Δεν κλείνουν τα μέτωπα του Μητσοτάκη με την κοινωνία
Ακρίβεια, αγρότες, ιδιωτικά πανεπιστήμια και διάλυση του ΕΣΥ - Δεν αρκεί το 41%, αν δεν δοθούν ουσιαστικές λύσεις, διαμηνύουν οι πολίτες στον Κυριάκο Μητσοτάκη
Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το στενό του περιβάλλον στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να καμαρώνουν για το «περίφημο» 41% στις εκλογές και για τα συγχαρητήρια που λαμβάνει ενίοτε ο Έλληνας πρωθυπουργός από ορισμένους ισχυρούς της Ευρώπης για τα «επιτεύγματά» του στην οικονομία και την ανάπτυξη – όπως ο ίδιος τονίζει συχνά – η κοινωνία, ωστόσο, που ταλανίζεται από την ακρίβεια, τις κακές και επίσης ακριβές υπηρεσίες υγείας και παιδείας, συμμερίζεται όλο και λιγότερο αυτά τα συναισθήματα «εθνικής υπερηφάνειας», κάτι που διαμηνύει, εξάλλου, και μέσω δημοσκοπήσεων.
Η κυβέρνηση φθείρεται, αλλά συνεχίζει στο δρόμο των «μεταρρυθμίσεων», όπως η ΝΔ και ο αρχηγός της, τις αντιλαμβάνονται βέβαια. Και επιχειρεί να ενδυθεί τον μανδύα του προοδευτισμού, μόνο και μόνο επειδή με τις ψήφους της αντιπολίτευσης πέρασε την ισότητα στο γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, την ώρα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την «καταδικάζει» για παραβιάσεις στο κράτος δικαίου.
Η αλήθεια είναι, όμως, ότι ο κ. Μητσοτάκης, την ίδια στιγμή, έχει ανοίξει πολλαπλά μέτωπα με την ίδια την κοινωνία. Δεν είναι μόνον οι αγρότες – που ξεσηκώθηκαν πανευρωπαϊκά, εξάλλου – τα προβλήματα και αιτήματα των οποίων ουδείς πρέπει να υποτιμά, γιατί είναι αλληλένδετα με το «πιάτο» και με την τσέπη των πολιτών.
Είναι και τα προβλήματα σε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) που δείχνει να καταρρέει για μία ακόμη φορά, την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί την όλο και μεγαλύτερη ιδιωτικοποίησή του, με έναν υπουργό Υγείας που κάνει «νόμιμο» το γνωστό «φακελάκι», μέσω των απογευματικών χειρουργείων επί πληρωμή, ενώ τα ράντζα στα νοσοκομεία ζουν και βασιλεύουν και τα φάρμακα γίνονται όλο και ακριβότερα.
Παράλληλα, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων – μη κρατικών, όπως επιμένει η κυβέρνηση – έχει οδηγήσει στη γιγάντωση ενός φοιτητικού κινήματος, το οποίο έχει και την πανεπιστημιακή κοινότητα στο πλευρό του.
Μετά τους αγρότες και τους φοιτητές, και οι γιατροί ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την «κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας»
Η ακρίβεια στα τρόφιμα εκτροχιάστηκε ξανά
Εξακολουθεί να «γονατίζει» τα νοικοκυριά η ακρίβεια, με τις τιμές στα τρόφιμα να καλπάζουν με ποσοστό μεγαλύτερο του 7%, εκτοξεύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο το συνολικό ποσοστό των ανατιμήσεων πάνω από το 27%.
Και αυτό τη στιγμή που, όπως δείχνουν τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ακρίβεια ήταν τρομακτική και τον Ιανουάριο 2024.
Τις μεγαλύτερες αυξήσεις, όπως συμβαίνει σταθερά τους τελευταίους μήνες, κατέγραψε η τιμή του ελαιόλαδου που εκτινάχθηκε στο 67,4%, καθώς και οι τιμές των φρούτων (14,2%) και λαχανικών (14,4%), ενώ διψήφια ήταν η αύξηση στις τιμές των μεταλλικών νερών, αναψυκτικών και χυμών φρούτων (11,7%), όπως και στα ψάρια (7,7%).
Στους δρόμους και οι γιατροί, καταγγέλλοντας κατάρρευση του ΕΣΥ
Μετά τους αγρότες και τους φοιτητές, και οι γιατροί ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την «κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Καταγγέλλουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και κυβερνητικά μέτρα που επιδρούν αρνητικά στους ίδιους και τους ασθενείς, τα οποία διαιωνίζονται και διαβρώνουν περαιτέρω το ΕΣΥ.
Σημειώνουν ότι η υφιστάμενη κατάσταση καθιστά αδύνατη την κάλυψη των απαιτήσεων που υπάρχουν στη χώρα, ενώ υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι «από την πρώτη στιγμή που βγήκε στην κυβέρνηση το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, έβαλε σκοπό να επιταχύνει και να ολοκληρώσει το ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας».
Η υπερεργασία και εξάντληση των γιατρών έχει γίνει επικίνδυνη με τη λογική των υποχρεωτικών μετακινήσεων, η οποία έχει μετατραπεί σε πάγια τακτική της κυβέρνησης, υπογραμμίζουν και επισημαίνουν ότι το ποσοστό υποστελέχωσης που καταγράφεται στα δημόσια νοσοκομεία είναι τρομακτικό.
Χαρακτηριστική είναι, εξάλλου, η τραγική κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο Παίδων, το «Αγλαΐα Κυριακού», με τους γιατρούς να ανακοινώνουν ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται προγραμματισμένα χειρουργεία, λόγω έλλειψης γιατρών – κυρίως αναισθησιολόγων. Έτσι, τα τακτικά χειρουργεία… κλείνουν.
«Τις τελευταίες μέρες άλλωστε, η κυβέρνηση προχωράει στην ενεργοποίηση των απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία με πληρωμή των ασθενών, νομιμοποιώντας το φακελάκι, όπως λέει ευθαρσώς ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης». σημειώνουν εργαζόμενοι στο ΕΣΥ.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων καλεί σε στάση εργασίας για την Αττική την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, και 24ωρη απεργία για την Περιφέρεια, για «την υπεράσπιση του ΕΣΥ και ενάντια στις πολιτικές που το οδηγούν σε κατάρρευση».
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων τονίζει ότι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων «θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων, ιδίως των περιφερειακών, τα οποία κρίνεται ότι πρέπει κατά προτεραιότητα να ενισχυθούν»
Φοιτητές και πανεπιστημιακοί λένε «όχι» στα μη κρατικά ΑΕΙ
Σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση παραμένουν και οι φοιτητές, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις της ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ ζητούν να αποσυρθεί το σχετικό νομοσχέδιο.
Ο πολύμορφος αγώνας της φοιτητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας ξεπερνάει τον ένα μήνα και μέρα με την μέρα κλιμακώνεται, ενώ κάθε Πέμπτη διοργανώνονται μεγάλα συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις στη χώρα.
Μετά την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) και τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που βρίσκονται στο πλευρό των φοιτητών, αξιοσημείωτη είναι και η θέση που πήρε η Σύνοδος των Πρυτάνεων, καθώς τονίζει ότι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων «θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων, ιδίως των περιφερειακών, τα οποία κρίνεται ότι πρέπει κατά προτεραιότητα να ενισχυθούν».
Όπως αναφέρουν οι πρυτάνεις, μάλιστα, μια τόσο σοβαρή αλλαγή «απαιτεί διαβούλευση με άνεση χρόνου», ενώ επισημαίνουν ότι συνεχίζουν να υπερασπίζονται «τον δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης» και θεωρούν ότι οποιαδήποτε σημαντική μεταβολή πρέπει να γίνεται «με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον που υπαγορεύεται από τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας».
Εξάλλου, το κυβερνητικό αφήγημα περί «ενίσχυσης του δημόσιου πανεπιστημίου» καταρρέει από τα στοιχεία της Συγκλήτου του Παντείου, η οποία υπογραμμίζει πως «το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τη χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των Πανεπιστημίων. Αντιθέτως, εισάγει την κατανομή 70%-30% στον τακτικό προϋπολογισμό αντί της ισχύουσας 80%-20%, που αποτελεί προανάκρουσμα περαιτέρω υποχρηματοδότησης».
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε η Σύγκλητος, σύμφωνα με τα οποία οι επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες από το 2008 μέχρι το 2023 μειώθηκαν 62,8% και το Ίδρυμα καλείται να καλύψει λειτουργικές δαπάνες με μόλις το 30% της επιχορήγησης που είχε πριν 15 χρόνια…
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Τα νέα έξι κρίσιμα ερωτήματα του θρίλερ της Αμαλιάδας και οι άγνωστες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.