Το Βρετανικό Μουσείο δέχεται εκατοντάδες εκκλήσεις για την επιστροφή του αγάλματος του Νησιού του Πάσχα
Χιλιανοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βάζουν στο στόχαστρο το ίδρυμα, το οποίο «απάντησε» με αποκλεισμό των σχολιών στις αναρτήσεις του.
Το Βρετανικό Μουσείο είναι αντιμέτωπο με μια πληθώρα «αιτημάτων» από πολίτες της Χιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι έχουν κατακλύσει τις αναρτήσεις του μουσείου στο Instagram ζητώντας την επιστροφή ενός αγάλματος moai, ενός από τα πέτρινα μνημεία από το Νησί του Πάσχα.
Πέρυσι, το συμβούλιο των πρεσβυτέρων του νησιού, που θεωρείται η πολιτιστική του αρχή, έγραψε στον βασιλιά Κάρολο για να ζητήσει και πάλι την επιστροφή των moai. Δεν έλαβαν απάντηση
Το μουσείο διαθέτει δύο moai, τα οποία πάρθηκαν από το Rapa Nui (Νησί του Πάσχα) από Βρετανούς τοπογράφους το 1868, ενώ υπάρχουν μακροχρόνια αιτήματα προς τους Βρετανούς να τα επιστρέψουν στο Rapa Nui, το οποίο ανήκει στη Χιλή.
Ο Gabriel Boric εκφράζει την υποστήριξη του
Από τον Ιανουάριο, Χιλιανοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλύσει την ενότητα σχολίων του μουσείου στο Instagram, ενώ έχουν επίσης στοχεύσει τις σελίδες του στο YouTube και το Facebook.
Σε απάντηση, το μουσείο αναγκάστηκε να καταργήσει τη δυνατότητα υποβολής σχολίων σε πρόσφατες αναρτήσεις στο Instagram, αλλά έκτοτε έχει ανοίξει εκ νέου τις περισσότερες από αυτές, αν και τα σχόλια εξακολουθούν να είναι περιορισμένα σε ορισμένες αναρτήσεις.
Ο Edmunds Paoa ασκεί επίσης κριτική στην εκστρατεία του Milfort και ανησυχεί ότι τα moai έχουν υποβαθμιστεί σε ένα διαδικτυακό meme, με κίνητρο την αυτοπροβολή και όχι το γνήσιο ενδιαφέρον
Η διαδικτυακή καμπάνια ξεκίνησε αφότου ο Mike Milfort, ο influencer με έδρα το Σαντιάγο, παρότρυνε το 1 εκατομμύριο ακολούθους του να πάρουν τα πληκτρολόγια τους και να απαιτήσουν από το μουσείο να επιστρέψει τους μονόλιθους.
Το θέμα των κλεμμένων moai εμφανίζεται τακτικά στα viral βίντεο του Milfort, δημιουργώντας μια τάση με hashtag που έφτασε μέχρι τον πρόεδρο της Χιλής, Gabriel Boric, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξη του κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιόφωνο της Χιλής.
Ωστόσο, η εν λόγω ενέργεια έχει προκαλέσει επικρίσεις στο ίδιο το νησί. Ο Pedro Edmunds Paoa, δήμαρχος του Rapa Nui, δήλωσε ότι ο Boric «δεν θα έπρεπε να πολιτικοποιήσει κάτι που είναι τόσο ολιστικά, πνευματικά και πολιτιστικά σημαντικό για εμάς».
«Καλές σχέσεις» με τους συναδέλφους στο Rapa Nui
Το Rapa Nui, το οποίο βρίσκεται 2.300 μίλια δυτικά της ηπειρωτικής Χιλής, έχει μια ξεχωριστή πολυνησιακή ταυτότητα. Οι κάτοικοι του νησιού έχουν εκφράσει την επιθυμία για μεγαλύτερη αυτονομία από τη Χιλή, η οποία προσάρτησε το νησί το 1888.
Ο Edmunds Paoa ασκεί επίσης κριτική στην εκστρατεία του Milfort και ανησυχεί ότι τα moai έχουν υποβαθμιστεί σε ένα διαδικτυακό meme, με κίνητρο την αυτοπροβολή και όχι το γνήσιο ενδιαφέρον. «Πρόκειται για καπηλεία [της κατάστασης]», δήλωσε.
Το Βρετανικό Μουσείο απενεργοποίησε επ’ αόριστον τα σχόλια σε μια ανάρτηση που έγινε σε συνεργασία με τη φιλανθρωπική οργάνωση the Youth Project. Ένας εκπρόσωπος δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη για την «ηρεμία και την ασφάλεια» του Youth Project.
Το μουσείο δήλωσε ότι έχει «καλές σχέσεις» με τους συναδέλφους του στο Rapa Nui, έχοντας προσκαλέσει πρόσφατα συνεργάτες του Rapa Nui στο Λονδίνο για «διάφορες πρωτοβουλίες» τα τελευταία δύο χρόνια.
Το Hoa Hakananai’a θεωρείται ένα βαθύ σύμβολο ειρήνης
Το Rapa Nui φιλοξενεί περισσότερα από 1.000 αγάλματα moai, τα οποία γίνονται αντικείμενο θαυμασμού σε όλο τον κόσμο για το μέγεθός τους και για τον μυστηριώδη τρόπο με τον οποίο κατασκευάστηκαν και μεταφέρθηκαν. Δημιουργήθηκαν για να κρατούν τα πνεύματα των προγόνων, εκατοντάδες χρόνια πριν από τον ευρωπαϊκό αποικισμό.
Ένα από τα moai του Βρετανικού Μουσείου – το Hoa Hakananai’a – έχει ιδιαίτερη σημασία για το Rapa Nui. Το όνομά του μεταφράζεται ως «ο κλεμμένος φίλος».
Μοναδικά σκαλισμένο από βασάλτη και με πετρογλυφικά στην πίσω πλευρά του, το Hoa Hakananai’a βρέθηκε σε ένα ιερό σπίτι στο χώρο μιας προγονικής παράδοσης που ονομάζεται Tangata manu(άνθρωπος πουλί).
Κατά τη διάρκεια του Tangata manu, άνδρες από διαφορετικές φυλές των Rapa Nui ανταγωνίζονταν για τη διακυβέρνηση του νησιού. Ο νικητής ήταν ο πρώτος που θα κολυμπούσε στην ανοιχτή θάλασσα μέχρι ένα κοντινό νησί, θα έπαιρνε ένα αβγό από ένα πουλί που φωλιάζει, και θα επέστρεφε στην ακτή με το αβγό άθικτο.
Το Tangata manu γινόταν κάθε χρόνο για να αποτραπεί το ξέσπασμα πολέμου μεταξύ των φυλών, γι’ αυτό και το Hoa Hakananai’a θεωρείται ένα βαθύ σύμβολο ειρήνης.
Το 2018, το Rapa Nui απέστειλε γραπτό αίτημα για την επιστροφή των δύο moai. Σε απάντηση, πραγματοποιήθηκε μια επίσκεψη μεταξύ εκπροσώπων του νησιού και του μουσείου.
Πέρυσι, το συμβούλιο των πρεσβυτέρων του νησιού, που θεωρείται η πολιτιστική του αρχή, έγραψε στον βασιλιά Κάρολο για να ζητήσει και πάλι την επιστροφή των moai. Δεν έλαβαν απάντηση.
*Mε πληροφορίες από Guardian | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Βρετανικό Μουσείο
- Γιατί παραιτήθηκε η ΓΓ Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο; – Ποιος αναλαμβάνει στη θέση της;
- Η προπόνηση της Εθνικής πριν το παιχνίδι με τη Μεγάλη Βρετανία (pics)
- Σοφιανός: Δρόμος χωρίς επιστροφή η πορεία εκφυλισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Κάλεσμα συμπόρευσης στους απογοητευμένους ψηφοφόρους από το ΚΚΕ
- Ισπανία: Νομιμοποίηση 300.000 μεταναστών ως εργατικό δυναμικό
- Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Oι ποικίλες δράσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
- Συνελήφθη 16χρονος για εκδικητική πορνογραφία σε βάρος 11 κοριτσιών