WSJ: Ο Μπάιντεν ζητά εκεχειρία αλλά οι ΗΠΑ στέλνουν περισσότερα όπλα στο Ισραήλ
Η αξία του εξοπλισμού ανέρχεται σε «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» σημειώνει η εφημερίδα
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- «Παλιάνθρωπε…» - Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να στείλει βόμβες και στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ, τα οποία θα ενισχύσουν το οπλοστάσιό του, αν και παράλληλα πιέζει για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε σε χθεσινό άρθρο της η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη Αμερικανούς νυν και πρώην αξιωματούχους.
Στα όπλα αυτά περιλαμβάνονται βόμβες ΜΚ-82 και συστήματα ΚΜU- 572 που μετατρέπουν απλές βόμβες σε ακριβείας, όπως και ηλεκτρονικούς πυροκροτητές FMU-139, σημειώνει η WSJ, προσθέτοντας ότι η αξία του εξοπλισμού αυτού ανέρχεται σε «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια».
Ως τον Δεκέμβριο του 2023 η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε παρακάμψει δύο φορές την εξέταση από το Κογκρέσο πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ
Η παροχή αυτού του εξοπλισμού εξετάζεται ακόμη εσωτερικά από την κυβέρνηση, τονίζει το άρθρο, το οποίο επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος δήλωσε πως οι λεπτομέρειες της πρότασης μπορεί να αλλάξουν προτού η αμερικανική κυβέρνηση ενημερώσει τους επικεφαλής των αρμόδιων επιτροπών του Κογκρέσου οι οποίες θα πρέπει να εγκρίνουν την πώληση.
Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, ο ισραηλινός στρατός και το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας δεν έχουν απαντήσει σε αίτημα του Reuters να σχολιάσουν τις πληροφορίες της WSJ.
Ως τον Δεκέμβριο του 2023 η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε παρακάμψει δύο φορές την εξέταση από το Κογκρέσο πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ. Ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις επειδή εξακολουθεί να παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ, την ώρα που αυξάνονται οι καταγγελίες ότι αμερικανικής κατασκευής όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήγματα που έχουν σκοτώσει ή τραυματίσει αμάχους.
Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξεκίνησε μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, στην οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, ενώ πιάστηκαν όμηροι περίπου 250, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.
Λόγω των αεροπορικών και χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα έχει καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος του θύλακα, ενώ σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού του βρίσκεται στα όρια του λιμού. Εξάλλου 28.775 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις