούτς περιγράφει τον Γιάακοβ ως «έναν ταπεινό, απλό άνθρωπο που αγαπούσε την οικογένεια, τη γη και τη μουσική».

«Ο Γιαΐρ ήταν ένας οικογενειάρχης με τεράστια καρδιά, πάντα πρόθυμος να βοηθήσει τους πάντες. Ήταν δραστήριος και του άρεσε να απολαμβάνει τη ζωή», αναφέρει η δήλωση του φόρουμ των ομήρων.

Ο Γιαακόβ είναι ο 32ος όμηρος του οποίου ο θάνατος ανακοινώθηκε από επίσημες ισραηλινές πηγές, από τους 134 ομήρους που πιστεύεται πως κρατούνται από τη Χαμάς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:06 Ελληνόκτητο το πλοίο που δέχθηκε επίθεση στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης

Περισσότερα για τους ισχυρισμούς των Χούθις ότι εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση σε βρετανικό πλοίο στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης.

Το πλοίο, «Lycavitos» διαχειρίζεται από την Helikon Shipping Enterprises, η οποία όμως έχει γραφεία στο Λονδίνο, καθώς και στην Αθήνα και στο Νταλιάν της Κίνας.

Σύμφωνα με τη Helikon το πλοίο είναι ελληνικής ιδιοκτησίας και είναι αυτό στο οποίο σημειώθηκε έκρηξη περίπου 100 ναυτικά μίλια ανατολικά της πόλης-λιμάνι Άντεν της Υεμένης.

20:50 Στους 233 οι Ισραηλινοί στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας

Στους 233 ανέρχονται οι Ισραηλινοί στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν το θάνατο ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της χερσαίας επίθεσης εναντίον της Χαμάς.

Πρόκειται για τον επιλοχία Ροτέμ Σαχάρ Χαντάρ, 20 ετών, της μονάδας αναγνώρισης της ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών, από το Κφαρ Αβίβ.

Ο Χαντάρ σκοτώθηκε και δύο στρατιώτες και ένας αξιωματικός της ίδιας μονάδας τραυματίστηκαν σοβαρά στην ίδια μάχη με μέλη της Χαμάς.

Έξι ακόμη στρατιώτες τραυματίστηκαν επίσης, ελαφρά και μέτρια, στο ίδιο περιστατικό.

20:36 Οργή του Ισραήλ για αξιωματούχο του ΟΗΕ που δήλωσε ότι η Χαμάς «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά πολιτικό κίνημα»

Την οργισμένη αντίδραση Ισραηλινών πολιτικών προκάλεσε αναφορά του επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, του Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος είπε σε συνέντευξή του ότι η Χαμάς «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά πολιτικό κίνημα».

«Ντροπή του», έγραψε στο Χ ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ίσραελ Κατς, με την ανάρτησή του να συνοδεύεται από στιγμιότυπο της συνέντευξης Γκρίφιθς στο βρετανικό δίκτυο Sky News. Ο Κατς αποκάλεσε τη Χαμάς μια «ναζιστική οργάνωση».

Ο Γκρίφιθς, επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, που κατέχει τη θέση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα, ανέφερε χθες σε συνέντευξή του στο Sky News «Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση για εμάς φυσικά, όπως γνωρίζετε. Είναι ένα πολιτικό κίνημα».

Ο Γκρίφιθς, ο οποίος μίλησε για την πολυετή εμπειρία του στην Καμπότζη και τη Συρία, περιέγραψε την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας ως τη χειρότερη που έχει δει. «Ο λόγος που είπα ότι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι η χειρότερη, ήταν επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν να δραπετεύσουν. Είναι αποκλεισμένοι», είπε.

Ερωτηθείς για το σχέδιο του Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς, ο Γκρίφιθς τόνισε ότι θα είναι «πολύ δύσκολο να εξαλείψει αυτές τις οργανώσεις χωρίς μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων που να περιλαμβάνει τις βλέψεις τους».

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν τόνισε στο X: «Η στάση του ΟΗΕ υπέρ της Χαμάς αποκαλύπτεται επιτέλους σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση».

Ο ίδιος περιέγραψε τον ΟΗΕ ως «έναν οργανισμό που δικαιολογεί τον τρόμο, προωθεί τη Χαμάς, κατηγορεί τα θύματα, που έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας» και κατηγόρησε τον Γκρίφιθς ως «συνεργάτη της τρομοκρατίας».

ΗΠΑ και ΕΕ χαρακτηρίζουν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

20:21 Μπλίνκεν: «Εφικτή ακόμη μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά απομένει να επιλυθούν δύσκολα θέματα»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί «εφικτή» μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων.

«Εργαζόμαστε εντατικά για αυτό και πιστεύω ότι είναι ακόμη δυνατόν» να επιτευχθεί μια συμφωνία, είπε ο Μπλίνκεν, από τα Τίρανα όπου παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μεσολαβητών συνεχίζονται στο Κάιρο και ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν μερικά «πολύ δύσκολα» θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν.

«Υπάρχουν κάποια πολύ, πολύ δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προχωρήσουμε και να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπλίνκεν.

20:07 Οι Χούθι ισχυρίζονται ότι επιτέθηκαν σε βρετανικό πλοίο

Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι στόχευσαν το βρετανικό πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου «LYCAVITOS» με κατάλληλους ναυτικούς πυραύλους, ενώ έπλεε στον Κόλπο του Άντεν.

Οι Χούθι, οι οποίοι παρουσιάζονται ως οι επίσημες ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης, προσθέτουν ότι θα συνεχίσουν να επιβάλλουν «αποκλεισμό της ισραηλινής ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα έως ότου επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και αρθεί η πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας».

Νωρίτερα, αναφερθήκαμε σε συμβουλευτικό σημείωμα της εταιρείας ναυτικής ασφάλειας Ambrey, το οποίο ανέφερε ότι ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου υπέστη ζημιές υπό παρόμοιες συνθήκες. Δεν είναι άμεσα σαφές αν πρόκειται για το ίδιο περιστατικό.

19:52 Περισσότερες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές με νεκρούς στην πόλη της Γάζας

Σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic μία επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε τουλάχιστον ένα άτομο και τραυμάτισε τρία στη συνοικία Σουτζάγια της πόλης της Γάζας. Πλάνα που εξασφάλισε το Al Jazeera δείχνουν τους τραυματίες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, να φτάνουν στο νοσοκομείο αλ-Σίφα.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν επίσης σε ξεχωριστή ισραηλινή επίθεση που είχε στόχο ένα αυτοκίνητο στην οδό αλ-Τζαλάα, επίσης στην πόλη της Γάζας.

19:38 Μύδροι Λούλα κατά Ισραήλ – «Με το πρόσχημα ότι πολεμά τη Χαμάς, σκοτώνει γυναίκες και παιδιά»

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα εξαπέλυσε μύδρους κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αίγυπτο, τονίζοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αποτύχει να επιλύσουν διεθνείς συγκρούσεις, και επέκρινε με σφοδρότητα τις ισραηλινές ενέργειες στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η συμπεριφορά του Ισραήλ δεν έχει καμία εξήγηση: με το πρόσχημα ότι πολεμά τη Χαμάς, σκοτώνει γυναίκες και παιδιά», είπε έπειτα από συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Μιλώντας αργότερα στον Αραβικό Σύνδεσμο, ο Λούλα σημείωσε ότι η Βραζιλία καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς σε Ισραηλινούς αμάχους στις 7 Οκτωβρίου, αλλά πρόσθεσε ότι η απάντηση του Ισραήλ είναι «δυσανάλογη και αδιάκριτη» και απαράδεκτη.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος τόνισε ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη χωρίς την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. «Η σφαγή πρέπει να σταματήσει», είπε.

Παράλληλα είπε ότι η Παλαιστίνη πρέπει να αναγνωριστεί ως κυρίαρχο κράτος και να γίνει δεκτή ως πλήρες μέλος στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ ζήτησε τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Τα πολυμερή όργανα που δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν στην επίλυση αυτών των προβλημάτων δεν αποδίδουν, γι’ αυτό η Βραζιλία δεσμεύεται να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στα όργανα παγκόσμιας διακυβέρνησης και ελπίζουμε να υπολογίζουμε στην υποστήριξη της Αιγύπτου», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Ο Λούλα ανέφερε ότι τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να αυξηθούν και να καταργηθούν οι εξουσίες άσκησης βέτο των μόνιμων μελών του ΣΑ. «Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι αυτά που υποδαυλίζουν πολέμους», είπε.

Η Βραζιλία υποστήριξε την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας στη Γάζα, πρόσθεσε.

Ο Λούλα ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα κάνει μια νέα συνεισφορά στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), η οποία αντιμετωπίζει δυσκολία ρευστότητας μετά την αναστολή χρηματοδότησής της από σειρά χωρών στον απόηχο των καταγγελιών του Ισραήλ για εμπλοκή εργαζομένων της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.

«Οι πρόσφατες καταγγελίες εναντίον του προσωπικού της υπηρεσίας πρέπει να διερευνηθούν σωστά, αλλά δεν πρέπει να την παραλύσουν», ανέφερε, καλώντας άλλες χώρες «να διατηρήσουν και να αυξήσουν τις συνεισφορές τους».

19:22 Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Κιριάτ Σμόνα

Ένα βλήμα από τον Λίβανο εξερράγη στη βόρεια πόλη Κιριάτ Σμόνα. Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς. Ένα κτίριο στην πόλη υπέστη κάποιες ζημιές, αλλά η έκταση του χτυπήματος εξακολουθεί να εξετάζεται.

Το Κανάλι 12 μεταδίδει ότι το βλήμα ήταν μέρος ενός καταιγισμού περίπου τεσσάρων ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το Ισραήλ πριν από λίγο.

Σύμφωνα το Ynet ένα μπαράζ περίπου 20 ρουκετών εκτοξεύθηκε από το Λίβανο προς την πόλη.  Τα πυρά των ρουκετών ενεργοποίησαν τις σειρήνες σκαι οδήγησαν σε διακοπές ρεύματος σε ορισμένα τμήματα της πόλης.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες. Η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι η επίθεση έγινε σε υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Γάζα και ως απάντηση στη δολοφονία Λιβανέζων πολιτών σε ισραηλινές επιδρομές την Τετάρτη.

19:07 «Έριξαν βόμβες και ρουκέτες στα κεφάλια μας από ψηλά» – Δραματικές στιγμές από το χάος στο νοσοκομείο Νάσερ

Η επιδρομή του Ισραήλ στο νοσοκομείο Νάσερ έχει εκτοπίσει ασθενείς, ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένους οι οποίοι μιλούν για τρομακτικές και επίπονες συνθήκες. Πλάνα που εξασφάλισε στο Al Jazeera Arabic δείχνουν σκηνές χάους καθώς οι άνθρωποι δέχονται επίθεση από τον ισραηλινό στρατό αφού βγαίνουν από το νοσοκομείο.

«Έφυγα με τον σύζυγό μου, ο οποίος είναι τυφλός. Έκανα αιμοκάθαρση στα νεφρά. Κατέστρεψαν τους τοίχους που μας περιβάλλουν καθώς και το δωμάτιο του γιατρού. Μας διέταξαν να φύγουμε και μας πυροβόλησαν, έριξαν βόμβες και ρουκέτες στα κεφάλια μας από ψηλά», δήλωσε στο Al Jazeera η ασθενής, Ρασμέγια Σαλίμ Αμπού Τζάμους.

«Κατέστρεψαν το κτίριο. Φύγαμε από την πόρτα και περπατήσαμε μέσα σε λύματα μαζί με τον σύζυγό μου. Στη συνέχεια οι Ισραηλινοί πήραν τον σύζυγό μου και εγώ έχασα τις δύο τσάντες μου. Δεν μπορώ να τις βρω», προσέθεσε.

18:53 Η στιγμή που ισραηλινά τανκ εισβάλλουν στο νοσοκομείο Νάσερ

Σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, η δρ. Αμίρα Αλ-Ασούλι δημοσίευσε ένα βίντεο με ένα ισραηλινό τανκ να εισβάλλει στο ιατρικό συγκρότημα Νάσερ και να δημιουργεί ένα παραπέτασμα καπνού για να καλύψει τις κινήσεις του

.Αυτό το βίντεο έχει επαληθευτεί από τη μονάδα ελέγχου γεγονότων του Al Jazeera.

Ο ισραηλινός στρατός εισβάλλει αυτή στο νοσοκομείο Νάσερ στο Χαν Γιουνίς, το οποίο πολιορκεί εδώ και εβδομάδες. Όπως δήλωσε, χωρίς να παρέχει αποδείξεις, έχει πληροφορίες ότι μαχητές της Χαμάς κρύβονται μέσα και κρατούν Ισραηλινούς αιχμαλώτους.

18:41 Νεκροί δύο μαχητές της Χεζμπολάχ από τις επιθέσεις στον Λίβανο

Η μαχητική οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ αναφέρει ότι αναγνώρισε δύο μαχητές της σκοτώθηκαν. Πρόκεται για τον Χουσεΐν Νουρεντίν γεννημένο το 2004, και τον Νάσερ Σαάντ, γεννημένο το 1961.

Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ έχουν εμπλακεί σε σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές πυρών από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα. Η βία έχει ενταθεί αυτή την εβδομάδα εν μέσω φόβων για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Χεζμπολάχ έχει επαινέσει τους μαχητές που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις τους τελευταίους μήνες ως πεσόντες «στον δρόμο προς την Ιερουσαλήμ» σε μια νύξη προς τους Παλαιστίνιους. Η ομάδα σπάνια διευκρινίζει πού ή πότε σκοτώνονται οι μαχητές της.

18:29 Οι Χούθι δεσμεύονται να συνεχίσουν τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι Χούθι της Υεμένης θα συνεχίσουν τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους όσο το Ισραήλ συνεχίζει να διαπράττει «εγκλήματα» εις βάρος τους, όπως δήλωσε σήμερα ο ηγέτης τους.

«Οι επιχειρήσεις μας έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον εχθρό κάτι που αποτελεί μεγάλη επιτυχία και πραγματικό θρίαμβο», είπε ο Αμπντουλμαλίκ αλ-Χούθι σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Είπε πως η οργάνωση θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους παρά τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη σε αντίποινα για τις επιθέσεις των Χούθι στη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι επιθέσεις στην Ευθρά Θάλασσα έχουν διαταράξει την παγκόσμια ναυσιπλοΐα και έχουν αναγκάσει εταιρίες να αναδρομολογήσουν τα πλοία τους σε μεγαλύτερες και ακριβότερες διαδρομές γύρω από τη Νότια Αφρική ενώ έχουν προκαλέσει φόβους για επέκταση του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς και αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:14 Το Κατάρ περιμένει από τη Χαμάς να απαντήσει στο Ισραήλ

Το Ισραήλ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έκανε μία αντιπρόταση σχετικά με μια προτεινόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, η οποία θα προβλέπει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων, και το Κατάρ περιμένει απάντηση από τη Χαμάς, όπως υποστηρίζει το CNN πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων.

«Το Κατάρ συνομιλεί με τη Χαμάς στη Ντόχα και περιμένει την απάντησή της στην ισραηλινή αντιπρόταση από τη συνάντηση στο Κάιρο», δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι «το σημαντικότερο σημείο εμπλοκής παραμένει η ισραηλινή απόσυρση των στρατευμάτων από τη Γάζα».

Η διαπραγματευτική ομάδα του Ισραήλ αναχώρησε την Τρίτη από το Κάιρο, στις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τετάρτη ότι η Χαμάς πρέπει να αλλάξει τη διαπραγματευτική της θέση προτού οι συνομιλίες συνεχιστούν στο Κάιρο.

Ένας διπλωμάτης που γνωρίζει τις συζητήσεις δήλωσε στο CNN την Τετάρτη ότι το Ισραήλ είπε στους διαμεσολαβητές ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει στις συνομιλίες, αλλά έχει απορρίψει μέχρι στιγμής μια αντιπρόταση της Χαμάς που απαιτούσε την απελευθέρωση μεγάλου αριθμού Παλαιστίνιων κρατουμένων.

18:00 Σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ – Έπεσαν πέντε ρουκέτες σε  ανοικτές περιοχές

Οι σειρήνες ρουκετών ενεργοποιούνται κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου για τουλάχιστον τέσσερις φορές την τελευταία ώρα. Οι σειρήνες ρουκετών ενεργοποιήθηκαν σε πολλές κοινότητες κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένων των Ζαρίτ, Άραμπ αλ-Αράμσε,  Σομέρα και Κιριάτ Σμόνα.

Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι, μετά τους συναγερμούς που ενεργοποιήθηκαν στη Δυτική Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ, ένας πύραυλος αναχαίτισης εκτοξεύτηκε σε στόχο που δεν πέρασε τα σύνορα στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις IDF πέντε εκτοξεύσεις ρουκετών έπεσαν την τελευταία ώρα σε ανοικτές περιοχές.

17:46 Οι IDF σκότωσαν διοικητή της Χαμάς – «Κρατούσε αιχμάλωτη Ισραηλινή στρατιώτη»

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τον Αχμέντ Γκουλ έναν διοικητή της Χαμάς που συμμετείχε στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και ο οποίος κρατούσε όμηρο τη 19χρονη στρατιώτη, που έχασε τη ζωή της Νόα Μαρτσιάνο.

Ο Γκουλ σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ σκοτώθηκε στο νοσοκομείο αλ-Σίφα. Σύμφωνα πάντα με τις IDF ο Γκουλ ήταν διοικητής του τάγματος Σάτι της Χαμάς και σκοτώθηκε από αεροπορική επίθεση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:32 Στο Ισραήλ ο διευθυντής της CIA – Συνάντηση με Νετανιάχου και τον επικεφαλής της Μοσάντ

Ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς έφτασε στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον επικεφαλής της Μοσάντ, σύμφωνα με το ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι το θέμα της συνάντησης ήταν η πιθανή συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών αιχμαλώτων από τη Γάζα.

Ο Μπερνς θεωρείται ο πιο σεβαστός Αμερικανός διπλωμάτης στην περιοχή και μια επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή έγινε λίγο πριν από την επίτευξη της πρώτης συμφωνίας για την παύση των μαχών στη Γάζα πέρυσι.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο Νετανιάχου αρνήθηκε να στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο σήμερα για να συναντηθεί με τον Μπερνς και ανώτερους αξιωματούχους της Αιγύπτου στο Κατάρ σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί μια συμφωνία ομηρίας με τη Χαμάς.

Αργότερα το βράδυ θα συνεδριάσει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ και στη συνέχεια το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας.

17:18 Περισσότερα για το περιστατικό στο Άντεν – «Έκρηξη σε πλοίο»

Έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε πλοίο στα ανοικτά των ακτών της νότιας Υεμένης σήμερα, ανέφερε η υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας της Βρετανίας (UKMTO), προσθέτοντας ότι το πλήρωμα του πλοίου είναι ασφαλές.

Η UKMTO έλαβε αναφορά για έκρηξη 15 ναυτικά μίλια από πλοίο που ταξίδευε 85 ναυτικά μίλια ανατολικά της πόλης Άντεν, λιμάνι της Υεμένης.

«Ο καπετάνιος ανέφερε μια έκρηξη πλησίον του πλοίου» στα ανατολικά της πόλης Άντεν, ανακοίνωσε η UKMTO, προσθέτοντας ότι το πλοίο κατευθυνόταν προς το επόμενο λιμάνι κατάπλου.

Η εταιρεία Ambrey για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας ανέφερε ότι ένα βλήμα ανατινάχθηκε σε απόσταση από το πλοίο, αλλά δεν το χτύπησε.

Οι Χούθι στοχοποιούν εμπορικά σκάφη με drones και πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα από τα μέσα Νοεμβρίου, κάνοντας λόγο για ενέργειες στις οποίες προβαίνουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στον πόλεμό τους στη Γάζα κατά του Ισραήλ.

17:04 Τι πρέπει να ξέρετε για την έφοδο του Ισραήλ στο νοσοκομείο Νάσερ

Ο ισραηλινός στρατός εισβάλλει στο ιατρικό συγκρότημα Nasser, τη μεγαλύτερη ιατρική εγκατάσταση της νότιας Γάζας, στην τελευταία στοχοποίηση ιατρικής εγκατάστασης μετά το νοσοκομείο αλ-Σίφα, το νοσοκομείο παίδων αλ-Ραντίσι και το νοσοκομείο αλ-Αμάλ.

Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε

  • Το Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι πραγματοποιεί μια «ακριβή και περιορισμένη» επιδρομή στο νοσοκομείο Νάσερ. Χωρίς να παρέχει στοιχεία, πρόσθεσε ότι η απόφαση για την έφοδο στο συγκρότημα βασίστηκε σε πληροφορίες ότι μαχητές της Χαμάς κρύβονταν και κρατούσαν αιχμαλώτους στις εγκαταστάσεις.
  • Εκπρόσωπος της Χαμάς αρνήθηκε τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες «ψέματα». Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση ανέφερε ότι η έφοδος στο νοσοκομείο ήταν η συνέχεια του «πολέμου εξόντωσης» του Ισραήλ.
  • Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι ο στρατός εισέβαλε στο μαιευτήριο και κατέστρεψε δύο ασθενοφόρα. Πρόσθεσε ότι οι ζωές των ασθενών εντατικής θεραπείας βρίσκονταν σε σοβαρό κίνδυνο.
  • Η ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα» (MSF) κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την «επίθεσή» του στο νοσοκομείο. Ακόμα ανέφερε ότι ένα μέλος από το προσωπικό του αγνοείται μετά την επιδρομή και ένα δεύτερο συνελήφθη σε σημείο ελέγχου κατά την εκκένωση.
  • Οι ανταποκριτές του Al Jazeera αναφέρουν ότι άνθρωποι δέχονται επιθέσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις τόσο μέσα στο νοσοκομείο όσο και έξω από αυτό καθώς προσπαθούν να διαφύγουν από τις εγκαταστάσεις.
  • Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει χάος σε σκοτεινούς διαδρόμους όπου ακούγονται φωνές και πυροβολισμοί μέσα σε σκόνη και καπνό. Το Ισραήλ είχε αρχικά ζητήσει από τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις του, ενώ οι γιατροί και οι ασθενείς μπορούσαν να παραμείνουν.

16:50 Άλλο ένα «περιστατικό» στην Ερυθρά Θάλασσα

Υπήρξε άλλο ένα «περιστατικό» στην Ερυθρά Θάλασσα, 85 ναυτικά μίλια ανατολικά του λιμανιού του Άντεν στην Υεμένη, σύμφωνα με την υπηρεσία Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι επιθέσεις εναντίον πλοίων στην περιοχή είναι συνηθισμένες τους τελευταίους μήνες μετά την υπόσχεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης να επιτίθενται σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ σε ένδειξη υποστήριξης των Παλαιστινίων.

Έχουν ωθήσει αρκετές εταιρείες να σταματήσουν τα ταξίδια στην Ερυθρά Θάλασσα και να επιλέξουν μια μακρύτερη και ακριβότερη διαδρομή γύρω από την Αφρική, ενώ αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει αντίποινα σε όλη την Υεμένη.

16:36 Τουλάχιστον 10 άμαχοι νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές στον νότιο Λίβανο

Τουλάχιστον 12 αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την περιοχή Ουάντι Σαλούκι του νότιου Λιβάνου, μια περιοχή που είναι γνωστό ότι αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ. Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι προετοιμάζεται για μια διεύρυνση αυτής της σύγκρουσης, καθώς και οι δύο πλευρές εισχωρούν βαθύτερα στο έδαφος της άλλης.

Στο παρελθόν χτυπούσαν στρατιωτικούς στόχους, αλλά τώρα υπάρχουν απώλειες πολιτών. Τουλάχιστον 10 άμαχοι και τρία μέλη της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν μέσα σε μία μόνο ημέρα, σηματοδοτώντας την πιο θανατηφόρα ημέρα για τους αμάχους από τότε που ο πόλεμος στη Γάζα πυροδότησε ένα νέο γύρο αντιπαραθέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Η σύγκρουση διευρύνεται, αλλά ένας ολοκληρωμένος πόλεμος όπως αναφέρει το Al Jazeera δεν θα είναι μια εύκολη απόφαση που θα ληφθεί.

16:22 Καταστροφική η κατάσταση στο νοσοκομείο Nasser – Μαζικές συλλήψεις και επιθέσεις από drones

Σύμφωνα με το Al Jazeera υπάρχει μια καταστροφική κατάσταση μέσα στο νοσοκομείο Nasser.

Όλοι οι άνθρωποι μέσα στην υγειονομική εγκατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών και των εκτοπισμένων, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο μέσω ενός στενού μονοπατιού που χωράει ένα άτομο κάθε φορά.

Γίνονται μαζικές συλλήψεις. Γυναίκες και παιδιά τρομοκρατούνται με επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που τις ακολουθούν και τις πυροβολούν.

Στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου υπάρχουν πτώματα από νωρίς το πρωί, όταν ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο νοσοκομείο.

16:07 Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι σκότωσε διοικητή της Χεζμπολάχ

Η νυχτερινή επίθεση του Ισραήλ στην πόλη Ναμπατιέ του νότιου Λιβάνου σκότωσε τον Αλί Μοχάμεντ αλ Ντέμπας, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Επρόκειτο για τον επικεφαλής του παλαιστινιακού παραρτήματος της ένοπλης ομάδας Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

15:54 Η ανοικοδόμηση της Γάζας εκτιμάται σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια, λέει ο εμπορικός οργανισμός του ΟΗΕ

Η Γάζα θα χρειαστεί ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ» για να ανακάμψει από τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, δήλωσε την Πέμπτη αξιωματούχος του εμπορικού οργανισμού του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι οι ζημιές από τη σύγκρουση μέχρι στιγμής ανέρχονται σε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μιλώντας στο περιθώριο μιας συνόδου του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο Richard Kozul-Wright, διευθυντής του εμπορικού οργανισμού UNCTAD, δήλωσε ότι οι ζημιές είναι ήδη τετραπλάσιες από αυτές που υπέστη η Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου επτά εβδομάδων το 2014.

«Μιλάμε για περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια αν σταματήσει τώρα», είπε.

Ο Kozul-Wright δήλωσε ότι η εκτίμηση βασίζεται σε δορυφορικές εικόνες και άλλες πληροφορίες και ότι για μια ακριβέστερη εκτίμηση θα απαιτούνταν η είσοδος ερευνητών στη Γάζα.

15:41 ΠΟΥ: «Φόβος, πείνα, απελπισία, πόνος, θάνατος» στη Γάζα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε μια σειρά από δηλώσεις Παλαιστινίων που περιγράφουν την οδυνηρή κατάσταση στη Γάζα.

«Φάγαμε μια μουχλιασμένη πατάτα. Έπρεπε κυριολεκτικά να βγάλουμε σκουλήκια από μέσα της», είπε ένας άνδρας.

«Έχω ένα θραύσμα στο κεφάλι μου και επηρεάζει τα μάτια μου. Έχω ένα άλλο θραύσμα στη σπονδυλική μου στήλη και δεν μπορώ να κινηθώ καθόλου», είπε ένας ασθενής του νοσοκομείου.

15:27 Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν να σταματήσει άμεσα η επίθεση στο νοσοκομείο Nasser

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λένε ότι το προσωπικό τους ανέφερε «μια χαοτική κατάσταση, με απροσδιόριστο αριθμό ανθρώπων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν» στο ιατρικό συγκρότημα Nasser, ανέφερε η οργάνωση στο X.

«Ένας από τους συναδέλφους μας παραμένει αγνοούμενος», δήλωσαν μετά την έφοδο του ισραηλινού στρατού στην ιατρική εγκατάσταση, η οποία προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο.

«Το ιατρικό προσωπικό μας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το νοσοκομείο, αφήνοντας πίσω τους ασθενείς. Οι ισραηλινές δυνάμεις εγκατέστησαν ένα σημείο ελέγχου για να ελέγχουν τους ανθρώπους που εξέρχονται από το συγκρότημα- ένας από τους συναδέλφους μας συνελήφθη σε αυτό το σημείο ελέγχου», πρόσθεσε.

«Τους καλούμε να σταματήσουν αμέσως αυτή την επίθεση, καθώς θέτει σε κίνδυνο το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς που εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στις εγκαταστάσεις».

15:10 Οι αρχηγοί άμυνας του Ισραήλ και των ΗΠΑ συζητούν τις «απειλές» του Λιβάνου

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant συζήτησε τις συνεχιζόμενες «απειλές και επιθέσεις που πραγματοποιεί η Χεζμπολάχ στο Λίβανο» με τον Αμερικανό ομόλογό του Lloyd Austin κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Gallant.

«Ο υπουργός Gallant επανέλαβε τη δέσμευσή του να διασφαλίσει την ασφάλεια στα βόρεια σύνορα και την ασφαλή επιστροφή των εκτοπισμένων πολιτών – είτε μέσω διπλωματικών διαύλων είτε μέσω στρατιωτικής δράσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το Ισραήλ εξαπέλυσε σειρά αεροπορικών επιδρομών τις τελευταίες δύο ημέρες, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 αμάχους στο νότιο Λίβανο.

Ο βουλευτής της Χεζμπολάχ, Χασάν Φαντλάλα, δήλωσε: «Η Χεζμπολάχ είναι η μόνη που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: «Εγκλήματα όπως αυτό δεν θα επιτρέψουν στον [ισραηλινό] στρατό κατοχής να φέρει ασφάλεια στους εποίκους του στον βορρά ή να πιέσει τον Λίβανο να αποδεχθεί τους όρους του. Η μόνη διαθέσιμη επιλογή είναι να σταματήσει τη σφαγή στη Γάζα».

14:55 IDF: 12 ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχη την περασμένη ημέρα

Δώδεκα ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν την τελευταία ημέρα σε μάχη, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά, σύμφωνα με στοιχεία των IDF. Εννέα από τους στρατιώτες τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, τρεις τραυματίστηκαν σε άλλες επιχειρησιακές δραστηριότητες.

14:37 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι χτύπησε στρατώνες και εξοπλισμό του ισραηλινού στρατού

14:23 Το Ισραήλ διαμαρτύρεται μετά την καταγγελία του Βατικανού για το «μακελειό» στη Γάζα

Το Ισραήλ διαμαρτυρήθηκε επίσημα μετά την καταγγελία ανώτερου αξιωματούχου του Βατικανού για το «μακελειό» στη Γάζα και την «δυσανάλογη», όπως την χαρακτήρισε, ισραηλινή απάντηση μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η ισραηλινή πρεσβεία στην Αγία Έδρα χαρακτήρισε «λυπηρά» τα σχόλια του καρδινάλιου Πιέτρο Παρολίν, υφυπουργού Εξωτερικών του Βατικανού.

Μιλώντας σε δεξίωση την Τρίτη, ο Παρολίν καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς και όλες τις μορφές αντισημιτισμού. Όμως αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι ενεργεί σε αυτοάμυνα προκαλώντας «σφαγές» στη Γάζα.

«Το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα έχει επικαλεστεί για να δικαιολογήσει ότι αυτή η επιχείρηση είναι ανάλογη, αλλά με 30.000 νεκρούς, δεν είναι», είπε.

Η πρεσβεία δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ενεργούσαν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προσθέτοντας ότι η αναλογία των Παλαιστινίων αμάχων προς τους «τρομοκράτες» που σκοτώθηκαν ήταν μικρότερη από ό,τι σε άλλες συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

14:15 Η Χαμάς αρνείται ότι κρύβει ομήρους και μαχητές της στο νοσοκομείο Nasser

Εκπρόσωπος της Χαμάς χαρακτήρισε «ψέματα» τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι η οργάνωση χρησιμοποιεί το νοσοκομείο Nasser στη Χαν Γιουνίς για να κρύβει αιχμαλώτους και ως βάση για μάχες, όπως μετέδωσε το Reuters.

Στο νοσοκομείο Nasser εισέβαλε νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο ισραηλινός στρατός αφού δήλωσε ότι είχε «αξιόπιστες πληροφορίες» για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του, χωρίς να παράσχει αποδείξεις.

14:00 Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου καταδικάζει τις επιθέσεις του Ισραήλ

Ο Νατζίμπ Μικάτι καταδίκασε με γραπτή δήλωσή του την επιθετικότητα του Ισραήλ κατά των νότιων περιοχών της χώρας, ιδίως τις πρόσφατες πολύνεκρες επιθέσεις.

Το βράδυ της Τετάρτης, έντεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι παιδιά, σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε χωριά του νότιου Λιβάνου.

Ο Mikati δήλωσε ότι συμβουλεύτηκε τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Abdallah Bou Habib και ζήτησε να υποβληθεί νέα επείγουσα καταγγελία κατά του Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

13:48 Βομβιστική επίθεση του Ισραήλ στον καταυλισμό Nuseirat σκοτώνει 11 άτομα

Οι ανταποκριτές του Al Jazeera μεταδίδουν ότι τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από έντονο βομβαρδισμό στον καταυλισμό Nuseirat στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Τέσσερα παιδιά ήταν μεταξύ των θυμάτων σε μια επιδρομή, η οποία έπληξε ένα κτίριο κατοικιών.

Σε ξεχωριστή αεροπορική επιδρομή στην περιοχή Wadi Gaza σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκαν αρκετοί.

13:36 Η Ιρλανδία υπόσχεται χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ στην UNWRA

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και ο υπουργός Εξωτερικών, Micheal Martin, ανακοίνωσε τη χορήγηση 20 εκατ. ευρώ στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA).

«Στη Γάζα γινόμαστε μάρτυρες μιας ανθρωπιστικής καταστροφής. Οι άνθρωποι έχουν απόλυτη ανάγκη από τα πιο βασικά εφόδια για τη σωτηρία της ζωής τους – τρόφιμα, νερό, στέγη. Σε αυτές τις πιο οδυνηρές συνθήκες, αντιμέτωπη με την προοπτική περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης, η UNRWA αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης. Χρειάζεται επειγόντως υποστήριξη από όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ», δήλωσε ο Martin κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Δουβλίνο του Γενικού Επιτρόπου της UNRWA Philippe Lazzarini.

«Καλώ τους άλλους δωρητές να επαναλάβουν και να επεκτείνουν τη στήριξη προς την UNRWA, ώστε να μπορέσει να προσφέρει στους εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες που έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ κατηγόρησε ορισμένα μέλη του προσωπικού της UNWRA ότι συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, γεγονός που ώθησε πολλές δυτικές χώρες να διακόψουν τη χρηματοδότηση της παλαιστινιακής υπηρεσίας προσφύγων.

13:28 Στις 28.663 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

Από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 28.663 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 68.395 άλλοι, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Προσθέτει ότι 87 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 104 έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες 24 ώρες.

13:12 ΟΗΕ: Η επιχείρηση στη Ράφα θα μπορούσε να αναγκάσει τους Παλαιστίνιους να εισέλθουν στην Αίγυπτο

Ο Martin Griffiths προειδοποίησε ότι οι περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στη Ράφα ενδέχεται να αναγκαστούν να μεταβούν στην Αίγυπτο, εάν το Ισραήλ ξεκινήσει τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική του επιχείρηση εναντίον της συνοριακής πόλης.

Μιλώντας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, ο Griffiths είπε ότι η ιδέα ότι οι άνθρωποι στη Γάζα θα μπορούσαν να εκκενώσουν το χώρο τους σε ένα ασφαλές μέρος ήταν μια «ψευδαίσθηση».

Πολλοί Παλαιστίνιοι στη Γάζα είναι απόγονοι προσφύγων της Νάκμπα και δεν θέλουν να φύγουν από την Παλαιστίνη επειδή το Ισραήλ δεν τους αφήνει να επιστρέψουν.

Οι αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, αντιδρούν επίσης σε οποιαδήποτε μετακίνηση, καθώς το παλαιστινιακό δικαίωμα επιστροφής αποτελεί κεντρικό αίτημα από το 1948.

12:47 Οι ΗΠΑ πλήττουν περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι στην Υεμένη

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) πραγματοποίησε τέσσερις επιδρομές σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι, όπου η οργάνωση ετοιμαζόταν να βάλει στόχο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα η CENTCOM.

Η αμερικανική δύναμη ανέφερε στο X ότι οι στόχοι των Χούθι «αποτελούσαν άμεση απειλή για τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και τα εμπορικά πλοία στην περιοχή» και ότι οι ενέργειές της θα «προστατεύσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και θα καταστήσουν τα διεθνή ύδατα ασφαλέστερα και ασφαλέστερα».

12:40 Οι IDF επιτίθενται σε δεκάδες στρατιωτικούς στόχους στο νότιο Λίβανο

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν σε δεκάδες στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εκτόξευσης, στρατιωτικών κτιρίων και τρομοκρατικών υποδομών.

12:27 Η Χεζμπολάχ υπόσχεται «ταχεία και αυστηρή απάντηση» μετά τη δολοφονία αμάχων στον Λίβανο

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ και μέλος του λιβανέζικου κοινοβουλίου, ο Χασάν Φαντλάλα, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα «πληρώσει το τίμημα για τα εγκλήματά του», μετά την αναφορά ότι δέκα άμαχοι, οι μισοί από τους οποίους ήταν παιδιά, σκοτώθηκαν σε πλήγματα των IDF στα νότια της χώρας την Τετάρτη.

Ο Λίβανος ανέφερε επίσης ότι στις επιθέσεις της Τετάρτης σκοτώθηκε ένας πράκτορας της Χεζμπολάχ.

Το γεγονός είναι ότι 10 άμαχοι σκοτώθηκαν την Τετάρτη – αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών αμάχων σε μία μόνο ημέρα. Και η Χεζμπολάχ υπόσχεται μια γρήγορη και αυστηρή απάντηση. Περισσότερα εδώ.

12:06 Οι IDF λένε ότι οι όμηροι κρατούνται στο νοσοκομείο Nasser

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έχει αξιόπιστες πληροφορίες ότι η Χαμάς κρατά αιχμαλώτους στο νοσοκομείο Nasser, προσθέτοντας ότι οι μαχητές της οργάνωσης φαίνεται να χρησιμοποιούν το ιατρικό συγκρότημα για τις επιχειρήσεις τους.

Ο εκπρόσωπος του στρατού Daniel Hagari δήλωσε ότι «από τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι IDF [ισραηλινός στρατός] επιχειρούν για να εκπληρώσουν την αποστολή τους να διαλύσουν τη Χαμάς και να φέρουν τους ομήρους μας στην πατρίδα».

«Επιχειρούμε κατά των τρομοκρατών της Χαμάς όπου κι αν κρύβονται. Και, όπως αποδείξαμε με τις επιτυχημένες αποστολές διάσωσης των ομήρων μας, είμαστε προσηλωμένοι στην αποστολή μας να φέρουμε τους ομήρους μας στο σπίτι», πρόσθεσε ο Hagari.

11:48 Ο ισραηλινός στρατός απειλεί με επίθεση στη Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ο στρατός του Ισραήλ απείλησε με μεγάλη στρατιωτική εισβολή στην κατεχόμενη πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν φυλλάδια στον προσφυγικό καταυλισμό της Ναμπλούς, προειδοποιώντας τους κατοίκους κατά των επιθέσεων κατά των στρατευμάτων στην περιοχή.

«Η μοίρα της πόλης σας είναι στα χέρια σας. Μην ακολουθήσετε τον δρόμο του στρατοπέδου της Τζενίν», ανέφερε το φυλλάδιο.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αρκετές επιδρομές μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν τις τελευταίες εβδομάδες, σκοτώνοντας περίπου δώδεκα Παλαιστίνιους και προκαλώντας καταστροφές.

Τουλάχιστον 394 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί έκτοτε και περισσότεροι από 4.440 άλλοι έχουν τραυματιστεί στα κατεχόμενα εδάφη από τις 7 Οκτωβρίου.

11:16 Οι IDF απομακρύνουν διά της βίας τον κόσμο από το νοσοκομείο Nasser

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς, Ashraf Al-Qudra, αναφέρει ότι στρατεύματα των IDF εισήλθαν στο νοσοκομείο Nasser στη Khan Yunis. Λέει ότι οι δυνάμεις βρίσκονται στην αίθουσα επειγόντων περιστατικών και στο τμήμα τραύματος και απομακρύνουν με τη βία τους πρόσφυγες και το ιατρικό προσωπικό που παρέμειναν εκεί.

Οι ασθενείς που δεν μπορούν να απομακρυνθούν και τα μωρά μεταφέρονται σε ένα παλιό κτίριο μέσα στο συγκρότημα, σύμφωνα με τον ίδιο. Ο Al-Qudra πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες απομακρύνουν τα πτώματα από τους αυτοσχέδιους προσωρινούς τάφους που έχουν σκαφτεί εκεί.

10:47 Οι ταμειακές ροές της UNRWA θα γίνουν αρνητικές τον επόμενο μήνα

Οι ταμειακές ροές στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους, UNRWA, θα γίνουν αρνητικές τον επόμενο μήνα και τα οικονομικά της προβλήματα θα επιταχυνθούν τον Απρίλιο, εάν δεν συνεχιστεί η χρηματοδότηση που έχει ανασταλεί από ορισμένες χώρες, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της υπηρεσίας.

«Θα έχουμε αρνητική ταμειακή ροή από τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα επιταχυνθεί τον Απρίλιο, εκτός εάν ξεκλειδωθεί αυτή η παγωμένη συνεισφορά», δήλωσε ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί στον ιρλανδικό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTE πριν από μια συνάντηση στο Δουβλίνο με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας.

Οι μεγάλοι δωρητές της UNRWA, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας, ανέστειλαν τη χρηματοδότηση μετά τις καταγγελίες που προέκυψαν ότι περίπου 12 από τους δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους υπαλλήλους της ήταν ύποπτοι για συμμετοχή στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

10:36 Στο Παρίσι αύριο ο βασιλιάς της Ιορδανίας

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα υποδεχθεί την Παρασκευή στο Παρίσι τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα για να συζητήσουν για τη συμβολή τους στην επίλυση της σύγκρουσης στη Γάζα, αναφέρει το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Σε συνέχεια της συνάντησής τους στην Ιορδανία τον Δεκέμβριο, οι δύο αρχηγοί κρατών θα συζητήσουν την επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία θα εξασφαλίσει επιτέλους την προστασία των αμάχων και τη μαζική είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Θα συζητήσουν επίσης τρόπους για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

10:23 IDF: 22 ύποπτοι για τρομοκρατία συνελήφθησαν στη Δυτική Όχθη τις τελευταίες 24 ώρες

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις τους, μαζί με τις δυνάμεις της Συνοριακής Αστυνομίας και της υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet, συνέλαβαν 22 άτομα ύποπτα για συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες στη Δυτική Όχθη τις τελευταίες 24 ώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 3.100 ύποπτοι για τρομοκρατία στη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Οι IDF έχουν αναγνωρίσει ότι 1.300 από αυτούς συνδέονται με τη Χαμάς.

10:08 Αιφνιδιαστική επίσκεψη του διευθυντή του FBI στο Ισραήλ

Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας των ΗΠΑ (FBI) πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με μέλη των δυνάμεων της τάξης και των υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με ανακοίνωση του FBI. Περισσότερα εδώ.

09:47 «Όσο είμαστε εμείς στην κυβέρνηση, δεν θα δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος»

Ο ακροδεξιός ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben Gvir προστίθεται στους υπουργούς της κυβέρνησης που απαντούν οργισμένα σε μια αναφορά για ένα σχέδιο των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος τις επόμενες εβδομάδες ως μέρος ενός ειρηνευτικού σχεδίου.

«Η πρόθεση των ΗΠΑ, μαζί με τα αραβικά κράτη, να ιδρύσουν ένα κράτος τρόμου παράλληλα με το κράτος του Ισραήλ είναι παραπλανητική και μέρος της λανθασμένης αντίληψης ότι υπάρχει ένας εταίρος για την ειρήνη στην άλλη πλευρά», αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet τον Ben Gvir.

«Μετά την 7η Οκτωβρίου είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι απαγορεύεται να τους δώσουμε ένα κράτος. Όσο είμαστε εμείς στην κυβέρνηση, δεν θα δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος», λέει.

«1.400 δολοφονήθηκαν και ο κόσμος θέλει να τους δώσει ένα κράτος. Δεν θα συμβεί», γράφει επίσης στο Χ.

09:36 Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ προειδοποιεί για «επικίνδυνη» κλιμάκωση στην Υεμένη

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, Χανς Γκρούντμπεργκ, ζήτησε άμεση δράση για να τερματιστεί ο «επικίνδυνος κύκλος κλιμάκωσης» στην εμπόλεμη χώρα.

Η έκκληση αυτή γίνεται καθώς οι αντάρτες Χούθι συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν και οι δυτικές δυνάμεις ανταποδίδουν με αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη.

09:18 Σμότριτς: Αντιτίθεται στο σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ και αραβικών χωρών

Ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς απορρίπτει ένα αναφερόμενο σχέδιο των ΗΠΑ να παρουσιάσουν μια ειρηνευτική συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων τις επόμενες εβδομάδες, η οποία θα αναγνωρίζει ένα παλαιστινιακό κράτος.

«Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ και σε καμία περίπτωση σε αυτό το σχέδιο που ουσιαστικά λέει ότι οι Παλαιστίνιοι αξίζουν ένα βραβείο για τη φοβερή σφαγή που πραγματοποίησαν εναντίον μας: Ένα παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», γράφει ο Σμότριτς στο Χ με έναν σύνδεσμο σε μια έκθεση για το διαφαινόμενο σχέδιο.

«Το μήνυμα είναι ότι πληρώνεται το να σφάζεις πολίτες του Ισραήλ», λέει ο ακροδεξιός υπουργός.

«Ένα παλαιστινιακό κράτος αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το κράτος του Ισραήλ, όπως αποδείχθηκε στις 7 Οκτωβρίου. Το Kfar Saba δεν θα γίνει Kfar Aza», λέει, αναφερόμενος σε μια κεντρική ισραηλινή πόλη που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη Δυτική Όχθη και σε μια συνοριακή κοινότητα της Γάζας που κατακλύστηκε από τη Χαμάς.

09:07 Η γερμανίδα ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ενώ τάσσεται υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ, η οποία ταξίδεψε χθες στο Ισραήλ για να συναντηθεί με την ηγεσία του, δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δηλώνοντας παράλληλα ότι η Γερμανία έχει την «ευθύνη» να στηρίξει το Ισραήλ που αμύνεται.

08:52 Ο αριθμός των νεκρών στον Λίβανο αυξάνεται στους 11, ανάμεσά τους 4 παιδιά

Έντεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι παιδιά, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα σε χωριά του νότιου Λιβάνου την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται έναν διευθυντή νοσοκομείου και τρεις λιβανέζικες πηγές ασφαλείας

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, μια γυναίκα και τα δύο παιδιά της πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα στο χωριό αλ Σαουάνα.

Σε χτύπημα σε κτίριο στη Ναμπατιέ σκοτώθηκαν άλλα τέσσερα παιδιά, τρεις γυναίκες και ένας άνδρας, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται τον διευθυντή του νοσοκομείου της πόλης, Χασάν Ουάζνι, και τρεις άλλες πηγές ασφαλείας.

Τέσσερις μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά πλήγματα, σύμφωνα με την οργάνωση.

08:34 Ο ΠΟΥ δεν έχει καταφέρει να φτάσει στο νοσοκομείο Nasser εδώ και δύο εβδομάδες

Η τελευταία φορά που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μπόρεσε να φτάσει στο νοσοκομείο Νάσερ ήταν στις 29 Ιανουαρίου, καθώς το ιατρικό συγκρότημα βρίσκεται υπό ισραηλινή πολιορκία για περισσότερο από μία εβδομάδα, λέει ο Ταρίκ Γιασάρεβιτς του οργανισμού του ΟΗΕ.

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νοσοκομείο, καθώς οι γύρω δρόμοι έχουν επίσης καταστραφεί. Τα αιτήματα να μεταβούν εκεί έχουν απορριφθεί καθώς οι μάχες εντείνονται με τουλάχιστον 10 ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στο ιατρικό κέντρο στην πόλη Χαν Γιουνίς, είπε.

«Όλα αυτά είναι ανησυχητικά και συνεχίζουμε να καλούμε όλους να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις υγείας, να προστατεύσουν τους ασθενείς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας», δήλωσε ο Γιασάρεβιτς στο Al Jazeera.

08:12 Washington Post: ΗΠΑ και αραβικές χώρες θα παρουσιάσουν σχέδιο για ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων

Η Washington Post ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και αρκετές αραβικές χώρες σκοπεύουν να παρουσιάσουν εντός λίγων εβδομάδων ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το επείγον της παρουσίασης του σχεδίου έχει να κάνει με την προτεινόμενη παύση των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας και τη νέα συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων που διαπραγματεύονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Αίγυπτος.

Αμερικανικές και αραβικές πηγές ανέφεραν ότι σύμφωνα με το σχέδιο, μια αρχική εκεχειρία έξι εβδομάδων θα δώσει χρόνο για να δημοσιοποιηθεί το σχέδιο και να αρχίσει η εφαρμογή του, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού μιας προσωρινής παλαιστινιακής κυβέρνησης.

07:45 Η Ρωσία και η Κίνα κατηγορούν τις ΗΠΑ για παράνομες επιθέσεις στην Υεμένη

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι και ο απεσταλμένος της Κίνας στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες και παράνομες επιθέσεις στην Υεμένη.

Οι δύο άντρες υποστήριξαν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει εγκρίνει στρατιωτική δράση κατά της Υεμένης. Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ και η πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου Μπάρμπαρα Γούντγουορντ απάντησαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης λέγοντας ότι τα πλήγματα σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη έγιναν σε αυτοάμυνα και ήταν «αναλογική και νόμιμη δράση».

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι επιτίθενται από τον Νοέμβριο σε εμπορικά και στρατιωτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, προκαλώντας σημαντικές διαταραχές σε μία από τις σημαντικότερες ναυτιλιακές οδούς του κόσμου.

07:27 Ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία απαιτούν κατάπαυση του πυρός και προειδοποιούν κατά της ισραηλινής επιχείρησης στη Ράφα

Οι ηγέτες του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας καλούν σε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με κοινή δήλωση που εκδόθηκε με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα.

«Ανησυχούμε σοβαρά από τις ενδείξεις ότι το Ισραήλ σχεδιάζει χερσαία επίθεση στη Ράφα. Μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα θα ήταν καταστροφική», αναφέρει η δήλωση των πρωθυπουργών των τριών χωρών.

«Χρειάζεται επειγόντως μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

06:55 Εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στο Λίβανο

Εννέα άμαχοι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν από καταιγισμό ισραηλινών πυραυλικών επιθέσεων σε χωριά του νότιου Λιβάνου την Τετάρτη, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενο διευθυντή νοσοκομείου και λιβανέζικες πηγές ασφαλείας.

Τρεις άμαχοι -μια γυναίκα και δύο παιδιά- σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στο χωριό αλ Σαουάνα, ενώ δύο ακόμη παιδιά, τρεις γυναίκες και ένας άνδρας σκοτώθηκαν σε κτίριο στην πόλη Ναμπατιέ.

Η ένταση είναι μεγάλη μεταξύ της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν τακτικά πυρά πάνω από τα σύνορα από τις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ ανέφερε ότι η κλιμάκωση των επιθέσεων της Τετάρτης ήρθε ως απάντηση στις ρουκέτες που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ το πρωί της Τετάρτης, οι οποίες σκότωσαν έναν Ισραηλινό στρατιώτη και τραυμάτισαν άλλους οκτώ.

«Όπως έχουμε καταστήσει σαφές ξανά και ξανά, το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για έναν πόλεμο σε δύο μέτωπα. Αλλά αν προκληθεί, θα απαντήσουμε δυναμικά», δήλωσε η ισραηλινή στρατιωτική εκπρόσωπος Ιλάνα Στάιν.

06:38 Η Τουρκία και η Αίγυπτος ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Η έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας των προέδρων της Τουρκίας και της Αιγύπτου – οι οποίοι συναντήθηκαν στο Κάιρο για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Οι δύο ηγέτες – ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι – καταβάλλουν προσπάθειες να αποκαταστήσουν τις επί χρόνια τεταμένες σχέσεις, καθώς υπέγραψαν συμφωνίες για το εμπόριο, τον τουρισμό και την άμυνα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής τους.

06:14 Παιδί που πυροβολήθηκε φεύγοντας από το σχολείο είναι το 100ό που σκοτώνεται στη Δυτική Όχθη

Ο Νίχελ Ζιάντ Μοχάμεντ Μπρεγκέιθ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις καθώς έφευγε από το σχολείο το απόγευμα της Τετάρτης, ανακοίνωσε η οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών της Παλαιστίνης.

Ο 16χρονος ανακηρύχθηκε νεκρός στο νοσοκομείο αφού πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τις ισραηλινές δυνάμεις που εισέβαλαν στην πόλη του, το Beit Ummar, βορειοδυτικά της Χεβρώνας, ανέφερε η ομάδα.

Ο Μπρέγκεθ ήταν το 100ό παιδί που σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, πρόσθεσε η οργάνωση Defense for Children Palestine.

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε ότι τουλάχιστον 13 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στο Μπέιτ Ουμμάρ την Τετάρτη, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν αληθινές σφαίρες και σφαίρες από καουτσούκ.

Sports in

«Ξεσάλωσε» ο Γιόκιτς σε γάμο συμπαίκτη του – Χόρευε με ανοιχτό πουκάμισο (vid)

Ο Νίκολα Γιόκιτς έχει δείξει πολλές φορές τις αρετές του και στον χορό. Και στον γάμο του Νεμάνια Ντάνγκουμπιτς του έδωσε να καταλάβει…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024