Συνταξιούχοι: Τα σενάρια για την Εισφορά Αλληλεγγύης
«Έχει προβληματικά σημεία που χρήζουν βελτίωσης», λέει ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου
Τα σενάρια βελτίωσης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) «άνοιξε» εκ νέου ο υφυπουργός Εργασίας κ. Πάνος Τσακλόγλου, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού κ. Δόμνας Μιχαηλίδου ότι το θέμα αυτό μεταφέρεται στο μέλλον.
Ο κ. Τσακλόγλου τόνισε μιλώντας στη Βουλή ότι «υπάρχουν προβληματικά σημεία στη δομή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συντάξεων, τα οποία χρήζουν βελτίωσης».
Τους επόμενους μήνες αναμένεται να έλθει διάταξη για την αναμόρφωση της εισφοράς
Υπερ της εισφοράς
Ο υφυπουργός τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της εφαρμογής της εισφοράς, η οποία λειτούργησε «ως ανάχωμα του ασφαλιστικού συστήματος απέναντι στις πιέσεις της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού».
Ωστόσο, όπως ανέφερε, θα πρέπει να γίνει πιο αναλογική, διασφαλίζοντας ότι μετά την καταβολή της εισφοράς το ύψος της σύνταξης δεν θα πέφτει κάτω από το πλαφόν του κλιμακίου επί του οποίου επιβλήθηκε.
Βεβαίως ο κ. Τσακλόγλου διευκρίνισε πως «οποιαδήποτε προσαρμογή και εξομάλυνση γίνει θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν δημοσιονομικά ουδέτερη προκειμένου να μη διαταραχθεί ούτε η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, αλλά ούτε και ο προϋπολογισμός του ΑΚΑΓΕ που αφορά σε χρήματα που προορίζονται για τη νέα γενιά.
Στα 14 δισ.
Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αφορά 400.000 συνταξιούχους με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Χρηματοδοτεί το λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) στο οποίο υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τα 14 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση εξετάζει την αναμόρφωση της εισφοράς και όχι την πλήρη κατάργησή της, κάτι που αποτελεί αίτημα των συνταξιούχων. Η εν λόγω εισφορά επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά και κυμαίνεται από 3% έως 14%.
Τους επόμενους μήνες αναμένεται να έλθει διάταξη για την αναμόρφωση της εισφοράς, με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται «ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα».
Τα σενάρια
Τα δύο επικρατέστερα σενάρια για τη νέα ρύθμιση προβλέπουν:
Πρώτον, την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της εισφοράς, ώστε να μην επιβάλλεται από το «πρώτο ευρώ» αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου. Δηλαδή κάτι ανάλογο με αυτό που εφαρμόζεται στην φορολογία εισοδήματος.
Δεύτερον, τη μείωση των συντελεστών της εισφοράς, έτσι ώστε να μην διπλασιάζονται από το πρώτο στο δεύτερο κλιμάκιο (από 3% σε 6%).
Στο μέλλον
Ωστόσο η νέα υπουργός – πριν λίγες ημέρες, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν αντιμετωπίζει – άμεσα – την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τα θέματα εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ), αλλά και το θέμα των συντάξεων χηρείας.
Αυτό σε αντιστοίχιση με τον προκάτοχό της κ. Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος είχε δηλώσει ότι εντός του Φεβρουαρίου θα φέρει νομοσχέδιο το οποίο θα επιλύει τα θέματα αυτά.
«Δεν υπάρχει ανάλογο νομοσχέδιο, ούτε είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας» δηλώνει η κυρία Μιχαηλίδου. Μάλιστα σημειώνει ότι η εισφορά αλληλεγγύης αποφέρει 700 εκατομμύρια ετησίως και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει σε μία περίοδο που το δημογραφικό πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως οξυμένο και επηρεάζει σημαντικά και το ασφαλιστικό σύστημα.
Πάντως οι πληροφορίες, φέρουν την κυβέρνηση να σχεδιάζει την «κλιμακωτή βελτίωση» της επιβάρυνσης των συνταξιούχων από την Εισφορά Αλληλεγγύης και όχι την πλήρη κατάργησή της, κάτι που αποτελεί αίτημα των συνταξιούχων.
Πηγή: ΟΤ
- Αντί της Ευρώπης – Ο Κοζέβ και η Λατινική Αυτοκρατορία
- Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ανοίγει τους ιστορικούς χώρους του στο κοινό για μια ξεχωριστή δράση
- Ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί την Athens Kallithea στο ΟΑΚΑ
- Ισραήλ: Κατηγορεί τον Πάπα για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» μετά τη δήλωση για βαρβαρότητα στη Γάζα
- Τέλη κυκλοφορίας: Δεν θα δοθεί παράταση διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών
- Πρωτοφανές περιστατικό: Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό