Η πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη να θέσει υπό δημόσια διαβούλευση το όνομα και την ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ακραίος αρχηγισμός του προέδρου, ο οποίος για ακόμη μία φορά ανακοίνωσε δραματικές εξελίξεις μέσω των κοινωνικών δικτύων, προκάλεσε τις αντιδράσεις ακόμη και των πιο υπομονετικών από τα κορυφαία στελέχη.

Αμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ζήτησαν 17 από τα 24 μέλη του οργάνου με επιστολή στον Στέφανο Κασσελάκη, τη Ράνια Σβίγκου και τον Γιώργο Βασιλειάδη. Κατόπιν τούτου, η ΠΓ συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα στις 12:00.

Η πολλά υποσχόμενη νηνεμία που θα έφερνε η αποχώρηση της Νέας Αριστεράς, αποδείχθηκε φρούδα ελπίδα κι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετρώντας μόλις λίγες ημέρες πριν το πρώτο συνέδριο του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, έχει χωριστεί ξανά σε δύο κομμάτια. Μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι μετά και την τελευταία κίνηση του προέδρου, σημειώνονται παραιτήσεις μελών.

Αντιδράσεις και υποστήριξη

Η πρώτη δημόσια αντίδραση ήρθε από την Όλγα Γεροβασίλη, αντιπρόεδρο της Βουλής και μία εκ των ιστορικών στελεχών του κόμματος.

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή της: «Με μεγάλη έκπληξη διάβασα στον ιστότοπο του #iSYRIZA την πρωτοβουλία του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει τη γνώμη των μελών του κόμματος για θέματα που αφορούν στη δομή, στην ονομασία, στο λογότυπο, καθώς και στην πολιτική ταυτότητα του #ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ. Πέντε ημέρες πριν το συνέδριο, επιλέγονται και τίθενται, εν είδει ερωτηματολογίου δημοσκόπησης, ζητήματα ταυτοτικά, που αποτελούν συνεδριακές αποφάσεις και καταστατικές θέσεις του κόμματός μας. Ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος.

Θα περίμενα, επομένως, από τον Πρόεδρο, πριν θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτά τα ταυτοτικά ερωτήματα για το κόμμα μας στα μέλη μας, να μας πει τι ακριβώς προτείνει ο ίδιος, ποια είναι δηλαδή η δική του θέση για τα παραπάνω.

Το ελάχιστο που υποχρεούμαι να πράξω μετά απ’ όλα αυτά, είναι να ζητήσω άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Οι 17 της επιστολής και γιατί τώρα

Το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει η συγκεκριμένη επιστολή, είναι ο διατασικός της χαρακτήρας. Αυτήν την στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικρατούν πέντε διαφορετικές ομάδες σκέψεις, συν αυτήν του προέδρου. Πρόκειται για την ομάδα Τεμπονέρα, την ομάδα Ραγκούση – Ζαχαριάδη – Θεοχαρόπουλου, την ομάδα Πολάκη, την ομάδα Παππά και την άτυπη συγκρότηση των παλιών, υπομονετικών στελεχών.

Τι ξεχείλισε, όμως το ποτήρι και βρίσκουμε στους υπογράφοντες όλους τους προαναφερθέντες;

Η σταδιακή επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη πάνω στα συλλογικά κομματικά όργανα. Από τις απειλές πρώτα προς τον Παύλο Πολάκη, που αντιτάχθηκε δύο φορές στην κομματική γραμμή -μία με τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και μία όταν αντέδρασε στην υπερψήφιση των εξοπλιστικών- και δεύτερον προς όλους πως «θα θέσει ζήτημα εσωτερικού δημοψηφίσματος, αν δε συμφωνήσει η Πολιτική Γραμματεία με τη πρότασή του» (για μεταφορά της ημερομηνίας που θα εκλεγούν νέα όργανα Τοπικών και Νομαρχιακών Επιτροπών).

Αυτή η συστηματική υποτίμηση των κομματικών διαδικασιών έφτασε τον Αλέκο Φλαμπουράρη σε σημείο να κατηγορεί τον πρόεδρο για αυταρχισμό και να αποχωρεί από την πολιτική διαδικασία της προηγούμενης Τετάρτης.

Αμέσως μετά η μη ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια από τον Παύλο Πολάκη και την Νίνα Κασιμάτη, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις τόσο εντός των κομματικών οργάνων, όσο και εντός της ΚΟ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές από την περιφέρεια κατηγόρησαν τον πρόεδρο ότι «μας έσυρες να ψηφίσουμε με πολιτικό κόστος, ενώ αυτούς δεν τους τιμωρείς».

Η τελευταία κίνηση του προέδρου να θέσει σε δημόσια διαβούλευση με τη μορφή ερωτήσεων δημοσκοπικού τύπου την ιδεολογία και το όνομα του κόμματος, έφτασε την κομματική πλειοψηφία στο… αμήν!

Η κίνηση κρίθηκε ως απαξιωτική και αντιδημοκρατική και τα 17 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας αποφάσισαν να ζητήσουν σύγκλιση των οργάνων. Συγκεκριμένα υπέγραψαν οι:

1. ΑΡΑΠΗ-ΜΠΕΛΩΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
2. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ
3. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
4. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
5. ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ ΖΩΗ
6. ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ
7. ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
8. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ
9. ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ
10. ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
11. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
12. ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΟΣ
13. ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
14. ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
15. ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ
16. ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
17. ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

Την επιστολή δεν υπογράφουν οι δύο γραμματείς του κόμματος (Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης), η τομεάρχης Εξωτερικών Ρένα Δούρου, η γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη, ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος και η δημοσιογράφος του Attica TV, Μάγκυ Δούση.

Γιατί τώρα; Γιατί μία ανάσα πριν το συνέδριο, έχουν δυσκολέψει τα πράγματα, με τον Στέφανο Κασσελάκη να αποφασίζει και να διατάζει ως απόλυτος αρχηγός και να βρίσκονται υπό διακύβευμα όχι μόνο το μέλλον, αλλά και η ιστορική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ειδικά με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν όλο και χειρότερη την εικόνα του κόμματος, το κόμμα φαίνεται πως είναι πια κοντά στο οριακό σημείο της οριστικής διάλυσης.