Ιατρικός τουρισμός στην Αιθιοπία με το πνεύμα του Ιπποκράτη
Στα «σκαριά» η πρώτη κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από την Ελλάδα στην Αιθιοπία
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Τον όρκο του Ιπποκράτη στην αρχαία ιωνική διάλεκτο έδωσαν 249 απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής της Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, με οκτώ γυναίκες νέες γιατρούς να έχουν ενδυθεί την αρχαία ελληνική χλαμύδα.
Στην τελετή που είχε στόχο τη διάδοση του Ιπποκρατικού πνεύματος, οι απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αντίς Αμπέμπα, έδωσαν τον όρκο του Ιπποκράτη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τικούρ Ανμπέσα της πρωτεύουσας της Αιθιοπίας.
Ο ηθοποιός Μηνάς Χατζηαντωνίου, στο ρόλο του Ιπποκράτη, απήγγηλε τον όρκο του Ιπποκράτη στα αρχαία ελληνικά, όπως γίνεται κάθε χρόνο στην Κω, ενώ ο όρκος διαβάστηκε και στα αγγλικά και τα αμχαρικά (η γλώσσα της Αιθιοπίας).
Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, των Υπουργείων Τουρισμού και Υγείας της Ελλάδας και της Αιθιοπίας, καθώς και τη συνεργασία του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω και της ΕΛΙΤΟΥΡ.
Η ορκωμοσία των νέων γιατρών, οργανώθηκε στο πλαίσιο της Ιπποκρατείου εβδομάδας στο Πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα, στην διάρκεια της οποίας αποκαλύφθηκε προτομή του Ιπποκράτη. Παράλληλα, στη διάρκεια τριήμερου συνεδρίου, υπογράφηκαν μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των ιατρικών σχολών των Πανεπιστημίων της Αντίς Αμπέμπα, Αθηνών, Θεσσαλίας, Βελιγραδίου και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με το Παγκόσμιο Ιπποκράτειου ΙνστιτούτοΙατρών.
Στο συνέδριο που παρακολούθησαν καθηγητές, γιατροί και φοιτητές της Ιατρικής της Αντίς Αμπέμπα, δόθηκε έμφαση στην δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ των παραπάνω ιατρικών σχολών για την εκπαίδευση των γιατρών στις νέες τεχνολογίες, αλλά και για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας -Αιθιοπίας στον ιατρικό τουρισμό.
Τόσο ο υπουργός Υγείας της Αιθιοπίας Λία Ταντέσε Γκεμπρεμεντίν, όσο και η υπουργός Τουρισμού Νασίσε Τσάλι Τζίρα τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του ιατρικού τουρισμού, καθώς μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για οικονομική ανάπτυξη και των δύο πλευρών. Τόνισαν επίσης την δυνατότητα να συμβάλλει σε καλύτερες υπηρεσίες υγείας, αλλά και στην κάλυψη ιατρικών αναγκών σε άλλη χώρα, σε τομείς που δεν καλύπτονται στην Αιθιοπία.
Οι δύο υπουργοί στάθηκαν στην εμβληματική θέση της Αιθιοπίας στην Αφρική, καθώς εδώ έχει βρεθεί ο σκελετός της Λούσι, του πρώτου ανθρωποειδούς, αλλά και στην εμβληματική θέση της Ελλάδας ως λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Σημειώνουμε ότι στο πλαίσιο της υποστήριξης του τομέα υγείας της Αιθιοπίας, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ανέλαβε την πρωτοβουλία δημιουργίας μαιευτικής κλινικής και κλινικής εμβρύου στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης, «προκειμένου να έχουν πρόσβαση όλες οι γυναίκες της χώρας», όπως ανέφερε η Ελληνίδα Πρέσβης Άννα Φάρρου.
Πρωτιά στην προώθηση του ιατρικού τουρισμού ξεκινά ο γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Κωνσταντίνος Πάντος, με την έναρξη συνεργασίας με την Αντίς Αμπέμπα σε ζητήματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ιδίως επειδή στη χώρα δεν πραγματοποιείται προγεννητικός έλεγχος γεγονός που οδηγεί σε παιδιά με εκ γενετής ανωμαλίες, ενώ παράλληλα τα ποσοστά υπογονιμότητας στη χώρα κυμαίνονται μεταξύ 7-22% (κατά μέσο όρο 15%). Ήδη στη χώρα πραγματοποιούνται 180.000 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης των υπηρεσιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη χώρα μας, μέχρι τη δημιουργία της νέας κλινικής στην Αιθιοπία.
Η ιδέα της προώθησης του ιατρικού τουρισμού στην Αιθιοπία ξεκίνησε από την αναζήτηση υπηρεσιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από την διάσημη Αιθίοπα ηθοποιό Μεγκντές Τσενταγιέ και τον σύζυγό της Τέντρος Κίφλι, οι οποίοι κατάφεραν τη γέννηση των δύο κοριτσιών τους στην Αθήνα με την βοήθεια του κ. Πάντου.
Η ανάγκη για υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αλλά και μεταφοράς τεχνογνωσίας σε διάφορες ειδικότητες ιατρικής στη χώρα, οδήγησαν στην συνδιοργάνωση του συνεδρίου.
Στην Ελλάδα εκτός από τις παρεχόμενες υπηρεσίες αναπαραγωγής και άλλων ιατρικών ειδικοτήτων, προωθείται και η αντίληψη της ευεξίας (wellness) και των spa.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις