TikTok: Τι απαντά για την έρευνα της ΕΕ για την προστασία ανηλίκων
Το φαινόμενο της «κουνελότρυπας» και το τσουχτερό πρόστιμο που μπορεί να φτάσει το 6% του παγκόσμιου τζίρου της κινεζικής εταιρείας
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Το TikTok έχει πρωτοποριακά χαρακτηριστικά και ρυθμίσεις για την προστασία των εφήβων και τη διατήρηση των κάτω των 13 ετών εκτός πλατφόρμας, ένα ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κλάδος» αναφέρει η πλατφόρμα για την επίσημη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος του για παραλείψεις σε ό,τι αφορά την προστασία των ανηλίκων.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ειδικούς και τον κλάδο για να διατηρήσουμε ασφαλείς τους νέους στο TikTok και προσβλέπουμε στην ευκαιρία που έχουμε τώρα, να εξηγήσουμε λεπτομερώς αυτό το έργο στην Επιτροπή» καταλήγει η ανακοίνωση του TikTok.
Επίσημη έρευνα για τον «εθιστικό σχεδιασμό» του TikTok και άλλες πιθανές παραβάσεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι ξεκινά επίσημη έρευνα για τον «εθιστικό σχεδιασμό» του TikTok και άλλες πιθανές παραβάσεις που αφορούν την προστασία των ανηλίκων και τη διαφάνεια.
Εφόσον κριθεί ένοχη, η κινεζική εταιρεία ByteDance στην οποία ανήκει η δημοφιλής πλατφόρμα κινδυνεύει με τσουχτερό πρόστιμο που μπορεί να φτάσει το 6% του παγκόσμιου τζίρου».
Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν ανέφερε ότι παρήγγειλε την έρευνα αφότου διάβασε την έκθεση εκτίμησης κινδύνου του TikTok και τις απαντήσεις της ByteDance σε ερωτήματα που είχε υποβάλει η Κομισιόν.
«Ανοίγουμε σήμερα έρευνα για το TikTok για πιθανές παραβάσεις της διαφάνειας και των υποχρεώσεων για την προστασία των ανηλίκων: εθιστικός σχεδιασμός και όρια χρόνου χρήσης, φαινόμενο κουνελότρυπας, επιβεβαίωση ηλικίας, προεπιλεγμένες ρυθμίσεις ιδιωτικότητας» έγραψε ο Μπρετόν στο X.
Today we open an investigation into #TikTok over suspected breach of transparency & obligations to protect minors:
📱Addictive design & screen time limits
🕳️ Rabbit hole effect
🔞 Age verification
🔐 Default privacy settings
Enforcing #DSA for safer Internet for youngsters pic.twitter.com/4d2F0FQUHw
— Thierry Breton (@ThierryBreton) February 19, 2024
Το φαινόμενο της «κουνελότρυπας»
Ως «κουνελότρυπα» έχει γίνει γνωστό το φαινόμενο στο οποίο οι αλγόριθμοι επιλογής περιεχομένου παρασύρουν τους χρήστες σε όλο και πιο ακραία βίντεο.
Από τις 17 Φεβρουαρίου έχει τεθεί σε ισχύ η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για της Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), η οποία υποχρεώνει τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες να λάβουν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου και των κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια.
Από την πλευρά της, η διεύθυνση του TikTok δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με ειδικούς για την ασφάλεια των παιδιών και ότι είναι πρόθυμη να εξηγήσει τα σχέδιά της στην Επιτροπή.
«To TikTok πρωτοπορεί σε λειτουργίες και ρυθμίσεις για την προστασία των εφήβων και τον αποκλεισμό από την πλατφόρμα χρηστών κάτω των 13 ετών, ζητήματα που απασχολούν την όλη βιομηχανία» δήλωσε εκπρόσωπος του TikTok σύμφωνα με το Reuters.
Η έρευνα της ΕΕ θα εξετάσει επίσης αν το TikTok έχει λάβει κατάλληλα και αναλογικά μέτρα για την προστασία της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας των χρηστών.
Εκτός από ζητήματα που αφορούν τους ανηλίκους, η Κομισιόν θα εξετάσει αν το TikTok προσφέρει αξιόπιστη βάση δεδομένων των διαφημίσεων που προβάλλει ώστε να μπορούν οι ερευνητές να αξιολογούν δυνητικούς κινδύνους.
H απόφαση για τo TikTok είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του DSA μετά την έρευνα που ανακοινώθηκε πέρυσι για την παραπληροφόρηση στο X του Έλον Μασκ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις