«Αμυντική Διπλωματία» – Οι επαφές Δένδια στο Μόναχο – Η σημασία της συνάντησης με τον Σούκρι
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συνάντηση Δένδια και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στο Νέο Δελχί Κυριάκος Μητσοτάκης
Ιδιαίτερη έμφαση στην «αμυντική διπλωματία» δίνει ο Νίκος Δένδιας, από την μέρα που μετακόμισε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Έχοντας φορέσει για τέσσερα χρόνια το κουστούμι του υπουργού Εξωτερικών άλλωστε, μπορεί να πει κανείς ότι ξέρει τους όρους του διπλωματικού παζαριού που έχει εφαρμογή και στο Άμυνας.
Σε περιόδους ύφεσης της έντασης στα ελληνοτουρκικά και συνέχειας των εξοπλιστικών αγορών δε, το παιχνίδι μπορεί να γίνει ακόμα πιο απαιτητικό, αφού φαινομενικά υπάρχει χώρος και χρόνος για χειρισμούς, ωστόσο αυτό το διάστημα είναι που στήνονται τα πιόνια στη σκακιέρα για την επόμενη μέρα.
Μία γειτονιά σε κρίση
Ακόμα και αν η ένταση στα ελληνοτουρκικά έχει υποχωρήσει, ωστόσο, η Ελλάδα είναι σε μία γειτονιά όπου βρίσκονται σε εξέλιξη δύο μεγάλες κρίσεις, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και ο πόλεμος στη Γάζα, παράλληλα με την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω των επιθέσεων των Χούθι.
Στη σκιά της κρίσης στη Μέση Ανατολή πρέπει να δει κανείς και την συνάντηση του ΥΠΑΜ με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την περιοχή του Κόλπου, Λουίτζι ντι Μάιο
Με την εξέλιξη του πολέμου στη Γάζα να απειλεί σοβαρά με αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή, στο επίκεντρο ενός τέτοιου κινδύνου έχει μπει η Αίγυπτος, ένας στρατηγικός σύμμαχος της Ελλάδας και της Κύπρου, με τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες να διαταράσσονται περαιτέρω.
Επαφές αμυντικής διπλωματίας
Δεδομένων αυτών, οι επαφές του Νίκου Δένδια στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, την Παρασκευή, είχαν ιδιαίτερη σημασία, με τον υπουργό Άμυνας να δείχνει ότι δεν έχει αποδυθεί το διπλωματικό του κουστούμι.
Σούκρι
Η συνάντηση Δένδια με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, σε αυτό το πλαίσιο, είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι δύο υπουργοί ήταν σε διαρκή επικοινωνία την περίοδο της ελληνοτουρκικής κρίσης, ενώ η Αθήνα παρακολουθεί στενά και την εξέλιξη της επαναπροσέγγισης Τουρκίας – Αιγύπτου.
Πάιατ, Κλίντον και ντι Μάιο
Αντίστοιχα οι συνομιλίες του με την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον και κυρίως με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα ενεργειακών πόρων, Τζέφρι Πάιατ, στην παρούσα φάση είχαν επίσης ενδιαφέρον, αφού οι δύο πόλεμοι που βρίσκονται σε εξέλιξη προμηνύουν σοβαρές εξελίξεις στον χάρτη των ενεργειακών δρόμων.
Στη σκιά της κρίσης στη Μέση Ανατολή πρέπει να δει κανείς και την συνάντηση του ΥΠΑΜ με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την περιοχή του Κόλπου, Λουίτζι ντι Μάιο, με τον οποίο συζήτησε για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Στην ατζέντα της συζήτησης και η Επιχείρηση «Aσπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, στην οποία η Ελλάδα έχει αναλάβει τη διοίκηση και έχει προσφέρει το Στρατηγείο στη Λάρισα.
Εξοπλιστικά
Στο κομμάτι των εξοπλιστικών, σημειώνεται η συνάντηση του υπουργού Άμυνας με τον CEO της Lockheed Martin James D. Taiclet, που είχε στο επίκεντρο την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F– 35 και την πορεία αναβάθμισης των F– 16 σε Viper.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων εξέλιξης της αμυντικής βιομηχανίας εντάσσεται η συζήτηση Δένδια με τον υπουργό Βιομηχανίας και Υψηλής Τεχνολογίας των ΗΑΕ, Dr Sultan Bin Ahmed Al Jaber, με τον οποίο υπογράμμισαν τη σημασία της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών.
Σειρά επαφών
Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε επίσης με τον πρώην υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, στρατηγό, James Mattis, τον επίτροπο Δράσης της Ε.Ε. για το κλίμα και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, Wopke Hoekstra, τον υπουργό Άμυνας του Καναδά Bill Blair, τον υπουργό Άμυνας του Μαυροβουνίου, Dragan Krapović, τον υπουργό Εξωτερικών και πρώην Καγκελάριο της Αυστρίας, Alexander Schallenberg και με τον πρώην ΥΠΕΞ της Αυστρίας, Michael Linhart, με τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, Αρχιεπίσκοπο P.R. Gallagher, με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, Ian Borg, τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Bujar Osmani.
Ο Ινδός ΥΠΕΞ
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συνάντηση Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Dr. Subrahmanyam Jaishankar, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στο Νέο Δελχί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη, τον ΥΦΥΠΕΞ Κώστα Φραγκογιάννη και μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών – ένα ταξίδι στο οποίο η Αθήνα δίνει έμφαση.
Δένδιας και Jaishankar αντάλλαξαν απόψεις για τις σημαντικές προκλήσεις ασφαλείας και τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδος – Ινδίας, με γνώμονα την προώθηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ινδός ΥΠΕΞ είχε έρθει στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2021, σε μία περίοδο που η Ελλάδα αναζητούσε δηλώσεις στήριξης απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.
- Στέλιος Καζαντζίδης: ο πρίγκιπας της άδειας πίστας
- Αμαλιάδα: Αναζητείται δικαίωση για τα πέντε παιδιά – Η αντίδραση της Ειρήνης στα νέα στοιχεία για τον Παναγιωτάκη
- Νέα «τρομακτικά» στοιχεία για τον πύραυλο Ορέσνικ – «Δεν ξέρουμε πώς το έκαναν αυτό οι Ρώσοι»
- Γιορτές: Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα – Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
- Τίλντα Σουίντον: Θα βραβευτεί με την Τιμητική Χρυσή Άρκτο στη Berdinale
- Μήπως κάποια στιγμή να μιλήσουμε και για την ειρήνη στην Ουκρανία;