Αμφισβήτηση Κασσελάκη από Πολάκη και Κασιμάτη – Τι θα κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Μείζον πολιτικό ζήτημα τίθεται για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο Στέφανος Κασσελάκης, απειλώντας με συνέπειες όσους δεν ακολουθήσουν την κομματική γραμμή σχετικά με τον γάμο ομοφύλων.
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Νετανιάχου: Δεν δέχεται τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς στην εξουσία – Άφησε «παράθυρο» για μερική συμφωνία
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
Ιστορία γράφτηκε χθες στην Ελλάδα με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια. Πλην των ΚΟ που σύσσωμες ψήφισαν κατά, μόνο η Πλεύση Ελευθερίας δεν είχε «απώλειες», ενώ οι ΚΟ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μετράνε πληγές. Μείζον πολιτικό ζήτημα όμως τίθεται και για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα εξήγγειλε ο Στέφανος Κασσελάκης στην Πολιτική Γραμματεία της Τετάρτης.
Ήταν ήδη γνωστή η διαφωνία του Παύλου Πολάκη με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ο βουλευτής Χανίων και υπερσυντονιστής της ΚΟ, όμως, δε διαφώνησε μόνο με αυτό, αλλά και με την υπερψήφιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Κάτι που έκανε τον Στέφανο Κασσελάκη να του υποδείξει πως «αν δεν του αρέσει, ας φύγει».
Μετά από ερώτηση που έθεσε ο Γιάννης Ραγκούσης αναφορικά με όσες κι όσους καταψηφίσουν ή απέχουν της διαδικασίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν σαφής: «θα υπάρξουν συνέπειες». Αυτές οι συνέπειες αναφέρονταν στον «ατίθασο» βουλευτή Χανίων, όμως τώρα προέκυψαν ακόμη δύο διαφοροποιήσεις. Αυτή της βουλεύτριας Β’ Πειραιά, Νίνας Κασιμάτη και εκείνη του βουλευτή Επικρατείας, Όθωνα Ηλιόπουλου.
Πολάκης, Ηλιόπουλος και Κασιμάτη
Η Νίνα Κασιμάτη με μία επιθετική ανάρτησή της εις βάρος του Γιάννη Ραγκούση, τον οποίο πολύ συχνά έχει αντιμετωπίσει ως πολιτικό της αντίπαλο παρά ως κομματικό της σύντροφο, ανέφερε ούτε λίγο, ούτε πολύ πως ο πρώην υπουργός καλά θα κάνει «πρώτα να καταφέρει να εκλεγεί βουλευτής και μετά να μιλάει».
Η βουλεύτρια της Β’ Πειραιά ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, κάτι που ήταν μάλλον αναμενόμενο εξαιτίας της σχέσης της με την εκκλησία, αλλά τελικά προκάλεσε έκπληξη λόγω και των σχέσεων που επιδιώκει να έχει με τον Στέφανο Κασσελάκη, ως κοντινό στον πρόεδρο άτομο. Μια στάση που έχει επιβραβευθεί από τον πρόεδρο.
Ο Παύλος Πολάκης εξήγησε την στάση του με μακροσκελή ανακοίνωση, αφού πρώτα ενημέρωσε -μέσω ανάρτησής του- τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως απέχει των καθηκόντων του, επειδή χειρουργεί ασθενή. Η ανάρτηση προκάλεσε αντιδράσεις ένθεν κακείθεν. Δηλαδή άλλοι απογοητεύτηκαν που ο Παύλος Πολάκης παρέκκλινε της γραμμής και άλλοι θύμωσαν που… δεν ψήφισε κατά! Το προφανές, όμως, είναι πως ο Παύλος Πολάκης κατάφερε για μία ακόμη φορά να διχάσει.
Όσο για τον Όθωνα Ηλιόπουλο, οι λόγοι της αποχής του δεν έγιναν γνωστοί.
Ολόκληρη η ανάρτηση Πολάκη
«Σχετικά με τη σημερινή μου αποχή από τη ψηφοφορία του Σ/Ν για την ισότητα στον πολιτικό γάμο θα ήθελα να τονίσω ότι:
1. Δεν δέχομαι μαθήματα προοδευτικότητας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία μόλις πριν μια εβδομάδα καταδικάστηκε με ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να ξεπλύνει τις παρακολουθήσεις, την έλλειψη πολυφωνίας στα ΜΜΕ, τις απειλές και τις αγωγές σε δημοσιογράφους, την επαναπροώθηση μεταναστών κλπ, μέσω του Σ/Ν για την ισότητα στο γάμο, χωρίς όμως να τολμά να συγκρουστεί με το ακροδεξιό κομμάτι της ΝΔ.
2. Αναγνωρίζω ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και έχω αγωνιστεί στη ζωή μου για αυτό. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι δυνατό να διαχωρίζει τους συνανθρώπους μας και για αυτό άλλωστε ψήφισα και το σύμφωνο συμβίωσης το 2015 σε αντίθεση με τους 36 Βουλευτές της ΝΔ που είτε καταψήφισαν είτε απείχαν.
Οι ενστάσεις και οι ανησυχίες που έχω σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο ,αφορούν κυρίως στην επέκταση των δικαιωμάτων, μέσω Ευρωπαϊκού Δικαίου, στην τεκνοθεσία και το δικαίωμα απόκτησης παιδιών μέσω παρένθετης κύησης. Θεωρώ ότι τα όποια νομικά ζητήματα υπήρχαν θα μπορούσαν να λυθούν με διεύρυνση των όσων προβλέπονται από το σύμφωνο συμβίωσης.
3. Επειδή διαβλέπω μια τάση να μπουν στο ίδιο σακί όσοι δεν ψήφισαν το Σ/Ν θα ήθελα να διαχωρίσω τη θέση μου από τα όσα ακραία ομοφοβικά ακούστηκαν από τους “ακροδεξιούς θρησκόληπτους” μέσα και έξω από τη Βουλή. Εγώ ούτε είχα, ούτε έχω, ούτε θα έχω ποτέ στο μέλλον σχέση με τον σκοταδισμό και ούτε περιμένω ψήφους από αυτό το χώρο.
Ήμουν είμαι και θα είμαι της αριστερής λαϊκής ταυτότητας ,της δημοκρατίας ,των εργασιακών δικαιωμάτων ,της αναδιανομής του πλούτου και της κοινωνικής ανατροπής.
4. Είμαι της άποψης, μετά και τα όσα αποκαλύφθηκαν σχετικά με τη μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής των Χανίων-η οποία ελέγχεται για εκμετάλλευση γυναικών οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως παρένθετες μητέρες-ότι θα πρέπει να αυστηροποιηθεί πολύ το νομικό πλαίσιο και για τα ετερόφυλα ζευγάρια, σχετικά με την παρένθετη κύηση.
5. Επειδή το σύστημα Μητσοτάκη τίποτα δεν κάνει στην τύχη, καμία έκπληξη δεν μου προκαλεί το γεγονός ότι το γνωστό fund CVC πρόσφατα έκανε σημαντικές επενδύσεις στο χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
6. Σε ένα νομοσχέδιο όπου δεκάδες Βουλευτές διαφοροποιήθηκαν, είναι πραγματικά αστείο ο θόρυβος να γίνεται πάλι για τη δική μου στάση.
Η επιχειρούμενη προσπάθεια να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στο κενό. Ενωμένοι θα πάμε στο συνέδριο, το οποίο θα είναι και το εφαλτήριο για την ανασυγκρότηση και την επανεκκίνηση του κόμματος στο δρόμο για τις Ευρωεκλογές.»
Τι θα κάνει ο Κασσελάκης
Η ανάρτηση Πολάκη δείχνει αφενός ότι δεν εκβιάζεται από απειλές και δεύτερον, πως σκοπεύει να μην έρθει ο ίδιος σε ρήξη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ωστόσο, ο Στέφανος Κασσελάκης υπήρξε λαύρος, όχι μόνο όταν απάντησε ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» για όποιους παρεκκλίνουν της γραμμής, αλλά και όταν χαρακτήρισε όσους σκοπεύουν να απέχουν ως «Βορίδηδες».
Τώρα, όμως, τα μέτωπα δεν είναι ένα, δηλαδή ο Παύλος Πολάκης, αλλά τρία: Πολάκης, Κασιμάτη και Ηλιόπουλος. Δεν μπορεί να «τιμωρήσει» τον έναν χωρίς να κάνει το ίδιο για όλους. Και ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται ενώπιον δύο τεράστιων στοιχημάτων.
Το πρώτο είναι η κατοχύρωση της παντοδυναμίας και της αποδοχής του ως νέου προέδρου στο επικείμενο συνέδριο, που έχει ήδη ξεκινήσει στραβά. Την Τετάρτη ο Αλέκος Φλαμπουράρης αποχώρησε από την Πολιτική Γραμματεία κατηγορώντας τον πρόεδρο για αυταρχισμό, γιατί απείλησε πως θα θέσει ζήτημα εσωκομματικού δημοψηφίσματος, εάν δε συμφωνήσουν να πάρει παράταση η διαδικασία ανάδειξης Νομαρχιακών και Τοπικών Οργανώσεων.
Ουσιαστικά ο Κασσελάκης άνοιξε «πόλεμο» με πέντε μέτωπα. Το ένα είναι ο Παύλος Πολάκης. Το άλλο ο Νίκος Παππάς, τρίτο ο Διονύσης Τεμπονέρας, τέταρτο τα ιστορικά στελέχη, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, που δυσανασχετούν και τέλος οι Ραγκούσης – Ζαχαριάδης – Θεοχαρόπουλος που δεν αποτελούν αντιπαραθετικό ρεύμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ανήκουν ούτε στη στενή ομάδα του προέδρου.
Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα Κασσελάκη είναι η κομματική πειθαρχία στις μελλοντικές ψηφοφορίες της Βουλής. Η άρνηση Πολάκη να υπερψηφίσει τα εξοπλιστικά προγράμματα τον έφερε σε ρήξη με τον Κασσελάκη και τον Αποστολάκη, αλλά όχι με τις πολιτικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ποτέ πριν το κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευσης δεν φλέρταρε με μία πολιτική για την εθνική άμυνα όπως είναι αυτή που εισηγείται η ΝΔ.
Τυπικά, ο Παύλος Πολάκης υπερασπίζεται την αριστερή θέση, ο Στέφανος Κασσελάκης όχι. Όμως στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπάρχουν βουλευτές και βουλεύτριες που προέρχονται από την ριζοσπαστική Αριστερά κι είναι και παλιά στελέχη του κόμματος. Η Ρένα Δούρου, η Όλγα Γεροβασίλη, οι Ψυχογιός και Μπάρκας από τους νεότερους και άλλοι είναι άνθρωποι που στο παρελθόν έχουν συγκρουστεί με την αμυντική πολιτική της ΝΔ.
Αν ο Στέφανος Κασσελάκης «τιμωρήσει» τον Παύλο Πολάκη αφαιρώντας του τον συντονισμό των ΕΠΕΚΕ, όπως ακούγεται, τα ερωτήματα είναι δύο. Τι σκοπεύει να κάνει με τους Κασιμάτη και Ηλιόπουλο πρώτον και δεύτερον, τι θα κάνει στο μέλλον με άλλους απείθαρχους της ΚΟ του;
Το θέμα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως δεν διστάζει. Εξαρχής δεν δίστασε να κάνει καταστατικές και προγραμματικές παραβιάσεις, δεν δίστασε να κάνει αντικαταστατικές και μέσω κοινωνικών δικτύων διαγραφές και δεν διστάζει να απειλήσει τους «αντιφρονούντες».
Το ερώτημα είναι αν τώρα θα συνεχίσει την ίδια πρακτική ή αν θα υποχωρήσει υπό το βάρος του συνεδρίου και των κακών δημοσκοπήσεων. Κι αν δεν υποχωρήσει, τι σκοπεύουν να κάνουν οι εναπομείναντες στον ΣΥΡΙΖΑ αριστεροί;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις