Τα δημόσια πανεπιστήμια υψώνουν ανάστημα απέναντι στην κυβέρνηση για τα ιδιωτικά ΑΕΙ
Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο με πανεπιστημιακούς και φοιτητές, που επιμένουν δυναμικά στο βροντερό τους «όχι» στην απαξίωση των πτυχίων
Οι κινητοποιήσεις φοιτητών και εκπαιδευτικών κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων καθίστανται ολοένα πιο δυναμικές, ενώ οι αντιδράσεις εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας κατά του επίμαχου νομοσχεδίου ολοένα και πληθαίνουν και βαίνουν εντεινόμενες.
Πληθαίνουν οι φωνές αντίδρασης στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ – Για κρίσιμη μεταβολή στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης κάνει λόγο η Σύνοδος Πρυτάνεων
Συγκεκριμένα, η Σύνοδος των Πρυτάνεων που συνεδρίασε χθες, Παρασκευή, σημειώνει ότι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων «θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων, ιδίως των περιφερειακών, τα οποία κρίνεται ότι πρέπει κατά προτεραιότητα να ενισχυθούν», τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο επιφέρει μια κρίσιμη μεταβολή στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης.
Ακολούθως, καθίσταται σαφές ότι θα συνεχίζει να υπερασπίζεται «τον δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και θεωρεί ότι οποιαδήποτε σημαντική μεταβολή πρέπει να γίνεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον που υπαγορεύεται από τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας».
Αντιδράσεις από το Πανεπιστήμιο Πατρών
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε ψήφισμα για το επίμαχο νομοσχέδιο τονίζοντας την ανάγκη ουσιαστικών διορθώσεων και προσαρμογών στις διατάξεις που αφορούν στα Δημόσια Πανεπιστήμια.
«Για τις διατάξεις που εισάγουν αλλαγή παραδείγματος στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εκφράζουμε σοβαρές αμφιβολίες για την συνταγματικότητα τους»
«Οι διατάξεις που αφορούν στην ίδρυση μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, εισάγουν αλλαγή παραδείγματος στην Ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Για τις διατάξεις αυτές η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για την συνταγματικότητα τους. Επιπλέον, οι διατάξεις αυτές δεν παρέχουν επαρκείς εξασφαλίσεις για την αξιόπιστη ακαδημαϊκή λειτουργία των μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», αναφέρεται στο ψήφισμα.
Στη συνέχεια προστίθεται ότι η Σύγκλητος «μπορεί να αντιμετωπίσει τον ακαδημαϊκό ανταγωνισμό από τα μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, αλλά όμως ταυτόχρονα ζητά την ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου με ανθρώπινο προσωπικό όλων των κατηγοριών, την αύξηση του προϋπολογισμού για τις λειτουργικές ανάγκες και την ενίσχυση της έρευνας, τη χρηματοδότηση για ανανέωση εκπαιδευτικού και ερευνητικού εξοπλισμού, την κατασκευή και ανακαίνιση νέων κτιρίων και ιδιαίτερα φοιτητικών εστιών και φοιτητικού εστιατορίου και την απλοποίηση των διαδικασιών και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας».
Η θέση του ΕΜΠ
Από την πλευρά τους, η Σύγκλητος και το Συμβούλιο Διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμη «η αποσαφήνιση του ρόλου των ιδιωτικών κολλεγίων στη χώρα μας για τον οποίο εκφράζονται επιφυλάξεις και, ειδικότερα, των κανόνων αναγνώρισης των πτυχίων που χορηγούν, της απονομής επαγγελματικών δικαιωμάτων, της πρόσβασης των αποφοίτων σε μεταπτυχιακά προγράμματα, κ.λπ.».
Στην απόφαση του ΕΜΠ επισημαίνονται τα ασφυκτικά χρονικά όρια της δημόσιας διαβούλευσης που δεν επιτρέπουν ουσιαστικό διάλογο
«Στη συζήτηση για τους όρους ίδρυσης και το πλαίσιο λειτουργίας των ΝΠΠΕ, πρωταρχικής σημασίας είναι τα κριτήρια ποιότητας τόσο των διδασκόντων όσο και των υποδομών σε αυτά, η εποπτεία κάλυψής τους, η τυχόν κρατική επιχορήγησή τους, κ.λπ.».
Στην απόφαση επισημαίνονται τα ασφυκτικά χρονικά όρια της δημόσιας διαβούλευσης, τα οποία δεν επιτρέπουν ουσιαστικό διάλογο και διαμόρφωση εποικοδομητικών προτάσεων, ενώ παράλληλα εκφράζεται η ευχή «να οργανωθεί μια έγκαιρη και άρτια δημόσια διαβούλευση για τα παραπάνω σημεία, ώστε η επιτυχής διεξαγωγή της να δώσει απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα και να αποκαταστήσει τη νηφαλιότητα στο χώρο των πανεπιστημίων, επαναφέροντας την κανονικότητα στην ακαδημαϊκή μας κοινότητα και ιδιαίτερα στην ομαλή ροή των σπουδών για τους φοιτητές μας.
Επίσης, η Σύγκλητος αποφάσισε να ζητήσει πραγματική αυτονομία και αυτοδιοίκητο σε θέματα ακαδημαϊκά, μεταξύ άλλων, όπως τα σχετιζόμενα με τη δημιουργία και κατάργηση νέων Τμημάτων και Προγραμμάτων Σπουδών, την εισαγωγή φοιτητών και τον αριθμό των εισακτέων.
Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Την ανησυχία της για τις επιπτώσεις διατάξεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας εκφράζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακαεδονίας (ΠΑΜΑΚ).
Συγκεκριμένα, σημειώνει: «Αναλογιζόμαστε τη βαρύτητα της συνταγματικής απαγόρευσης και εκφράζουμε την ανησυχία μας για τις συνέπειες της αιφνίδιας υποβάθμισης της σημασίας της και την προτεινόμενη νομοτεχνική παράκαμψή της».
«Με αυτό το νομοσχέδιο δημιουργούνται συνθήκες ακραίου αθέμιτου ανταγωνισμού»
Και προσθέτει: «Ανησυχούμε, διότι η συζήτηση για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια γίνεται μέσα σε κλίμα πόλωσης, με τα Πανεπιστήμια κλειστά, χωρίς τις απαραίτητες δυνατότητες διαλόγου με τα μέλη της Πανεπιστημιακής μας Κοινότητας».
«Η Ελληνική Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση δεν έχει να φοβηθεί τον ανταγωνισμό από την αντίστοιχη ιδιωτική. Η δημιουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν απειλεί την ποιότητα των σπουδών, ούτε τη θέση που έχει το Ελληνικό Πανεπιστήμιο στην Ελληνική κοινωνία, παρ’ όλη τη διαχρονική άρνηση της Πολιτείας να στηρίξει ουσιαστικά το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο».
Ο νέος νόμος, συνεχίζει η Σύγκλητος, παρά τα κατ’ αρχήν εξαγγελθέντα για τη διαμόρφωση ενός φιλελεύθερου πλαισίου για το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, έχει προβληματικά σημεία.
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι προβλέπει διατάξεις και ρυθμίσεις για όλα τα θέματα που αφορούν τη διοίκηση και τις εκλογές οργάνων διοίκησης, με ακόμα περισσότερες και πολυπλοκότερες ρυθμίσεις, με ακόμα περισσότερα λάθη, ενώ αυξάνει και γραφειοκρατικοποιεί ακόμα περισσότερο τον οικονομικό έλεγχο των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων μέσω νέων ρυθμίσεων για τους προϋπολογισμούς τους.
«Είναι δε άκρως προβληματικό ότι όλα αυτά συμβαίνουν όταν το προτεινόμενο πλαίσιο για τη λειτουργία των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων είναι εξαιρετικά λιτό με μόλις 27 άρθρα, αποτελεί ένα σύνολο γενικών διατυπώσεων, παραπέμποντας σχεδόν για όλα τα κρίσιμα θέματα στους Κανονισμούς των Μητρικών Ιδρυμάτων. Σημειωτέον ότι, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν είναι συμβατές ούτε με το Δίκαιο της Ε.Ε., το οποίο δεν θέτει υποχρέωση τήρησης τέτοιων προβλέψεων» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
«Η ύπαρξη ενός τόσο γενικού πλαισίου για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, σε συνδυασμό με το υπερρυθμιστικό υπόδειγμα που προωθεί, ο ίδιος νόμος, για τα Δημόσια Πανεπιστήμια, δημιουργεί συνθήκες ακραίου αθέμιτου ανταγωνισμού. Ανεξάρτητα από τη συμφωνία μας με το όλον εγχείρημα, ή όχι, είναι προφανές ότι δεν ζητάμε τη διαμόρφωση ενός ανάλογου υπερρυθμιστικού πλαισίου και για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Απαιτούμε όμως την εγκαθίδρυση ενός ανάλογου πλαισίου και τη διαμόρφωση μιας παρεμφερούς λογικής, γιατη λειτουργία και του Δημοσίου Πανεπιστημίου. Δηλαδή: Ενίσχυση του εν πολλοίς ανύπαρκτου Αυτοδιοίκητου, για όλα τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία του Δημοσίου Πανεπιστημίου» καταλήγει η Σύγκλητος του ΠΑΜΑΚ.
Το Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ύψιστη προτεραιότητα θεωρεί την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου, σύμφωνα την απόφασή της. Αυτή η παιδεία, προσθέτει, παρέχεται από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
«Το νομοσχέδιο εισάγει ένα παράλληλο σύστημα με διαφορετικά και ασαφή κριτήρια λειτουργίας, ανταγωνιστικό προς τα δημόσια πανεπιστήμια»
«Εκφράζουμε, κατά πλειοψηφία, την σαφή αντίθεσή μας προς την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων χωρίς να έχει διεξαχθεί ο απαραίτητος διάλογος με την ακαδημαϊκή κοινότητα και χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι τεκμηριωμένες αντιρρήσεις της πλειονότητας των πανεπιστημιακών» σημειώνεται.
«Διατυπώνουμε την έντονη ανησυχία μας για την προώθηση προς ψήφιση ενός νομοσχεδίου που όχι μόνο δεν εγγυάται τη βελτίωση της ανώτατης εκπαίδευσης αλλά εισάγει ένα παράλληλο σύστημα με διαφορετικά και ασαφή κριτήρια λειτουργίας, ανταγωνιστικό προς τα δημόσια πανεπιστήμια, το οποίο θα οδηγήσει σε μαρασμό τα τμήματα της περιφέρειας» προστίθεται.
«Δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμε σε κάθε προσπάθεια απαξίωσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου και θα διεκδικήσουμε την ισότιμη πρόσβαση για όλους/ες στο αγαθό της παιδείας, την ποιοτική αναβάθμιση των σπουδών, την ελευθερία της ακαδημαϊκής έκφρασης και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου» καταλήγει η απόφαση.
Μάχη μέχρις εσχάτων
Φοιτητές και εκπαιδευτικοί δείχνουν την πρόθεσή τους να μην κάνουν βήμα πίσω και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους όσο πλησιάζει η μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Στο πλευρό των φοιτητών οι οποίοι εδώ και εβδομάδες δίνουν τη δική τους μάχη τάσσονται και 323 συνδικαλιστές από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Με κείμενο που υπογράφουν, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «στηρίζουμε τον αγώνα των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας σε όλη την χώρα ενάντια στην απαξίωση των δημοσίων πανεπιστήμιων καθώς και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων. Στηρίζουμε τις συγκεντρώσεις και τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης».
Στο ίδιο κείμενο, οι συνδικαλιστές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ετοιμάζεται να επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος που προβλέπει ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.
«Κορυφώνεται έτσι το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που περιλαμβάνει την σταθερή υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων και την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, μέσω των ιδιωτικών κολλεγίων και πανεπιστημίων» τονίζουν.
- Αντί της Ευρώπης – Ο Κοζέβ και η Λατινική Αυτοκρατορία
- Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Ανοίγει τους ιστορικούς χώρους του στο κοινό για μια ξεχωριστή δράση
- Ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί την Athens Kallithea στο ΟΑΚΑ
- Ισραήλ: Κατηγορεί τον Πάπα για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» μετά τη δήλωση για βαρβαρότητα στη Γάζα
- Τέλη κυκλοφορίας: Δεν θα δοθεί παράταση διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών
- Πρωτοφανές περιστατικό: Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό