Οι στόχοι και οι κίνδυνοι της επιχείρησης «Ασπίδες» κατά των Χούθι – Τι θα γίνει με την ελληνική φρεγάτα
Και η ελληνική φρεγάτα, που έχει ανακοινωθεί ήδη από το Δεκέμβριο ότι θα πάει στην Ερυθρά Θάλασσα για να συνδράμει στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, θα ενταχθεί τελικά στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες»
Μία επιχείρηση «αμυντικού χαρακτήρα» υπογραμμίζεται ότι είναι η επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια στη θάλασσα προς διασφάλιση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας σε σχέση με την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα (EUNAVFOR ASPIDES), σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.
«Ασπίδες» και Prosperity Guardian
Και η ελληνική φρεγάτα, που έχει ανακοινωθεί ήδη από το Δεκέμβριο ότι θα πάει στην Ερυθρά Θάλασσα για να συνδράμει στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στο πλαίσιο της αμερικανοβρετανικής πρωτοβουλίας «Prosperity Guardian» θα ενταχθεί τελικά στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες». Η οποία θα συνεργάζεται με την «Prosperity Guardian».
Κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, άλλωστε η Ελλάδα προσέφερε τη Λάρισα προκειμένου να αποτελέσει το στρατηγείο της επιχείρησης, κάτι το οποίο έγινε αποδεκτό και ανακοινώθηκε επισήμως, ενώ έλληνας αξιωματικός θα είναι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και ο διοικητής Αρχιπλοίαρχος Βασίλης Γρυπάρης.
Δεν γίνεται μία φρεγάτα να φοράει δύο καπέλα
Όπως ξεκαθάριζαν στο in αρμόδιες πηγές η ελληνική φρεγάτα που θα λάβει μέρος στην επιχείρηση δεν μπορεί να παίρνει εντολές από δύο κέντρα, ως εκ τούτου θα συμμετάσχει στην επιχείρηση «Ασπίδες» και θα συντονίζεται στο πλαίσιο που προβλέπεται ήδη στην απόφαση της ΕΕ, με την Prosperity Guardian.
Σύμφωνα με την απόφαση στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ «η EUNAVFOR ASPIDES συνεργάζεται με την επιχείρηση Prosperity Guardian, με τις Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις και με κράτη που επιθυμούν να συμβάλουν στην ασφάλεια στη θάλασσα στο θέατρο επιχειρήσεών της».
Στην Κρήτη η γερμανική φρεγάτα
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική φρεγάτα εκτιμάται ότι θα αναχωρήσει για την Ερυθρά Θάλασσα, περί το τέλος Φεβρουαρίου, αφού όπως έχει ήδη σημειώσει το in σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαίο αξιωματούχο γίνεται η προετοιμασία «για την επίσημη έναρξη, τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Στη συνέχεια, ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να είμαστε πλήρως λειτουργικοί σε λίγες εβδομάδες». Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Φεβρουαρίου, θα διεξαχθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο συζήτηση για τη συνδρομή του Βερολίνου με φρεγάτα και εφόσον δοθεί το πράσινο φως, η πιθανή ημερομηνία για να ξεκινήσει η επιχείρηση είναι η αμέσως επόμενη, η 24η Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του in στην Κρήτη, στο ναύσταθμο της Σούδας βρίσκεται ήδη η γερμανική φρεγάτα Hessen, η οποία και αναμένεται να αναχωρήσει προκειμένου να λάβει μέρος στην επιχείρηση «Ασπίδες», μετά την απαραίτητη έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου.
Αποστολή ανάλογη των δυνατοτήτων της
Αρμόδιες πηγές μιλώντας στο in, επέμεναν άλλωστε, πως η ελληνική φρεγάτα – που σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας θα είναι η «ΥΔΡΑ» – θα αναλάβει αποστολή που θα είναι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της και όπως έχει υπογραμμίσει ο Δένδιας θα διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας.
Οι ελληνικές ΜΕΚΟ
Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ», μία από τις τέσσερις φρεγάτες τύπου MEKO 200HN όπως και οι άλλες του ίδιου τύπου, έχουν δυνατότητες αντιαεροπορικού πολέμου, αποστολών εναντίον σκαφών επιφανείας και ανθυποβρυχιακού πολέμου καθώς διαθέτουν πυροβόλο Mk.45, αντιαεροπορικούς πυραύλους ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile), πυραύλους RGM-84 Harpoon, τορπιλοσωλήνες Mk.32 για προσβολή υποβρυχίων με τορπίλες τύπου Mk.46, δύο συστήματα Phalanx CIWS (Οπλικό Σύστημα Εγγύς Προστασίας), ενώ μπορούν να φέρουν και ελικόπτερο Aegean Hawk.
Πλοία τα οποία όταν αγοράστηκαν τη δεκαετία του ’90 χαρακτηρίζονταν ως τα καλύτερα εξοπλισμένα στην περιοχή τόσο στα συστήματα που έφεραν όσο και στα όπλα. Ωστόσο μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας τα συστήματα και τα όπλα τους θεωρούνται αρκετά ξεπερασμένα, δεδομένου ότι δεν έχουν εκσυγχρονιστεί για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών.
Το πλήρωμα στις ΜΕΚΟ φτάνει έως και τα 204 άτομα, μεταξύ των οποίων σε τέτοιες αποστολές και ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών. Στην «ΥΔΡΑ» έγινε προσαρμογή και συστήματος αντι- drone.
Η αποστολή που ανακοίνωσε η ΕΕ
Σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της ΕΕ «η Ένωση συγκροτεί στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια στη θάλασσα προς διασφάλιση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας σε σχέση με την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα. Η εν λόγω επιχείρηση συμβάλλει στην ασφάλεια στη θάλασσα κατά μήκος των κύριων θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας στην περιοχή που αναφέρεται στην παράγραφο 3, σε συνεργασία με άλλους σημαντικούς παράγοντες. Η επιχείρηση ονομάζεται EUNAVFOR ASPIDES».
Σημειώνεται ακόμα ότι «το θέατρο επιχειρήσεων περιλαμβάνει τα Στενά του Baab al-Mandab και τα Στενά του Ορμούζ, καθώς και τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο. Τα λεπτομερή του όρια, κάθε υποτομέας και τομέας ενδιαφέροντος καθορίζονται στα σχετικά έγγραφα σχεδιασμού που εγκρίνει το Συμβούλιο».
Οι στόχοι
Όσον αφορά τους στόχους της επιχείρησης υπογραμμίζεται ότι:
«Στρατηγικός στόχος της EUNAVFOR ASPIDES είναι να διασφαλίσει τη ναυτική παρουσία της Ένωσης στο θέατρο επιχειρήσεων με στόχο να διασφαλίσει την ελευθερία ναυσιπλοΐας για σκάφη, σε στενή συνεργασία με ομοϊδεάτες παρόχους ασφάλειας στη θάλασσα.
Για τον σκοπό αυτό, η EUNAVFOR ASPIDES, στο πλαίσιο των μέσων και των δυνατοτήτων της:
α) συνοδεύει σκάφη εντός του θεάτρου επιχειρήσεων·
β) διασφαλίζει επίγνωση της κατάστασης στη θάλασσα εντός του θεάτρου επιχειρήσεων·
γ) προστατεύει σκάφη από πολυτομεακές επιθέσεις στη θάλασσα, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένων των αρχών της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας, σε υποπεριοχή του θεάτρου επιχειρήσεων».
Ένα άρθρο που περιγράφει πού θα κινηθούν οι κανόνες εμπλοκής της επιχείρησης, υπογραμμίζοντας ότι οι δράσεις θα είναι «στο πλαίσιο των μέσων και των δυνατοτήτων της».
Οι κίνδυνοι
Ακόμα και η επιχείρηση «Ασπίδες» που έχει υπογραμμιστεί σε όλους τους τόνους ότι είναι αμυντικού χαρακτήρα ωστόσο δεν παύει να έχει κινδύνους όπως παραδέχτηκε δημόσια και ο επιθεωρητής του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, Γιαν Κρίστιαν Κάακ.
Απόστρατοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, επίσης από την αρχή σημείωναν τους κινδύνους, ακόμα και αν συμμερίζονται την άποψη περί «επιβεβλημένης ελληνικής συμμετοχής».
Η απόφαση που έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα της ΕΕ αναφέρει ως διάρκεια της επιχείρησης το ένα έτος.
- Λίαμ Πέιν: Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η σύντροφός του μετά τις νέες αποκαλύψεις για τον θάνατό του
- Μισθοί: Η πορεία τους και οι προοπτικές για το 2025 – Τροχοπέδη η χαμηλή παραγωγικότητα
- Meteo: Κάτω από -8 βαθμούς η θερμοκρασία το πρωί της Κυριακής
- Τα δεδομένα για το νέο συμβόλαιο του Νίκολα Μιλουτίνοφ (pic)
- Σεισμός: 3,6 Ρίχτερ ανοιχτά της Λίνδου
- Φάμελλος: Αισιοδοξία για restart – «Να έρθουν όλοι να στηρίξουν την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ»