«Οικογένειες πέρα από τον τάφο»: Ουκρανοί στρατιώτες γίνονται «πατεράδες» μετά θάνατον
Το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε τον Φεβρουάριο νομοθεσία που επιτρέπει και χρηματοδοτεί τη χρήση του κατεψυγμένου σπέρματος των στρατιωτών σε περίπτωση θανάτου τους.
Όταν ο σύζυγος της Νατάλια Κυρκατς-Αντονένκο, Βιτάλι, σκοτώθηκε στο μέτωπο πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία, ήταν στη 13η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της με την κόρη τους, Βιταλίνα.
Παρόλο που πέθανε, η Κυρκατς-Αντονένκο βρήκε νέο νόημα, ελπίδα και σκοπό με τη γέννηση του παιδιού τους.
«Το παιδί μου είναι όλη μου η ζωή τώρα. Μέσω της φροντίδας της κόρης μου, σε μια έννοια, συνεχίζω να φροντίζω τον σύζυγό μου. Αυτός είναι η συνέχειά μας», είπε στο CNΝ.
Το ζευγάρι σχεδίαζε πάντα να αποκτήσει μια μεγάλη οικογένεια, ακόμα και μετά την στρατολόγηση του Βιτάλι κατά τη διάρκεια της εισβολής του Πούτιν το 2022
Αφού υπέστη μια αποβολή στις πρώτες μέρες του πολέμου, την οποία αποδίδει στο άγχος της εισβολής, η Κυρκατς-Αντονένκο και ο σύζυγός της αποφάσισαν να κρυοσυντηρήσουν το σπέρμα του.
Κατά τις σύντομες στιγμές που απουσίαζε από τις πρώτες γραμμές, έμεινε έγκυος με την Vitalina πριν καταφέρουν να κρυοσυντηρήσουν το σπέρμα. Μετά τον θάνατό του τον Νοέμβριο του 2022, η Κυρκατς-Αντονένκο δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει το κρυοσυντηρημένο σπέρμα του συζύγου της για ένα ακόμα παιδί. Εξεπλάγη όταν ανακάλυψε ότι δεν της επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει νομικά το σπέρμα μετά τον θάνατο του συζύγου της, παρά τη γραπτή του άδεια.
Αυτό ωστόσο φαίνεται πως θα αλλάξει σύντομα.
Το νομοσχέδιο
Το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε τον Φεβρουάριο νομοθεσία που επιτρέπει και χρηματοδοτεί τη χρήση του κατεψυγμένου σπέρματος των στρατιωτών σε περίπτωση θανάτου τους.
Μόλις ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράψει το νομοσχέδιο, θα επιτραπεί για πρώτη φορά στις χήρες των Ουκρανών στρατιωτών να χρησιμοποιήσουν τα αναπαραγωγικά κύτταρα των νεκρών συντρόφων τους – τόσο το σπέρμα όσο και τα ωάρια – για να αποκτήσουν παιδιά.
Επιπλέον, το κράτος θα πληρώνει για την αποθήκευση αυτών των κατεψυγμένων κυττάρων για τρία χρόνια μετά το θάνατο ενός άνδρα ή μιας γυναίκας στρατιώτη, με ρήτρες που θα αναγνωρίζουν ειδικά τον αποθανόντα βιολογικό γονέα στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού. Επί του παρόντος, η κυβέρνηση θα πληρώσει για την αρχική κατάψυξη των αναπαραγωγικών κυττάρων.
Η κρυοσυντήρηση ήταν ένα «επείγον αλλά δύσκολο ζήτημα», δήλωσε η βουλευτής Olena Shulyak.
Ζωή… πέρα από τον τάφο
Οι απώλειες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περίπου 70.000 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και σχεδόν διπλάσιος αριθμός έχει τραυματιστεί.
Αυτή η νομοθεσία μπορεί να συμβάλει σε κάποιο βαθμό στην παροχή μιας σανίδας σωτηρίας για τις οικογένειες πέρα από τον τάφο.
Η Κυρκατς-Αντονένκο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το σπέρμα του συζύγου της για να αποκτήσει τουλάχιστον ένα ακόμη παιδί.
«Πάλευε για την ελπίδα ότι θα είχαμε μια οικογένεια», δήλωσε η Κυρκατς-Αντονένκο για τον Βιτάλι.
- Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο μετά τη δολοφονία της Ράνιας – «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- Μητσοτάκης από Φινλανδική Λαπωνία: Πρέπει να διαθέσουμε περισσότερα για τη συλλογική μας άμυνα
- Στο ίδιο έργο θεατές – Θα πουλήσουν οι Αμερικανοί τους Κούρδους, ξανά;
- Στέλιος Καζαντζίδης: ο πρίγκιπας της άδειας πίστας
- Αμαλιάδα: Αναζητείται δικαίωση για τα πέντε παιδιά – Η αντίδραση της Ειρήνης στα νέα στοιχεία για τον Παναγιωτάκη
- Νέα «τρομακτικά» στοιχεία για τον πύραυλο Ορέσνικ – «Δεν ξέρουμε πώς το έκαναν αυτό οι Ρώσοι»