Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γιαχία Σινουάρ: Νέα στοιχεία έχει το Ισραήλ ενώ τον κυνηγάει - «Θα τελειώσει μόνο με έναν τρόπο»

Γιαχία Σινουάρ: Νέα στοιχεία έχει το Ισραήλ ενώ τον κυνηγάει – «Θα τελειώσει μόνο με έναν τρόπο»

Βίντεο δείχνει έναν άνδρα με λευκά μαλλιά και χαρακτηριστικά πεταχτά αυτιά με πλάτη του στην κάμερα. Ο στρατός του Ισραήλ πιστεύει ότι ο άνδρας αυτός είναι ο Γιαχία Σινουάρ.

Ένα νέο βίντεο που ήρθε στην κατοχή του Ισραήλ πιστεύεται ότι δίνει νέα στοιχεία για το πού βρίσκεται ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος για το Τελ Αβίβ, ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιαχία Σινουάρ, ο άνθρωπος που θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Το βίντεο δείχνει μια γυναίκα με χιτζάμπ να περπατάει σε μια σήραγγα, ακολουθούμενη από ένα νεαρό κορίτσι και δύο αγόρια. Ένα από τα αγόρια κρατάει ένα φως και τότε ένας άνδρας με λευκά μαλλιά και χαρακτηριστικά πεταχτά αυτιά να μπαίνει στο πλάνο με την πλάτη του στην κάμερα. Ο στρατός του Ισραήλ πιστεύει ότι ο άνδρας αυτός είναι ο Γιαχία Σινουάρ.

«Το κυνήγι δεν θα σταματήσει μέχρι να τον συλλάβουμε, νεκρό ή ζωντανό»

Το υλικό σύμφωνα με των εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF), πιστεύεται πως προέρχεται τρεις ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς, δηλάση στις 10 Οκτωβρίου και δείχνει τον 61χρονο ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης και την οικογένειά του να διαφεύγουν σε μια σήραγγα στη νότια Γάζα, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

Ο Μάικλ Κούμπι, πρώην αξιωματικός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών που πέρασε περισσότερες από 150 ώρες ανακρίνοντας τον Σινουάρ κατά τη διάρκεια των 13 ετών που ήταν φυλακισμένος στο Ισραήλ, δήλωσε στο NBC News την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν είχα καμία αμφιβολία ότι είναι αυτός», επειδή αναγνώρισε το βάδισμα και τα χαρακτηριστικά αυτιά του μαχητή ηγέτη.

Η μόνη εμφάνισή του από τις 7 Οκτωβρίου

Το βίντεο των 42 δευτερολέπτων είναι η μόνη εμφάνιση του Σινουάρ από τότε που οι μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.

Έκτοτε το Ισραήλ έχει ξεκινήσει έναν πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας για να εξαλείψει τη Χαμάς και τους ηγέτες της, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 28.000 Παλαιστίνιοι να έχουν χάσει τη ζωή τους, ωστόσο ο Σινουάρ έχει καταφέρει να παραμείνει ένα βήμα μπροστά από τις ισραηλινές δυνάμεις που τον καταδιώκουν.

Κάθε μέρα που παραμένει ελεύθερος είναι μια πράξη ανυπακοής, και ο ισραηλινός στρατός έχει ορκιστεί ότι δεν θα υπάρξουν πολλές ακόμα από αυτές.

«Το κυνήγι δεν θα σταματήσει μέχρι να τον συλλάβουμε, νεκρό ή ζωντανό», δήλωσε την Τρίτη ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των IDF, σε τηλεοπτική δήλωση.

«Θα τον φτάσουμε και θα τον σκοτώσουμε»

Η έρευνα τους έχει οδηγήσει υπόγεια στον τεράστιο λαβύρινθο των σηράγγων κάτω από τη Γάζα που χρησιμοποιεί η Χαμάς για να κρύβει όπλα, μαχητές και ομήρους και όπου πιστεύεται ότι κρύβονται οι ηγέτες της, όπως ο Σινουάρ.

Πάντως, ο ταξίαρχος, Νταν Γκόλντφους, διοικητής των ισραηλινών δυνάμεων στο Χαν Γιούνις, το μέρος που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Σινουάρ, εμφανίστηκε σίγουρος για το τελικό αποτέλεσμα των ισραηλινών προσπαθειών για τη σύλληψή του.

«Θα τον σκοτώσουμε. Βάζει τους αμάχους, τον πληθυσμό, ανάμεσα σε αυτόν και σε εμάς. Το σκάει. Τρέχει. Θα τον φτάσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σινουάρ έχει συλληφθεί και στο παρελθόν. Το 1988 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τον σχεδιασμό δολοφονίας δύο ισραηλινών στρατιωτών καθώς και για τη δολοφονία τεσσάρων Παλαιστινίων που θεωρούσε ύποπτους για συνεργασία με το Ισραήλ.

Ο Κούμπι, πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών της Σιν Μπετ, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, δήλωσε ότι είχε δεκάδες συνομιλίες με τον Σινουάρ στα αραβικά μετά την κράτησή του.

«Είναι πολύ χαρισματικός», δήλωσε ο Κούμπι. «Είναι πολύ έξυπνος», πρόσθεσε σημειώνοντας πως ήταν «πραγματικά φανατικός, ριζοσπαστικός, θρησκευόμενος».

Σε αντίθεση με την εκτίμηση ορισμένων συναδέλφων του αξιωματικών, ο Κούμπι είπε ότι δεν πίστευε ότι ο Σινουάρ ήταν ψυχοπαθής και πως τον είχε παρακολουθήσει να γίνεται γρήγορα ηγέτης μεταξύ των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Μελέτησε τον εχθρό στη φυλακή

Ο Σινουάρ μάλιστα μελέτησε επίσης τον εχθρό του στη φυλακή, μαθαίνοντας να μιλάει άπταιστα εβραϊκά. «Διάβασε όλα τα βιβλία για τους Ισραηλινούς ηγέτες, για την ιστορία, για τη γεωγραφία, για ό,τι μπορούσε να διαβάσει για το Ισραήλ. Μεταφράζει ακόμη και βιβλία από τα εβραϊκά στα αραβικά», δήλωσε ο Κούμπι.

Απελευθερώθηκε το 2011 ως ένας από τους περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν σε αντάλλαγμα για τον Γκιλάντ Σαλίτ, έναν Ισραηλινό στρατιώτη που κρατούνταν από τη Χαμάς για περισσότερα από πέντε χρόνια, η εμπειρία αυτή έδωσε στον Σινουάρ την αίσθηση από πρώτο χέρι της αξίας των Ισραηλινών ομήρων ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Μετά την απελευθέρωσή του, ο Σινουάρ ανέβηκε γρήγορα στις τάξεις της Χαμάς και εξελέγη ηγέτης της ομάδας σε μυστική ψηφοφορία το 2017. Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Σινουάρ προσπάθησε να βελτιώσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο και τη Φατάχ, το κοσμικό παλαιστινιακό πολιτικό κόμμα που διοικεί εν μέρει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και ανταγωνίζεται τη Χαμάς στη Γάζα.

Το κατεστημένο ασφαλείας του Ισραήλ -καθώς και ανεξάρτητοι αναλυτές- κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενώ ο Σινουάρ δεν είχε εγκαταλείψει τις σκληροπυρηνικές του απόψεις, ενδιαφερόταν περισσότερο να κυβερνήσει τη Γάζα παρά να τη χρησιμοποιήσει ως βάση για επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Το Ισραήλ κάνει τον Σινουάρ δημοφιλή

Αυτή η παρερμηνεία έγινε μοιραία εμφανής στις 7 Οκτωβρίου. «Το Ισραήλ έχει δολοφονήσει τόσους πολλούς ηγέτες της Χαμάς στο παρελθόν», δήλωσε ο Ντιμίτρι Ντιλιάνι, εκπρόσωπος της Φατάχ. «Δεν έκανε τίποτα στην οργάνωση, αλλά την έκανε πιο δυνατή, πιο αποφασισμένη και βοήθησε το κίνημα να στρατολογήσει περισσότερους ανθρώπους».

Μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Δεκέμβριο από το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικής και Έρευνας, μια δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στη Δυτική Όχθη, διαπίστωσε επίσης ότι το 69% των Παλαιστινίων ενέκρινε τον ρόλο του Σινουάρ στον πόλεμο.

Ωστόσο, η έρευνα, που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της παύσης των μαχών στα τέλη Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου, διαπίστωσε ότι η ικανοποίηση ήταν πολύ μεγαλύτερη στη Δυτική Όχθη (81%) από ό,τι στη Γάζα (52%), όπου οι Παλαιστίνιοι ζουν υπό την εξουσία του Σινουάρ εδώ και επτά χρόνια και τώρα ζουν με τις συνέπειες της επίθεσής του στο Ισραήλ.

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να τελειώσουν τα πράγματα

Ο Ντιλιάνι δήλωσε ότι ο διασυρμός του από τους Ισραηλινούς ηγέτες είχε καταστήσει τον Σινουάρ πρωταθλητή της αντίστασης για πολλούς Παλαιστίνιους. «Ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν ήταν ένας παναραβικός εθνικός ήρωας μέχρι που ο Τζορτζ Μπους τον στοχοποίησε. Και το ίδιο συμβαίνει και με τον Σινουάρ. Ονομάζεται, διασύρεται από το κράτος του Ισραήλ», είπε, προσθέτοντας ότι ήταν «φυσικό ο Σινουάρ να γίνει πιο δημοφιλής».

Έτσι, όσο ο Σινουάρ παραμένει ελεύθερος, το άστρο του θα συνεχίσει να ανεβαίνει στον αραβικό κόσμο, σύμφωνα με τον  Αμρ Ελ Σομπάκι διευθυντή του Κέντρου Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών al-Ahram στην Αίγυπτο.

Για πολλούς αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Κουμπί, υπάρχει μόνο ένας τρόπος να τελειώσουν τα πράγματα για τον Σινουάρ. Λίγοι πιστεύουν ότι θα επιτρέψει να τον πάρουν ζωντανό.

«Θα γίνει σαχίντ», δήλωσε ο Koubi. «Ένας μάρτυρας».

Sports in

Σέκουλιτς: «Η Ελλάδα έχει φοβερή ομάδα»

Την Ελλάδα ως φαβορί έχρισε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Σλοβενίας, Αλεξάντερ Σέκουλιτς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024