Νεκρός βρέθηκε απεσταλμένος της Κένυας στις ΗΠΑ που συμμετείχε στις συνομιλίες για την Αϊτή
Ο 39χρονος Νιαμάτο Ουόλτερ βρέθηκε αναίσθητος σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ουάσιγκτον το πρωί της Τρίτης και ο θάνατός του διαπιστώθηκε επιτόπου
Αξιωματικός της αστυνομίας της Κένυας, ο οποίος βρισκόταν στην Ουάσιγκτον συμμετέχοντας σε συνομιλίες για τη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη διεθνούς οπλισμένης δύναμης στην Αϊτή προκειμένου να βοηθηθούν οι αρχές να αντιμετωπίσουν συμμορίες, βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε η αστυνομία χθες Πέμπτη.
Η αστυνομία της Ουάσιγκτον ανέφερε πως ο 39χρονος Νιαμάτο Ουόλτερ βρέθηκε αναίσθητος σε δωμάτιο ξενοδοχείου του κέντρου το πρωί της Τρίτης και ο θάνατός του διαπιστώθηκε επιτόπου.
Tην έρευνα για την αιτία θανάτου διενεργεί ομάδα ειδικευμένη στους θανάτους από φυσικά αίτια και στις αυτοκτονίες
Η αιτία του θανάτου του δεν διευκρινίστηκε. Ωστόσο σε δελτίο Τύπου της αστυνομίας αναφέρεται πως την έρευνα διενεργεί ομάδα ειδικευμένη στους θανάτους από φυσικά αίτια και στις αυτοκτονίες.
Ο Νιαμάτο Ουόλτερ, αξιωματικός της αστυνομίας και μέλος επίσημης κενυατικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, βρισκόταν στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο συνομιλιών ενόψει της εγκεκριμένης από τον ΟΗΕ ανάπτυξης διεθνούς οπλισμένης δύναμης υπό την ηγεσία της Κένυας στην επικράτεια της Αϊτής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πάνοπλες συμμορίες που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της αϊτινής πρωτεύουσας και άλλους τομείς της φτωχότερης χώρας του δυτικού ημισφαιρίου.
Το σχέδιο αντιμετώπισης των συμμοριών
Ωστόσο η δυνητική αποστολή σκοντάφτει διαρκώς σε προβλήματα. Δικαστήριο στο Ναϊρόμπι απαγόρευσε πρόσφατα την προταθείσα ανάπτυξη 1.000 κενυατών αστυνομικών διότι έκρινε πως είναι αντισυνταγματική. Ο πρόεδρος Ουίλιαμ Ρούτο μολαταύτα επιμένει πως το σχέδιο θα προχωρήσει και οι διεθνείς επαφές για τη δύναμη συνεχίζονται.
Δεν έχει οριστεί το χρονοδιάγραμμα και τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για το υπό δημιουργία ταμείο στο οποίο θα συνεισφέρουν κράτη μέλη για να υποστηρίξουν τη διεθνή δύναμη. Ως τώρα, έχουν δεσμευτεί να συνεισφέρουν δυνάμεις ορισμένες χώρες της Αφρικής και της Καραϊβικής, ενώ οι ΗΠΑ υπόσχονται κεφάλαια και τεχνική βοήθεια.
Η κυβέρνηση της Αϊτής, που δεν είναι εκλεγμένη, ζήτησε την ανάπτυξη της δύναμης το 2022.
Μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ το 2021, που βύθισε ακόμα περισσότερο στο χάος τη χώρα, οι συμμορίες ενισχύθηκαν και ελέγχουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος του Πορτ-ο-Πρενς.
Η δράση τους στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 5.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους 2.700 πολίτες, το 2023, ανέφερε πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ. Ο πόλεμος ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες για τον έλεγχο εδαφών έχει προκαλέσει πελώριων διαστάσεων ανθρωπιστική κρίση στην Αϊτή, εκτοπίζοντας εξαναγκαστικά στο εσωτερικό της χώρας τουλάχιστον 300.000 ανθρώπους, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ, ενώ δολοφονίες, βιασμοί, εκβιάσεις, απαγωγές για λύτρα, σεξουαλικές επιθέσεις διαπράττονται καθημερινά και η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια εμποδίζεται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Θα φάει το έργο τέχνης που αγόρασε 6,2 εκατ. ευρώ – Η μπανάνα και το άδοξο τέλος
- Πρώτο, ιστορικό πορτρέτο άστρου σε άλλο γαλαξία
- Η κληρονομιά του πατέρα της ήταν 10.000 δίσκοι – Τους ανεβάζει στο διαδίκτυο, τον θρηνεί και τον γνωρίζει
- Τρινκιέρι: «Δεν έχει αδυναμίες ο Παναθηναϊκός»
- Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- Αντιδρούν οι ξενοδόχοι στο ενδεχόμενο αύξησης στα τέλη παρεπιδημούντων