LifePulse: Ο σφυγμός της ζωής έχει χρώμα μωβ
Εθελοντική αιμοδοσία, μέσω push notifications, κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη!
- Η Ρωσία βομβάρδισε το Κίεβο με οκτώ βαλλιστικούς πυραύλους μια μέρα μετά την ομιλία του Πούτιν
- Αστυνομικός της Βουλής: «Πρώτη μου σχέση, δέσμιά του για μια ζωή» – Τι απαντάει η 35χρονη για τις κλήσεις
- Φοβάται μη συλληφθεί λόγω του εντάλματος του ΔΠΔ ο Νετανιάχου - Δεν θα παραστεί στις εκδηλώσεις στο Άουσβιτς
- Νέα στοιχεία λύνουν το μυστήριο του Stonehenge 5.000 χρόνια μετά
Κάθε φορά που μαθαίνουμε για κοινωνικές δράσεις, όπως είναι το Social Hackathon, δεν μπορούμε παρά να χαμογελάμε και να γεμίζουμε με θετικές σκέψεις για το Αύριο. Σε μία εποχή που όλα τρέχουν και δείχνουν να μην τα προλαβαίνουμε, με φόντο κρίσεις και πολέμους, καλό είναι να πατήσουμε για λίγο την «Παύση» (pause) ώστε να ζωγραφίσουμε με όλα τα χρώματα της Ίριδας αυτόν το γκρι καμβά της ειδησεογραφικής καθημερινότητας.
Για όσους δεν γνωρίζουν, το Social Hackathon, είναι ένας μαραθώνιος ανάπτυξης λύσεων και εφαρμογών της Lidl Ελλάς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την τεχνολογική και οργανωτική υποστήριξη της Crowdpolicy. Πέρσι, πραγματοποιήθηκε ο τρίτος μαραθώνιος με στόχο την ενεργοποίηση φορέων και επιχειρήσεων, αλλά και του συνόλου της κοινωνίας για τη δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών για την κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Σε αυτόν, εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους περισσότεροι από 200 διαγωνιζόμενοι, όπου 21 ομάδες παρουσίασαν τις ιδέες τους, από τις οποίες 5 από αυτές εξασφάλισαν την είσοδό τους στο 5μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης. Ως γνωστόν, ο κάθε μαραθώνιος έχει έναν μόνο πρώτο νικητή, έτσι και σε αυτόν, η χρυσή ομάδα ήταν αυτή της LifePulse.
Η LifePulse ξεκίνησε την πορεία της λοιπόν μέσα από το μαραθώνιο καινοτομίας Social Hackathon της Lidl Ελλάς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης. Η εν λόγω ιδέα γεννήθηκε όταν παρατηρήθηκε, παρά τις καμπάνιες για τη σημασία και ανάγκη της αιμοδοσίας αλλά και τον μεγάλο αριθμό εθελοντικών οργανώσεων, ότι το πρόβλημα της έλλειψης σε αποθέματα αίματος παραμένει.
Η ομάδα μελέτησε τη σχετική βιβλιογραφία, έκανε την απαραίτητη σκιαγράφηση του προφίλ (profiling) των εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα, όπως και το τι ενθαρρύνει ή αποθαρρύνει την αιμοδοσία. Στη συνέχεια, κατάφερε να διακριθεί στις 5 για το 5-μηνο πρόγραμμα Social Innovation Lab (πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης), όπου εκεί τα μέλη της ομάδας πολλαπλασιάστηκαν και η εφαρμογή πέρασε από την ιδέα στην πράξη. HABEMUS LifePulse!
Μετά τη διάκριση στις πέντε επικρατέστερες ιδέες, τελικά στις 13 Δεκεμβρίου, αναδείχθηκε η πρώτη από τις πέντε πλέον εφαρμογές και νικήτρια του μαραθώνιου καινοτομίας Social Hackathon της Lidl Ελλάς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.
Τι κάνει η LifePulse
Πρόκειται για μία ψηφιακή εφαρμογή εθελοντικής αιμοδοσίας, η οποία ειδοποιεί τους χρήστες μέσω push-ειδοποιήσεων, σε πραγματικό χρόνο, κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη για βοήθεια, βάσει της ομάδας αίματός τους και της τοποθεσίας τους.
Πώς θα λειτουργεί η LifePulse;
Κατεβάζεις την εφαρμογή, δημιουργείς το προφίλ σου, επιλέγεις την χιλιομετρική ακτίνα για την οποία επιθυμείς να λαμβάνεις ειδοποιήσεις. Αυτό που ουσιαστικά πρέπει να κάνεις είναι να ορίσεις την ομάδα αίματός σου, ώστε να λαμβάνεις push notification, όταν κοντινά νοσοκομεία ή τράπεζες αίματος χρειάζονται άμεσα τη συγκεκριμένη ομάδα αίματος. Επιπλέον, θα αποκτήσεις ένα μοναδικό αναγνωριστικό, το LifePulse ID, που σου προσφέρει άυλες επιβραβεύσεις για την αιμοδοτική σου δράση.
Με 2-3 κλικ από το κινητό σου, η αιμοδοσία γίνεται ευκολότερη και πιο αποτελεσματική από ποτέ.
Θυμάμαι πέρσι το καλοκαίρι που ως εθελόντρια αιμοδότης έδινα αίμα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, ο υπεύθυνος της αιμοδοσίας μου έλεγε για το τεράστιο πρόβλημα στα αποθέματα –για την ακρίβεια στην έλλειψη αυτών- που έχει το νοσοκομείο αλλά και γενικότερα το σύστημα Υγείας. Γνωρίζατε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) στις 60 χώρες στον κόσμο που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν αυτόνομα τις ανάγκες τους για αίμα και στηρίζονται σε δότες αντικατάστασης;
Είναι δυστυχώς ένα πρόβλημα διαχρονικό για τη χώρα μας και είναι πολύ στενάχωρο να συμβαίνει, όταν όχι απλά δεν απαιτεί κάτι ιδιαίτερο από εμάς (ίσως κάποια λεπτά μέσα στην ημέρα που θα επισκεφτούμε μία δομή) αλλά αντιθέτως μας κάνει και καλό σε πολλά επίπεδα!
Καλό γιατί κάθε δωρεά αίματος μπορεί να βελτιώσει ή ακόμα και να σώσει τις ζωές μέχρι και τριών ενηλίκων ή έξι παιδιών.
Καλό γιατί σύμφωνα με έρευνες οι αιμοδότες έχουν 88% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρδιακή προσβολή, και αυτό οφείλεται στις επιδράσεις της αιμοδοσίας σχετικά με τα επίπεδα σιδήρου και συγκεκριμένα της απελευθέρωσης του περισσευούμενου σιδήρου από το αίμα. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η αιμοδοσία βοηθάει στην βελτίωση της γενικότερης εικόνας της υγείας -για διάφορες ασθένειες- του ανθρώπου που επιλέγει να την προσφέρει.
Η εφαρμογή λοιπόν στοχεύει το «χρειάζεται άμεσα αίμα αυτό το αγαπημένο μου πρόσωπο» να αλλάξει σε «αυτό το αγαπημένο μου πρόσωπο έλαβε άμεσα το αίμα που χρειαζόταν». Στοχεύει επίσης σε ένα μέλλον όπου το πολύτιμο αυτό αγαθό της ζωής θα είναι διαθέσιμο για όλους, τη στιγμή που το χρειάζονται. Στοχεύει στην αλλαγή της κουλτούρας της αδιαφορίας ή της άγνοιας, σε μία κουλτούρα αλληλεγγύης και προληπτικής προσφοράς στο πολύπαθο σύστημα Υγείας. Τέλος και βλέποντας μακριά, στοχεύει στη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου αιμοδοσίας, μέσα από το οποίο δότες και πρόσωπα σε ανάγκη θα συνδέονται σε πραγματικό χρόνο.
Και επειδή η LifePulse είναι οι άνθρωποί της, ας γνωρίσουμε την ομάδα.
Η Ομάδα LifePulse
Θωμάς Πατσάνης: Full-stack προγραμματιστής που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του front-end της εφαρμογής.
Πάνος Καραδαγλής: Παθιασμένος με το UI/UX, ασχολείται με το σχεδιασμό της εφαρμογής, την ανάπτυξη της ιστοσελίδας και τα social media της LifePulse.
Δημήτρης Ποζαρίτης: Full-stack προγραμματιστής με πολυετή εμπειρία. Ο Δημήτρης είναι ο lead προγραμματιστής για το back-end της LifePulse.
Χρήστος Κατσάνος: Επίκουρος Καθηγητής HCI στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αλλά πάντα βρίσκει χρόνο να αξιολογεί και να προτείνει νέα features για την εφαρμογή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις