Ομόφυλα ζευγάρια: Οι ρωγμές σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, η απουσία του Πολάκη και το όνομα που συζητήθηκε
Στον ΣΥΡΙΖΑ, το όνομα με το οποίο ασχολούνταν όλοι ήταν ένα, αυτό του Παύλου Πολάκη
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Το μασάζ συνεχίστηκε έως και την τελευταία ώρα σε τουλάχιστον δύο κοινοβουλευτικές ομάδες: στη ΝΔ, η δουλειά που έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες κορυφώθηκε τις τελευταίες ώρες με προσωπικές επαφές και σε ανώτατα κλιμάκια.
Το ίδιο συνέβη και στο ΠΑΣΟΚ – ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε προσωπικά αναλάβει τις επαφές με βουλευτές τις ενστάσεις των οποίων ήξερε πως μπορούσε να «γυρίσει».
Το φροντιστήριο, και στις δύο πλευρές, είχε και δόση κομματικού πατριωτισμού – ο οποίος απέδωσε υπό την έννοια πως τα «όχι» και στις δύο πλευρές είτε μειώθηκαν είτε εξαλείφθηκαν.
Το χειρουργείο του Πολάκη
Στον ΣΥΡΙΖΑ, το όνομα με το οποίο ασχολούνταν όλοι ήταν ένα, αυτό του Παύλου Πολάκη – όχι γιατί ήταν ο μοναδικός επίφοβος βουλευτής, αλλά γιατί ήταν εκείνος που είχε κάνει γνωστή από νωρίς τη θέση του: «Μητσοτάκη, μη με ψάχνεις! Εχω σοβαρότατη δουλειά που σώζει ζωές» ανέφερε σε ανάρτησή του ο βουλευτής Χανίων, που θα μπορούσε βέβαια να ψηφίσει με επιστολική ψήφο, όπως κάνουν βουλευτές που συμφωνούν με το νομοσχέδιο.
Ο Παύλος Πολάκης ήταν ο μοναδικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που απείχε από την ψηφοφορία, επικαλούμενος την επέκταση της τεκνοθεσίας και του «παραθύρου» στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, επιτέθηκε στη ΝΔ σημειώνοντας ότι «δεν δέχεται μαθήματα προοδευτικότητας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη». Εξηγώντας την επιλογή της αποχής, ο βουλευτής Χανίων τόνιζε πως αναγνωρίζει ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα, γι’ αυτό και ψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης το 2015.
«Οι ενστάσεις και οι ανησυχίες που έχω σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο αφορούν κυρίως την επέκταση των δικαιωμάτων, μέσω Ευρωπαϊκού Δικαίου, την τεκνοθεσία και το δικαίωμα απόκτησης παιδιών μέσω παρένθετης κύησης», επεσήμανε. «Διαβλέπω μια τάση να μπουν στο ίδιο σακί όσοι δεν ψήφισαν το σχέδιο νόμου, θα ήθελα να διαχωρίσω τη θέση μου από τα όσα ακραία ομοφοβικά ακούστηκαν από τους «ακροδεξιούς θρησκόληπτους» μέσα και έξω από τη Βουλή. Εγώ ούτε είχα, ούτε έχω, ούτε θα έχω ποτέ στο μέλλον σχέση με τον σκοταδισμό και ούτε περιμένω ψήφους από αυτόν τον χώρο», σημείωσε. «Σε ένα νομοσχέδιο όπου δεκάδες βουλευτές διαφοροποιήθηκαν, είναι πραγματικά αστείο ο θόρυβος να γίνεται πάλι για τη δική μου στάση. Η επιχειρούμενη προσπάθεια να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στο κενό», κατέληγε ο βουλευτής.
Η αναμονή για τις (κατά Κασσελάκη) πιθανές συνέπειες, στη δική του περίπτωση, επικεντρώνονται στη θέση του υπερσυντονιστή που κατέχει. Ολα είναι ανοιχτά για εκείνον σήμερα.
Χωρίς κομματική πειθαρχία
Για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κομματική πειθαρχία δεν είχε επιβληθεί, όμως ο αγώνας δινόταν και για τη συμβολική εικόνα που θα εξέπεμπαν τα δύο κόμματα. Κύριοι παραλήπτες της γαλάζιας πίεσης ήταν όσοι κινούνταν μεταξύ «όχι» και αποχής, έχοντας κλειδώσει από νωρίς περίπου 105 «ναι». Σε πέντε βουλευτές επικεντρώθηκε η πίεση της Χαριλάου Τρικούπη, ώστε ο αριθμός να πέσει όσο πιο κοντά στο 10 γίνεται – ή, αν ήταν δυνατό, ακόμα και πιο χαμηλά, το οποίο όμως από την αρχή δεν ήταν το κυρίαρχο σενάριο. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον εκτιμούσαν πως η ΚΟ της ΝΔ έκανε πολύ δρόμο δεδομένου ότι αρχικά οι προβληματισμένοι και διαφωνούντες βουλευτές ξεπερνούσαν το 50% της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και ότι οι διαφωνίες εκφράστηκαν από το βήμα της Βουλής χωρίς ακρότητες.
Ο Σαμαράς και οι αντιδράσεις
Σε κάθε απογευματινό πηγαδάκι μόνο ένα όνομα μπορούσε να ακούσει κανείς: Αντώνης Σαμαράς. Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, δεν υπήρξε ούτε ένα σχόλιο – ήταν σαφές από την αρχή πως η κυβέρνηση δεν ήθελε να ρίξει τα φώτα της δημοσιότητας στις γαλάζιες διαρροές και αναταράξεις, εξού και ο Μητσοτάκης στην ομιλία του επιχείρησε να στρέψει τους προβολείς στις αναταράξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
«Φανταστείτε πρώην πρωθυπουργός σε οποιοδήποτε κόμμα, εκτός της ΕΡΕ, να έκανε αυτή τη δήλωση» δήλωσε από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μετά την ομιλία Σαμαρά, η οποία σχολιάστηκε και από τη Νέα Αριστερά: «Ο Αντώνης Σαμαράς ανέδειξε σήμερα γιατί ο Μητσοτάκης είναι υποκριτής» σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις